Menu
Cukroví

Arašídová kolečka se slaným karamelem

Slaný karamel je v naší rodině velmi oblíbený a tak jsem zkusila „vpašovat“ tuhle příchuť i do vánočního cukroví. Mohla bych samozřejmě udělat makronky se slaným karamelem, ale proč nezkusit něco nového. Do těsta jsem přidala mleté burské oříšky, které s karamelem perfektně ladí.

Kolečka si můžete klidně upéct už teď, naplnit krémem ale až pár dnů před svátky. Po naplnění je dobré nechat cukroví ještě několik dní rozležet. Krém jsem si vypůjčila z již zmíněných „slaných“ makronek. Základem je máslo, takže je potřeba skladovat v chladu a nenechávat dlouho při pokojové teplotě. Nejlépe ujídat přímo z krabice 🙂

Na těsto si připravte:

300 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

100 g mletých arašídů (burských oříšků) – použila jsem nesolené

230 g másla

Ze všech surovin vypracujte vláčné a nelepivé těsto, zabalte do folie a dejte do lednice odležet. Můžete si připravit i den předem.

Troubu zapněte na 175 stupňů, 2 – 3 plechy vyložte pečícím papírem.

Těsto po částech rozválejte na tenko, vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Klaďte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 7 minut. 

Vychladlá kolečka můžeme rovnou naplnit krémem nebo uložit do chladu a plnit až pár dnů před svátky.

 


Krém se slaným karamelem:

200 g cukru krupice

140 g smetany ke šlehání

6 g mořské soli 

200 g másla 

Máslo rozkrájejte na malé kostičky a nechte při pokojové teplotě změknout.

Cukr dejte do kastrůlku a při střední teplotě utavte na karamel. Mezitím si ohřejte smetanu a teplou vlijte na karamel. Míchejte, až je směs hladká, přidejte sůl a dobře promíchejte. Přelijte do mísy a za občasného míchání nechte zchladnout na teplotu 45 stupňů.

Pak po kouskách pomalu zašlehejte změklé máslo. Ke konci zvyšte otáčky a vyšlehejte do světlého krému. Pokud je krém tekutější, dejte ho na pár minut do lednice a pak znovu našlehejte. Měl by být pevný a světlý. 

Na dokončení koleček:

200 g hořké čokolády

sekané arašídy na zdobení (mohou být i slané)

Kolečka naplňte krémem a dejte do chladu ztuhnout. Mezitím si připravte čokoládu.

Čokoládu nasekejte, asi dvě třetiny dejte do misky a rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni. Když je čokoláda zcela rozpuštěná, přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Tímto způsobem čokoládu rychleji ochladíte. Za občasného míchání nechte čokoládu zcela vychladnout, musí zůstat tekutá.

Jednotlivá kolečka máčejte v čokoládě a ihned posypte sekanými arašídy. Pokud máte čokoládu správně vychlazenou, bude na kolečku rychle tuhnout. 

Po úplném zatuhnutí polevy dejte kolečka do krabice a uložte alespoň na pár dnů do chladu rozležet. Uchovávejte v chladu a nenechávejte dlouho při pokojové teplotě. 

Z této dávky připravíte cca 80 ks.

inspirace z webu www.mamincinyrecepty.cz a www.flickyourfood.com

Vytisknout recept

70 Comments

  • Anonymní
    6. 12. 2015 v 10:36

    Opět skvělý recept, určitě vyzkouším! Díky, že jste se s námi podělila o své vánoční poklady v podobě cukroví. Ještě jednou díky, Katka 🙂 PS: mám Vaše stránky v "oblíbených" a nakouknu sem téměř každý den :-)…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 12. 2015 v 13:07

      Katko, to já děkuji 🙂 za Vaši přízeň, moc si toho vážím a jsem ráda za všechny komentáře. Cukroví ještě nějaké připravuji, tak se můžete těšit 🙂 pěknou neděli. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 12. 2015 v 20:37

    Dobry vecer, Vas blog mam velmi rada a hlavne deticky si recepty moc pochvaluji ☺ Mela bch dotaz, daji se arasidy nahradit liskovymi orisky?? Dekuji za odpoved a uz se tesim na dalsi recepty,uz ted to vypada,ze letos bude u nas cukrovi zase o neco vic. Ivana B.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 12. 2015 v 7:28

      Dobrý den Ivano, děkuji za Vaše slova, to moc ráda slyším, že i dětem chutná 🙂 myslím, že arašídy můžete klidně nahradit oříšky nebo třeba mandlemi, klidně by se krém dal použít i třeba k lineckému 🙂 Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Lucie Kadlecova
    24. 1. 2016 v 11:56

    Dobry den Miso, pozde ale preci – pridavam komentar k tomuto cukrovi. Delala jsem na Vanoce a vsem moc chutnaly – krome me 🙂 Na me jsou kolecka samotna trochu tuha, ale muze to byt tim, ze jsem je udelala trochu tlustsi… Nicmene – poprve jsem ochutnala slany karamel a uz ho "cpu" vsude 😀 Nejsem moc milovnikem karamelu, ale tahle varianta je super, moc nam chutna ten slany ocasek 😀 Zkusila jsem dat tuhle napln do pralinek a melo to neuveritelny uspech! Takze opet velice dekuji za super recept 😉 Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 1. 2016 v 12:05

      Lucko, díky 🙂 kolečka jsou trochu tvrdší, potřebují pořádně rozležet. Slaný karamel je těžce návykový, takže Vás plně chápu 🙂 zkuste i další "slané" recepty, třeba panna cotta se slaným karamelem je naprosto skvělá :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 11. 2016 v 8:31

    Dobrý den, chci se zeptat, jestli je správně, že v receptu nejsou žádná vajíčka nebo alespoň žloutky? Děkuji za odpověď Jindřiška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 11. 2016 v 10:43

      Jindřiško, zdravím Vás, ano je to tak, vajíčko tam nepatří. Některé druhy cukroví se připravují bez něj 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 12. 2016 v 20:05

    Mohu vedet,zda-li arasidy pouzit okoupane,aby kolecka byla pekne svetla?diky za odpoved,M.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 12. 2016 v 11:07

      Určitě použijte arašídy bez těch hnědých šlupiček 🙂 ani jsem nepředpokládala, že by se to mlelo s nimi 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      10. 3. 2019 v 14:43

      Tiež som netušila že niekto papa neolupane arašidy…. No stále má na tomto svete niečo prekvapí….:D

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 12. 2017 v 20:00

    Dobrý den, z dávky připravím 80 koleček (40 ks cukroví), nebo 80 slepených kousků cukroví (160 koleček). Děkuji, Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2017 v 20:53

      Petro, zdravím, z dávky připravíte 80 ks, myšleno kousků hotového cukroví, nikoliv samotných koleček 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 11. 2018 v 7:26

    Dobry den, chci se zeptat..delala jsem testo ale bohuzel se mi rozpada a pri valeni se trha. Nevite cim to muze byt? Popr.jak napravit? Suroviny jsem zvážila správně. Moc dekuji, Terka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 12. 2018 v 20:13

      Terko, omlouvám se, Váš dotaz jsem úplně přehlédla. Na vině mohou být příliš na hrubo mleté oříšky, jiný důvod mě asi nenapadá. Můžete přidat trochu vody nebo malý žloutek.

      Odpovědět
  • Unknown
    11. 12. 2018 v 22:20

    Mam stejny problem, testo je jakoby drobive a trha se.Vyresila jsem vyvalenim pres folii, ale zajimalo by me, co jsem udelala spatne.Jinak Vam velmi chvalim blog, recepty jsou skvele, hledam zde inspiraci a musim rict, ze vetsinou najdu.Dekuju!Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 12. 2018 v 20:14

      Lenko, zdravím, myslím, že na vině mohou být příliš hrubě mleté oříšky. Zkuste přidat trochu vody nebo malý žloutek, mělo by to pomoct. Těsto se lépe válí přes papír nebo folii, přesně jak píšete 🙂

      Odpovědět
      • Lenka B
        15. 12. 2023 v 19:50

        Vasi stranku sleduji jiz nekolik let a vyzkousela jsem nescetne Vasich receptu, obdivuji Vase nadseni a dekuji za Vas cas ktery vkladate do Vasich stranek pro nas pro vsechny.

        Tohle cukrovi absolutne nemelo chybu a chutnalo naprosto vsem, s testem i kremem se velice dobre pracovalo. Chystam se na druhou varku a zdravim ze Zelandu.

        Odpovědět
  • Unknown
    16. 12. 2018 v 17:04

    Dělala jsem v týdnu a šlo to bezva… teď ještě aby se povedla náplň.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 12. 2018 v 7:06

      Krém se určitě povede 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 12. 2018 v 14:32

    Dobrý den, dělala jsem krém, ale oproti Vám ho mám ridky a příliš tmavý…poradite mi prosim jal to spravit? Děkuji Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 12. 2018 v 19:25

      Lucko, zkuste dát krém na chvíli do lednice ztuhnout a pak znovu našlehat, mělo by to pomoct 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 1. 2019 v 12:27

    Zkoušela jsem poprvé a víceméně na poslední chvílitento recept.
    Všem moc chutnal, kolečka se krásně rozležela a příští Vánoce pečeme znovu. 🙂
    Možná i dřív. Slaný karamel je neskutečná lahůdka.
    Ještě mohu doporučit pistáciové stromečky, také výborný recept. Moc děkuji a jdu zkoušet teď něco ze slaného. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 1. 2019 v 10:28

      Děkuji, jsem ráda, že se vše na poprvé povedlo 🙂 Ano, slaný karamel je skvělý a pokud Vám jednou zachutná, stanete se na něm lehce závislá :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 11. 2019 v 16:38

    Eva:dobrý večer,měla bych dotaz:do té čokoládové polevy se nedává oříšek másla nebo smetana aby se pak nelámala? Chci je zkusit tak se raději zeptám.Díky!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2019 v 19:49

      Evo, pokud přidáte máslo nebo smetanu, tak čokoláda nikdy neztuhne při pokojové teplotě, bude vždy trochu lepit. Doporučuji spíše přidat trochu kakaového másla, čokoláda se naředí a bude lépe tuhnout. V krajním případě lze použít ztuženy tuk 🙁

      Odpovědět
  • Hana Havránková
    14. 12. 2019 v 5:16

    Dobrý den, děkuji za výborné recepty i popisy. Je to zkrátka sázka na jistotu, že se vše podaří a bude to dobré. Nicméně píšu proto, že mám opakvaně problém s výrobou slaného karamelu. Problém začíná ve chvíli, kdy do krásně utaveného karamelu naliju horkou smetanu. Míchám, míchám, ale vždy se mi tam vytvoří kousky nebo i kusy. Lije se tam ta smetana pomalu nebo najednou a ještě na sporáku nebo odstavené? Díky za radu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 12. 2019 v 19:40

      Hanko, drobné kousky v karamelu se mi také občas stanou, stačí ho nechat krátce provařit. Doporučuji smetanu vmíchat balonovou metlou, nikoliv jen vařečkou. Smetanu naliji postupně celou za stálého míchání a obvykle na sporáku. Snad Vám to trochu pomůže 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 12. 2019 v 9:52

    Musím říct,že tohle cukroví pro mě byl pěkný oříšek. Krém se nedařil, máslo teklo nebo byl karamel tuhý, že začal tvrdnout…povedlo se až po velkém boji, ale výsledek je super. Jan asi nebude odvaha se do toho příště pouštět 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 12. 2019 v 14:52

      Tak to mě mrzí, že Vás krém takto potrápil. Je pravda, že nepatří mezi snadné, ale zvládnout se určitě dá 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    15. 10. 2020 v 19:15

    Dobrý den,
    velice mě oslovil váš recept a přemýšlím o jeho zařazení do vánočního repertoáru. Zajímá mě jak dlouho doporučujete nechat kolečka odležet, aby bylo akorát? Moc děkuji za vaše úžasné stránky!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 10. 2020 v 19:58

      Markéto, cukroví potřebuje delší dobu na rozležení, takže klidně upečte s předstihem. Kolečka můžete upéct klidně 3 týdny před svátky a týden předem naplnit.

      Odpovědět
  • Radka
    11. 12. 2020 v 20:21

    Dobrý večer, jak by se projevila na chuti záměna obyč. soli a té mořské? Nikdy jsem slaný karamel nepřipravovala, tak se možná ptám hloupě, ale zajímalo by mě, když docílím určité slanosti, tak následným rozležením krému se ta slanost ještě více nezvýrazní (rozpuštěním)? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 12. 2020 v 20:45

      Já používám výhradně mořskou sůl, takže nemám porovnání. Ale ze zkušenosti s vařením mám prostě pocit, že ta obyčejná solí trochu jinak 🙂

      Odpovědět
  • Sylva
    16. 12. 2020 v 7:45

    Dobrý den, Míšo,

    chtěla bych se jen zeptat-smetanu do krému s karamelem užíváte 33% nebo 40%?

    Děkuji moc

    Sylva

    Odpovědět
  • Adéla
    18. 12. 2020 v 14:04

    Dobrý den, krém jsem dnes zkoušela, myslím ze by se hotový karamel se smetanou měl nechat vychladnout na méně než se uvádí v receptu, potom se máslo podle me zbytečně topí. Nevadí já nechala schladnout a vyslehala jsem znovu. Dekuji za recept krem je výborný. 😊🌺

    Odpovědět
  • Soňa
    17. 1. 2021 v 13:26

    Naprostý top! Pekla jsem poprvé více druhů a většinou novinky abychom se všechny v rodině nedržely osvědčených receptů a všem cukroví moc chutnalo. Určitě s pečením příští dávky nebudu čekat do Vánoc.

    Odpovědět
  • Kristýna
    22. 11. 2021 v 11:21

    Míšo, prosím, jaký tak máte průměr koleček? Díky moc.
    Kristýn

    Odpovědět
  • Anonym
    26. 11. 2021 v 15:17

    Dobrý den, asi hloupý dotaz, ale kolik přesně másla do samotného karamelu a pak k našlehání? Děkuji 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 11. 2021 v 15:56

      Žádný dotaz není hloupý, jen je dobré si předem přečíst postup 🙂 Do utaveného cukru se dává pouze smetana, celé máslo je jen k našlehání.

      Odpovědět
  • Gabriela
    8. 12. 2021 v 9:32

    Dobrý den,
    Chci se zeptat, zda muzu kolečka naplnit krémem na stejné bázi jako pistaciove cukroví (ganache z čokolády) ?
    A zda zachovat stejný poměr, když použijí gold čokoládu od callebaut a arasidovou pastu ?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2021 v 9:44

      Ano, určitě můžete a poměr by měl být stejný, protože gold je vlastně taky bílá čokoláda 🙂 případně mám na blogu recept na slaný arašíd do makronek a ten by se dal také použít.

      Odpovědět
  • Iva
    8. 12. 2021 v 11:57

    Dobrý den,
    Chci se zeptat, dneska jsem narazila v obchodě na slaný karamel ve skleničce už hotový, za je možný ho použít a pouze přimíchat máslo nebo je to úplně něco jiného, děkuji za rady. Letos peču cukroví skoro vše od vás😇. Hezký den 🌞 Hronová

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2021 v 12:10

      Ano, můžete klidně použít už hotový karamel a našlehat s máslem. Oboje by mělo mít pokojovou teplotu.

      Odpovědět
  • Iva
    8. 12. 2021 v 14:11

    Moc, děkuji za radu. Ulehčí mi to práci a hlavně jsem začátečník v pečení.

    Odpovědět
  • Markéta
    9. 12. 2021 v 11:58

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu použít heru místo másla do tešta.
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Lenka
    12. 12. 2021 v 11:10

    Dobrý den, prosím, jaká je trvanlivost krému? Děkuji moc.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2021 v 17:45

      Je to máslový krém, takže jako u všech ostatních máslových, které se používají do cukroví, ideálně dva týdny.

      Odpovědět
  • Alice Doleželová
    20. 12. 2021 v 18:06

    Dobrý večer Míšo, prosím vás, omylem jsem koupila smetanu 31%. Je možné ji použít? Děkuji mockrát za odpověď a přeji krásné vánoční svátky a v příštim roce vše jen dobré🙏💙🎄Alena, Plzeň🙂

    Odpovědět
  • Radka
    21. 12. 2021 v 10:00

    Dobrý den, děkuji za tento recept. Cukroví je opravdu lahodné. Kombinace čokoláda-slaný karamel-buráky všem moc chutná. Slaný karamel jsem dělala poprvé, pár minihrudek v něm zůstalo,ale není to katastrofa. Určitě zopakujeme 😊.

    Odpovědět
  • Lenka
    14. 11. 2022 v 14:15

    Dobrý den, ve všech receptech používáte máslo, mohu ho kombinovat s Herou.
    Děkuji . L.H.

    Odpovědět
  • Michaela
    5. 12. 2022 v 9:03

    Dobrý den Míšo,

    Slaný karamel mám udělaný doma z dřívějšího pečení. Uvažuji tím pádem kolik zhruba bych tak mohla toho hotového použít, abych nahradila váš recept. Mohlo by to být zhruba 300g karamelu a do toho 200 g másla? Děkuji

    Odpovědět
  • Simona
    8. 12. 2022 v 12:43

    Dobrý den, mohla bych udělat krém tak, že vyšlehám máslo s karamelovym salkem? Děkuji.
    Jinak moc nádherné stránky a recepty. Akorát jsem podle Vás zadelala na linecké, máslové kolečka se skořicí, tyhle kolečka, ještě Masarykovo cukroví a chystám se na mandlové kuličky, když mi zbyly bílky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2022 v 16:47

      Pokud Vám takový krém chutná, tak samozřejmě můžete, jen ta sůl se tam už tak pěkně nerozvine 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    12. 12. 2022 v 12:04

    Dobrý den Míšo,
    chystám se na kolečka už druhým rokem, jen se bojím těch mletých arašídů. Myslíte, že by šly nahradit mandlovou moukou?
    Díky za Vaše recepty! Jsou naprostý top 👌😊😊😊

    Odpovědět
  • Kateřina
    22. 11. 2023 v 23:55

    Dobrý den,
    chystám se péct toto cukroví a chtěla bych se Vás zeptat… do těsta se používají arašídy natural a nebo můžou být i pražené nesolené? Nejsem úplně pekařský mistr, spíš začátečník, tak budu doufat, že to zvládnu.
    Děkuji za recepty i za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 11. 2023 v 9:35

      Je to jedno, zda použijete solené či nesolené, v každém případě ale musí být pražené, ne přírodní.

      Odpovědět
  • Michaela
    19. 12. 2023 v 16:11

    Zdravím Míšo,

    zkoušela jsem Váš karamelový krém a udělala jsem chybu, že jsem si nepohlídala teplotu a karamel byl poté moc tuhý a tak jsem to i tak chtěla vyzkoušel našlehat s máslem, ale samozřejmě už to nešlo – tak jsem tu „hmotu“ dala zpět na sporák a projela varem, aby se mi krásně spojilo. To se stalo, ovšem jakmile teplota klesla, oddělilo se mi od toho tuk z másla zřejmě… jde to nějak ještě zachránit, upravit? nebo budu muset vytvořit znovu? 🙂 moc děkuji PS: arašídová kolečka se mi povedla ty mám připravené, ovšem jestli to nepůjde zachránit tak asi ho znovu zkoušet nebudu nyní, už na to nebudu mít odvahu, s krémy mám občas problém.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2023 v 16:35

      Stačilo jen lehce nahřát ten základ a pak máslo všlehat. Obávám se, že tím zahřátím se to pokazilo 🙁 nicméně můžete zkusit opatrně znovu zahřát, spíše ve vodní lázni, promíchat, nechat ztuhnout a pak vyšlehat …

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ