Menu
Cukroví

Plněné kokosky

Před pár týdny jsem zavítala do cukrárny Lukáše Skály, a přestože jsem šla původně jen na „kukačku“, nakonec jsem si dva kousky odnesla. Velkou plněnou kokosku a marcipánovou bramboru. Tyhle dva zákusky patřily v dětství k mým oblíbeným a já už se nemohla dočkat, až ochutnám. Nebudu vás napínat, oba kousky byly vynikající 🙂


Motivovalo mě to natolik, že jsem se rozhodla, je doma také zkusit. Jako první přišly na řadu kokosky, jen jsem je udělala v trochu menší verzi. Mám prostě ráda ty miniatury. Základem je stejně jako u těch velkých kokoska, která je slepená s lineckým kolečkem a máčená v čokoládě. Na slepení můžete použít jakýkoliv krém, určitě ale doporučuji s podílem másla, aby to dobře drželo. Nesmíme také zapomenout na marmeládu, která přijde doprostřed krému a dodá celému zákusku tu správnou chuť. 



Plněné kokosky (15-20 ks)




Linecké těsto:


40 g moučkového cukru

80 g másla
1-2 žloutky
120 g hladké mouky
špetka soli
citronová kůra
Změklé máslo prošlehejte s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Přisypte prosátou mouku smíchanou se solí a vypracujte hladké těsto. Pokud připravujete v robotu, stačí párkrát protočit metlou a je hotovo. Pokud zpracováváte těsto ručně, tak jen velmi krátce a nepřidávejte další mouku. Těsto zabalte do folie a dejte ztuhnout do lednice. 
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem. 
Na lehce pomoučněné ploše těsto rozválejte na sílu ca. 4 mm a vykrajujte kolečka požadované velikosti (ta moje jsou 4,5 cm). Rozložte je na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 10 minut, až lehce zezlátnou. 
Kokosky:
80 g bílků
100 g cukru krupice
1 lžíce meruňkového džemu
50-60 g strouhaného kokosu
(recept podle Pavlíny Berzsiové)

Troubu si předehřejte na 150 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. 
Bílky a cukr dejte do misky a společně zahřejte ve vodní lázni na 60 stupňů. Odstavte, přidejte džem s kokosem a ručním šlehačem na nejnižší rychlost šlehejte do zchladnutí. Přendejte do sáčku s hladkou špičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkejte malé kokosky. Ty by měly být o trochu menší, než linecká kolečka. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut. 

Čokoládový krém:
50 g hořké čokolády 55-65%
50 g smetany ke šlehání 33%
50 g změklého másla
+ pikantní marmeláda
Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Nechte při pokojové teplotě zchladnout a lehce zhoustnout (asi jako nutela). Následně zašlehejte změklé máslo, krém by měl být hezky hladký. Přendejte si ho do sáčku s úzkou řezanou trubičkou. 
Krém nastříkejte po odvodu lineckého kolečka (kousek od kraje). Doprostřed dejte trochu marmelády a přiklopte kokoskou, lehce přimáčkněte. Dejte do lednice vychladit.
Čokoládová poleva:
100-150 g hořké čokolády 55-65%
kakaové máslo
Dvě třetiny čokolády rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Přisypte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Nakonec přidejte malé množství kakaového másla (1/2 – 1 lžička). Čokoláda bude díky němu tekutější a lépe ztuhne. V čokoládě máčejte spodní část slepených kokosek a nechte zaschnout.
V uzavřené krabici nechte v chladu dostatečně rozležet. Pro urychlení stačí přidat rozkrojené jablko, budou měkké a vláčné do druhé dne 🙂

11 komentářů

  • Anonymní
    25. 3. 2020 v 13:33

    Dobrý den, Míšo,
    kokosky vypadají super a jako holka jsem je taky milovala. Nejvíc to linecké kolečko v hořké čokoládě ve spojení s tím úžasným krémem, ach….ale marcipánová brambora, to byla pro mě ještě větší pochoutka! Kromě marcipánu jsem zbožňovala ten krém, který byl úplně jiný, než u ostatních zákusků. Dnes, s odstupem času a určitými cukrářskými zkušenostmi si říkám, že byl určitě ze 100% tuku. Budu muset ochutnat tu u Lukáše Skály, protože když jsem si bramboru po letech někde koupila, vždycky letěla okamžitě do koše.
    Mějte se hezky a buďte zdráva, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2020 v 15:20

      Mileno, také si někdy říkám, jestli dřív bylo všechno lepší nebo se nám to s odstupem času jen zdá 🙂 každopádně 100% tuk se bohužel hojně používá ve spoustě cukráren a kazí tak chuť. Skálu určitě zkuste, kokoskou i bramborou jsem byla nadšená a to mám celkem mlsný jazýček 🙂

      Odpovědět
  • Ari
    25. 3. 2020 v 18:05

    A já vždycky špekulovala, jak se tam dávala ta marmeláda. Teď už to vím! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2020 v 15:21

      Super, rozšířila jste si obzory 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 3. 2020 v 18:17

    Míšo, paráda… Tak že si vyzkouším kokosky i doma, takové, jako z cukrárny mě nenapadlo, nevěděla jsem na ně �� teď už to vím a za to mnohokráte díky:-D
    Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2020 v 15:22

      Hanko, pokud je máte rádi, určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 3. 2020 v 5:31

    Zdravím Míšo,

    vždycky, když připravuji krém, kde je podíl másla, se mi po jeho přidání krém srazí. Máte nějaký fígl na postup, aby se mi to v tomto případě nestalo také? Velmi děkuji za pomoc!
    Nikol

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2020 v 15:26

      Nikol, pokud do něčeho zašleháváte máslo, tak ta směs nesmí být studenější, než máslo, jinak se to srazí. Obvykle stačí část nebo celou směs lehce nahřát a prošlehat znovu, mělo by to pomoct 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      10. 4. 2020 v 11:08

      Děkuji moc za radu – povedlo se! 🙂
      Nikol

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 5. 2020 v 17:54

    Zkoušela jsem podle receptu delat kokosky a jsem celkem zručná pekařka, ale hmota na kokosky byla tekutá, ze by se dala na plech lit lžičkou:(( Recept jsem dodrzela do puntiku.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 5. 2020 v 18:46

      Jak jsem sama při dalším pečení zjistila, hodně záleží na jemnosti kokosu. Je potřeba opravdu hodně jemný, případně můžete bílky nejdříve lehce našlehat a teprve pak přidat kokos.

      Odpovědět

Zanechte komentář