Mini dortíky jsou oblíbené nejen pro svůj roztomilý vzhled, ale i pro snadné servírování a konzumaci na různých oslavách. Nemusíte nic krájet, rozdělovat a většinou se obejdou i bez talířků. A to byl právě důvod, proč jsem se pustila i do těchto „mrkváčků“.
Recept se nijak zásadně neliší od mrkvového cheesecaku, který už na blogu mám. Jen jsem ubrala vrstvu zakysané smetany a nahradila trochou šlehačky. Aby vypadaly trochu slavnostně 🙂 Záměrně jsem zvolila i zelené košíčky, aby to k mrkvi hezky ladilo. No, možná to působí trochu jarně nebo velikonočně, ale nevadí, hlavně že chutnaly 🙂
Nejdříve si upečete mrkvové základny, necháte vychladnout, pak přidáte sýrovou vrstvu a dopékáte. Příprava ale není dlouhá, dortíky jsou malé a pečou se jen krátce. Bohužel se košíčky lehce zkroutí během pečení podle těsta, takže nejsou tak pěkně kulaté. Nicméně na chuti jim to ale určitě nic neubere 🙂
Z níže uvedeného receptu připravíte 12 mini dortíků.
Mrkvová vrstva (12 ks):
1 vejce
50 g třtinového cukru
60 ml rostlinného oleje
80 g polohrubé mouky
špetka soli
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky skořice
30 g sekaných vlašských ořechů
100 g oloupané, jemně nastrouhané mrkve
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky. Doporučuji použít košíčky min. 3 cm vysoké, lépe i vyšší.
V misce společně vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, ke konci pomalu zašlehejte olej.
Prosátou mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Přidejte k vyšlehanému vejci s cukrem a olejem. Promíchejte, pak přidejte ořechy a nakonec mrkev.
Těsto rovnoměrně rozdělte do 12 košíčků, je ho opravdu málo, a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10-12 minut. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě, košíčky nevyndavejte.
Sýrová vrstva:
300 g krémového sýra typu Lučina, Philadelphia … (použila jsem sýr Goldessa z Lidlu)
50 g cukru krupice
1 lžíce hladké mouky
2 menší vejce
1-2 lžíce zakysané smetany
citronová kůra nebo citronový olej
Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 150 stupňů.
Sýr prošlehejte s cukrem a lžící mouky, postupně zašlehejte obě vejce. Šlehejte při nízkých otáčkách, aby se do krému nedostalo příliš vzduchu. Přidejte smetanu a citronovou kůru (citronový olej). V případě potřeby můžete dosladit.
Směs rozdělte na předpečené zchladlé mrkvové základy. Tady hodně záleží na velikosti košíčků a jak hodně vám vyběhne mrkvové těsto. Možná bude sýrové náplně málo, možná vám trocha zbude. Každopádně naplňte až po okraj. Dortíky dejte péct do vyhřáté trouby na 15-18 minut.
Nechte vychladnout při pokojové teplotě, pak dejte chladit na pár hodin do lednice i s formou. Teprve dobře vychlazené opatrně vyndejte z formy.
Vychladlé dortíky můžete přizdobit ušlehanou šlehačkou, ořechy a kousky mrkve.
Vytisknout recept |
7 Comments
Anonymní
30. 10. 2017 v 5:55Tak tohle opět nejde nevyzkoušet… Vy ať upečete cokoliv, je to přímo vymazlené pro oko… Lenka S.
Danuše
30. 10. 2017 v 7:05Vypadá to pěkně, určitě vyzkouším).
Sim.
30. 10. 2017 v 22:06Senzace. Ja mrkvový koláč miluji. Prvně jsem ho okusila ve Skotsku, kde mi bylo vysvětleno, že v tak chudém kraji na doslazení a odlehčení těsta byl jen med a mrkev. Také se na něj chystám. Vy jste prostě umělkyně. Víte, že nejprve jsem si myslela, že jde o výtvor s kiwi, podle košíčků��? Mějte se krásně.
Víkendové pečení
31. 10. 2017 v 13:51Simi, děkuji 🙂 ano, mrkvové koláče i dorty jsou skvělé 🙂
Anonymní
29. 11. 2019 v 13:41Dobry den, SOS, mi ten mrkvovy zaklad v troube nakynul do velikosti muffinu, takze syrovou vrstvu uz tam nedam.. Co ted?
Anonymní
17. 6. 2020 v 8:08Dobrý den, to oranžové zdobení je co? Jinak děkuji za inspirativní recepty, jsem tu dnes poprvé a určitě podle vás něco upeču (dám vědět). Děkuji za odpověď.
Víkendové pečení
17. 6. 2020 v 14:20To "oranžové" je čerstvá mrkev 🙂