Menu
Bábovky a chlebíčky

Banánová bábovka s ořechy

Bábovka nepatří zrovna mezi mé oblíbené moučníky, peču ji velmi zřídka a obvykle pro někoho jiného. Tahle banánová varianta mě ale nadchla natolik, že jsem sama snědla několik kousků. Na první pohled to možná nevypadá, ale je krásně nadýchaná a díky banánům a zakysané smetaně vláčná. Voní krásně po vanilce a skořici.

Prošla jsem spoustu receptů na banánovou bábovku a většina jich byla hodně podobných. Nakonec jsem vytvořila svou vlastní kombinaci surovin. Abych bábovku trochu „ozdravila“, použila jsem z části celozrnnou mouku a třtinový cukr. Možná právě díky tomu je bábovka v řezu tmavší, ale svůj podíl na tom mají určitě i banány.

Recept patří mezi ty jednoduché a bude se líbit těm, kteří neradi šlehají bílky a žloutky zvlášť, vejce se přidávají celá. Takže pokud se Vám doma krčí několik lehce přezrálých banánů, které už nikdo nechce jíst, zužitkujte je v této výborné bábovce.



Potřebovat budete:

300 g hladké mouky (50 – 100 g můžete nahradit celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou)

100 g třtinového cukru

100 g cukru krupice

220 g másla

200 g zakysané smetany

2 vejce

3 – 4 hodně zralé banány (cca 350 g)

2 lžičky prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

1/2 lžičky soli

1/2 lžičky skořice

1 lžička vanilkového extraktu

2 lžíce rumu

dvě hrsti sekaných vlašských ořechů

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, bábovkovou formu vymažte a vysypte jak jste zvyklí. Já používám heru a vysypávám obvykle strouhankou, mám s ní lepší zkušenosti, než s moukou.

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici, nechte stranou.

Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo společně s oběma cukry, postupně přidejte vejce. Banány rozmačkejte vidličkou nebo použijte tyčový mixér a vmíchejte do směsi. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, rum a dobře prošlehejte. Nakonec vmíchejte moučnou směs a sekané ořechy, které můžete nahradit třeba kousky čokolády.

Těstem naplňte připravenou formu a dejte péct na 30 – 40 minut, pak snižte teplotu na 150 stupňů a dopečte. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladící mřížku.

Pocukrujte a krájejte až po úplném vychladnutí. Bábovka chutná skvěle s bílým jogurtem, ale perfektní je i samotná.

Fotky bohužel nejsou moc povedené, bábovku jsem pekla večer a brzy ráno narychlo fotila, protože jsem ji nesla kolegům do práce. Ale měla úspěch, snědla se do posledního kousku.

25 Comments

  • Anonymní
    12. 5. 2016 v 13:37

    Včera jsem se pustila do této bábovky. Měla jsem tu kupu banánů a pořád dělat dokola krtkův dort se mi opravdu nechtělo:-)
    Bábovka je super, je krásně vláčná, voní po skořici a banánech, opravdu moc skvělý recept.
    Prostě výborná jako všechny recepty od vás 🙂
    Hezký den

    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 5. 2016 v 7:11

      Marcelo, děkuji 🙂 to mě moc těší, že bábovka i další recepty mají u Vás úspěch 🙂 představte si, že Krtkův dort jsem nikdy nepekla 🙂 Hezký den. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    25. 6. 2016 v 22:40

    bábovku jsem právě vyndala z trouby, venku prší a mě to tady voní jako o vánocích 🙂 těším se na ní a hlavně tedy na ohlasý rodiny, která přijede zítra na dopolendí kafíčko, je pečená hlavně pro ně 🙂 máte skvělé recepty a moc hezký blog, jsem ráda, že jsem Vás objevila 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2016 v 19:52

      Kristýno, moc děkuji, věřím, že bábovka bude chutnat nejen Vám, ale i návštěvě 🙂 jsem moc ráda, že jste mě objevila a budu se těšit, až vyzkoušíte i další dobroty. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 6. 2016 v 10:40

    Dobrý den, musím Vám hned napsat….ve špajzu byly přezrálé banány a já si vzpomněla, že jsem u Vás viděla tento recept. Neměla jsem zakysanou smetanu a nahradila jí řeckým jogurtem a místo ořechů dala vnitřek vanilkového lusku….jedním slovem BÁJEČNÁ! Moc děkuji, Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2016 v 19:53

      Evo, moc Vám děkuji, jsem ráda, že i obyčejná bábovka nachází své příznivce :)) hezký večer. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 9. 2016 v 6:05

    Dobry den, Milo,
    Bábovka je výborná! I přítel si dal a to tyhle typy moučníků vůbec nejí. Už jsem vyzkoušela více Vašich receptů a byly prostě bájo. Chystám se na dýňove cupcakes o víkendu, snad se také povedou :). Moc děkuji za Vaše inspirace a nápady!!
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 9. 2016 v 8:05

      Jano, zdravím Vás a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že recepty mají úspěch a věřím, že Vám budou chutnat i ty dýňové cupcakes, patří k mým nejoblíbějším. Děkuji za návštěvy blogu i Vaši přízeň. Krásný den. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 4. 2018 v 17:31

    Dobrý den Míšo, Váš blog a všechny recepty zde, včetně ohlasů a vesměs nadšených komentářů jsou velmi inspirativní a tak chci (poprvé) zkusit péct rovněž podle Vás. U této bábovky – použila byste i olej místo másla, popř. jaké množství? (ptám se v souvislosti s Vašim komentářem jinde, že do bábovek právě mnohdy raději použijete olej než máslo..). Předem Vám děkuji za odpověď, přeji nejen krásné jaro, ale i spousty vydařených dobrůtek, které budou lákat Vaše strávníky i nás všechny obdivovatele a následovatele 🙂 S pozdravem, Markéta.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 4. 2018 v 19:14

      Markéto, zdravím Vás a vítám na svém blogu 🙂 budu ráda, když něco vyzkoušíte, ať už to bude tato bábovka nebo cokoliv jiného. Myslím, že máslo by se dalo určitě hradit olejem, za sebe doporučuji máslovou Manku 🙂
      Množství oleje by mohlo být menší, cca. 150 g, v bábovce jsou banány i zakysanka, které zajistí vláčnost, tak vyzkoušejte a uvidíte. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Lenka
    27. 3. 2019 v 21:47

    Dnes jsem bábovku vyzkoušela a sklidila mnoho komplimentů, je opravdu úžasná, díky za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 3. 2019 v 13:01

      Lenko, díky 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    25. 7. 2021 v 8:54

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak dlouho musím bábovku dopékat při teplotě 150 stupňů? Naposled se mi bábovka nepovedla 🙁 D2kuji, Alena.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 7. 2021 v 12:56

      Čas je individuální, je potřeba ověřit špejlí, zda je už upečená 🙂

      Odpovědět
  • Drahomíra
    13. 9. 2021 v 19:37

    Milá Míšo,
    bábovka měla u nás premiéru o víkendu a je skvělá.Děkuji za další senzační receptík.Drahu

    Odpovědět
  • Romana
    29. 1. 2022 v 14:00

    Dobrý den, šlo by místo smerany dát bílý jogurt? Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
  • Lucie
    25. 11. 2022 v 20:42

    Dobrý den, moc děkuji za recept, bábovka je výborná a rychlá. Jen po vyndání z trouby mi klesla. Nevíte prosím, jak bych tomu mohla příště předejít?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 11. 2022 v 21:30

      Jak moc klesla? Všechna těsta obvykle po upečení nepatrně spadnou 🙂

      Odpovědět
      • Lucie
        28. 11. 2022 v 21:52

        Byla pote na spodni strane placata – nevim, jak to presne popsat 🙂 po vyndani z trouby byla hezky nafoukla.

        Odpovědět
  • Eva
    17. 10. 2023 v 9:21

    Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat,jak velkou formu použít.Dekuji.

    Odpovědět
  • Zuzana Kl.
    7. 3. 2024 v 20:43

    Dobrý den, zkusila jsem vaši bábovku s banány a je senzační. Byla jsem překvapená, že už to těsto, co jsem lila do formy, bylo takové nadýchané. Krása. Jen mě napadly 3 otázky: 1. Jak dlouho mám šlehat máslo s cukrem a následně s vejci? 2. Když mícháte těsto v robotu, jak dlouho a jaký nástavec použít? 3. Po upečení má být spíše vlhčí nebo spíše sušší? Před vypnutím trouby jsem zkoušela špejlí a vůbec nic se nenalepilo. Ale celkově je bábovka po vychladnutí taková vlhčí, avšak nadýchaná. Tak přemýšlím, zda je to OK, nebo byla jemně nedopečená…Děkuji moc za odpovědi.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 3. 2024 v 9:32

      Tak to mě těší 🙂 asi vhodnější výraz pro máslo s cukrem je tření a používám na to plochou (pádlovou) metlu. Máslo by mělo hezky zbělat, pak přidám postupně vejce, pozor, nesmí být studená. Díky banánům je bábovka vláčná, tedy vlhčí, je to naprosto v pořádku.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ