Menu
Bábovky a chlebíčky

Rozinkové scones

Musím přiznat, že poslední dobou se mi v pečení moc nedaří. Hlavní problém bude asi ve výběru receptů 🙂 vyzkoušela jsem tři různé moučníky a všechny putovaly postupně do odpadkového koše. Těžko říct, jestli byly opravdu tak hrozné nebo jsem tak náročná 🙂 Dnes se ale moje smůla prolomila a tak jsem konečně mohla přidat další příspěvek „Rozinkové scones“. 

Scones jsem měla na svém seznamu už dlouho a jsem moc ráda, že na ně konečně přišla řada. Jsou to takové malé buchtičky, někdo by možná řekl koláčky nebo houstičky. Jsou jen lehce slazené, kypřené práškem do pečiva a s malým množstvím másla. Na povrchu lehce křupavé, uvnitř krásně měkké a vláčné. Prostě moc dobré 🙂 Chutí mi tak trochu připomínají vánočku nebo bochánek, těžko říct přesně. 

Nejlepší jsou ještě teplé, ať už jen samotné nebo s máslem a dobrou marmeládou. Každopádně jsou ale strašně jednoduché a rychlé, zvládne je i úplný začátečník. Než se Vám rozehřeje trouba, máte připraveno na plechu. A co je skvělé, dají se připravovat v různých obměnách. Můžete přidat voňavé koření, různé druhy sušeného ovoce, ořechy nebo udělat i na slano.

Na 8 – 9 buchtiček si připravte:

225 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

50 g másla

25 g cukru krupice

140 – 150 ml mléka, pokojové teploty

60 g rozinek

1 malé vejce na potření

cukr krupice na posypaní

Troubu zapněte na 200 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. Rozinky dejte do misky a zalijte na pár minut vařicí vodou.

V míse smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva. Máslo nakrájejte na malé kousky, přidejte do mouky a rukou rozmělněte jako byste dělali drobenku na koláč. Přidejte cukr a vmíchejte okapané rozinky. Postupně přilijte mléko a zpracujte těsto. V tuhle chvíli je lepší vyklopit na lehce pomoučněnou desku a dopracovat. V případě potřeby přidejte mouku, těsto by nemělo lepit. 

Rozválejte na 2 cm silnou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky o průměru 5 – 6 cm vykrojte kolečka. Mě to vyšlo přesně na 9 kousků. Každý potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte cukrem.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 – 14 minut, až jsou buchtičky krásně do zlatova upečené. Přendejte na chladicí mřížku a nechte lehce vychladnout. Mě moc chutnaly ještě teplé 🙂

Perfektně se hodí k odpolednímu čaji nebo víkendové snídani. Servírovat můžete mazané máslem a Vaší oblíbenou marmeládou. U mě už několik let vítězí višňová. Těžko říct, jak budou scones chutnat druhý den, my je snědli všechny hned, takže mě to moc netrápí 🙂

Inspirace z webu http://juliesfamilykitchen.com/

4 Comments

  • Anonymní
    1. 5. 2015 v 14:02

    Ahooj, práve som upiekla a zjedla tieto fajné scones :D. Podarili sa presne tak, ako vyzerajú na fotkách!
    Ďakujem za recept!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 5. 2015 v 21:10

      Ebi, díky 🙂 to jsem moc ráda, že se povedly 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 9. 2017 v 16:09

    Dobrý den,
    tyto scones mi skorosnacha z UK pochválila jako "supéér tobrí" 🙂
    Takže děkuji za recept, který je mimochodem "bleskovka". EvaM

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 9. 2017 v 18:59

      Skvělé, Evo, děkuji 🙂 ano je to rychlovka 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ