Bábovka nepatří zrovna mezi mé oblíbené moučníky, peču ji velmi zřídka a obvykle pro někoho jiného. Tahle banánová varianta mě ale nadchla natolik, že jsem sama snědla několik kousků. Na první pohled to možná nevypadá, ale je krásně nadýchaná a díky banánům a zakysané smetaně vláčná. Voní krásně po vanilce a skořici.
Prošla jsem spoustu receptů na banánovou bábovku a většina jich byla hodně podobných. Nakonec jsem vytvořila svou vlastní kombinaci surovin. Abych bábovku trochu „ozdravila“, použila jsem z části celozrnnou mouku a třtinový cukr. Možná právě díky tomu je bábovka v řezu tmavší, ale svůj podíl na tom mají určitě i banány.
Recept patří mezi ty jednoduché a bude se líbit těm, kteří neradi šlehají bílky a žloutky zvlášť, vejce se přidávají celá. Takže pokud se Vám doma krčí několik lehce přezrálých banánů, které už nikdo nechce jíst, zužitkujte je v této výborné bábovce.
Potřebovat budete:
300 g hladké mouky (50 – 100 g můžete nahradit celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou)
100 g třtinového cukru
100 g cukru krupice
220 g másla
200 g zakysané smetany
2 vejce
3 – 4 hodně zralé banány (cca 350 g)
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky skořice
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce rumu
dvě hrsti sekaných vlašských ořechů
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, bábovkovou formu vymažte a vysypte jak jste zvyklí. Já používám heru a vysypávám obvykle strouhankou, mám s ní lepší zkušenosti, než s moukou.
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici, nechte stranou.
Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo společně s oběma cukry, postupně přidejte vejce. Banány rozmačkejte vidličkou nebo použijte tyčový mixér a vmíchejte do směsi. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, rum a dobře prošlehejte. Nakonec vmíchejte moučnou směs a sekané ořechy, které můžete nahradit třeba kousky čokolády.
Těstem naplňte připravenou formu a dejte péct na 30 – 40 minut, pak snižte teplotu na 150 stupňů a dopečte. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladící mřížku.
Pocukrujte a krájejte až po úplném vychladnutí. Bábovka chutná skvěle s bílým jogurtem, ale perfektní je i samotná.
Fotky bohužel nejsou moc povedené, bábovku jsem pekla večer a brzy ráno narychlo fotila, protože jsem ji nesla kolegům do práce. Ale měla úspěch, snědla se do posledního kousku.
21 Comments
Anonymní
12. 5. 2016 v 13:37Včera jsem se pustila do této bábovky. Měla jsem tu kupu banánů a pořád dělat dokola krtkův dort se mi opravdu nechtělo:-)
Bábovka je super, je krásně vláčná, voní po skořici a banánech, opravdu moc skvělý recept.
Prostě výborná jako všechny recepty od vás 🙂
Hezký den
Marcela
Víkendové pečení
13. 5. 2016 v 7:11Marcelo, děkuji 🙂 to mě moc těší, že bábovka i další recepty mají u Vás úspěch 🙂 představte si, že Krtkův dort jsem nikdy nepekla 🙂 Hezký den. Míša
Unknown
25. 6. 2016 v 22:40bábovku jsem právě vyndala z trouby, venku prší a mě to tady voní jako o vánocích 🙂 těším se na ní a hlavně tedy na ohlasý rodiny, která přijede zítra na dopolendí kafíčko, je pečená hlavně pro ně 🙂 máte skvělé recepty a moc hezký blog, jsem ráda, že jsem Vás objevila 🙂
Víkendové pečení
26. 6. 2016 v 19:52Kristýno, moc děkuji, věřím, že bábovka bude chutnat nejen Vám, ale i návštěvě 🙂 jsem moc ráda, že jste mě objevila a budu se těšit, až vyzkoušíte i další dobroty. Míša
Anonymní
26. 6. 2016 v 10:40Dobrý den, musím Vám hned napsat….ve špajzu byly přezrálé banány a já si vzpomněla, že jsem u Vás viděla tento recept. Neměla jsem zakysanou smetanu a nahradila jí řeckým jogurtem a místo ořechů dala vnitřek vanilkového lusku….jedním slovem BÁJEČNÁ! Moc děkuji, Eva
Víkendové pečení
26. 6. 2016 v 19:53Evo, moc Vám děkuji, jsem ráda, že i obyčejná bábovka nachází své příznivce :)) hezký večer. Míša
Anonymní
15. 9. 2016 v 6:05Dobry den, Milo,
Bábovka je výborná! I přítel si dal a to tyhle typy moučníků vůbec nejí. Už jsem vyzkoušela více Vašich receptů a byly prostě bájo. Chystám se na dýňove cupcakes o víkendu, snad se také povedou :). Moc děkuji za Vaše inspirace a nápady!!
Jana
Víkendové pečení
15. 9. 2016 v 8:05Jano, zdravím Vás a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že recepty mají úspěch a věřím, že Vám budou chutnat i ty dýňové cupcakes, patří k mým nejoblíbějším. Děkuji za návštěvy blogu i Vaši přízeň. Krásný den. Mila
Anonymní
11. 4. 2018 v 17:31Dobrý den Míšo, Váš blog a všechny recepty zde, včetně ohlasů a vesměs nadšených komentářů jsou velmi inspirativní a tak chci (poprvé) zkusit péct rovněž podle Vás. U této bábovky – použila byste i olej místo másla, popř. jaké množství? (ptám se v souvislosti s Vašim komentářem jinde, že do bábovek právě mnohdy raději použijete olej než máslo..). Předem Vám děkuji za odpověď, přeji nejen krásné jaro, ale i spousty vydařených dobrůtek, které budou lákat Vaše strávníky i nás všechny obdivovatele a následovatele 🙂 S pozdravem, Markéta.
Víkendové pečení
11. 4. 2018 v 19:14Markéto, zdravím Vás a vítám na svém blogu 🙂 budu ráda, když něco vyzkoušíte, ať už to bude tato bábovka nebo cokoliv jiného. Myslím, že máslo by se dalo určitě hradit olejem, za sebe doporučuji máslovou Manku 🙂
Množství oleje by mohlo být menší, cca. 150 g, v bábovce jsou banány i zakysanka, které zajistí vláčnost, tak vyzkoušejte a uvidíte. Pěkný den. Míša
Lenka
27. 3. 2019 v 21:47Dnes jsem bábovku vyzkoušela a sklidila mnoho komplimentů, je opravdu úžasná, díky za recept.
Víkendové pečení
29. 3. 2019 v 13:01Lenko, díky 🙂
Alena
25. 7. 2021 v 8:54Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak dlouho musím bábovku dopékat při teplotě 150 stupňů? Naposled se mi bábovka nepovedla 🙁 D2kuji, Alena.
Míša Landová
25. 7. 2021 v 12:56Čas je individuální, je potřeba ověřit špejlí, zda je už upečená 🙂
Drahomíra
13. 9. 2021 v 19:37Milá Míšo,
bábovka měla u nás premiéru o víkendu a je skvělá.Děkuji za další senzační receptík.Drahu
Míša Landová
14. 9. 2021 v 7:52Díky 🙂
Romana
29. 1. 2022 v 14:00Dobrý den, šlo by místo smerany dát bílý jogurt? Děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
30. 1. 2022 v 10:57Pokud nebude nízkotučný, tak by to myslím šlo 🙂
Lucie
25. 11. 2022 v 20:42Dobrý den, moc děkuji za recept, bábovka je výborná a rychlá. Jen po vyndání z trouby mi klesla. Nevíte prosím, jak bych tomu mohla příště předejít?
Míša Landová
26. 11. 2022 v 21:30Jak moc klesla? Všechna těsta obvykle po upečení nepatrně spadnou 🙂
Lucie
28. 11. 2022 v 21:52Byla pote na spodni strane placata – nevim, jak to presne popsat 🙂 po vyndani z trouby byla hezky nafoukla.