Menu
Cukroví

Plněné kokosky

Před pár týdny jsem zavítala do cukrárny Lukáše Skály, a přestože jsem šla původně jen na „kukačku“, nakonec jsem si dva kousky odnesla. Velkou plněnou kokosku a marcipánovou bramboru. Tyhle dva zákusky patřily v dětství k mým oblíbeným a já už se nemohla dočkat, až ochutnám. Nebudu vás napínat, oba kousky byly vynikající 🙂


Motivovalo mě to natolik, že jsem se rozhodla, je doma také zkusit. Jako první přišly na řadu kokosky, jen jsem je udělala v trochu menší verzi. Mám prostě ráda ty miniatury. Základem je stejně jako u těch velkých kokoska, která je slepená s lineckým kolečkem a máčená v čokoládě. Na slepení můžete použít jakýkoliv krém, určitě ale doporučuji s podílem másla, aby to dobře drželo. Nesmíme také zapomenout na marmeládu, která přijde doprostřed krému a dodá celému zákusku tu správnou chuť. 



Plněné kokosky (15-20 ks)




Linecké těsto:


40 g moučkového cukru

80 g másla
1-2 žloutky
120 g hladké mouky
špetka soli
citronová kůra
Změklé máslo prošlehejte s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Přisypte prosátou mouku smíchanou se solí a vypracujte hladké těsto. Pokud připravujete v robotu, stačí párkrát protočit metlou a je hotovo. Pokud zpracováváte těsto ručně, tak jen velmi krátce a nepřidávejte další mouku. Těsto zabalte do folie a dejte ztuhnout do lednice. 
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem. 
Na lehce pomoučněné ploše těsto rozválejte na sílu ca. 4 mm a vykrajujte kolečka požadované velikosti (ta moje jsou 4,5 cm). Rozložte je na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10 minut, až lehce zezlátnou. 
Kokosky:
80 g bílků
100 g cukru krupice
1 lžíce meruňkového džemu
50-60 g strouhaného kokosu
(recept podle Pavlíny Berzsiové)

Troubu si předehřejte na 150 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. 
Bílky a cukr dejte do misky a společně zahřejte ve vodní lázni na 60 stupňů. Odstavte, přidejte džem s kokosem a ručním šlehačem na nejnižší rychlost šlehejte do zchladnutí. Přendejte do sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkejte malé kokosky. Ty by měly být o trochu menší, než linecká kolečka. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut. 

Čokoládový krém:
50 g hořké čokolády 55-65%
50 g smetany ke šlehání 33%
50 g změklého másla
+ pikantní marmeláda
Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Nechte při pokojové teplotě zchladnout a lehce zhoustnout (asi jako nutela). Následně zašlehejte změklé máslo, krém by měl být hezky hladký. Přendejte si ho do sáčku s úzkou řezanou trubičkou. 
Krém nastříkejte po odvodu lineckého kolečka (kousek od kraje). Doprostřed dejte trochu marmelády a přiklopte kokoskou, lehce přimáčkněte. Dejte do lednice vychladit.
Čokoládová poleva:
100-150 g hořké čokolády 55-65%
kakaové máslo
Dvě třetiny čokolády rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Přisypte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Nakonec přidejte malé množství kakaového másla (1/2 – 1 lžička). Čokoláda bude díky němu tekutější a lépe ztuhne. V čokoládě máčejte spodní část slepených kokosek a nechte zaschnout.
V uzavřené krabici nechte v chladu dostatečně rozležet. Pro urychlení stačí přidat rozkrojené jablko, budou měkké a vláčné do druhé dne 🙂

48 Comments

  • Anonymní
    25. 3. 2020 v 13:33

    Dobrý den, Míšo,
    kokosky vypadají super a jako holka jsem je taky milovala. Nejvíc to linecké kolečko v hořké čokoládě ve spojení s tím úžasným krémem, ach….ale marcipánová brambora, to byla pro mě ještě větší pochoutka! Kromě marcipánu jsem zbožňovala ten krém, který byl úplně jiný, než u ostatních zákusků. Dnes, s odstupem času a určitými cukrářskými zkušenostmi si říkám, že byl určitě ze 100% tuku. Budu muset ochutnat tu u Lukáše Skály, protože když jsem si bramboru po letech někde koupila, vždycky letěla okamžitě do koše.
    Mějte se hezky a buďte zdráva, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2020 v 15:20

      Mileno, také si někdy říkám, jestli dřív bylo všechno lepší nebo se nám to s odstupem času jen zdá 🙂 každopádně 100% tuk se bohužel hojně používá ve spoustě cukráren a kazí tak chuť. Skálu určitě zkuste, kokoskou i bramborou jsem byla nadšená a to mám celkem mlsný jazýček 🙂

      Odpovědět
  • Ari
    25. 3. 2020 v 18:05

    A já vždycky špekulovala, jak se tam dávala ta marmeláda. Teď už to vím! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2020 v 15:21

      Super, rozšířila jste si obzory 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 3. 2020 v 18:17

    Míšo, paráda… Tak že si vyzkouším kokosky i doma, takové, jako z cukrárny mě nenapadlo, nevěděla jsem na ně �� teď už to vím a za to mnohokráte díky:-D
    Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2020 v 15:22

      Hanko, pokud je máte rádi, určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 3. 2020 v 5:31

    Zdravím Míšo,

    vždycky, když připravuji krém, kde je podíl másla, se mi po jeho přidání krém srazí. Máte nějaký fígl na postup, aby se mi to v tomto případě nestalo také? Velmi děkuji za pomoc!
    Nikol

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2020 v 15:26

      Nikol, pokud do něčeho zašleháváte máslo, tak ta směs nesmí být studenější, než máslo, jinak se to srazí. Obvykle stačí část nebo celou směs lehce nahřát a prošlehat znovu, mělo by to pomoct 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      10. 4. 2020 v 11:08

      Děkuji moc za radu – povedlo se! 🙂
      Nikol

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 5. 2020 v 17:54

    Zkoušela jsem podle receptu delat kokosky a jsem celkem zručná pekařka, ale hmota na kokosky byla tekutá, ze by se dala na plech lit lžičkou:(( Recept jsem dodrzela do puntiku.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2020 v 18:46

      Jak jsem sama při dalším pečení zjistila, hodně záleží na jemnosti kokosu. Je potřeba opravdu hodně jemný, případně můžete bílky nejdříve lehce našlehat a teprve pak přidat kokos.

      Odpovědět
      • Beáta
        6. 12. 2021 v 18:57

        Na zaklade tejto vasej odpovede som bielky poriadne vyslahala na krasnu lesklu a tuhu hmotu.
        Struhany kokos som premixovala, aby bol jemny a potom opatrne vmiesala do vyslahanych bielkov. A parada, hmota krasne drzi a vyborne sa mi s nou robilo.
        Kokosky uz sa pecu a verim.ze budu vyborne. Dakujem za recept!

        Odpovědět
  • Martina
    15. 10. 2020 v 6:20

    Dobrý den Míšo, nejdříve bych Vám chtěla poděkovat za krásný blog. Inspirovala jste mě v pečení tak, že už mám doma plnou krabici silikonových forem a stále mi nějaká chybí 😂 A teď mám na Vás otázku. Jakou trvanlivost ma cokoladova ganache? Chtěla bych ji použít místo máslového krému do vánočního cukroví…Dělám ji do dortu celkem často, ale déle jak pár dní nám nikdy nevydržela 😊 Děkuji za odpověď a přeji Vám ať se Vám daří v této bláznivé době!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 10. 2020 v 8:47

      Martino, moc děkuji, jsem ráda, že se blog i recepty líbí 🙂 Máte na mysli klasickou ganache, která se dává např. do makronek nebo tzv. šlehanou ganache (něco jako pařížská šlehačka)? Ta první varianta je celkem v pohodě, cukroví se stejně skladuje v chladu, takže tam 1-2 týdny určitě vydrží. Tu šlehanou bych do cukroví nedoporučovala.

      Odpovědět
  • Nikola
    18. 11. 2020 v 15:02

    Dobrý den Míšo, ráda bych tyto kokosky vytvořila jako vánoční cukroví, ale mám trochu obavy z čokoládového krému. Je reálné ho použít dle receptu – i se šlehačkou, za předpokladu, že vánoční cukroví má vydržet alespoň 10 dní…? A pokud ano, jak moc dopředu si můžu připravit vršek kokosky? Máte zkušenost? Moc děkuji, Nikola

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 11. 2020 v 15:28

      Nikolo, myslím, že není třeba se bát, pokud budete mít cukroví v chladu. Krémy na bázi smetany do cukroví používám a je to stejné jako máslo. Kokosky si klidně můžete upéct dopředu, to je trvanlivé pečivo, stejně tak i linecká kolečka. Jen plnění bych udělala až pár dnů před svátky.

      Odpovědět
  • Simona
    4. 12. 2020 v 21:18

    Dobrý den, Milo,
    Váš web je moje četba před spanim. Fantazie sama. Preciznost, nápaditost a kreativita všude. Děkuji za něj, stejně jako za neúnavné komentáře a rady. Kokosky díky Vám premiérově.
    Linecká kolečka upečená, teď ještě kokosové bochanky. Na kolik na ně má být vyhřátá trouba?

    Odpovědět
  • Simona
    16. 12. 2020 v 17:36

    Dobrý večer Míšo.
    Prosím Vás, stejný problém jako kolegyňka. Sníh tekl. Koupila jsem si teploměr, dodržela malé otáčky při šlehání, jen jsem kokos dala až naposledy. Najednou lup a z krásného lesklého sněhu tekuté cosi.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 12. 2020 v 17:56

      Zkuste bílky našlehat do měkkého sněhu a pak přidat kokos, mělo by to pomoci.

      Odpovědět
      • Viera
        10. 12. 2021 v 9:54

        dobry den, v ktorom momente treba pri tomto postupe pridat dzem? vyslaha sa sneh ked dzem pridam spolu s cukrom alebo by ste ho pridali az spolu s kokosom? dakujem 🙂

        Odpovědět
  • Michal
    19. 12. 2021 v 10:53

    Dobrý den prosím jak poznám 60 stupňů když nemám teploměr:(

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2021 v 19:03

      Cukr by se měl v bílcích zcela rozpustit, pokud promnete mezi prsty, není vůbec cítit.

      Odpovědět
  • Martina
    19. 11. 2022 v 22:15

    Ty bilky se zahřívají ve vodní lázni bez mixeru a jen promichavat vařečkou?az nakonec promíchat mixerem?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 11. 2022 v 9:40

      Ano, jen se zahřívají, následně můžete jen lehce prošlehat, ale nešlehá se do sněhu.

      Odpovědět
  • Alena
    19. 11. 2022 v 23:24

    Dobrý den, Miso, myslíte, že když naplním zhruba týden před Vánoci, tak vydrží do konce roku když je tam i smetana? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 11. 2022 v 9:41

      Je asi jedno, jestli je tam smetana nebo máslo … 1-2 týdny by měly v chladu bez problému vydržet 🙂

      Odpovědět
  • Klára
    26. 11. 2022 v 18:46

    Mně by zajímalo jaktože je máte tak pěkně dozlatova 🙂 to se mi ještě nepovedlo.

    Odpovědět
  • Nikola
    27. 11. 2022 v 20:45

    Dobrý den Míšo, prosím pěkně, tento čokoládový krém používám velmi běžně, naposledy třeba do Pařížských rohlíčků, aby vydržely déle a super! Nicméně, pokaždé s ním bojuji, ať se snažím sebevíc, vždycky se mi srazí, takže nahřeju, nechám zase vychladit a prošlehám znovu a dobrý. Ale štve mě to, hlavně proto, že tím zbytečně ztrácím čas. Myslíte, že bych to mohla udělat tak, že do ganache to máslo prostě zapracuji tyčákem, nechám vychladit a pak vyšlehám? Podle mě by to mělo být vlastně to samé, ale možná se pletu, tak se radši ptám 😊 Moc děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 11. 2022 v 8:29

      V jaké fázi se Vám srazí? Máslo musí mít stejnou teplotu, jako čokoláda se smetanou, tato směs nesmí být studená, pak se to srazí … Nicméně určitě můžete použít i Vámi navrhovaný postup, jen pozor při šlehání, taky by se mohlo srazit 🙂

      Odpovědět
  • Ilona
    16. 12. 2022 v 22:07

    Dobrý večer Míšo, sice kokos nesnáším, ale kokosky mě zaujaly, tak jsem se do nich pustila. Pekla jsem podle Vás, ale mám je dost tmavé. Na chuť až hořké. Tak letěly do koše. Zkusím druhý pokus, ale nevím jak péci, když snížím teplotu, budou upečené? snížit teplotu a péci déle?
    Díky Ilona

    Odpovědět
  • Martina
    21. 12. 2022 v 8:14

    Míšo,prosim vás,po upečení mám kokosky takové gumové,to je správně? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 12. 2022 v 8:44

      Měly by být pevné a uvnitř měkké …

      Odpovědět
      • Martina
        21. 12. 2022 v 8:48

        Nechala jsem je vychladnout q vypadají dobře. Dekuji

        Odpovědět
  • Ilona
    21. 12. 2022 v 10:46

    Super, snížila jsem teplotu, i zkrátila, také byly gumové, ale po vychladnutí křupavé. Naplněné jsou přímo luxusní, všem chutnají, i mě, která kokos nemusí.
    Díky za recept
    Ilona

    Odpovědět
  • Hanka
    12. 11. 2023 v 19:01

    Dnes jsem upekla a jsou úplně boží. Nikdy jsem nejedla lepší kokosky. Postupovala jsem přesně podle receptu a krásně se všechno povedlo, kokosky jsou úžasně vláčné, krém není přeslazený a všechno dohromady chutná skvěle 🙂

    Odpovědět
  • Ivana
    10. 12. 2023 v 8:54

    Dnes jsem upekla vypadají výborně a luxusně chutnají Děkuji za recept

    Odpovědět
  • Irena
    14. 12. 2023 v 18:16

    Míšo prosím zde píšete kokosky péct na 170 i méně 40 minut a v ve vaší knize Když peču je podobný recept(bez marmelády) a tam kokosky pečete na 200 stupňů 15 minut? Co je prosím lepší?

    Odpovědět
  • Eva
    5. 2. 2024 v 15:31

    Dobrý den Míšo,
    Poradíte prosím jak moc dopředu před oslavou je možné kokosky upéct- aby byly měkké ale ne rozmáčené?
    A ještě prosím – je lepší cukroví a zákusky skladovat v lednici lépe v papírové krabici nebo plechové dóze.
    Moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2024 v 9:07

      Kokosky by se rozmáčet neměly, jsou plněné máslovým krémem. Doporučuji připravit alespoň 2-3 dny předem, aby se rozležely. Ono hodně záleží, jak moc upečete kokosky 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ