Vánoce se blíží a já jsem vám slíbila nějaké nové druhy vánočního cukroví. Přestože většina z nás neustále prahne po nových druzích a zkouší nové recepty, obvykle pak konstatujeme, že nejlepší jsou stejně vanilkové rohlíčky, linecké a vosí hnízda. Něco na tom asi bude 🙂 Na druhou stranu i mezi těmi novými se občas objeví něco výjimečného, které stojí za to zařadit mezi oblíbenou klasiku.
Jestli to budou i tahle oříšková kolečka těžko říct, každopádně u nás doma si své místo už našly. Lískové oříšky najdete nejen v těstě, ale i krému, kde jsou ve formě lískooříškové pasty (másla). Společně s čokoládou tak tvoří něco jako domácí nutelu, jen v mnohem lepší podobě a složení. Ořechové pasty (másla) dnes koupíte běžně na eshopech s ořechy nebo ve zdravé výživě. Vždy vybírejte ty 100% bez přídavku cukru a tuku.

Jak už to u „slepovaného“ cukroví bývá, korpusky si můžete upéct s předstihem (2-3 týdny), ale plnit doporučuji až pár dnů před konzumací. Naplněné cukroví pak skladujte v chladu v uzavřené krabici.
Lískooříšková kolečka (60-70 ks)
Oříškové těsto:
- 200 g hladké mouky
- 80 g mletých lískových oříšků
- 80 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 žloutky
Prosátou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a mletými oříšky, přidejte na kousky pokrájené lehce změklé máslo a žloutky a vypracujte těsto. Můžete použít kuchyňského robota nebo svoje ruce. Těsto zabalte do fólie a dejte na několik hodin odležet do lednice.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Plechy vyložte pečícím papírem.
Vychlazené těsto rozválejte po částech na lehce pomoučněné ploše na slabší plát a vykrajujte kolečka nebo jiné tvary o průměru ca. 3,5-4 cm. Pečte v předehřáté troubě 8-10 minut až lehce zezlátnou.
Pokud nebudete hned plnit, uložte cukroví do uzavíratelné krabice a skladujte v chladu.

Lískooříškový krém:
- 100 g mléčné čokolády min. 40% (případně mix hořké a mléčné)
- 100 g smetany ke šlehání 33%
- 80 g lískooříškové pasty (másla) 100%
- 20 g změklého másla
Čokoládu rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě) a zalijte teplou smetanou. Promíchejte, přidejte oříškovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Nakonec přimixujte kousky másla. Zakryjte folií (položte ji přímo na krém) a nechte v chladnější místnosti několik hodin rozležet.
Před plněním krém stěrkou dostatečně propracujte, pokud je příliš tuhý, nechte ho chvíli povolit při pokojové teplotě. Pomocí sáčku a zdobicí špičky spojte jednotlivé kousky k sobě a nechte v lednici ztuhnout.

Čokoládová poleva:
- 100-150 g hořké čokolády min. 55%
- 10-20 g kakaového másla
- sekané lískové oříšky na posypání
Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě) a vymíchejte do hladka. Přidejte kakaové máslo a zbylou třetinu čokolády. Míchejte do úplného rozpuštění a zchladnutí čokolády.
Slepené kousky cukroví máčejte v polevě a ještě před zaschnutím posypte kousky lískových oříšků. Nechte v lednici dostatečně ztuhnout, pak uložte do krabice a nechte několik dní v chladu rozležet.


13 Comments
Lenka
2. 12. 2020 v 10:43Vypadají skvěle, můžete mi prosím poradit, kde se dá koupit lískooříšková pasta? Děkuji
Míša Landová
2. 12. 2020 v 12:23Je to uvedeno nahoře v textu 🙂
Eliška
10. 12. 2020 v 10:36Dobrý den, mohla bych Vás požádát o radu? Jde do polevy místo kakaoveho másla použít kokosový tuk? Děkuji moc. S pozdravem Eliška
Míša Landová
10. 12. 2020 v 18:31Ano, můžete 🙂
Katka
2. 12. 2020 v 17:41Zdravím Míšo a přeji krásný advent, chci se prosím zeptat, zda by šla použít vyrobená lískooříšková pasta dle Vašeho receptu, nebyl by krém příliš řídký? děkuji, Katka
Michaela
11. 12. 2020 v 16:02Já ji použila a konzistence je skvělá, jako ganache. ☺️
Míša Landová
11. 12. 2020 v 16:15Ano, použít by šla, ale krém bude chuťově sladší. Pasta 100% totiž neobsahuje cukr, pouze ořechy.
Lucka
3. 12. 2020 v 9:18Dobrý den Míšo, kolečka vypadají skvěle, už se těším, až je na Vánoce vyzkouším :). Nedávno jsem pekla oříškové laskonky z Vaši knížky a byly luxusní 😊. Tentokrát na Vánoce bych chtěla vyzkoušet kokosové, ale chci se zeptat, jak moc dopředu se dají napéct a jak dlouho vydrží nenaplněné aby nezvlhly nebo naopak neztvrdly, když je budu plnit až kolem 23.12. Děkuji a přeji Vám krásný advent 🙂
Míša Landová
11. 12. 2020 v 16:16Pár dnů laskonky v uzavřené krabici při pokojové teplotě vydrží, ale dlouho dopředu bych určitě nepekla.
Michaela
11. 12. 2020 v 15:59Dobrý den, množství krému opravdu vystačí na celou dávku těsta? Krém jsem před chviličkou udělala, ale přijde mi ho strašně málo na takové množství. 😁
Dělala jsem v malém kastrůlku o průměru cca 18-20 cm a krému je tak tak 1,5 cm do výšky.
Míša Landová
11. 12. 2020 v 16:14Množství krému je vždy orientační, záleží, jak hodně plníte a kolik kousků jste udělala z várky těsta.
Barbora Sadílková
18. 12. 2020 v 21:21Dobrý večer,chtěla bych se zeptat,čim lze nahradit kakaové máslo,nebo lze si jej vyrobit doma? Děkuji s pozdravem vaše fanynka Barča
Míša Landová
19. 12. 2020 v 20:01Kakaové máslo můžete nahradit kokosovým tukem, vyrobit doma nelze. Koupíte ho ve zdravé výživě nebo na cukrářských eshopech.