Menu
Mini dortíky

Piškotové omeletky s ovocem

Rychlovka na léto

Tak tohle je za mě hit letošního léta. Omeletky jsou rychlé a jednoduché na přípravu, vypadají velmi lákavě, doslova k nakousnutí, naplnit si je můžete libovolným krémem i ovocem, a ještě se skvěle servírují i jedí. Oslníte s nimi nejen doma, ale určitě i na nějaké oslavě či zahradní párty.

Omeletky jsou z piškotového těsta, které se nastříká pomocí sáčku na plech. Upečené jsou raz dva, uchovat je můžete pár dnů při pokojové teplotě nebo na delší dobu zamrazit, a mít je tak připravené pro nečekanou návštěvu. K naplnění jsem použila krém z francouzské zakysané smetany Creme fraiche, která je na rozdíl od české klasiky hodně hustá, má vysoký obsah tuku a krásně se našlehá. Má kyselkavou chut, takže je svěží a dobře ladí s ovocem.

Omeletky se dají servírovat krátce po naplnění, ale vydrží bez problému i do dalšího dne. Hodit se do nich bude i samotná či ochucená šlehačka, tvarohové nebo žloutkové krémy. Prostě si je naplňte tím, co máte rádi nebo co máte aktuálně doma v lednici. Volnou ruku máte i ve výběru ovoce, ideálně čerstvé, které právě dozrálo. Ozdobit můžete bylinkami nebo jedlými květy.

Tipy na přípravu

  • smetanu Creme fraiche koupíte v Bille, Globusu, Delmartu, Ternu, na Rohlíku či Košíku, také v Makru nebo přímo v prodejně Bohemilk Opočno
  • pokud byste chtěli použít klasickou zakysanku, je potřeba ji nejdříve nechat odkapat, aby se zbavila vody, a poté do ní opatrně stěrkou vmíchat už vyšlehanou šlehačku (tady najdeš jak na to)
  • omeletky se pečou velmi krátce, jen pár minut, pozor, ať nepřepečete, budou se pak lámat
  • plech si potřete nějakým tukem, aby papír dobře přilnul
  • na spodní stranu papíru si nakreslete kolečka, ať máte omelety stejně velké
  • omeletky můžete pár dnů uchovat zabalené nebo na další dobu zamrazit
  • bylinky a jedlé květy doporučuji dávat až těsně před servírováním, aby neuvadly
  • dobře se servírují v nějaké misce či pekáčku, můžete je také samostatně vložit do papírových košíčků na cupcakes

VIDEO postup k přípravě najdete na mém INSTAGRAMU.

RECEPT na Piškotové omeletky s ovocem (9-10 ks)

Piškotové těsto

  • 2 vejce „M“ + 1 žloutek
  • 60 g cukru krupice
  • 35 g hladké mouky
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 20 g rostlinného oleje
  • vanilková pasta, citronová kůra

Bílky vyšlehejte se třemi čtvrtinami cukru do pevného sněhu, žloutky vyšlehejte se zbývající čtvrtinou cukru do pěny. Přidejte citronovou kůru a vanilku. Obě hmoty stěrkou zlehka spojte a vmíchejte prosátou mouku a škrob. Nakonec vmíchejte olej.

Těsto si přendejte do sáčku s hladkou špičkou 8-9 mm a na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte omeletky o průměru 12 cm. Pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 8 minut. Pozor, ať nejsou přepečené.

Ihned po upečení stáhněte papír s omeletkami z horkého plechu a překlopte na lehce pomoučněný arch pečícího papíru. Zakryjte vlhkou utěrkou a nechte vychladnout. Následně pak papír opatrně sloupněte.

Smetanový krém

  • 200 g Creme fraiche 36%
  • 200-250 g smetany ke šlehání 33%
  • 1-2 lžíce cukru krupice
  • ovoce

Všechny suroviny kromě ovoce dejte do misky a společně vyšlehejte. Pomocí sáčku s řezanou špičkou omeletky naplňte, přidejte kousky ovoce a ozdobte. Uchovávejte v lednici, servírovat můžete krátce po přípravě, ale i další den.

Inspiraci na omeletky jsem našla v knize Velká klasická kuchařka Moučníky a dorty.

TISK receptu

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

10 Komentáře

  • Dana
    24. 6. 2025 v 17:15

    Dobrý den Míšo, omeletky vypadají luxusně, ostatně jako všechno od Vás. Jak dlouho před podáváním se mají plnit? Den předem nevadí nebo raději těsně před? Děkuji

    Odpovědět
  • Kristýna Jenčíková
    28. 6. 2025 v 22:09

    Kdo měl z toho 10 ks? Já jen 6 a 3 o menším průměru.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 7. 2025 v 7:24

      Počet kusů berte vždy jako orientační. Stačí jestli jste měla silnější těsto, menší vajíčka nebo jste hmotu málo vyšlehala …

      Odpovědět
  • Ladislava
    2. 7. 2025 v 7:28

    Dobrý den, kolik zakysané smetany potřebuji na „výrobu“ 200 g creme fraiche? Těch 400 g, jak je v receptu v odkazu? Děkuji!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 7. 2025 v 11:31

      Ano, počítejte zhruba tak, záleží na tučnosti a kvalitě smetany. Nicméně pokud Vám trochu zbyde, určitě využijete 🙂

      Odpovědět
      • Ladislava
        15. 7. 2025 v 13:44

        Byly výborné. Jen bych se chtěla zeptat v čem šleháte takové malé množství vajec. Bála jsem se, že mi to robot „nevezme“, tak jsem šlehala jen jednou ruční metlou (příslušenství tyčového mixéru, jiné metly nemám) a nebylo to ono – trvalo to dlouho a stejně jsem to úplne nenašlehala.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          15. 7. 2025 v 20:02

          Mám robot KitchenAid a ten vezme opravdu malé množství. Ručním šlehačem nikdy tak pořádně nevyšlehám 🙂

          Odpovědět
  • Lucie
    2. 7. 2025 v 11:58

    Omeletky byly výborné, akorát příště musím udělat z dvojnásobné dávky, hrozně rychle mizí 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ