Menu
Cheesecaky

Mrkvové mini cheesecake

Mini dortíky jsou oblíbené nejen pro svůj roztomilý vzhled, ale i pro snadné servírování a konzumaci na různých oslavách. Nemusíte nic krájet, rozdělovat a většinou se obejdou i bez talířků. A to byl právě důvod, proč jsem se pustila i do těchto „mrkváčků“. 

Recept se nijak zásadně neliší od mrkvového cheesecaku, který už na blogu mám. Jen jsem ubrala vrstvu zakysané smetany a nahradila trochou šlehačky. Aby vypadaly trochu slavnostně 🙂 Záměrně jsem zvolila i zelené košíčky, aby to k mrkvi hezky ladilo. No, možná to působí trochu jarně nebo velikonočně, ale nevadí, hlavně že chutnaly 🙂 

Nejdříve si upečete mrkvové základny, necháte vychladnout, pak přidáte sýrovou vrstvu a dopékáte. Příprava ale není dlouhá, dortíky jsou malé a pečou se jen krátce. Bohužel se košíčky lehce zkroutí během pečení podle těsta, takže nejsou tak pěkně kulaté. Nicméně na chuti jim to ale určitě nic neubere 🙂 

Z níže uvedeného receptu připravíte 12 mini dortíků.

Mrkvová vrstva (12 ks):

1 vejce

50 g třtinového cukru

60 ml rostlinného oleje

80 g polohrubé mouky

špetka soli

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky skořice

30 g sekaných vlašských ořechů

100 g oloupané, jemně nastrouhané mrkve

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky. Doporučuji použít košíčky min. 3 cm vysoké, lépe i vyšší. 

V misce společně vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, ke konci pomalu zašlehejte olej. 

Prosátou mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Přidejte k vyšlehanému vejci s cukrem a olejem. Promíchejte, pak přidejte ořechy a nakonec mrkev.

Těsto rovnoměrně rozdělte do 12 košíčků, je ho opravdu málo, a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10-12 minut. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout ve formě, košíčky nevyndavejte.  

Sýrová vrstva:

300 g krémového sýra typu Lučina, Philadelphia … (použila jsem sýr Goldessa z Lidlu)

50 g cukru krupice

1 lžíce hladké mouky

2 menší vejce

1-2 lžíce zakysané smetany

citronová kůra nebo citronový olej

Všechny suroviny vyndejte včas z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 150 stupňů. 

Sýr prošlehejte s cukrem a lžící mouky, postupně zašlehejte obě vejce. Šlehejte při nízkých otáčkách, aby se do krému nedostalo příliš vzduchu. Přidejte smetanu a citronovou kůru (citronový olej). V případě potřeby můžete dosladit. 

Směs rozdělte na předpečené zchladlé mrkvové základy. Tady hodně záleží na velikosti košíčků a jak hodně vám vyběhne mrkvové těsto. Možná bude sýrové náplně málo, možná vám trocha zbude. Každopádně naplňte až po okraj. Dortíky dejte péct do vyhřáté trouby na 15-18 minut.

Nechte vychladnout při pokojové teplotě, pak dejte chladit na pár hodin do lednice i s formou. Teprve dobře vychlazené opatrně vyndejte z formy. 

Vychladlé dortíky můžete přizdobit ušlehanou šlehačkou, ořechy a kousky mrkve. 

Vytisknout recept

9 Comments

  • Anonymní
    30. 10. 2017 v 5:55

    Tak tohle opět nejde nevyzkoušet… Vy ať upečete cokoliv, je to přímo vymazlené pro oko… Lenka S.

    Odpovědět
  • Danuše
    30. 10. 2017 v 7:05

    Vypadá to pěkně, určitě vyzkouším).

    Odpovědět
  • Sim.
    30. 10. 2017 v 22:06

    Senzace. Ja mrkvový koláč miluji. Prvně jsem ho okusila ve Skotsku, kde mi bylo vysvětleno, že v tak chudém kraji na doslazení a odlehčení těsta byl jen med a mrkev. Také se na něj chystám. Vy jste prostě umělkyně. Víte, že nejprve jsem si myslela, že jde o výtvor s kiwi, podle košíčků��? Mějte se krásně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 10. 2017 v 13:51

      Simi, děkuji 🙂 ano, mrkvové koláče i dorty jsou skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 11. 2019 v 13:41

    Dobry den, SOS, mi ten mrkvovy zaklad v troube nakynul do velikosti muffinu, takze syrovou vrstvu uz tam nedam.. Co ted?

    Odpovědět
  • Anonymní
    17. 6. 2020 v 8:08

    Dobrý den, to oranžové zdobení je co? Jinak děkuji za inspirativní recepty, jsem tu dnes poprvé a určitě podle vás něco upeču (dám vědět). Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2020 v 14:20

      To "oranžové" je čerstvá mrkev 🙂

      Odpovědět
  • Štěpánka
    15. 4. 2024 v 14:09

    Míšo, Vaše recepty jsou opravdu skvělé a pečení mě díky Vám začalo bavit 😊. Moc děkuju. Ráda bych se zeptala, jak je možné, že papírové košíčky mají po upečení skvělou barvu? Mně se vždy tak jako promastí, že ta barva není skoro poznat…

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2024 v 9:02

      Moc díky 🙂 Na vině bude zřejmě kvalita košíčků … na druhou stranu cheesecake se peče na nižší teplotu, proto se barva tak neztrácí jako třeba u muffinů.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ