Menu
Mini dortíky

Čokoládové dortíky s oříškovou polevou

Protože čokolády není nikdy dost, tedy alespoň v mém případě, mám dnes pro vás recept, který je čokoládou doslova nabitý. Najdete ji uvnitř, kde je součást pařížské šlehačky, tak i venku, v polevě. Čokoládu skvěle doplňují oříšky a domácí linecká sušenka. Jinou buchtu v nich ale nehledejte, protože tam žádná není 🙂

Dortíky vznikly tak trochu neplánovaně, když jsem si připravila větší množství pařížské, než bylo potřeba. I mistr tesař se někdy utne 🙂 Takže jsem vytáhla silikonovou formu a začala improvizovat. Z mrazáku na mě zamrkaly domácí linecké sušenky upečené před časem jen tak pro strýčka příhodu, v lednici se zase o slovo hlásila lískoořísková pasta. K tomu dostatečně velká (u mě běžná) zásoba čokolády na polevu 🙂 Bylo rozhodnuto.

Jak už je zmíněno výše, dortíky jsou sestavené v silikonové formě ve tvaru polokoulí a zamražené. Následně jsou pak máčené v oříškové polevě a posazené na lineckou sušenku. Sušenky na tyhle dortíky peču podle receptu na tartaletky, těsto je krásně pevné, zároveň ale křehké a dortíky ho nerozmáčí. Odkaz na recept najdete níže, část mouky můžete pro zpestření nahradit mletými oříšky.

Linecké sušenky si můžete upéct do zásoby a skladovat v mrazáku. Já si jich obvykle pár udělám společně s tartaletkami. Sušenka může mít stejný průměr jako dortík, ale může být i větší, záleží na každém, co se mu líbí. Sušenka zároveň skvěle slouží jako „tácek“, s dortíkem se díky ní dobře manipuluje.

Oříškovou polevu už z mého blogu znáte, najdete ji v receptu na Čokoládové dortíky s mandlemi. K čokoládě se přidává rostlinný olej, díky kterému je poleva lesklá a tekutá. Součást polevy jsou také nasekané oříšky, ideálně lehce opražené. Můžete si je připravit doma, ale dají se koupit i hotové.

Čokoládové dortíky s oříškovou polevou (6 ks o průměru 6,5 cm) 

Čokoládový krém: 

250 ml smetany ke šlehání 33%

80 g hořké čokolády 55-65%

+ 2 lžíce mascarpone k našlehání

křupavé kuličky v čokoládě nebo sekané pražené lískové oříšky

Čokoládu nasekejte na kousky, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka, aby se čokoláda zcela rozpustila. Nakonec promixujte tyčovým mixérem. Přikryjte folií, tu položte přímo na krém, a dejte vychladit do lednice alespoň na 8 hodin, ideálně přes noc.

K vychlazenému krému přidejte mascarpone a společně vyšlehejte. Silikonovou formu si položte na tácek a pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku naplňte jednotlivé otvory. Do každého dortíku dejte pár čokokuliček nebo lískových oříšků. Uhlaďte hezky do roviny a dejte zamrazit alespoň na 8 hodin.

Čokoládová poleva s oříšky: 

75 g mléčné čokolády 35-40%

75 g hořké čokolády 55-60%

35 g slunečnicového oleje

40 g nasekaných pražených oříšků (lískové, arašídy)

Obě čokolády dejte do misky a v páře nechte za občasného míchání rozpustit. Sundejte z páry, přilijte olej a dobře promíchejte. Nakonec přidejte oříšky. Polevu nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Pro urychlení doporučuji přelít do jiné misky, rychleji se tak ochladí.

Dokončení dortíků

linecká kolečka – podle receptu na tartaletky

praline – lískooříšková pasta (případně burákové máslo, nutela …)

lískové oříšky na ozdobu

Připravte si linecká kolečka a každé lehce potřete oříškovou pastou. Z mrazáku po jednom vyndejte dortíky, každý namočte do mísy s polevou, pomocí vidliček přetočte a položte na linecké kolečko. Dortíky můžete samozřejmě i polít na mřížce, ale tenhle způsob máčení mi přijde jednodušší 🙂

Dortíky ozdobte kousky lískových oříšků nebo dle vlastní fantazie. Poleva se v lednici na dortíku lehce orosí, protože byl zamražený. Nicméně měla by zůstat pevná.

Vytisknout recept

25 Comments

  • Anonymní
    25. 6. 2018 v 18:51

    Tak to je telepatie,protože já přesně toto chci udělat.Míšo,ještě že Vás máme!Vypadá to krásně a určitě i tak chutná.Děkuji a pěkný večer.Iva Ž.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2018 v 7:12

      Ivo, moc děkuji 🙂 pokud máte ráda čokoláda, tak budou určitě chutnat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 6. 2018 v 20:56

    Dobrý večer Míšo,
    prostě nádhera, úplně cítím tu chuť.
    Díky moc za tu krásu. Zdraví Dáša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2018 v 7:12

      Dášo, moc děkuji :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 6. 2018 v 21:08

    Já se taky přidávám – krása, tečou mi sliny, v týdnu je nestihnu, ale o víkendu prostě budou! Díky, Míšo a hezké dny, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2018 v 7:13

      Mileno, velké díky i Vám :)) pěkné dny.

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 6. 2018 v 13:42

    Dobrý den, Míšo,
    jako vždy velmi precizní, smekám. Mě ještě velmi zaujal zákusek umístěný na podnose úplně vlevo. Nebudete na něj taky na svůj blog přidávat recept? Ta horní část je vytvořena v silikonové formě? Díky za inspiraci. Zdraví, Renata

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2018 v 14:29

      Renato, děkuji 🙂 ano, recept bude i na ten dortík vlevo 🙂 i když hodně podobný už tu na blogu je 🙂 zlákala mě svým tvarem právě ta silikonová forma, ve které je připravený 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 6. 2018 v 17:29

    Dobrý večer paní Míšo,
    chtěla bych vám vyslovit kompliment za váš blog. Toulám se často různými blogy s recepty ale tak senzační jako je ten váš, se tak rychle neuvidí. Nejen ty nádherné sladkosti se ktarých je jedna lákavější než druhá, ale i ty perfektní fotky, člověk by nejraději hned všechno vyzkoušel. No prostě
    klobouk dolů…

    Srdečně zdraví Pavla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 6. 2018 v 13:46

      Pavlo, zdravím Vás a děkuji za kompliment 🙂 jsem ráda, že se blog líbí a věřím, že i něco vyzkoušíte. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 6. 2018 v 17:26

    Ahoj Míšo, zdravím po dovolené. Tak jsem zkusila tyhle polokulky a super😉všichni žasnou a chválí (a za mě jsou nejlepší ty křehké sušenky namazane marmeladou🤣)
    Kde bychom byli bez Tvých úžasných receptů .. Pa Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 6. 2018 v 10:20

      Leni, zase dovolená? ty se teda máš :)) díky, čokoláda je vždy zaručený úspěch, jen já bych tam nemusela tu marmeládu :)))

      Odpovědět
  • Unknown
    30. 6. 2018 v 8:01

    Já ji nedávala do toho, upekla jsem kolečka samotná do zásoby a nakonec je z větší části snědla namazane marmeladou😅to těsto je totiž skvělé 👍dnes dělám další várku cokopolo na návštěvu..
    Pa L.

    Odpovědět
  • Anonymní
    5. 9. 2018 v 15:44

    Dobry den, vsechny Vase recepty jsou uzasne. Jste moc sikovna! Rada bych dortiky pripravila na oslavu pristi tyden. Mohla bych je nechat zamrazene tyden v mrazaku a teprve pak sestavit? Dekuji za odpoved. Iveta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2018 v 21:47

      Iveto, zdravím, ano, klidne 1-2 týdny dopředu připravte a pak jen dokončete 🙂

      Odpovědět
  • Erika
    13. 3. 2021 v 10:55

    Dobrý den, všechny vaše recepty jsou opravdu úžasné.
    Ale mám problém. Zkouším tyto dortiky už podruhé a stejný problém. Pokaždé vyhořím u krému. Zaliji čokoládu smetanou a mám to opravdu řídké, i po tom co to vezmu tyčovým mixerem. Myslíte, že je to čokoládou? Používám belgickou čokoládu arabesue 58%
    Lze to nějak zachránit? Třeba že až to nechám odležet v lednici a pak to ohřeju a primicham želatinu a pak až mascarpone?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 3. 2021 v 12:38

      Zachránit to určitě lze a velmi jednoduše 🙂 stačí si přečíst celý postup 🙂 teplý krém se promixuje tyčákem a musí se nechat do druhého dne vychladit v lednici. Následně se vychlazený vyšlehá šlehačem (nikoliv už tyčákem) do pevného krému 🙂 želatina není potřeba.

      Odpovědět
  • Pavla
    21. 5. 2021 v 19:26

    Dobrý den Míšo,mohla bych poprosit o radu? Plánuju tyto dortíky na oslavu. Ale musím je udelat předem, převézt autem na místo oslavy, která ale bude druhý den po příjezdu. Bude lepší je polít polevou, dát na sušenku a znovu mrazit nebo 24 hodin udrzovat v chladu lednice? Mrazák bude k dispozici,ale byly by hodinu cesty mimo něj. A nevím, jestli by to nevadilo polevě. Předem děkuji za radu!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 5. 2021 v 13:48

      Těžko říct, tyhle dortíky nejsou zrovna ideální na opětovné mražení … asi bych volila raději tu možnost, že je připravíte den předem a uchováte v chladu do konzumace.

      Odpovědět
  • Lenka
    9. 2. 2022 v 10:44

    Dobrý den Míšo,
    prosím, dáte mi odkaz, kde jste koupila tu silikonovou formu?
    Ráda bych dortíky vyzkoušela, jsou krásné.
    Děkuji moc, Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2022 v 22:04

      Formu mám už roky, nepamatuji se, kde jsem kupovala. Koupíte na většině cukrářských e-shopů.

      Odpovědět
  • Barbora Suchá
    21. 3. 2022 v 19:31

    Dobry vecer,kdyz delam ty susenky,mam je taky zatizit nebo se me nenafouknou? 😊 dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 3. 2022 v 7:43

      Linecké sušenky zatížit nemusíte, to se dělá jen u tartaletek. Stačí propíchat vidličkou a mít dobře vychlazené těsto.

      Odpovědět
  • Lucka
    28. 2. 2023 v 8:40

    Dobrý den,
    chtěla bych Vás poprosit o radu. Skoro vždy když vytáhnu jakékoliv dezerty z mrazáku a namáčím je po vytažení do čokolády (používám Callebaut ice) tak většinou na druhý den mají na sobě, omlouvám se nevím jak to přesněji popsat, takový „tygří vzorek“, světle hnědé tečky jakoby ta čokoláda místy vybledla a ztratila lesk. Může to být např. tím, že se čokoláda po namočení dezertu orosí? Poradíte prosím, jak tomu předejít? Děkuji, hezký den
    Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 2. 2023 v 9:20

      Ano, dezerty se orosí, to je přirozené, zabránit tomu nelze … můžete je opatrně otřít ubrouskem, vhodná je i lednice s ventilátorem … nicméně čokoláda by měla zůstat beze změny, voda by ji neměla narušit.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ