Bábovka nepatří zrovna mezi mé oblíbené moučníky, peču ji velmi zřídka a obvykle pro někoho jiného. Tahle banánová varianta mě ale nadchla natolik, že jsem sama snědla několik kousků. Na první pohled to možná nevypadá, ale je krásně nadýchaná a díky banánům a zakysané smetaně vláčná. Voní krásně po vanilce a skořici.
Prošla jsem spoustu receptů na banánovou bábovku a většina jich byla hodně podobných. Nakonec jsem vytvořila svou vlastní kombinaci surovin. Abych bábovku trochu „ozdravila“, použila jsem z části celozrnnou mouku a třtinový cukr. Možná právě díky tomu je bábovka v řezu tmavší, ale svůj podíl na tom mají určitě i banány.
Recept patří mezi ty jednoduché a bude se líbit těm, kteří neradi šlehají bílky a žloutky zvlášť, vejce se přidávají celá. Takže pokud se Vám doma krčí několik lehce přezrálých banánů, které už nikdo nechce jíst, zužitkujte je v této výborné bábovce.
Potřebovat budete:
300 g hladké mouky (50 – 100 g můžete nahradit celozrnnou špaldovou nebo pšeničnou)
100 g třtinového cukru
100 g cukru krupice
220 g másla
200 g zakysané smetany
2 vejce
3 – 4 hodně zralé banány (cca 350 g)
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky skořice
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce rumu
dvě hrsti sekaných vlašských ořechů
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, bábovkovou formu vymažte a vysypte jak jste zvyklí. Já používám heru a vysypávám obvykle strouhankou, mám s ní lepší zkušenosti, než s moukou.
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici, nechte stranou.
Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo společně s oběma cukry, postupně přidejte vejce. Banány rozmačkejte vidličkou nebo použijte tyčový mixér a vmíchejte do směsi. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, rum a dobře prošlehejte. Nakonec vmíchejte moučnou směs a sekané ořechy, které můžete nahradit třeba kousky čokolády.
Těstem naplňte připravenou formu a dejte péct na 30 – 40 minut, pak snižte teplotu na 150 stupňů a dopečte. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladící mřížku.
Pocukrujte a krájejte až po úplném vychladnutí. Bábovka chutná skvěle s bílým jogurtem, ale perfektní je i samotná.
Fotky bohužel nejsou moc povedené, bábovku jsem pekla večer a brzy ráno narychlo fotila, protože jsem ji nesla kolegům do práce. Ale měla úspěch, snědla se do posledního kousku.
27 Komentáře
Anonymní
12. 5. 2016 v 13:37Včera jsem se pustila do této bábovky. Měla jsem tu kupu banánů a pořád dělat dokola krtkův dort se mi opravdu nechtělo:-)
Bábovka je super, je krásně vláčná, voní po skořici a banánech, opravdu moc skvělý recept.
Prostě výborná jako všechny recepty od vás 🙂
Hezký den
Marcela
Víkendové pečení
13. 5. 2016 v 7:11Marcelo, děkuji 🙂 to mě moc těší, že bábovka i další recepty mají u Vás úspěch 🙂 představte si, že Krtkův dort jsem nikdy nepekla 🙂 Hezký den. Míša
Unknown
25. 6. 2016 v 22:40bábovku jsem právě vyndala z trouby, venku prší a mě to tady voní jako o vánocích 🙂 těším se na ní a hlavně tedy na ohlasý rodiny, která přijede zítra na dopolendí kafíčko, je pečená hlavně pro ně 🙂 máte skvělé recepty a moc hezký blog, jsem ráda, že jsem Vás objevila 🙂
Víkendové pečení
26. 6. 2016 v 19:52Kristýno, moc děkuji, věřím, že bábovka bude chutnat nejen Vám, ale i návštěvě 🙂 jsem moc ráda, že jste mě objevila a budu se těšit, až vyzkoušíte i další dobroty. Míša
Anonymní
26. 6. 2016 v 10:40Dobrý den, musím Vám hned napsat….ve špajzu byly přezrálé banány a já si vzpomněla, že jsem u Vás viděla tento recept. Neměla jsem zakysanou smetanu a nahradila jí řeckým jogurtem a místo ořechů dala vnitřek vanilkového lusku….jedním slovem BÁJEČNÁ! Moc děkuji, Eva
Víkendové pečení
26. 6. 2016 v 19:53Evo, moc Vám děkuji, jsem ráda, že i obyčejná bábovka nachází své příznivce :)) hezký večer. Míša
Anonymní
15. 9. 2016 v 6:05Dobry den, Milo,
Bábovka je výborná! I přítel si dal a to tyhle typy moučníků vůbec nejí. Už jsem vyzkoušela více Vašich receptů a byly prostě bájo. Chystám se na dýňove cupcakes o víkendu, snad se také povedou :). Moc děkuji za Vaše inspirace a nápady!!
Jana
Víkendové pečení
15. 9. 2016 v 8:05Jano, zdravím Vás a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že recepty mají úspěch a věřím, že Vám budou chutnat i ty dýňové cupcakes, patří k mým nejoblíbějším. Děkuji za návštěvy blogu i Vaši přízeň. Krásný den. Mila
Anonymní
11. 4. 2018 v 17:31Dobrý den Míšo, Váš blog a všechny recepty zde, včetně ohlasů a vesměs nadšených komentářů jsou velmi inspirativní a tak chci (poprvé) zkusit péct rovněž podle Vás. U této bábovky – použila byste i olej místo másla, popř. jaké množství? (ptám se v souvislosti s Vašim komentářem jinde, že do bábovek právě mnohdy raději použijete olej než máslo..). Předem Vám děkuji za odpověď, přeji nejen krásné jaro, ale i spousty vydařených dobrůtek, které budou lákat Vaše strávníky i nás všechny obdivovatele a následovatele 🙂 S pozdravem, Markéta.
Víkendové pečení
11. 4. 2018 v 19:14Markéto, zdravím Vás a vítám na svém blogu 🙂 budu ráda, když něco vyzkoušíte, ať už to bude tato bábovka nebo cokoliv jiného. Myslím, že máslo by se dalo určitě hradit olejem, za sebe doporučuji máslovou Manku 🙂
Množství oleje by mohlo být menší, cca. 150 g, v bábovce jsou banány i zakysanka, které zajistí vláčnost, tak vyzkoušejte a uvidíte. Pěkný den. Míša
Lenka
27. 3. 2019 v 21:47Dnes jsem bábovku vyzkoušela a sklidila mnoho komplimentů, je opravdu úžasná, díky za recept.
Víkendové pečení
29. 3. 2019 v 13:01Lenko, díky 🙂
Alena
25. 7. 2021 v 8:54Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak dlouho musím bábovku dopékat při teplotě 150 stupňů? Naposled se mi bábovka nepovedla 🙁 D2kuji, Alena.
Míša Landová
25. 7. 2021 v 12:56Čas je individuální, je potřeba ověřit špejlí, zda je už upečená 🙂
Drahomíra
13. 9. 2021 v 19:37Milá Míšo,
bábovka měla u nás premiéru o víkendu a je skvělá.Děkuji za další senzační receptík.Drahu
Míša Landová
14. 9. 2021 v 7:52Díky 🙂
Romana
29. 1. 2022 v 14:00Dobrý den, šlo by místo smerany dát bílý jogurt? Děkuji za odpověď 🙂
Míša Landová
30. 1. 2022 v 10:57Pokud nebude nízkotučný, tak by to myslím šlo 🙂
Lucie
25. 11. 2022 v 20:42Dobrý den, moc děkuji za recept, bábovka je výborná a rychlá. Jen po vyndání z trouby mi klesla. Nevíte prosím, jak bych tomu mohla příště předejít?
Míša Landová
26. 11. 2022 v 21:30Jak moc klesla? Všechna těsta obvykle po upečení nepatrně spadnou 🙂
Lucie
28. 11. 2022 v 21:52Byla pote na spodni strane placata – nevim, jak to presne popsat 🙂 po vyndani z trouby byla hezky nafoukla.
Eva
17. 10. 2023 v 9:21Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat,jak velkou formu použít.Dekuji.
Míša Landová
19. 10. 2023 v 10:01Střední velikost, já pekla v opravdu velké, ale byla jen do poloviny.
Zuzana Kl.
7. 3. 2024 v 20:43Dobrý den, zkusila jsem vaši bábovku s banány a je senzační. Byla jsem překvapená, že už to těsto, co jsem lila do formy, bylo takové nadýchané. Krása. Jen mě napadly 3 otázky: 1. Jak dlouho mám šlehat máslo s cukrem a následně s vejci? 2. Když mícháte těsto v robotu, jak dlouho a jaký nástavec použít? 3. Po upečení má být spíše vlhčí nebo spíše sušší? Před vypnutím trouby jsem zkoušela špejlí a vůbec nic se nenalepilo. Ale celkově je bábovka po vychladnutí taková vlhčí, avšak nadýchaná. Tak přemýšlím, zda je to OK, nebo byla jemně nedopečená…Děkuji moc za odpovědi.
Míša Landová
8. 3. 2024 v 9:32Tak to mě těší 🙂 asi vhodnější výraz pro máslo s cukrem je tření a používám na to plochou (pádlovou) metlu. Máslo by mělo hezky zbělat, pak přidám postupně vejce, pozor, nesmí být studená. Díky banánům je bábovka vláčná, tedy vlhčí, je to naprosto v pořádku.
Martina R
7. 9. 2024 v 17:08už kolikrát se mi stalo, že máslo po utření s cukrem se nespojilo pak s přidaným vejcem, je kromě teploty ještě něco jiného co hlídat?
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:25Teplota surovin je zásadní, na vině může být ale i kvalita másla, která je poslední dobou čím dál horší …
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5