Menu
Cukroví

Čokoládová kolečka s kokosem

Na Vánoce už jsem tenhle recept nestihla, tak se s vámi o něj podělím alespoň na Velikonoce. Protože kde je psáno, že se musí péct jen beránek, mazanec nebo jidáše? Naopak, znám spousty rodin, kde se na Velikonoce peče několik druhů cukroví včetně perníčků. Taky je pravda, že já jsem obvykle každý rok touhle dobou vytahovala z mrazáku krabičku vánoční cukroví. Letos bohužel není co vytáhnout 🙂 a tak nezbývá, než si upéct nové 🙂

Kolečka jsou tvořena lineckým kakaovým těstem a plněná dvěma druhy krémů. Oba jsou to mé oblíbené ganache krémy na bázi smetany a čokolády. V obou případech si připravte krémy den předem nebo alespoň s několika hodinovým předstihem, potřebují uzrát. Množství obou krémů v receptu je orientační a pravděpodobně vám ho trochu zbyde, zvláště toho kokosového. V menším množství by se ale krém špatně připravoval.

Na zdobení jsem použila bílou čokoládu, tak nějak mi k tomu pěkně ladila, nejen vhledem ale i chutí. Pokud ji ale nemáte rádi, klidně si udělejte stejným způsobem polevu z hořké či mléčné čokolády.

Čokoládová kolečka s kokosem (25 ks)

Kakaové linecké těsto:

  • 195 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 75 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 3 žloutky

Lehce změklé máslo utřete společně s cukrem a žloutky. Přisypte prosátou mouku smíchanou s kakaem a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Nepřidávejte další mouku. Těsto zabalte do fólie a nechte do druhého dne odležet v chladu.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plechy si vyložte pečícím papírem. Mě se velmi osvědčilo péct na perforované podložce, kterou vidíte na fotografii.

Na lehce pomoučněné ploše těsto rozválejte na sílu ca. 4 mm a vykrajujte kolečka o průměru 4,5 cm. Rozložte je na plech a dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 10 minut. Nechte vychladnout.

Čokoládový krém:

  • 100 g hořké čokolády 54,5% (Callebaut 811)
  • 100 g smetany ke šlehání 33%
  • 35 g másla

Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Promixujte tyčovým mixérem, následně přidejte máslo a zapracujte. Zakryjte fólií (přímo na krém) a nechte několik hodin odležet. Není třeba dávat do lednice, stačí chladnější místo.

Kokosová náplň:

Smetanu a kokosovou pastu společně zahřejte, tak aby se pasta rozpustila. Pak přidejte čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění. Promixujte tyčovým mixérem, zakryjte fólií (přímo na krém) a nechte několik hodin odležet v chladu.

Sestavení koleček:

Obě náplně stěrkou promíchejte a přendejte si je do sáčků. Pro čokoládový krém zvolte řezanou špičku menšího průměru (6-7 mm), na kokosovou náplň není špička potřeba. Pokud jsou krémy příliš tuhé, nechte je při pokojové teplotě povolit, teprve pak použijte.

Čokoládový krém nastříkejte po obvodu kolečka a do středu vmáčkněte kokosový krém. Přiklopte druhým kolečkem a lehce přimáčkněte. Tímto způsobem slepte všechna kolečka a dejte do lednice ztuhnout.

Poleva z bílé čokolády:

  • 120-130 g bílé čokolády 32% (Callebaut Velvet)
  • kakaové máslo (kokosový olej)
  • kokosové plátky

Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte, přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Podle potřeby přidejte malé množství kakaového másla nebo kokosového oleje, díky kterému čokoláda zřídne a následně lépe ztuhne. Nechte polevu vychladnout, pak v ní máčejte slepená kolečka. Ještě než poleva zaschne, ozdobte plátky kokosu.

Skladujte v chladu v uzavřené dóze a nechte alespoň 1-2 rozležet.

13 Comments

  • Zuzka
    18. 3. 2021 v 19:07

    Dobrý den, Míšo, čím lze prosím nahradit kokosovou pastu? Lze nahradit kokosovým olejem nebo musí být jen kokosová pasta? Moc děkuji za odpověď a hlavně recept. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 3. 2021 v 19:25

      Obávám se, že v tomto receptu pasta nahradit nelze. Kokosový olej je něco jiného 🙂

      Odpovědět
  • Zuzka
    18. 3. 2021 v 20:54

    Dobry den, to maslo je potrebne takisto v cokolade rozpustit? Dakujem.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 3. 2021 v 9:44

      Nerozpouštět, ale do čokoládového krému ho zapracujete tyčovým mixérem, jak je uvedeno v receptu.

      Odpovědět
  • Marie Bartošová
    19. 3. 2021 v 9:16

    Dobrý den Míšo,
    s jakou perforovanou podložkou na pečení máte prosím dobrou zkušenost?

    Dívala jsem se, že ceny jsou různé, tak abych nesáhla po zbytečně drahé nebo naopak nekvalitní levné…

    Děkuji předem!

    Odpovědět
  • Adéla
    19. 3. 2021 v 19:15

    Dobrý den, myslíte že by šlo místo kokosové pasty rozmixovat kokos? Jako když se mixujou ořechy a vznikne z toho orechove máslo? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 3. 2021 v 9:03

      Pokud máte výkonný mixér, tak určitě ano 🙂 doporučuji ale klasický kokosový ořech, strouhaný kokos podle mě moc nepůjde.

      Odpovědět
  • Lenka
    29. 3. 2021 v 16:46

    Dobrý den, Míšo,

    pravděpodobně mi odepíšete, že bílou čokoládu objednáváte, ale přesto bych se Vás ráda zeptala, jestli nemáte zkušenost třeba i s některou, kterou lze koupit běžně v obchodě? Dnes jsem jich v marketu několik zkoumala, ale bohužel jsem u žádné nenašla podíl kakaa…

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 3. 2021 v 17:25

      Ano, čokolády kupuji na cukrářských eshopech 🙂 tabulkové čokolády v obchodech jsou fajn na mlsání, ale na krémy tohoto typu nejsou vhodné 🙁 právě díky nízkému podílu kakaového másla a i celkovému složení. Nicméně Lidl teď zařadil do nabídky bílou čokoládu na vaření. Sice jsem ji nezkoušela, ale má ve stejné edici i hořkou a mléčnou a ty jsou celkem dobré 🙂 tak můžete zkusit 🙂

      Odpovědět
      • Lenka
        1. 4. 2021 v 19:12

        Tak Míšo, byla jsem v Lidlu, ale bohužel tam tu čokoládu neměli. Nicméně jsem objevila v Kauflandu, přímo od značky K Classic, která uvádí obsah kakaového másla nejméně 31 %. Tak uvidíme, zítra se pustím do pečení. Snad to dobře dopadne…

        Odpovědět

Zanechte komentář