Menu
Cukroví

Masarykovo cukroví

Cukroví, které je pojmenované po jednom z našich prezidentů, a už roky se peče v mnoha domácnostech. Těžko říct, jestli ho pan Masaryk měl opravdu rád nebo je pravda úplně jinde 🙂 Mě osobně je to asi jedno, důležité je, že mi chutná. Vzdáleně mi chutí připomíná vanilkové rohlíčky, jen chuť ořechů je tu více výrazná.

Receptů najdete mnoho, většina je hodně podobných. Mohou se lišit použitými ořechy, vlašské či lískové, ale setkáte se i s variantou kakaovou. Já je peču světlé a podle aktuální zásoby nebo chuti střídám ořechy. Těžko říct, které z nich jsou v cukroví lepší.

Cukroví ocení také ti, kteří nemají trpělivost válet rohlíčky, vykrajovat těsto nebo vymačkávat formičky. Těsto zcela jednoduše zformujete do válečků, necháte ztuhnout a pak jen rozkrájíte na kolečka. Jako salám 🙂 Snadnější už to ani být nemůže.

Masarykovo cukroví

Těsto na cukroví (60-70 kousků):

  • 110 g ořechů, vlašské nebo lískové
  • 200 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 65 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1-2 lžíce rumu
  • moučkový cukr na obalení

Ořechy namočte do studené vody a nechte asi dvě hodiny odstát. Následně vodu slijte a ořechy osušte.

Lehce změklé máslo, cukr a žloutek utřete do hladka, pak přisypte prosátou mouku, rum a začněte zpracovávat těsto. Nejlépe to jde v robotu pádlovou (plochou) metlou. Ke konci přidejte osušené ořechy a těsto dopracujte. Rozdělte ho na dvě části a každou vytvarujte do válečku o průměru 3-4 cm. Zabalte do fólie a dejte do lednice do druhého dne odležet.

Před pečením dejte válečky těsta asi na 30 minut do mrazáku, budou se lépe krájet. Následně je rozkrájejte na kolečka a rozložte na plech vyložený papírem na pečení (nebo perforovanou podložkou). Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 9-10 minut, až jsou lehce do zlatova.

Berte prosím v úvahu, že teplota a čas pečení jsou vždy orientační, protože každá trouba peče trochu jinak. V tomto případě hraje také roli, jak velká a silná kolečka připravíte 🙂

Kolečka nechte po upečení zchladnout, pak obalte v moučkovém cukru. Uložte do krabice a nechte alespoň týden rozležet, ideálně v chladnější místnosti.

Dáváte radši přednost cukroví s krémem? Tak vyzkoušejte třeba Čokoládová kolečka s kokosem nebo Pistáciové cukroví 🙂

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

28 Komentáře

  • Zuzana
    6. 12. 2022 v 8:35

    Dobrý deň, orechy sú vcelku v ceste alebo nasekané? Ďakujem

    Odpovědět
  • Simona
    8. 12. 2022 v 10:38

    Dobrý den, a mohla bych dát mandle?

    Odpovědět
  • Katka
    12. 12. 2022 v 21:52

    Dobrý den, ráda bych zkusila s kakaem, protože dcera je na ořechy alergická. Kolik prosím dát na toto množství?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2022 v 10:08

      Varianta s kakaem je také ořechová, toto cukroví je specifické právě díky ořechům. Pokud je odstraníte, bude to něco ve stylu lineckého těsta … doporučuji vybrat si jiné cukroví 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    13. 12. 2022 v 18:08

    Luxusní, jednoduché. Použila jsem pekanové ořechy a je to výborné. Moc ráda podle vás peču a jsem z receptů nadšená. Teď jdu na citronové cukroví 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 12. 2022 v 19:49

      Děkuji a budu ráda, když Vám nadšení vydrží 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        16. 12. 2022 v 16:02

        Už mám hotovo další…a jsem nadšená pořád ☺️ Děkuji

        Odpovědět
  • Magda
    16. 12. 2022 v 18:11

    Luxusní cukroví

    Odpovědět
  • Monika
    17. 12. 2022 v 23:44

    Krásný adventní večer Míšo, recept je skvělý, děkujeme! 😊 Abych zvýšila atraktivitu tohoto cukroví pro mužské osazenstvo, obalila jsem ho v cukru s rumovou příchutí a je to pecka.😄

    PS: Mám malou soukromou prosbičku, nechystáte se prosím na biskupský chlebíček? Přítel ho miluje od dětství a já ho nějak nejsem schopná trefit.🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2022 v 12:50

      Ano, rumu není nikdy dost 🙂 Recept na biskupský chlebíček je v mé nové kuchařce Když peču a jedna jeho verze i v knize Peče celá země 2 🙂 na blog zatím nechystám.

      Odpovědět
  • Štěpánka
    24. 11. 2023 v 11:51

    Dobrý den, znám toto cukroví, ale jako nepečený salámek, že se to peče, slyším poprvé…

    Odpovědět
  • Romana
    25. 11. 2023 v 11:23

    Cukroví je výborné! Zkusila jsem jen 1/2 dávku abych věděla zda na Vánoce dělat a myslím že rozležet se nestihne a sníme ho hned.
    Jen už jsem neobslovala v cukru. Sladit méně.
    Děkuji ta recept.

    Odpovědět
  • Karolína
    30. 11. 2023 v 15:28

    Tohle cukroví peče moje babička od mého dětství, kakaovou verzi a je to za mě s babiččinými kartičkami nejlepší cukroví ❤️😊 Super, že má své místo i u Vás na blogu, hodně lidí jo nezná a je to škoda.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 11. 2023 v 15:54

      Já myslím, že je poměrně dost rozšířené, jen v mnoha verzích 🙂

      Odpovědět
      • Kristýna
        4. 12. 2023 v 13:04

        Souhlasím s Karolínou, já už ho znám dlouho, ale většina lidí v mém okolí ho vůbec nezná. 🙂
        Pro letošek jdu zkusit Váš recept, zatím všechny Vaše recepty byly top. Děkuji.

        Odpovědět
  • Hana Zachariášová
    25. 11. 2024 v 7:55

    S Víkendovym pečením je pečení vždycky tak snadné, až zábavné a relaxabilni. Jsou okamžiky, kdy mě ukotvi do té kuchyně a čistí mi hlavu.
    Navíc oceňuji, že skoro všechny recepty můžu zvládnout, oceňuji výsledná množství, která jsou použitelná a zkonzumovatelna v nějakém relevantnim časovém horizontu i pro malou rodinu a potažmo cas ke sdelani davky nějakých menších elementů, jako je vánoční cukroví, je konečný. Protoze si nikdo neprejeme recepty, kdy vánoční pečení je za trest tím, že u jedné dávky stojím pul dne.

    Použité suroviny ve Víkendovém peceni nejenže vím, co to je, ale ještě je to většinou i doma. Taky velký bonus. Není prijemne začít pect podle slov, která jsem nikdy předtím nevidela.

    V neposlední řadě, jestli to ještě nikdo neřekl, tak my manzelky získáváme skrze recepty paní Míši o mnoho levelu vyšší vážnost, protože ta láska tím žaludkem fakt prochází.

    Takže děkujeme🙏 a PEČEME DÁL!

    S ❤️ Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 11. 2024 v 9:53

      Milá Hanko, tak to je asi ta nejkrásnější a nejvíce rozsáhlá recenze na moje recepty 🙂 Moc Vám za ni děkuji, velmi si toho vážím 🙂 Jste skvělá.

      Odpovědět
  • Lucie
    28. 11. 2024 v 13:52

    Dobrý den paní Míšo. Chystám se na masarykovo cukroví a namočila lískáče. Nevím proč, ale mám jich víc než potřebuju. (Stárnu a blbnu, namočila jsem jich o dost víc)Prosím,jak namočené ořechy uschovat? Je nějaká možnost uložení nebo se musí rychle spotřebovat? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 11. 2024 v 15:34

      Dlouhodobě bych se asi bála uchovat, ale zkuste je prosušit v troubě 🙂

      Odpovědět
    • Lucie
      3. 12. 2024 v 19:10

      Namočené lískové oříšky se dají výborně schroupat ke svačině 🙂 jsou tak chutnější i stravitelnější. Namáčím tak všechny ořechy.

      Odpovědět
  • Eva
    12. 12. 2024 v 10:30

    Paní Míšo, už mnohokrát zaznělo, že jste Skvělá. Peču podle vás už dlouho. A jak tady někdo už psal , používáte suroviny , ale i slova která všechny známe a máme doma. I za to velký dík. Je pro mě nepříjemné, když vidím hezky obrázek cukroví, pak si přečtu recept a zjistím, že víc surovin ne že nemám doma, ale je ani v obchodě na malém městě neseženu. Přeji vám i celé rodině hezké svátky vánoční a hlavně zdraví. Eva

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 7 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ