Před pár týdny jsem zavítala do cukrárny Lukáše Skály, a přestože jsem šla původně jen na „kukačku“, nakonec jsem si dva kousky odnesla. Velkou plněnou kokosku a marcipánovou bramboru. Tyhle dva zákusky patřily v dětství k mým oblíbeným a já už se nemohla dočkat, až ochutnám. Nebudu vás napínat, oba kousky byly vynikající 🙂
Motivovalo mě to natolik, že jsem se rozhodla, je doma také zkusit. Jako první přišly na řadu kokosky, jen jsem je udělala v trochu menší verzi. Mám prostě ráda ty miniatury. Základem je stejně jako u těch velkých kokoska, která je slepená s lineckým kolečkem a máčená v čokoládě. Na slepení můžete použít jakýkoliv krém, určitě ale doporučuji s podílem másla, aby to dobře drželo. Nesmíme také zapomenout na marmeládu, která přijde doprostřed krému a dodá celému zákusku tu správnou chuť.
Plněné kokosky (15-20 ks)
Linecké těsto:
40 g moučkového cukru
80 g másla
1-2 žloutky
120 g hladké mouky
špetka soli
citronová kůra
Změklé máslo prošlehejte s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Přisypte prosátou mouku smíchanou se solí a vypracujte hladké těsto. Pokud připravujete v robotu, stačí párkrát protočit metlou a je hotovo. Pokud zpracováváte těsto ručně, tak jen velmi krátce a nepřidávejte další mouku. Těsto zabalte do folie a dejte ztuhnout do lednice.
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Na lehce pomoučněné ploše těsto rozválejte na sílu ca. 4 mm a vykrajujte kolečka požadované velikosti (ta moje jsou 4,5 cm). Rozložte je na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10 minut, až lehce zezlátnou.
Kokosky:
80 g bílků
100 g cukru krupice
1 lžíce meruňkového džemu
50-60 g strouhaného kokosu
(recept podle Pavlíny Berzsiové)
Troubu si předehřejte na 150 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Bílky a cukr dejte do misky a společně zahřejte ve vodní lázni na 60 stupňů. Odstavte, přidejte džem s kokosem a ručním šlehačem na nejnižší rychlost šlehejte do zchladnutí. Přendejte do sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkejte malé kokosky. Ty by měly být o trochu menší, než linecká kolečka. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut.
Čokoládový krém:
50 g hořké čokolády 55-65%
50 g smetany ke šlehání 33%
50 g změklého másla
+ pikantní marmeláda
Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Nechte při pokojové teplotě zchladnout a lehce zhoustnout (asi jako nutela). Následně zašlehejte změklé máslo, krém by měl být hezky hladký. Přendejte si ho do sáčku s úzkou řezanou trubičkou.
Krém nastříkejte po odvodu lineckého kolečka (kousek od kraje). Doprostřed dejte trochu marmelády a přiklopte kokoskou, lehce přimáčkněte. Dejte do lednice vychladit.
Čokoládová poleva:
100-150 g hořké čokolády 55-65%
kakaové máslo
Dvě třetiny čokolády rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Přisypte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Nakonec přidejte malé množství kakaového másla (1/2 – 1 lžička). Čokoláda bude díky němu tekutější a lépe ztuhne. V čokoládě máčejte spodní část slepených kokosek a nechte zaschnout.
V uzavřené krabici nechte v chladu dostatečně rozležet. Pro urychlení stačí přidat rozkrojené jablko, budou měkké a vláčné do druhé dne 🙂
V uzavřené krabici nechte v chladu dostatečně rozležet. Pro urychlení stačí přidat rozkrojené jablko, budou měkké a vláčné do druhé dne 🙂
48 Komentáře
Anonymní
25. 3. 2020 v 13:33Dobrý den, Míšo,
kokosky vypadají super a jako holka jsem je taky milovala. Nejvíc to linecké kolečko v hořké čokoládě ve spojení s tím úžasným krémem, ach….ale marcipánová brambora, to byla pro mě ještě větší pochoutka! Kromě marcipánu jsem zbožňovala ten krém, který byl úplně jiný, než u ostatních zákusků. Dnes, s odstupem času a určitými cukrářskými zkušenostmi si říkám, že byl určitě ze 100% tuku. Budu muset ochutnat tu u Lukáše Skály, protože když jsem si bramboru po letech někde koupila, vždycky letěla okamžitě do koše.
Mějte se hezky a buďte zdráva, Milena:-)
Víkendové pečení
26. 3. 2020 v 15:20Mileno, také si někdy říkám, jestli dřív bylo všechno lepší nebo se nám to s odstupem času jen zdá 🙂 každopádně 100% tuk se bohužel hojně používá ve spoustě cukráren a kazí tak chuť. Skálu určitě zkuste, kokoskou i bramborou jsem byla nadšená a to mám celkem mlsný jazýček 🙂
Ari
25. 3. 2020 v 18:05A já vždycky špekulovala, jak se tam dávala ta marmeláda. Teď už to vím! 🙂
Víkendové pečení
26. 3. 2020 v 15:21Super, rozšířila jste si obzory 🙂
Anonymní
25. 3. 2020 v 18:17Míšo, paráda… Tak že si vyzkouším kokosky i doma, takové, jako z cukrárny mě nenapadlo, nevěděla jsem na ně �� teď už to vím a za to mnohokráte díky:-D
Hanka
Víkendové pečení
26. 3. 2020 v 15:22Hanko, pokud je máte rádi, určitě zkuste 🙂
Anonymní
26. 3. 2020 v 5:31Zdravím Míšo,
vždycky, když připravuji krém, kde je podíl másla, se mi po jeho přidání krém srazí. Máte nějaký fígl na postup, aby se mi to v tomto případě nestalo také? Velmi děkuji za pomoc!
Nikol
Víkendové pečení
26. 3. 2020 v 15:26Nikol, pokud do něčeho zašleháváte máslo, tak ta směs nesmí být studenější, než máslo, jinak se to srazí. Obvykle stačí část nebo celou směs lehce nahřát a prošlehat znovu, mělo by to pomoct 🙂
Anonymní
10. 4. 2020 v 11:08Děkuji moc za radu – povedlo se! 🙂
Nikol
Unknown
17. 5. 2020 v 17:54Zkoušela jsem podle receptu delat kokosky a jsem celkem zručná pekařka, ale hmota na kokosky byla tekutá, ze by se dala na plech lit lžičkou:(( Recept jsem dodrzela do puntiku.
Víkendové pečení
18. 5. 2020 v 18:46Jak jsem sama při dalším pečení zjistila, hodně záleží na jemnosti kokosu. Je potřeba opravdu hodně jemný, případně můžete bílky nejdříve lehce našlehat a teprve pak přidat kokos.
Beáta
6. 12. 2021 v 18:57Na zaklade tejto vasej odpovede som bielky poriadne vyslahala na krasnu lesklu a tuhu hmotu.
Struhany kokos som premixovala, aby bol jemny a potom opatrne vmiesala do vyslahanych bielkov. A parada, hmota krasne drzi a vyborne sa mi s nou robilo.
Kokosky uz sa pecu a verim.ze budu vyborne. Dakujem za recept!
Martina
15. 10. 2020 v 6:20Dobrý den Míšo, nejdříve bych Vám chtěla poděkovat za krásný blog. Inspirovala jste mě v pečení tak, že už mám doma plnou krabici silikonových forem a stále mi nějaká chybí 😂 A teď mám na Vás otázku. Jakou trvanlivost ma cokoladova ganache? Chtěla bych ji použít místo máslového krému do vánočního cukroví…Dělám ji do dortu celkem často, ale déle jak pár dní nám nikdy nevydržela 😊 Děkuji za odpověď a přeji Vám ať se Vám daří v této bláznivé době!
Míša Landová
15. 10. 2020 v 8:47Martino, moc děkuji, jsem ráda, že se blog i recepty líbí 🙂 Máte na mysli klasickou ganache, která se dává např. do makronek nebo tzv. šlehanou ganache (něco jako pařížská šlehačka)? Ta první varianta je celkem v pohodě, cukroví se stejně skladuje v chladu, takže tam 1-2 týdny určitě vydrží. Tu šlehanou bych do cukroví nedoporučovala.
Nikola
18. 11. 2020 v 15:02Dobrý den Míšo, ráda bych tyto kokosky vytvořila jako vánoční cukroví, ale mám trochu obavy z čokoládového krému. Je reálné ho použít dle receptu – i se šlehačkou, za předpokladu, že vánoční cukroví má vydržet alespoň 10 dní…? A pokud ano, jak moc dopředu si můžu připravit vršek kokosky? Máte zkušenost? Moc děkuji, Nikola
Míša Landová
18. 11. 2020 v 15:28Nikolo, myslím, že není třeba se bát, pokud budete mít cukroví v chladu. Krémy na bázi smetany do cukroví používám a je to stejné jako máslo. Kokosky si klidně můžete upéct dopředu, to je trvanlivé pečivo, stejně tak i linecká kolečka. Jen plnění bych udělala až pár dnů před svátky.
Simona
4. 12. 2020 v 21:18Dobrý den, Milo,
Váš web je moje četba před spanim. Fantazie sama. Preciznost, nápaditost a kreativita všude. Děkuji za něj, stejně jako za neúnavné komentáře a rady. Kokosky díky Vám premiérově.
Linecká kolečka upečená, teď ještě kokosové bochanky. Na kolik na ně má být vyhřátá trouba?
Míša Landová
5. 12. 2020 v 9:28Všechny teploty jsou uvedeny v receptu 🙂
Simona
16. 12. 2020 v 17:36Dobrý večer Míšo.
Prosím Vás, stejný problém jako kolegyňka. Sníh tekl. Koupila jsem si teploměr, dodržela malé otáčky při šlehání, jen jsem kokos dala až naposledy. Najednou lup a z krásného lesklého sněhu tekuté cosi.
Míša Landová
16. 12. 2020 v 17:56Zkuste bílky našlehat do měkkého sněhu a pak přidat kokos, mělo by to pomoci.
Viera
10. 12. 2021 v 9:54dobry den, v ktorom momente treba pri tomto postupe pridat dzem? vyslaha sa sneh ked dzem pridam spolu s cukrom alebo by ste ho pridali az spolu s kokosom? dakujem 🙂
Míša Landová
10. 12. 2021 v 10:05Sníh se nešlehá, vše se prošlehá najednou i s kokosem a džemem.
Michal
19. 12. 2021 v 10:53Dobrý den prosím jak poznám 60 stupňů když nemám teploměr:(
Míša Landová
19. 12. 2021 v 19:03Cukr by se měl v bílcích zcela rozpustit, pokud promnete mezi prsty, není vůbec cítit.
Martina
19. 11. 2022 v 22:15Ty bilky se zahřívají ve vodní lázni bez mixeru a jen promichavat vařečkou?az nakonec promíchat mixerem?
Míša Landová
22. 11. 2022 v 9:40Ano, jen se zahřívají, následně můžete jen lehce prošlehat, ale nešlehá se do sněhu.
Alena
19. 11. 2022 v 23:24Dobrý den, Miso, myslíte, že když naplním zhruba týden před Vánoci, tak vydrží do konce roku když je tam i smetana? Děkuji za odpověď
Míša Landová
22. 11. 2022 v 9:41Je asi jedno, jestli je tam smetana nebo máslo … 1-2 týdny by měly v chladu bez problému vydržet 🙂
Klára
26. 11. 2022 v 18:46Mně by zajímalo jaktože je máte tak pěkně dozlatova 🙂 to se mi ještě nepovedlo.
Míša Landová
26. 11. 2022 v 21:33Tak by správně měly být 🙂 jaké je máte Vy?
Nikola
27. 11. 2022 v 20:45Dobrý den Míšo, prosím pěkně, tento čokoládový krém používám velmi běžně, naposledy třeba do Pařížských rohlíčků, aby vydržely déle a super! Nicméně, pokaždé s ním bojuji, ať se snažím sebevíc, vždycky se mi srazí, takže nahřeju, nechám zase vychladit a prošlehám znovu a dobrý. Ale štve mě to, hlavně proto, že tím zbytečně ztrácím čas. Myslíte, že bych to mohla udělat tak, že do ganache to máslo prostě zapracuji tyčákem, nechám vychladit a pak vyšlehám? Podle mě by to mělo být vlastně to samé, ale možná se pletu, tak se radši ptám 😊 Moc děkuji
Míša Landová
28. 11. 2022 v 8:29V jaké fázi se Vám srazí? Máslo musí mít stejnou teplotu, jako čokoláda se smetanou, tato směs nesmí být studená, pak se to srazí … Nicméně určitě můžete použít i Vámi navrhovaný postup, jen pozor při šlehání, taky by se mohlo srazit 🙂
Ilona
16. 12. 2022 v 22:07Dobrý večer Míšo, sice kokos nesnáším, ale kokosky mě zaujaly, tak jsem se do nich pustila. Pekla jsem podle Vás, ale mám je dost tmavé. Na chuť až hořké. Tak letěly do koše. Zkusím druhý pokus, ale nevím jak péci, když snížím teplotu, budou upečené? snížit teplotu a péci déle?
Díky Ilona
Míša Landová
17. 12. 2022 v 19:20Nepekla jste na horký vzduch? Teplotu zkuste snížit a uvidíte 🙂
Martina
21. 12. 2022 v 8:14Míšo,prosim vás,po upečení mám kokosky takové gumové,to je správně? Dekuji
Míša Landová
21. 12. 2022 v 8:44Měly by být pevné a uvnitř měkké …
Martina
21. 12. 2022 v 8:48Nechala jsem je vychladnout q vypadají dobře. Dekuji
Ilona
21. 12. 2022 v 10:46Super, snížila jsem teplotu, i zkrátila, také byly gumové, ale po vychladnutí křupavé. Naplněné jsou přímo luxusní, všem chutnají, i mě, která kokos nemusí.
Díky za recept
Ilona
Míša Landová
22. 12. 2022 v 10:51Skvělé, že se povedlo 🙂
Hanka
12. 11. 2023 v 19:01Dnes jsem upekla a jsou úplně boží. Nikdy jsem nejedla lepší kokosky. Postupovala jsem přesně podle receptu a krásně se všechno povedlo, kokosky jsou úžasně vláčné, krém není přeslazený a všechno dohromady chutná skvěle 🙂
Míša Landová
12. 11. 2023 v 19:08Skvělé, díky za recenzi 🙂
Ivana
10. 12. 2023 v 8:54Dnes jsem upekla vypadají výborně a luxusně chutnají Děkuji za recept
Míša Landová
10. 12. 2023 v 10:29Skvělé, díky.
Irena
14. 12. 2023 v 18:16Míšo prosím zde píšete kokosky péct na 170 i méně 40 minut a v ve vaší knize Když peču je podobný recept(bez marmelády) a tam kokosky pečete na 200 stupňů 15 minut? Co je prosím lepší?
Míša Landová
15. 12. 2023 v 7:55Držela bych se receptu i pečení v knize 🙂
Eva
5. 2. 2024 v 15:31Dobrý den Míšo,
Poradíte prosím jak moc dopředu před oslavou je možné kokosky upéct- aby byly měkké ale ne rozmáčené?
A ještě prosím – je lepší cukroví a zákusky skladovat v lednici lépe v papírové krabici nebo plechové dóze.
Moc děkuji za odpověď
Míša Landová
6. 2. 2024 v 9:07Kokosky by se rozmáčet neměly, jsou plněné máslovým krémem. Doporučuji připravit alespoň 2-3 dny předem, aby se rozležely. Ono hodně záleží, jak moc upečete kokosky 🙂
Eva
6. 2. 2024 v 14:50Moc děkuji 😉
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5