Menu
Koláče

Tvarohový koláč s mákem

Také občas váháte, zda si upéct koláč tvarohový nebo makový? Teď už nemusíte a můžete si upéct oba najednou a v jednom 🙂 Na fotce možná trochu vypadá jako levandulový, ale ta je tam jen na ozdobu. Koláč se mi nezdál na oko moc pěkný, tak jsem ho tou levandulí chtěla vylepšit 🙂 Každopádně náplň je opravdu tvarohová s mákem. 

Musím říct, že jsem byla sama zvědavá, jak koláč bude chutnat a velmi příjemně mě překvapil. Jemný, vláčný, skoro jako cheesecake. Přestože tam máku není mnoho, jeho chuť je určitě znát. Dokonce mě napadlo, že by se tam chuťově hodila ještě povidla 🙂 Mák je samozřejmě mletý, ale jsou i recepty, kde se přidává nemletý a v koláči pak pěkně křupe. 

Křehké těsto na koláč jsem předpekla a teprve pak přidala náplň a dopekla. Doufám, že vás neodradí předpékání s fazolemi, ale výsledek mi přijde lepší. Těsto zůstane hezky na místě, nesklouzne po krajích a je pěkně hladké. Podobně jako u cheesecaku jsem pekla koláč pár minut při vyšší teplotě a dopékala při nižší. Trochu jsem šetřila cukrem, takže pokud se vám zdá náplň málo sladká, klidně si cukr přidejte 🙂 

Tvarohový koláč s mákem (průměr 23 cm)

Křehké těsto: 

200 hladké mouky 

špetka soli 

100 g másla 

40 g moučkového cukru

1 vejce 

citronová kůra 

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, vejcem a citronovou kůrou, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 

Těsto zabalte do folie, lehce zmáčkněte do silnější placky a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Můžete si ho připravit i den předem. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch. 

Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat. Koupíte například na chefshop.cz nebo bonami.cz. Potřebovat budete ještě kousek pečícího papíru a luštěniny na slepé pečení. 

Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Přikryjte pečícím papírem, nasypte luštěniny a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut až je lehce do zlatova. 

Vyndejte z trouby, opatrně sundejte papír i luštěniny a připravte si tvarohovo-makovou náplň. 

Troubu nechte zapnutou na 180 stupňů, jen vypněte horký vzduch. 

Tvarohová naplň s mákem: 

500 g tvarohu ve vaničce, tučný 

70-80 g cukru krupice 

citronová kůra nebo olej

1 lžíce hladké mouky 

3 menší vejce (velikost M) 

40 g mletého máku 

Tvaroh dejte do misky a společně s cukrem a lžící mouky prošlehejte do hladka. 

Po jedno zašlehejte vejce a přidejte citronovou kůru. Šlehejte při nízkých otáčkách. Nakonec vmíchejte mletý mák. V případě potřeby můžete přisladit. 

Náplň nalijte na předpečený korpus a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 15 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut. 

Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Doporučuji nechat rozležet do druhého dne, čím je starší, tím je lepší 🙂

Vytisknout recept

7 Comments

  • Anonymní
    27. 6. 2018 v 21:46

    Dobrý večer Míšo, teda, Vy nás teďka zasobujete 🙂 teď nevím co driv… Manžel už přemlouval ať mu připravím čokoládové polokoule (miluje čokoládu) a já koukám na tuhle dobrotu, asi to dopadne tak, že bude obojí:-D… Mockrát děkuji za další perfektní recepty. Mějte se krásně. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 6. 2018 v 10:17

      Hanko, děkuji 🙂 tak snažím se, někdy peču častěji, jindy mám zase větší pauzu 🙂 doporučuji obojí, koláč trochu připomíná cheesecake, dneska jsem dojídala poslední kousek a byl vážně skvěle rozleželý 🙂 no a čokoláda je jasná, tam je úspěch vždy. Pěkný víkend. M.

      Odpovědět
  • Unknown
    29. 6. 2018 v 17:50

    Dobrý den, Miso, ten vypadá skvěle, těším se, až vyzkousim. Miso, mohu nahradit mouku celozrnnou psenicnou moukou? Mám i koupenou kokosovou mouku, tak se těším, jestli u Vas najdu někdy nějaký recept. U vás jsou všechny recepty skvěle!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 6. 2018 v 19:47

      Andreo, zdravím Vás, část hladké určitě můžete nahradit celozrnnou, celé množství bych ale nedoporučovala. Já používám hladkou špaldovou, to je také dobrá volba 🙂 Také jsem si koupila kokosovou a rýžovou, ale zatím jsem stihla vyzkoušet jen tu rýžovou do dortového korpusu a byla super. Na kokosovou se teprve chystám 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 7. 2018 v 11:50

    Bezvadne, určitě vyzkousim. Kokosovou si tedy schovavam na Vás recept :).

    Odpovědět
  • Eliška D.
    2. 11. 2020 v 14:44

    Spojení tvarohu a máku je pro mě naprosto vysněný dezert. Vajíčka jsem zrovna měla akorát na náplň, takže křehké těsto jsem udělala jiné, každopádně byla to dobrota. Do náplně jsem dala vanilku a citron a poházela ji borůvkami. Tvaroh jsem dala tučný a je to opravdu jemňoučké jako cheesecake, jen takové svěžejší. A dostala jsem nápad, který asi brzy zkusím… Upéct náplň samotnou v mističkách na creme brulee a špejlí tam promíchat lžičku povidel. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 11. 2020 v 22:12

      Eliško, díky, ano, tučný tvaroh je dobrá volba, protože tuk je nositelem chuti 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ