Menu
Mini dortíky

Malinovo-čokoládové pěnové dortíky

Představte si dvě vrstvy nadýchané pěny, jedna lehce nasládlá s kousky malin, druhá s výraznou chutí čokolády, vše zahalené do úžasné „zrcadlové“ polevy a posazené na malém kousku dortového korpusu. Tak nějak by se daly popsat tyhle úžasné malinovo-čokoládové dortíky. Podle ohlasu to bude nejspíš favorit letošního léta. Už dlouho se mi totiž nestalo, že bych nějaký recept dělala třikrát za sebou :))

Na první pohled se Vám možná budou zdát složité na přípravu, ale nebojte, je to jednodušší, než by se mohlo zdát. Velkým pomocníkem bude u tohoto receptu mrazák, protože bude potřeba obě pěny zamrazit. Přípravu je proto dobré rozdělit alespoň do dvou dnů. Pro někoho možná příliš zdlouhavé, já mám naopak tenhle způsob přípravy ráda. Každý den tomu věnujete jen chvilku a zvládnete přitom i něco dalšího. Dortíky navíc můžete mít v zásobě v mrazáku a před podáváním jen přelít polevou. Ideální když potřebujete narychlo okouzlit nějakým dezertem:))

Za inspiraci, neocenitelné rady a velkou část receptu na tyhle úžasné dortíky musím poděkovat paní Petře, mojí spřízněné duši v oblasti pečení. Dlouho jsem tyhle dortíky odkládala, protože jsem měla obavu ze želatiny. Ale vyplatilo se strach překonat, nic strašného na tom není :)) Tímto ještě jednou velké díky Petro a posílám pozdrav do Kadaně :))

Ale teď už jdeme na pečení, teda vlastně spíš mražení :)) Níže uvedený recept je na 6 dortíků o průměru 8 cm, ale klidně si udělejte rovnou z dvojité dávky :)) Alespoň den předem si připravte malinovou pěnu a čokoládovou polevu.

e

Malinová pěna:

125 g mascarpone

125 g smetany ke šlehání 33%

50 – 60 g čerstvých malin

1 – 2 lžíce malinové marmelády nebo moučkového cukru

3 g práškové želatiny + trochu vody

forma na muffiny, nejlépe silikonová

Želatinu dejte do misky, zalijte malým množstvím vody a nechte nabobtnat.

Mascarpone vyšlehejte s marmeládou nebo cukrem, přidejte celé maliny a lehce zašlehejte. V krému by měly zůstat patrné kousky ovoce. Smetanu vyšlehejte a opatrně vmíchejte do mascarpone s malinami. 

Želatinu zahřejte v mikrovlnné troubě, tak aby se rozpustila. Velmi opatrně jen na pár vteřin, nesmí se vařit. Do rozpuštěné želatiny dejte dvě lžíce malinové směsi a dobře promíchejte. Vlijte zpět do mísy s malinovou směsí a dobře promíchejte.


Rozdělte do 6 košíčků na muffiny. Nejlepší je na to forma silikonová, ale půjde to i do klasické plechové, kterou si vyložte papírovými košíčky. Formu přikryjte folií nebo alobalem a dejte na několik hodin do mrazáku. Ke ztuhnutí by měly stačit asi dvě hodiny, ale klidně můžete zamrazit na několik dní. Můžete tak skvěle zužitkovat nadbytek malin nebo jiného ovoce, které by jinak už dlouho nevydrželo čerstvé.

Zrcadlová čokoládová poleva:

4 g želatiny v prášku + 25 g studené vody
45 g kakaového prášku
88 g smetany ke šlehání 33%
125 g cukru krupice
45 g vody

Želatinu dejte do misky, zalijte vodou a nechte nabobtnat. 

Do rendlíku dejte vodu, smetanu a cukr a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vmíchejte prosáté kakao. Za stálého míchaní lehce povařte asi 1 – 2 minuty, stáhněte z kamen a nechte trochu vychladnout. 

Trochu kakaové směsi vmíchejte do nabobtnalé želatiny a míchejte do jejího rozpuštění. Vlijte zpět do rendlíku s kakaovou směsí a promíchejte. Pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké a lesklé emulze. Přelijte do skleněné mísy a přikryjte folií. Folii položte přímo na polevu, aby se neudělal škraloup. Dejte do lednice vychladit přes noc.

Čokoládová pěna:

300 g smetany ke šlehání 33%

125 hořké čokolády min. 50%

Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě a nechte za občasného míchání zcela vychladnout. Smetanu vyšlehejte do tuha a po lžících opatrně vmíchejte stěrkou do studené čokolády. 

K sestavení budete potřebovat:

kousek dortového korpusu na vykrojení 6 koleček

kulatý ráfek o průměru 8 cm a výšce 4 cm

pásková folie

sáček a zdobicí trubičku

Ráfkem si vykrojte 6 koleček z korpusu, které budou sloužit jako základna dortíků. Můžete použít jakýkoliv Váš oblíbený recept na korpus. Já pro tyhle příležitosti obvykle střádám v mrazáku malé zbytky a odřezky korpusů. Nebo si můžete upét kolečka do zásoby :))

Vnitřní obvod ráfku vyložte páskovou folii, na dno položte kolečko korpusu. Z mrazáku si vyndejte malinovou pěnu a jeden „muffinek“ položte na korpus. Čokoládovou pěnu si dejte do zdobícího sáčku s užší trubičkou a nastříkejte na malinovou pěnu. Vyplňte všechny mezery a povrch uhlaďte. Ráfek opatrně stáhněte a pokračujte stejným způsobem u dalších pěti dortíků. Je dobré umístit si dortíky na tácek, který pak zabalte do alobalu a dejte na několik hodin zamrazit. Nejlépe přes noc, můžete klidně i déle.

 

Čokoládovou polevu ohřejte v 10 vteřinových intervalech v mikrovlnné troubě na teplotu asi 40 stupňů, pokaždé dobře promíchejte. Za občasného míchání nechte chvilku zchladnout. Dortíky vyndejte z mrazáku, sundejte z nich páskové folie a vyskládejte si je na chladicí mřížku. Polevou je jeden po druhém polijte a nechte ztuhnout. Tento druh polevy nikdy zcela neztuhne, vždy bude na dotyk „lepivá“. Dortíky opatrně pomocí nože nebo těrky přendejte z mřížky na tácky a zdobte dle vlastni fantazie. Dejte chladit do lednice.

Nenechte se odradit „delší“ přípravou a dortíky vyzkoušejte, opravdu stojí za to. Pokud nemáte ráfek odpovídající velikosti, zkuste improvizovat nebo použijte formu na muffinky. Moje první verze byla také do silikonové formy na muffinky a pěny jsem dokonce prohodila :)) jak můžete viděla na fotce.

Mému malému synovcovi dělali největší hlavu makronky kolem dortíků. Chvilku nám ale trvalo, než nám došlo, že si myslí, že jsou to piškoty :)) 

43 Comments

  • Unknown
    20. 7. 2014 v 22:25

    Krasa!!! Moc se Vam Miso povedly. Dekuji za Vase krasna slova! Neuveritelne si jich vazim a tesim se na nase vikendove peceni! :o)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 7. 2014 v 17:43

      Děkuji, Petro :)) to Vám patří velký dík :o))

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 7. 2014 v 8:28

    Zatím možná nejlepší dortík co jsem kdy jedla 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 7. 2014 v 10:23

      Díky Dáši :o)) to bude tedy těžké, příště to něčím překonat :o))

      Odpovědět
  • Madla
    24. 7. 2014 v 12:12

    Ach, to vypadá úžasně! Budu muset vyzkoušet s višněmi, po jejichž nadvládou momentálně úpím 🙂 A ty fotky, to je prostě úžasné!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 7. 2014 v 13:18

      Díky Madlo :)) s višněmi budou také určitě moc dobré 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 9. 2014 v 6:31

    Dnes se do nich pustím. Držte palce. 🙂 Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 9. 2014 v 7:03

      Vypadají možná složitě, ale dají se zvládnout :)) budu držet palce, dejte vědět, jak dopadly 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      24. 9. 2014 v 14:48

      Tak včera jsem udělala malinové muffinky, ty dopadly na jedničku. Dneska jsem to skládala dohromady…to už bude slabší výkon…nejsem přiliž zručná se zdobícím sáčkem, takže nemám dobře vyplněné mezery krémem, ale co…tvar to nebude mít tak krásný jako máte vy na fotkách, ale k jídlu to jistě bude. Zítra budu dávat polevu a zdobit, tak to snad vše ještě zachráním 🙂 Tereza

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 9. 2014 v 18:48

      Já je na první pokus taky neměla dokonalé :)) ale na chuti jim to vůbec neubralo. Určitě budou moc dobré :)) držím palce.

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 9. 2014 v 21:34

    Měly úspěch, jen se po nich zaprášilo :)) Všichni už se těší na příští recept co od vás vyzkouším 🙂 Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 9. 2014 v 21:37

      Tak to jsem moc ráda, jste šikulka :))

      Odpovědět
  • Markéta
    28. 7. 2015 v 8:48

    Dobrý den, paní Míšo 🙂 Před několika dny jsem objevila Vaše úžasné stránky a od toho dne, jsem zde každou volnou chvilku a studuji Vaše recepty. Nejen, že máte vše perfektně popsáno, ale i vyfoceno 🙂 Je to skutečně pastva pro oči.Na tyhle dortíky se mi sbíhají sliny od první chvíle, kdy jsme je uviděla 😀 Chystala jsme se na ně teď o víkendu,ale jak jsem nyní zjistila, nemám potřebné malé ráfky.Můžete mi prosím sdělit, kde je pořídit? Myslím si, že Vaše dobroty mne budou mít na svědomí..;) Neustále bojuji s váhou a snažím se omezit sladké, ale Vašim sladkostem nejspíš nedokážu odolat :))
    Přeji Vám krásný den a mnoho spokojených a okouzlených návštěvníků na Vašem webu 🙂
    Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 7. 2015 v 9:35

      Markéto, hezký den i Vám. Moc děkuji za Vaše krásné a velmi potěšující řádky 🙂 velmi si toho vážím. Jsem ráda, že Vás můj blog tak oslovil a že budete stejně nadšená i po vyzkoušení nějakého receptu 🙂 Moje pečení už mě také stálo nějaké to kilo navíc, ale beru to jako daň 🙂 stejně nedokážu odolat.
      Ráfky jsou koupila v běžném obchodě s domácími potřebami, ale občas jsem je viděla třeba i v Lidlu. Koupit se dají samozřejmě i ve specializovaných obchodech pro cukráře. Nicméně jak je vidět na jedné fotografii, tyhle dortíky se dají dobře udělat i v silikonových formách třeba na muffiny 🙂
      Mějte se fajn a budu se těšit na další komentář. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 7. 2016 v 20:31

    Dobrý den paní Milo,obdivuji Vaše sladké skvosty,je to pastva pro oči,jsem ráda ,že netloustnu už při pohledu.Měla bych dotaz ohledně želatiny,jestli by se dal použít také želatinový ztužovač za studena od Dr.Oetkera do malinové pěny?Jestli by se mražením nezničil výsledek.Jinak u zrcadlové polevy bych raději zůstala u té klasické.

    Děkuji za odpověď a přeji mnoho dalších úžasných dobrot s pozdravem Vlaďka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 7. 2016 v 11:22

      Vlaďko, hezký den, děkuji za krásná slova 🙂 želatinový ztužovač jsem do mražených dortíků nikdy nepoužívala, takže s tím nemám zkušenosti. Troufám si odhadnout, že by to mohlo jít 🙂 já teď používám raději na všechno klasickou želatinu, není třeba se jí bát 🙂
      Polevu klidně udělejte klasickou, zrcadlová je spíše pro oko, na chuti to velký rozdíl není. Mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • Veronika
    7. 3. 2017 v 19:35

    Dobrý den Milo, moc ráda čtu váš blog, vše co jsem pekla bylo úžasné! chtěla bych vás požádat radu ohledně želatiny. Jsem zvyklá používat plátkovou želatinu. POradíte mi k těmto vašim receptům, jakou používáte práškovou? Popřípadě, v nemáte tušení, zda by to šlo nahradit plátkovou a v jakém poměru? Děkuji moc! Veronika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 3. 2017 v 20:09

      Veroniko, dobrý večer, moc mě těší, že s úspěchem pečete podle mého blogu 🙂 vidíte, já mám zase radši tu práškovou, ale princip bude asi stejný 🙂 práškovou kupuji v Lidlu, ale měla jsem třeba i od Dr. Oetkera … jen pozor nezaměnit s dortovým želé nebo ztužovačem za studena 🙂
      Už dříve jsem hledala na netu nějaké přepočty, ale docela se to liší, oni se totiž vyrábí i různé velikosti plátků a liší se i sila želatiny 🙂 takový rozumný mi přijde přepočet, kdy jeden plátek nahradíte 2 g práškové …

      Odpovědět
  • Janka
    22. 10. 2017 v 21:28

    Dobrý deň, rada by som sa spýtala prečo treba dať cokoládovú polevu na noc chladiť keď sa potom opäť zohrieva. Nebolo by lepšie spraviť ju čerstvú? Skôr mi príde vhodné dať chladiť tú čokoládovú penu aby sa s ňou lepšie pracovalo a tortička lepšie držala tvar keď sa ráfek vyberie. Čo myslite? Aké máte skúsenosti? Chystám sa ich robiť pozajtra tak snáď sa vydaria

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 10. 2017 v 7:50

      Dobrý den, Janka, obecně se doporučuje všechny zrcadlové polevy nechat přes noc odležet. Mistři cukráři zřejmě vědí proč 🙂 čokoládovou pěnu chladit nemusíte, ztuhla by Vám příliš a nedalo by se s ní pak pracovat. Já v současné době ráfky už nepoužívám, dortíky sestavuji v silikonových formách 🙂

      Odpovědět
  • markar
    1. 2. 2018 v 12:16

    Dobrý den, chystám se vyzkoušet tento recept. Chtěla jsem se zeptat, přibližně jak dlouho trvá než dortíky rozmrznou? Abych správně načasovala závěrečnou fázi s polití polevou a pak podávání hostům. Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2018 v 17:02

      Zdravím, přesně změřené to nemám, obvykle polévám večer předem, ale pár hodin to určitě bude, můj odhad ca. 2-4 hodiny podle velikosti dortíků 🙂

      Odpovědět
  • VLAĎULKA
    27. 4. 2018 v 20:17

    Dobrý den, tak já nevím, druhý pokus čokoládové pěny opět vyhozen. Čokoládu jsem měla vystydlou, prostě nebyla teplá. Šlehačka vyšlehaná. A když jsem to to dávala dohromady dle popisu, po lžičkách, tak první pokus se zdrcnul a začla z něho téct voda a druhý pokus se také zdrcnul! Naštvaná jsem teda echt a už to nezkouším. Asi to naplním klasickou pařížskou šlehačkou kterou už leta dělám…ale nebude to "pěna". I když pod názvem čokoládová pěna je vždy vajíčko 😉 … no nic… ale ráda si přečtu radu jak na to jinak!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2018 v 7:19

      Zdravím, tak to mě mrzí, že se to nepovedlo. Těžko říct, kde se stala chyba, kvalita čokolády, druhy smetany, možná příliš ušlehaná … musela bych vidět, abych dokázala poradit.
      Máte pravda, pěna se obvykle dělá ze žloutků, tohle je taková rychlejší a jednodušší varianta. Jinak klidně si naplňte i pařížskou šlehačkou, pokud děláte tu z čokolády, ne jen z kakaa.

      Odpovědět
  • VLAĎULKA
    30. 4. 2018 v 8:13

    Děkuju. Čokoláda byla 52%, smetana byla tak akorát. Druh smetany Kunín 🙂 Prostě se stalo, ale už neriskuju 🙂 Tak ještě ty dortíky nějak dodělat protože jsem zvědavá na výsledek malinové "pěny". 🙂

    Odpovědět
  • Unknown
    30. 3. 2019 v 15:27

    Dobrý den, máte vyzkoušeno, jak dlouho poleva vydrží? Už ji chladím v lednici, ale zatím bych chtěla polít jen pár "testovek" a zbytek použít jindy. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 3. 2019 v 19:21

      V lednici vydrží min. týden, lze i zamrazit 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      6. 4. 2019 v 16:14

      Díky moc 🙂

      Odpovědět
    • Valide
      30. 6. 2019 v 17:50

      To je úžasné. Moc ráda bych ochutnala. Obdivuji Vás.

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 10. 2019 v 6:26

    Dobrý den.
    Obdivuji Vaše dortiky ,tak jsem se také do těchto pustila. Když pominul to že se mi čokoláda zdrcla ve šlehače docela to ušlo. Chtěla jsem se zeptat? Ty dortiky jsou takové "rozmňagane"? Vím je to šlehačka ale na obrázku to vypadá pevně. Nedokážu si představit že bych to převážela na svatbu.
    Děkuji a krásný den.
    Iveta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2019 v 8:42

      Děkuji. Pokud se Vám čokoláda zdrcla, nebyla dostatečně zchladlá. Dortíky by měly být pevné a držet tvar, možná je na vině to zdrclá čokoláda 🙂 . Použila jste dobře želatinu?

      Odpovědět
  • Marie
    14. 1. 2021 v 22:16

    O víkendu bych chtěla vyzkoušet ale mám pár otázek. Můžu použít místo mascarpone Philadelphiu? Musí být maliny čerstvé ? Použila by jsem mražené. Kakaový prášek je holandské kakao? A jaky korpus z vašeho webu? Vím že píšete zbytky z dortů ale já nemám a tak se radši zeptám než abych to zkazila špatným korpusem. Jinak máte moc krásný web dělám si na něm chutě. Zatím jsem vyzkoušela jenom krémy na makronky a jiné už nechci. Většinu je totiž sním dřív .Marie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 1. 2021 v 8:19

      Marie, ano, můžete použít Philadelphii místo mascarpone, jen chuť bude trochu odlišná. Kakao můžete použít jak holandské, tak i přírodní, to ale není u nás moc rozšířené. Maliny můžete dát mražené, nemusí být čerstvé. Zbytky korpusu mám obvykle z klasického piškotu, ať už je to na dort nebo na roládu. Recept najdete např. u příspěvku Ovocný narozeninový dort č. 2 nebo Pařížská roláda. Hodně štěstí při pečení.

      Odpovědět
  • Marie
    17. 1. 2021 v 18:26

    Děkuji moc za odpověd . Dortíky se povedly všem moc chutnali. Jediný můj problém byl že nemám doma teploměr a málo jsem rozpustila mirror glaze. Tím pádem nahoře byla moc silná vrstva a maliny byly nevýrazné. Jinak opravdu výborné, jedny z mých chuťově nejpovedenějších dezertů. Vzhled je kapitola sama o sobě:). Moc děkuji za váš úžasný web. Marie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 1. 2021 v 20:56

      Tak to moc ráda slyším 🙂 teploměr je bohužel u některých receptů nezbytný a pokud občas pečete, určitě je to dobrá investice.

      Odpovědět
  • Ada
    28. 4. 2021 v 11:33

    Dobrý deň,
    mohla by som čerstvé maliny nahradiť mrazenými?
    Ďakujem pekne.

    Odpovědět
  • Ada
    29. 4. 2021 v 13:59

    Ešte mi napadã jedna otázka-dal by sa namiesto folie použiť obyčajný papier na pečenie? 🙂 Vďaka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 4. 2021 v 16:42

      Obávám se, že v tomto případ ne, papír zvlhne a nebude držet tvar. Ale můžete si dortíky připravit do silikonové formy.

      Odpovědět
  • Monika Kmentová
    26. 5. 2022 v 8:55

    Krásný den Míšo, obdivuji vaší práci a vždy je těžké rozhodnut co udělat doma. Několik receptů už jsem dělala a vždy se krásně povedli. Teď se chystám na mini dortíky. Chci se zeptat po jak dlouhé době se dají jíst, když jsou venku z mrazáku? Děkuji Monika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 5. 2022 v 10:18

      Záleží na zvolené velikosti, ale potřebují v lednici několik hodin, aby povolili 🙂

      Odpovědět
  • Anna
    7. 2. 2024 v 17:13

    Dobrý den, dala by se na pěnu použít bílá čokoláda? Rozhodla jsem se trochu experimentovat a spojit několik vašich receptů v jeden. Dělám mangové středy se želatinou podle toho, co tady máte na smetanové dortíčky s malinami. Pěnu jsem se rozhodla dělat čokoládovou, ale k mangu se spíš hodí ta bílá. Bude mi to fungovat? A v jakém poměru? Nevím, jakou hustotu má ta pěna před mražením mít. Moc děkuji

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ