Menu
Bábovky a chlebíčky

Kakaová bábovka s červenou řepou

Netušila jsem, kolik lidí má odpor k červené řepě. Nevím, čím si to chudinka zasloužila, ale jakmile jsem řekla, že je bábovka z červené řepy, většina potencionálních strávníků se oklepala a bábovku odmítla. Asi vzpomínky na dětství a školní jídelnu, kdy se červená řepa podávala k rizotu nebo zapečeným těstovinám 🙂 Myslím ale, že ve většině případu jde spíše o předsudek, protože ti co o řepě nevěděli, si na bábovce pochutnali 🙂 včetně mého taťky a to už je opravdu co říct, protože u něj mi jen tak něco neprojde. 

Bábovka je moc dobrá, díky červené řepě krásně vláčná a voní kakaem. Jediné, co bych ji tak trochu vytkla, je lehká drobivost 🙂 ale když ji budete jíst na talířku, odpustíte ji u tuhle malou drobnost. Do bábovky se přidává muškátový oříšek, ten mě tam osobně přišel mnohem více dominantní, než červená řepa. Do receptu jsem jeho množství trochu ponížila. Nicméně pokud jeho aroma nemáte rádi, klidně ho vynechte nebo nahraďte třeba skořicí. 

Červenou řepu můžete použít syrovou i vařenou, podle slov autorky tohoto receptu mezi tím není zásadní rozdíl. Já jsem z úspory času použila řepu syrovou 🙂 

Na menší bábovku si připravte:

3 vejce, žloutky a bílky odděleně

100 ml rostlinného oleje

125 změklého másla

250 g krupicového cukru

3 lžíce mléka

150 g červené řepy, nastrouhané

200 g polohrubé mouky

50 g kakaa

2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky muškátového oříšku (lze vynechat nebo nahradit skořicí)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, formu na bábovku vymažte a vysypte.

Mouku promíchejte společně s kakaem, práškem do pečiva a mletým muškátovým oříškem. Červenou řepu nastrouhejte na hrubo, můžete použít syrovou i vařenou.Bílky vyšlehejte s polovinou cukru (125 g) do pevného sněhu. 

Druhou polovinu cukru (125 g) vyšlehejte společně s olejem a máslem do nadýchaného krému, postupně přidejte žloutky a mléko. Přidejte moučnou směs a dobře promíchejte. Pak nastrouhanou řepu. Nakonec ve dvou částech ušlehané bílky. Směs je poměrně hustá, do bábovkové formy jsem ji přendavala lžící. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40 – 50 minut.

Bábovku nechte chvilku vychladnout, pak opatrně vyklopte, nejlépe na chladicí mřížku. 

Před podáváním lehce pocukrujte, můžete podávat se lžící jogurtu nebo zakysané smetany, je to dobrota 🙂

inspirace z webu www.eschhoernchen.de

12 Comments

  • Lenka B.
    18. 9. 2016 v 18:04

    Dobrý den, dnes jsem ji pekla, nechtělo se mi dělit vejce a šlehat ho, tak jsem všechno jen zamíchala. Dala jsem jen 200 gramů cukru, 50 gramů másla a nedávala jsem muškátový oříšek , ale skořici. Upekla se skvěle- a to jsem to máslo ani nerozpouštěla…tak odvážná jsem byla!! S bílým jogurtem mňamka!!Děkuji za tento recept!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 9. 2016 v 19:37

      Dobrý večer, odvaha se cení 🙂 je fajn, že jste si vše upravila podle potřeby a hlavně že se bábovka povedla a chutnala. Děkuji. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 11. 2016 v 16:27

    Dobrý den,Míšo, bábovka je moc dobrá. Dala jsem jen méně cukru 200g. Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 11. 2016 v 6:01

      Terezo, děkuji 🙂 ano, cukru je tam poměrně dost, určitě stačí i méně 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 8. 2017 v 22:24

    Dobrý večer,výborná bábovka,
    tak jako vše, co jsem pekla podle Vašich receptů. Děkuji moc. Hana.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2017 v 18:48

      Hanko, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 10. 2017 v 13:54

    Dobrý den, Milo,
    Bábovka je vynikající!! Řepu jsem uvařila a rozmixovala. Také jsem ubrala cukr a to na 150g, ale zato jsem přidala rozpuštěnou hořkou cokoladu, protože se jí poslední dobou nemůžu nabazit :). Děkuji za inspirace a krásný blog!
    Pěkný den, Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 10. 2017 v 13:51

      Jano, díky za vyzkoušení 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 1. 2020 v 11:55

    Dobry den, dneska jsem pekla a take jsem dala mene cukru (150g – pul na pul cukr krupice a hnedy trtinovy cukr), pridala jsem 50g kokosu a cca 30g chia seminek, na ukor kakaa, ktereho jsem mela jen 20g ;), pul mouky jsem dala cdlozrnne, cervenou repu jsem upekla v troube a rozmixovala, mela jsem ji asi 165g, mleka jsem dala dvojnasobek….vyklopit sla uplne sama, vysypavala jsem formu kokosem….chutove skvela, vlacna, jen bych vytkla, ze tam je dost masla, olej a jeste maslo, je maslovejsi, takze maslo bych ubrala, nebo nechala jen olej 😉 jo a misto muskatoveho orisku jsem dala skorici:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 1. 2020 v 19:55

      Díky za Vaši zkušenost 🙂

      Odpovědět
  • KATERINA
    1. 12. 2020 v 13:50

    Babovka je opravdu vynikajici, dekuji za tento uzasny recept!

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ