Na Vánoce už jsem tenhle recept nestihla, tak se s vámi o něj podělím alespoň na Velikonoce. Protože kde je psáno, že se musí péct jen beránek, mazanec nebo jidáše? Naopak, znám spousty rodin, kde se na Velikonoce peče několik druhů cukroví včetně perníčků. Taky je pravda, že já jsem obvykle každý rok touhle dobou vytahovala z mrazáku krabičku vánoční cukroví. Letos bohužel není co vytáhnout 🙂 a tak nezbývá, než si upéct nové 🙂
Kolečka jsou tvořena lineckým kakaovým těstem a plněná dvěma druhy krémů. Oba jsou to mé oblíbené ganache krémy na bázi smetany a čokolády. V obou případech si připravte krémy den předem nebo alespoň s několika hodinovým předstihem, potřebují uzrát. Množství obou krémů v receptu je orientační a pravděpodobně vám ho trochu zbyde, zvláště toho kokosového. V menším množství by se ale krém špatně připravoval.
Na zdobení jsem použila bílou čokoládu, tak nějak mi k tomu pěkně ladila, nejen vhledem ale i chutí. Pokud ji ale nemáte rádi, klidně si udělejte stejným způsobem polevu z hořké či mléčné čokolády.
Čokoládová kolečka s kokosem (25 ks)
Kakaové linecké těsto:
- 195 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 75 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 3 žloutky
Lehce změklé máslo utřete společně s cukrem a žloutky. Přisypte prosátou mouku smíchanou s kakaem a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Nepřidávejte další mouku. Těsto zabalte do fólie a nechte do druhého dne odležet v chladu.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, plechy si vyložte pečícím papírem. Mě se velmi osvědčilo péct na perforované podložce, kterou vidíte na fotografii.
Na lehce pomoučněné ploše těsto rozválejte na sílu ca. 4 mm a vykrajujte kolečka o průměru 4,5 cm. Rozložte je na plech a dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 10 minut. Nechte vychladnout.
Čokoládový krém:
- 100 g hořké čokolády 54,5% (Callebaut 811)
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- 35 g másla
Čokoládu zalijte horkou smetanou, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Promixujte tyčovým mixérem, následně přidejte máslo a zapracujte. Zakryjte fólií (přímo na krém) a nechte několik hodin odležet. Není třeba dávat do lednice, stačí chladnější místo.
Kokosová náplň:
- 40 g bílé čokolády 32% (Callebaut Velvet)
- 50 g smetany ke šlehání 33%
- 50 g kokosové pasty 100% (Diana svět oříšků)
Smetanu a kokosovou pastu společně zahřejte, tak aby se pasta rozpustila. Pak přidejte čokoládu a míchejte do úplného rozpuštění. Promixujte tyčovým mixérem, zakryjte fólií (přímo na krém) a nechte několik hodin odležet v chladu.
Sestavení koleček:
Obě náplně stěrkou promíchejte a přendejte si je do sáčků. Pro čokoládový krém zvolte řezanou špičku menšího průměru (6-7 mm), na kokosovou náplň není špička potřeba. Pokud jsou krémy příliš tuhé, nechte je při pokojové teplotě povolit, teprve pak použijte.
Čokoládový krém nastříkejte po obvodu kolečka a do středu vmáčkněte kokosový krém. Přiklopte druhým kolečkem a lehce přimáčkněte. Tímto způsobem slepte všechna kolečka a dejte do lednice ztuhnout.
Poleva z bílé čokolády:
- 120-130 g bílé čokolády 32% (Callebaut Velvet)
- kakaové máslo (kokosový olej)
- kokosové plátky
Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte, přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Podle potřeby přidejte malé množství kakaového másla nebo kokosového oleje, díky kterému čokoláda zřídne a následně lépe ztuhne. Nechte polevu vychladnout, pak v ní máčejte slepená kolečka. Ještě než poleva zaschne, ozdobte plátky kokosu.
Skladujte v chladu v uzavřené dóze a nechte alespoň 1-2 rozležet.
52 Komentáře
Zuzka
18. 3. 2021 v 19:07Dobrý den, Míšo, čím lze prosím nahradit kokosovou pastu? Lze nahradit kokosovým olejem nebo musí být jen kokosová pasta? Moc děkuji za odpověď a hlavně recept. 🙂
Míša Landová
18. 3. 2021 v 19:25Obávám se, že v tomto receptu pasta nahradit nelze. Kokosový olej je něco jiného 🙂
Klára
9. 12. 2024 v 11:37A co nahradit jiným ořechovým máslem? Třeba mandlové? 🙂
Míša Landová
10. 12. 2024 v 8:53Ano, můžete, ale už to nebudou kolečka s kokosem 🙂
Zuzka
18. 3. 2021 v 20:54Dobry den, to maslo je potrebne takisto v cokolade rozpustit? Dakujem.
Míša Landová
19. 3. 2021 v 9:44Nerozpouštět, ale do čokoládového krému ho zapracujete tyčovým mixérem, jak je uvedeno v receptu.
Marie Bartošová
19. 3. 2021 v 9:16Dobrý den Míšo,
s jakou perforovanou podložkou na pečení máte prosím dobrou zkušenost?
Dívala jsem se, že ceny jsou různé, tak abych nesáhla po zbytečně drahé nebo naopak nekvalitní levné…
Děkuji předem!
Míša Landová
19. 3. 2021 v 9:45Já mám originál Airmat od Silikomartu 🙂
Marie
19. 3. 2021 v 10:11Děkuji! 🙂
Adéla
19. 3. 2021 v 19:15Dobrý den, myslíte že by šlo místo kokosové pasty rozmixovat kokos? Jako když se mixujou ořechy a vznikne z toho orechove máslo? Děkuji
Míša Landová
20. 3. 2021 v 9:03Pokud máte výkonný mixér, tak určitě ano 🙂 doporučuji ale klasický kokosový ořech, strouhaný kokos podle mě moc nepůjde.
Lenka
29. 3. 2021 v 16:46Dobrý den, Míšo,
pravděpodobně mi odepíšete, že bílou čokoládu objednáváte, ale přesto bych se Vás ráda zeptala, jestli nemáte zkušenost třeba i s některou, kterou lze koupit běžně v obchodě? Dnes jsem jich v marketu několik zkoumala, ale bohužel jsem u žádné nenašla podíl kakaa…
Míša Landová
29. 3. 2021 v 17:25Ano, čokolády kupuji na cukrářských eshopech 🙂 tabulkové čokolády v obchodech jsou fajn na mlsání, ale na krémy tohoto typu nejsou vhodné 🙁 právě díky nízkému podílu kakaového másla a i celkovému složení. Nicméně Lidl teď zařadil do nabídky bílou čokoládu na vaření. Sice jsem ji nezkoušela, ale má ve stejné edici i hořkou a mléčnou a ty jsou celkem dobré 🙂 tak můžete zkusit 🙂
Lenka
1. 4. 2021 v 19:12Tak Míšo, byla jsem v Lidlu, ale bohužel tam tu čokoládu neměli. Nicméně jsem objevila v Kauflandu, přímo od značky K Classic, která uvádí obsah kakaového másla nejméně 31 %. Tak uvidíme, zítra se pustím do pečení. Snad to dobře dopadne…
Míša Landová
1. 4. 2021 v 20:10Držím palce 🙂
Jitka
22. 7. 2021 v 13:05Dobrý den, Míšo, chtěla jsem se zeptat, jestli tato ganache půjde použít i na obmaz dortu. Mám zrovna udělanou bílou asi 28 % kakaového másla 2:1 se smetanou ale je to hrozně sladké.Děkuji za odpověď. Jitka
Míša Landová
22. 7. 2021 v 16:30Ano, ganache se používá i na obmaz dortu. Otázkou je, jaký druh čokolády máte … doporučuji vybírat s vyšším podílem kakaového másla a menším podílem cukru, např. Callebaut Velvet nebo Carma 🙂
Kateřina
29. 8. 2021 v 21:06Dobrý den , jak dlouho vydrží náplně lze použít i do cukroví , trochu mě děsí ta smetana aby se rychle nezkazili 🙂
Míša Landová
30. 8. 2021 v 8:14Pokud naplníte těsně před svátky a budete uchovávat v chladu, tak bez problému celé svátky vydrží.
Iva
10. 12. 2023 v 18:25Dobrý den , cukroví je výborné, s těstem se velmi dobře pracuje, jen se mi stalo při pečení, že mi kolečka nabobtnala a popraskala .U některých se udělala vzduchová kapsa . Nevíte čím to je?
Míša Landová
11. 12. 2023 v 9:54Příliš dlouhé zpracování těsta nebo plech čekal delší dobu v teple na upečení…
Petra
24. 9. 2021 v 9:18Dobrý den Míšo,
já nemám žádný dotaz, jen Vám chci říct, že máte úžasné stránky a úžasné recepty.
Co je ale mnohem víc, s jakou ochotou odpovídáte na každý dotaz.
Smekám před Vámi a moc děkuji za takové lidi, jako jste vy.
Ať se Vám daří.
Petra
Míša Landová
24. 9. 2021 v 12:04Petro, moc si vašich slov vážím, děkuji 🙂
Jana
20. 11. 2021 v 9:35Dobrý den,mohu se zeptat, lze použít i bílou čololádu callebaut 28%? 32% mají jen ve velkém balení. Moc děkuji, Jana
Míša Landová
20. 11. 2021 v 10:39Ano, můžete, ale krém bude nepatrně tekutější. Nicméně v tomto případě to asi nevadí, protože ho čokoládový udrží uprostřed 🙂
Lucie
5. 12. 2021 v 10:56Dobrý den, Míšo, myslíte, že by šla v tomto receptu použít i kokosová mouka….alespoň částečně nahradit hladkou moukou.? JInak musím moc poděkovat za nekonečnou inspiraci receptů, podle kterých se peče jedna báseň. Vaše skvělá kuchařka je mou celoroční ozdobou kuchyně:-)
Jste skvělá, díky…
Míša Landová
5. 12. 2021 v 17:01Osobně bych kokosovou moc nedoporučovala, protože ji nelze nahradit ve stejném poměr, dává se jí podstatně méně, protože absorbuje příliš vlhkost. Ale šel by použít strouhaný kokos 🙂
Jarmila
6. 12. 2021 v 20:37Dobrý den, recept mě uchvátil. Chtěla bych dorticky upéct na Vánoce. Zajímá mě,jakou mají krémy trvanlivost? Děkuji
Míša Landová
7. 12. 2021 v 9:23Nejsou to trvanlivé krémy, ale pokud naplníte těsně před svátky a cukroví bude v chladu, tak vydrží 🙂
Barbora Dohnalová
14. 12. 2021 v 15:46Dobrý den, moc úžasný recept už jsem skoro u konce akorát se chci zeptat,malé množství kakaového másla ? Koupila jsem ve formě malinkých peciček a nevím nikdy jsem s n nepracovala, odhadla byste zhruba na množství krému v receptu kolik lžiček popřípadě gramů dát ?
Moc děkuju !
Míša Landová
14. 12. 2021 v 19:04Kakaové máslo dávám od oka 🙂 nejdříve si rozpusťte čokoládu a pak po kouskách přidávejte pecičky, míchejte a uvidíte, jak bude čokoláda řídnout. Pozor, nesmí se ho dát moc, poleva by pak byla příliš tvrdá.
Kristýna
20. 5. 2022 v 19:43Dobrý den, můžu prosim použít tenhle kokosový krém jako náplň do makronek? Děkuji
Míša Landová
22. 5. 2022 v 8:47Ano, můžete, jen bych navýšila čokoládu, aby byla ve stejném poměru jako ostatní dvě suroviny.
Iva
18. 11. 2022 v 6:54Dobrý den, chci se zeptat zda je možné zaslat těsto a třeba za hodinu péct, děkuji moc
Míša Landová
18. 11. 2022 v 8:46Jak je uvedeno v receptu, těsto je dobré nechat rozležet do druhého dne.
Bara
5. 12. 2022 v 18:24Dobry den, dekuji moc za Vase super recepty. Na tento uz jsem vse nakoupila. Mohu se zeptat, jaky pouzivate pytlik na kremy? A jak a v cem uchovavate jiz finalni cukrovi? (Lednice, balkon, v plechove doze, ve skle)
Míša Landová
5. 12. 2022 v 18:38Sáček používám buď silikonový na více použití nebo jednorázový 🙂 Cukroví skladuji v plastové či plechové dóze v chladné místnosti (ca. 10 stupňů). Na balkoně pozor na výkyvy venkovních teplot 🙂
Barbora Dohnalová
9. 12. 2022 v 13:07Dobrý den, moc ráda bych se zeptala mám bílou čokoládu Belcolade 34 procent, bude také fungovat v receptu na krém z kokosu a polevu? Mockrát děkuji
Michaela
8. 2. 2023 v 11:03Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné vynechat čokoládový krém a naplnit kolečka jen tím kokosovým? 🙂 Děkuji
Míša Landová
8. 2. 2023 v 16:00Ano, klidně můžete.
Jaroslava
19. 9. 2023 v 7:48Dobrý den, velice děkuji za Vaše krásné a hlavně dobře recepty. Chtěla jsem Vas požádat o radu. Do krému často používáte šlehačku. Jak dlouho pak krém v cukroví vydrží. Budeme péct na svatbu a chceme krémem spojovat cukroví už týden před svatbou? Je to myslíte ok? Nebo doporučíte raději použít krém bez šlehačky? Moc dekuji
Míša Landová
19. 9. 2023 v 9:50Pokud budete cukroví skladovat v chladu, tak krém se smetanou bez problému týden vydrží 🙂
Eva
21. 9. 2023 v 16:58Tato kolečka jsou výborná,určitě stojí za vyzkoušení, peču druhým rokem a mají velký úspěch.
Míša Landová
21. 9. 2023 v 17:40To mě moc těší, děkuji 🙂
Dagmar
17. 12. 2023 v 19:08Dobrý den, míchání tyčovým mixérem u krému myslíte ponorný mixér s noži, nebo metlu. Děkuji za odpověď.
Míša Landová
17. 12. 2023 v 20:17Tyčovým mixérem se vždy mixuje, jinak by bylo psáno šlehat 🙂
Marketa
18. 12. 2023 v 12:49Dobry den, Miso,
moc dekuji za tento recept. Udelala jsem vcera a dobra tretina uz je pryc. Pritel ma nove nejoblibenejsi cukrovi, a to jsem myslela, ze Vase pustaciove uz nic neprekona🙂
Jinak ja delala bily krem z cokolady z Lidl a povedl se. Prosim mate nejaky tip, na co pouzit kokosovou pastu?
Míša Landová
18. 12. 2023 v 21:12Markéto, moc děkuji, také mé oblíbené cukroví 🙂 pastu můžete použít třeba do náplně do makronek nebo i do krému.
Kristína
5. 12. 2024 v 13:09Zdravim Vas, dnes idem prvykrat vyskusat tento recept, kolecka uz mam upecene, ale chcela by som sa spytat na tu cokoladovu ganaz, ci mi viete povedat cca kolko hodin by to malo odstat aby to tak stuhlo, kedze vacsinou zvyknem ganaz vyslahat aby sa to dalo takto pekne so spickou nanasat, a v recepte vyslahanie nepisete, tak by som bola rada za Vasu odpoved, dost sa totiz bojim, ze mi ten krem nestuhne ked to bude len v chlade a nie v chladnicke 😔 dakujem vopred za Vasu ochotu ❤️
Míša Landová
5. 12. 2024 v 16:32Tohle je klasická ganache, která se nešlehá. Čas se nedá říct přesně, záleží při kolika stupních bude tuhnout. Doporučuji kontrolovat. Můžete dát klidně i do lednice, ale tam ztuhne obvykle příliš a pak ji musíte nechat povolit na pokojovou teplotu.
Radka
8. 12. 2024 v 22:41Dobrý den Míšo, chtěla jsem se prosím zeptat, jaké je lepší použít kakao do lineckého těsta? Holandské nebo Dr. Oetker Přírodní kakao 100g RAC MB, moc děkuji
Míša Landová
9. 12. 2024 v 9:16Můžete použít oboje, já osobně mám radši to přírodní. Je sice světlejší, ale pro mě má mnohem intenzivnější chuť a vůni 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5