Menu
Nepečené dezerty

Panna cotta z podmáslí s citronovým krémem

Léto máme v plné síle a tak je čas na lehké letní dezerty. Protože co si budeme povídat, i když je venku 40 stupňů, chuť na sladké nás neopouští. Tedy alespoň mě ne 🙂 Nemusíme si zrovna dopřávat čokoládový dort nebo něco s krémem, ale sladká tečka po obědě přijde vhod. A panna cotta se na léto hodí skvěle.

Je lehká, krémová a tak snadná 🙂 Příprava zabere jen pár minut a nemusíte ani zapínat troubu. Když jsem ji před pár měsíci dělala poprvé, měla nevídaný úspěch a musela jsem ji dělat hned několikrát za sebou.

Tentokrát jsem ji trochu odlehčila a téměř polovinu smetany nahradila podmáslím. A musím říct, že tahle verze je snad ještě lepší. Jemná smetanová chuť skvěle ladí s citronovým krémem. Původně jsem chtěla doplnit panna cottu slaným karamelem, ale citron díky svěžesti jednoznačně zvítězil.

Citronový krém je úžasná věc, nejen na panna cottu, zvlášť když si uděláte doma svůj vlastní. Dělám ho vždycky radši víc, protože ho při vaření pořád ochutnávám. Jen jsem tentokrát použila tmavý třtinový cukr, proto není krém tak hezky žlutý, ale spíš do oranžova.

Na 6 malých skleniček si připravte:

7 g práškové želatiny

60 ml studeného mléka

300 ml smetany min. 33%

60 g moučkového cukru

240 ml podmáslí

citronový olej (můžete vynechat)

(opraveno 27.1.2016)

Želatinu nasypte do misky a zalijte studeným mlékem, nechte 5 – 10 minut nabobtnat.

V hrnci zahřejte smetanu společně s cukrem a na mírném plameni přiveďte těsně pod bod varu. Stáhněte z kamen, nechte malou chvilku zchladnout a pak část smetany nalijte na želatinu. Míchejte, až se želatina rozpustí, pak vlijte zpátky do hrnce. Přilijte podmáslí a dobře promíchejte. Můžete přidat 2 – 3 kapky citronového oleje. Nalijte do připravených skleniček, kousek pod okraj, aby zbylo místo na citronový krém. Dejte ztuhnout do lednice, min. na 2 – 4 hodiny.

Citronový krém (lemon curd):

2 žloutky

35 g třtinového nebo krupicového cukru

35 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy

25 g másla

citronová kůra nebo citronový olej

Všechny suroviny dejte společně do misky a zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Krém by měl mít konzistenci asi jako kaše. Nechte vychladnout, pak lehce našlehejte a navrstvěte na ztuhlou panna cottu.

Můžete podávat hned nebo uchovat 1 – 2 dny v lednici (lépe zakryté).

A jak vidíte, chutnalo opravdu všem 🙂

inspirace z webu www.joyofbaking.com a www.kitchenette.cz

 

Vytisknout recept

 

25 Comments

  • Markéta
    17. 7. 2015 v 9:37

    Dobrý den, dezert vypadá báječně,určitě ho vyzkouším, Vaše koláčky s tvarohem bez kynutí, peču už pravidelně. Mohu se ještě zeptat na rasu toho nádherného pejska? Děkuji Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 7. 2015 v 9:43

      Markéto, hezký den, moc děkuji 🙂 koláčky jsou fajn, také je máme moc rádi a panna cotta je prostě skvělá 🙂 ale jednoznačně nejlepší je naše psí slečna Amy, je to cairn terrier, není to moc rozšířená rasa a dost často si ji lidé pletou s "voříškem" 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 7. 2015 v 6:42

    Dobre rano.. Vcera jsem zkousela a byly vyborne,ideal na tyto teple dny:-)) a fakt nenarocne na pripravu:-)) hezkou nedeli …

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 7. 2015 v 9:20

      Krásné ráno i Vám, děkuji 🙂 moc mě těší, že chutnalo 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      19. 7. 2015 v 10:34

      Hned jsem zkusila i tu zmrzku,ale mam jen 15%….zatim neni uplne tuha, ale taky vypada dobre:-))

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 7. 2015 v 14:54

      Myslím, že zmrzka bude dobrá i s tou 15% smetanou 🙂 je to taková rychlovka, tak snad Vám bude chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 7. 2015 v 16:04

    Zdravím Míšo, vyzkoušela jsem Panna cottu a všichni se ptají, kdy bude zase ;o), úžasná dobrota, také šátečky nekynuté s droždím byly lahůdka, opět chválím a tleskám, myslím, že na zmrzlinu v tom vedru také dojde, opatrujte se a děkuji za recepty a inspiraci :o) ♥, Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 7. 2015 v 19:50

      Katko, hezký večer, tak to je skvělá zpráva 🙂 panna cotta je fajn a hlavně rychlovka. Díky za podporu a milé řádky, krásné léto 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 1. 2016 v 15:49

    Odzkoušeno, recept je vynikající. Zdraví Irena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 1. 2016 v 16:45

      Ireno, děkuji, to mě moc těší 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 9. 2016 v 8:30

    Jelikož byl u mě víkend ve znamení panna cotty vyzkoušela jsem i tuhle a zvítězila ta se slaným karamelem, i když mně možná chutnala tahle víc 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2016 v 10:50

      Těžko říct, která z nich je lepší 🙂 tahle je možná taková svěží, méně sladká 🙂

      Odpovědět
  • Petra BM
    22. 10. 2016 v 15:48

    Pěkný den Míšo, tato panna cotta je pro mě svěží, méně tučná a mě osobně nadchla. Já ji prostě můžu :). Díky Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2016 v 17:21

      Péťo, já mám také radši tuto variantu s podmáslím a citronový krém ji dodá ještě více svěžesti, ale dá se samozřejmě udělat i bez něj 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 8. 2019 v 16:44

    Dobrý den, Váš blog jsem objevila teprve nedávno a okamžitě se stal pro mě obrovskou inspirací. Mohu mít zatím jednu otázku (určitě nebude poslední 😀) , jakou želatinu používáte? Četla jsem, že z Lidlu, ale tam jsem byla a želatinu nevedou… 🤔 Mockrát Vám děkuji za odpověď a přeji ať Vám to stále tak krásně peče! 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 8. 2019 v 12:58

      Když jsem tento recept před lety psala, Lidl měl ještě želatinu v nabídce. Nicméně vím, že roky už ji nemá, proto používám práškovou želatinu Dr. Oetker. Pozor, nezaměnit s dortovým želé 🙂

      Odpovědět
  • Jana Vránová
    4. 8. 2021 v 7:26

    Dobrý den.
    Tuhle panna cottu jsem dělala již 2x. Ale měla jsem pokaždé problém se ztuhnutím hmoty – byla příliš tekutá.
    Poprvé jsem použila přesně množství práškové želatiny (koupená na cukrářském e-shopu)podle receptu a podruhé jsem k tomu předepsanému množství stejné želatiny ještě přidala poloviční množství želatinového ztužovače Dr. Oetker. Ale ani podruhé nebyla konzistence jak by měla být. Tak nevím, jestli mám dát dvojnásobné množství a nebo koupit úplně jinou želatinu.
    Jinak chuťově je moc dobrá a díky podmáslí odlehčená.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 8. 2021 v 8:14

      Uvedené množství želatiny je v pořádku, doporučuji použít práškovou nebo plátkovou želatinu Dr. Oetker. Pozor, želatinový ztužovač není želatina, používá se jinak a v jiném poměru 🙂

      Odpovědět
      • Jana Vránová
        4. 8. 2021 v 12:26

        Děkuji za odpověď, zkusím to s jinou želatinou, doufám, že se mi to konečně povede podle mých představ.

        Odpovědět
  • Jana
    12. 9. 2022 v 15:55

    Chci se zeptat ohledně citronoveho krému.. Máte i nějaký podobný recept, ale bez žloutků? Panna cotta je výborná, citron mi k ní taky hezky jde, ale ty žloutky bych ráda vynechala..

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 9. 2022 v 7:56

      Lemon curd je vzdy na bázi vajec, at už celých nebo zloutků, variantu bez buhuzel nemám. Zkuste jedine nějaký vegansky blog 😊

      Odpovědět
  • Kateřina Elsnerová
    12. 10. 2023 v 10:23

    Dobrý den, chci se zeptat, proč se mi na dezertu dělají mastná oka, téměř vždycky mi vystoupne mastnota na povrch. Děkuji Katka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 10. 2023 v 11:41

      To je tuk ve smetaně, oddělí se při zahřívání. Jakou používáte smetanu?

      Odpovědět
  • Iveta
    31. 1. 2024 v 15:34

    Dobrý den paní Míšo..poprosím vás o radu kolik platkove želatiny vzít na uvedené množství..?mám jen tuto..mockrát děkuji a přeji mnoho dalších osobních i pracovních úspěchů..v Peče celá země jste skvělá !!

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ