Menu
Bábovky a chlebíčky

Ořechovo-mrkvová bábovka

Ano, je to tak, já která nikdy neměla v oblibě bábovky, tak teď peču pomalu jednu za druhou 🙂 Nemůžu si pomoct, ale na vině je ta nová bábovková forma, kterou jsem si před časem pořídila. Skvěle se v ní peče a má přijatelnou mini velikost přesně pro mě. Na rozdíl od zbytku rodiny mám totiž ráda sladké snídaně a bábovka se k nim skvěle hodí.

Bábovka je krásně vláčná, plná ořechů a skvěle se k ní hodí třeba bílý jogurt. Při pečení jsem se inspirovala receptem na Mrkvový dort s javorovým sirupem, jen jsem ubrala trochu cukru s olejem a nahradila jablečným pyré. A jak už je z názvu patrné, v bábovce je větší množství mých oblíbených vlašských ořechů, kterými jsem zčásti nahradila mouku. Klidně ale použijte jako náhradu lískové oříšky.


Na menší bábovku si připravte (cca 20 x 9 cm):

100 g jemně mletých vlašských ořechů 

110 g polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

1 lžička skořice

špetka soli

2 vejce

70 g třtinového cukru

80 ml rostlinného oleje

80 ml jablečného pyré, neslazeného

200 g jemně strouhané mrkve

hrst rozinek (nemusí být)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte a vysypte. Nebo použijte na vymazání směs mouky, oleje a tuku – viz. můj tip v dolní části příspěvku. 

V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. 

Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Za pomalého šlehání přidejte olej a jablečné pyré. Přisypte moučnou směs a mleté ořechy, nakonec vmíchejte strouhanou mrkev. Pokud máte rádi, můžete přidat rozinky. 

Směs vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Zhruba po 25-30 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte. Ověřte špejlí, zda je bábovka propečená. 

Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. 

TIP – Směs na vymazání formy

2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce ztuženého tuku (změklého)

Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití. 

Vytisknout recept

14 Comments

  • Anonymní
    25. 7. 2016 v 23:06

    Jůůů, vždyť ta je skoro zdravá, Míšo! Krásná, zdravá, dobrá, co víc si přát! Budu ji muset zkusit, děkuji za inspiraci. A přeji Vám bezva léto, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 7. 2016 v 18:54

      Jojo, tak trochu zdravější 🙂 ale i tak moc dobrá. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 8. 2016 v 12:48

    Zdravím Vás Míšo! Včera jsem upekla Vaši bábovku, protože ten recept mě prostě nadchnul 🙂 Kdybych nevěděla, že je z mrkve, tak to nepoznám. Je krásně měkká a vláčná. Jen příště přisladím 🙂
    Ještě se chci zeptat, jak připravujete jablečné pyré, já jsem měla po ruce dětskou neslazenou výživu, tak jsem ji použila.
    Jinak díky moc za nápaditý recept a inspirativní web. Mějte se, Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 8. 2016 v 13:08

      Lucko, dobré odpoledne, tak to jsem moc ráda, že má bábovka takový ohlas 🙂 cukr si upravte podle potřeby, záleží, jak hodně sladká je mrkev i jablko. Já navíc dala docela dost rozinek, takže mi přišla sladká až dost 🙂
      Pyré dělám jednoduše, oloupaná a rozkrájená jablka povařím v páře nebo v malém množství vody a pak rozmixuji, je to skvělá předsnídávka, v lednici pár dnů vydrží. Ale ta výživa taky klidně může být …
      Jestli máte ráda mák, zkuste i tu makovo-ořechovou bábovku, ta je taky skvělá. Pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 5. 2018 v 10:34

    Dobrý den, moc ráda chodím na Vaše stránky. Jsou tu úžasné recepty, také jsem jich už hodně vyzkoušela. Tato bábovka je naprosto svělá, dětem moc chutná :).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 5. 2018 v 12:37

      Tak to mě velmi těší 🙂 děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Jana Valchářová
    20. 9. 2020 v 9:37

    Dobrý den, Míšo. Vaše recepty jsou velmi inspirativní! Tuhle bábovku (i když nemá vždy podobu bábovky, to podle formy) peču už po několikáté. Mimo jiné peču i bezlepkově, pro dceru. Protože v receptu je velmi málo mouky, tak ho „nenarušila“ ani ta bezlepková 🙂 Moučník je famózní, všichni se ptali, zda je skutečně bezlepkový?! Snad bude letos dost ořechů, protože těsto se dá použít i na korpus dortu 🙂 a nás čekají několikery narozeniny a je třeba zohlednit celiaky. Není to jediný váš recept, který mám v oblibě. Váš blog je velmi pěkný, ráda se do něj vracím. Přeju hodně zdraví a radosti! Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 9. 2020 v 19:07

      Milá Jano, moc děkuji, jsem ráda, že i bezlepková podoba se daří. Obvykle to dělám stejně, jednoduše si upravím klasický recept na bezlepkový a obvykle to vyjde. Mějte se hezky 🙂

      Odpovědět
  • Sam
    28. 1. 2022 v 22:00

    Přemýšlím kolik všeho přidat na formu asi 24×9..všechno 2-krát?🤔

    Odpovědět
  • Lucie
    31. 8. 2022 v 13:30

    Dobrý den, Míšo, na Vaše stránky jsem narazila teprve nedávno a jsem z nich nadšená. Piškotová roláda i mini Pavlovy se povedli a mně to vrátilo chuť do pečení. Ráda bych zkusila tuto bábovku, ale syn nemůže ořechy. Bylo by možné ji upéct i bez nich? Nebo je něčím nahradit? Také bych si ráda pořídila nějaký kuchyňský robot – šlehač, mohu se prosím zeptat, jaký používáte Vy? Děkuji a přeji krásný den. Lucie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 8. 2022 v 13:47

      Ořechů je v těstě poměrně hodně, vynechat by určitě nebylo dobré. Pokud můžete mandle, zkuste nahradit mletými mandlemi. Pokud ne, raději sáhněte po jiném receptu 🙂
      Robot mám od značky KitchenAid a jsem max. spokojená.

      Odpovědět
  • Martina
    16. 10. 2023 v 10:08

    Dobrý den ,recept je skvělý jen jsem ho malinko upravila z důvodu některých surovin,nahradila jsem část ořechů moukou(loňské došli a letošní ještě nejsou naloupane). A místo jablečného pyré jsem dala strouhaný jabka a přidala trochu ovesného mléka .a bylo to dokonale.A buď použiji vás recept nebo jak jsem ho upravila na korpus na mrkvový dort

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ