Menu
Cukroví

Dukátky z kešu ořechů

Máte rádi kešu oříšky? Já ano, ať už jsou pražené, solené, natural nebo v podobě kešu másla. Mají přirozeně nasládlou chuť a v rozumné míře jsou skvělé i pro naše zdraví. Ale musím přiznat, že by mě asi nikdy nenapadlo dělat z nich cukroví, kdyby se mi do ruky nedostala mouka z kešu ořechů.

Na první pohled působí cukroví obyčejně a jednoduše, a ono opravdu jednoduché je, ale věřte, že chutí vás velmi mile překvapí. Ihned po upečení je hodně křehké a v puse se vám rozpadne, ale když mu dáte několik dní v chladu, je to zážitek. Rozleží se, zvláční a vynikne chuť kešu oříšků.

Pekla jsem současně na zkoušku ještě dva druhy plněného cukroví a překvapivě tyhle dukátky, jak jsem je nazvala, zmizely jako první 🙂

Dukátky z kešu ořechů (70-80 ks)

  • 140 g hladké mouky
  • 80 g mletých kešu ořechů (mouka z kešu)
  • špetka soli
  • 110 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru do těsta + na obalení
  • 50 g pasty (másla) z kešu ořechů 100%

Mouku smíchejte s mletými kešu ořechy a špetkou soli. V míse vyšlehejte společně změklé máslo, moučkový cukr a kešu pastu. Přisypte sypkou směs a při nízkých otáčkách zapracujte. Těsto dopracujte rukama, rozdělte na poloviny a každou pomocí fólie vytvarujte do válečku o průměru ca. 2,5-3 cm. Dejte zhruba na 30-40 minut do mrazáku, až dostatečně ztuhnou.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, 2 plechy vyložte pečícím papírem.

Válečky těsta rozkrájejte na slabá kolečka a rozložte na plech. Dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 10 minut, až lehce zezlátnou. Nechte je vychladnout, teprve pak obalte v moučkovém cukru. Skladujte v uzavřené dóze a nechte několik dní rozležet.

TIP – mouku z kešu ořechů koupíte na eshopech s ořechy, kešu máslo ve zdravé výživě, DM drogerii nebo také na eshopech s ořechy. Já jsem oboje pořídila na Diana – svět oříšků.

22 Comments

  • Hanka
    30. 11. 2020 v 19:58

    Dobrý večer Míšo, Vy nás tedy zásobujete:-)
    Oba recepty na cukroví vypadají velmi lákavě! Chtěla jsem doplnit svoji vánoční klasiku, tak je určitě zařadím, no a pak ještě cukroví z Vaší kuchařky…… si říkám, jak to všechno stihnu :-)))
    Ale ty dobroty za tu námahu stojí… Díky za recepty a mějte se moc fajn. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 11. 2020 v 21:20

      Hanko, nebojte, už pomalu končím 🙂 stejně pečou všichni klasiku a málokdo už dneska zkusí něco nového 🙂 pěkný adventní čas.

      Odpovědět
      • Romana
        28. 11. 2022 v 6:46

        Dobrý den,

        já naopak vždy ráda vyzkouším něco nového a vaše pistáciové cukroví mělo opravdu velký úspěch, budete i letos dávat nějaké nové netradiční vánoční recepty na cukroví?

        Vaše recepty jsou opravdu skvělé! Mám vaše knihy a peču dle vašeho webu, opravdu zlato.

        Přeji krásný advent.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          28. 11. 2022 v 8:31

          Díky, tak to mě těší 🙂 Ano, něco málo přidávat budu, ale nic převratného asi nečekejte :))

          Odpovědět
  • Mirka
    21. 12. 2020 v 22:24

    Dobrý večer, našla jsem v těchto dukátcích svoje oblíbené kešu a nemůžu uvěřit, že takto jednoduché cukroví je tak luxusní. Naprosto se rozplývají na jazyku, mňam 🙂 děkuji za Vám za tento blog, pokaždé, co peču z vašich receptů jsem prostě u ostatních dokonalá ;-)moc děkuji. Přeji Vám všem, co to mají stejně i Vám Míšo krásné a chutné Vánoce 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 12. 2020 v 9:18

      Milá Mirko, moc děkuji 🙂 přeji Vám krásné a pohodové vánoční svátky 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    27. 12. 2020 v 15:16

    Ty kešu dukátky jsou vynikající 🙂 Děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Marie
    27. 1. 2021 v 12:25

    Dobrý den prosím jak dlouho kešu sušenky vydrží? Děkuju Marie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 1. 2021 v 15:10

      Měli jsme je jako vánoční cukroví, takže dva týdny určitě, možná i déle. Tedy pokud je dříve nesníte 🙂

      Odpovědět
  • Bára
    2. 12. 2021 v 11:32

    Dobrý den Míšo,
    letos zkusím, již nakoupeny suroviny. Vyndat z mrazáku a mohu ihned krájet a strčit do trouby?
    Děkuji. Bára

    Odpovědět
  • Hana
    15. 12. 2021 v 8:06

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli by šli místo kešu dát pekanove ořechy? Děkuji s pozdravem Hanka 😊

    Odpovědět
  • Jana
    11. 12. 2022 v 0:00

    Doma všichni nadšení – děti se rozplývaly, že to je jak vanilkové rohlíčky a těch musím dělat každý rok kopec 😀 Luxusní a přitom tak jednoduché. Počítám, že do Vánoc nevydrží a budeme muset dělat druhou várku. Já dělala pidižvíky 1,5-2cm a je to super bonbonek 😉

    Odpovědět
  • Jana
    14. 12. 2022 v 12:30

    Dobrý den, mám doma mandlové máslo. Myslíte, že je možné nahradit kešu máslo mandlovým a kesu mouku mandlovou? Děkuji.

    Odpovědět
  • Kristýna
    16. 12. 2022 v 13:26

    Dobrý den,
    chtěla bych Vám moc poděkovat za všechny recepty a hlavně přesné a jasné postupy o které se s námi dělíte. Dukátky jsou vynikající a na příští rok si musím udělat poznámku u všech vašich receptů na cukroví a péct z dvojité dávky, protože mizí neskutečně rychle.

    Odpovědět
  • Kateřina
    9. 12. 2023 v 18:33

    Jednoduché a mňamózní. Děkuji za recept. Miluju Váš blog.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ