Mini dortíky jsou oblíbené nejen pro svůj roztomilý vzhled, ale i pro snadné servírování a konzumaci na různých oslavách. Nemusíte nic krájet, rozdělovat a většinou se obejdou i bez talířků. A to byl právě důvod, proč jsem se pustila i do těchto „mrkváčků“.
Recept se nijak zásadně neliší od mrkvového cheesecaku, který už na blogu mám. Jen jsem ubrala vrstvu zakysané smetany a nahradila trochou šlehačky. Aby vypadaly trochu slavnostně 🙂 Záměrně jsem zvolila i zelené košíčky, aby to k mrkvi hezky ladilo. No, možná to působí trochu jarně nebo velikonočně, ale nevadí, hlavně že chutnaly 🙂
Nejdříve si upečete mrkvové základny, necháte vychladnout, pak přidáte sýrovou vrstvu a dopékáte. Příprava ale není dlouhá, dortíky jsou malé a pečou se jen krátce. Bohužel se košíčky lehce zkroutí během pečení podle těsta, takže nejsou tak pěkně kulaté. Nicméně na chuti jim to ale určitě nic neubere 🙂
Z níže uvedeného receptu připravíte 12 mini dortíků.
Mrkvová vrstva (12 ks):
1 vejce
50 g třtinového cukru
60 ml rostlinného oleje
80 g polohrubé mouky
špetka soli
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky skořice
30 g sekaných vlašských ořechů
100 g oloupané, jemně nastrouhané mrkve
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky. Doporučuji použít košíčky min. 3 cm vysoké, lépe i vyšší.
V misce společně vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, ke konci pomalu zašlehejte olej.
Prosátou mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Přidejte k vyšlehanému vejci s cukrem a olejem. Promíchejte, pak přidejte ořechy a nakonec mrkev.
Těsto rovnoměrně rozdělte do 12 košíčků, je ho opravdu málo, a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10-12 minut. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě, košíčky nevyndavejte.
Sýrová vrstva:
300 g krémového sýra typu Lučina, Philadelphia … (použila jsem sýr Goldessa z Lidlu)
50 g cukru krupice
1 lžíce hladké mouky
2 menší vejce
1-2 lžíce zakysané smetany
citronová kůra nebo citronový olej
Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 150 stupňů.
Sýr prošlehejte s cukrem a lžící mouky, postupně zašlehejte obě vejce. Šlehejte při nízkých otáčkách, aby se do krému nedostalo příliš vzduchu. Přidejte smetanu a citronovou kůru (citronový olej). V případě potřeby můžete dosladit.
Směs rozdělte na předpečené zchladlé mrkvové základy. Tady hodně záleží na velikosti košíčků a jak hodně vám vyběhne mrkvové těsto. Možná bude sýrové náplně málo, možná vám trocha zbude. Každopádně naplňte až po okraj. Dortíky dejte péct do vyhřáté trouby na 15-18 minut.
Nechte vychladnout při pokojové teplotě, pak dejte chladit na pár hodin do lednice i s formou. Teprve dobře vychlazené opatrně vyndejte z formy.
Vychladlé dortíky můžete přizdobit ušlehanou šlehačkou, ořechy a kousky mrkve.
Vytisknout recept |
9 Comments
Anonymní
30. 10. 2017 v 5:55Tak tohle opět nejde nevyzkoušet… Vy ať upečete cokoliv, je to přímo vymazlené pro oko… Lenka S.
Danuše
30. 10. 2017 v 7:05Vypadá to pěkně, určitě vyzkouším).
Sim.
30. 10. 2017 v 22:06Senzace. Ja mrkvový koláč miluji. Prvně jsem ho okusila ve Skotsku, kde mi bylo vysvětleno, že v tak chudém kraji na doslazení a odlehčení těsta byl jen med a mrkev. Také se na něj chystám. Vy jste prostě umělkyně. Víte, že nejprve jsem si myslela, že jde o výtvor s kiwi, podle košíčků��? Mějte se krásně.
Víkendové pečení
31. 10. 2017 v 13:51Simi, děkuji 🙂 ano, mrkvové koláče i dorty jsou skvělé 🙂
Anonymní
29. 11. 2019 v 13:41Dobry den, SOS, mi ten mrkvovy zaklad v troube nakynul do velikosti muffinu, takze syrovou vrstvu uz tam nedam.. Co ted?
Anonymní
17. 6. 2020 v 8:08Dobrý den, to oranžové zdobení je co? Jinak děkuji za inspirativní recepty, jsem tu dnes poprvé a určitě podle vás něco upeču (dám vědět). Děkuji za odpověď.
Víkendové pečení
17. 6. 2020 v 14:20To "oranžové" je čerstvá mrkev 🙂
Štěpánka
15. 4. 2024 v 14:09Míšo, Vaše recepty jsou opravdu skvělé a pečení mě díky Vám začalo bavit 😊. Moc děkuju. Ráda bych se zeptala, jak je možné, že papírové košíčky mají po upečení skvělou barvu? Mně se vždy tak jako promastí, že ta barva není skoro poznat…
Míša Landová
16. 4. 2024 v 9:02Moc díky 🙂 Na vině bude zřejmě kvalita košíčků … na druhou stranu cheesecake se peče na nižší teplotu, proto se barva tak neztrácí jako třeba u muffinů.