Menu
Koláče

Obrácený banánový koláč

Pokud jste si stejně jako já zamilovali karamelizované banány, které se dávají do těsta na banánový dort, tak budete milovat i tenhle obrácený banánový koláč. Díky karamelu je sice hodně sladký, ale strašně dobrý 🙂 myslím, že jeden kousek Vám stačit nebude. Díky podmáslí a jogurtu je koláč krásně vláčný a nadýchaný. Úplně nejlepší jsou okraje, křupavé, ale zároveň lehce rozmáčené karamelem.

Obrácený koláč je hodně rozšířený a dělá se s různými druhy ovoce. Nejčastěji asi s jablky nebo ananasem, a proto jsem mu asi nikdy nevěnovala dostatek pozornosti 🙂 když jsem ale narazila na verzi s banány, okamžitě se mi vybavila ta úžasná chuť a vůně karamelizovaných banánů.

Banány se dávají na dno formy a během pečení karamelizují v omáčce z másla a třtinového cukru. Po upečení se koláč jednoduše vyklopí na talíř a karamelizovaná vrstva typická pro tenhle koláč je nahoře. Vzhledově to sice není žádný hezoun, ale svou chutí to určitě dožene. 

Původně jsem chtěla koláč upéct do kulaté dortové formy s odnímatelným dnem, nakonec jsem ale naštěstí sáhla po klasickém pekáčku. Másla se lije na dno formy docela dost a je velká pravděpodobnost, že odnímatelným dnem by část másla vytekla. 

Na čtvercovou formu 21 x 21 cm si připravte:

110 g másla

3/4 hrnku třtinového cukru

3 větší zralé banány

1 hrnek polohrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

3/4 hrnku cukru krupice

1 velké vejce

1/2 hrnku podmáslí

1/3 hrnku bílého jogurtu 10% nebo zakysané smetany

3 lžíce rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si formu s plným dnem. Ideální velikost kulatá o průměru 23 cm nebo čtvercová 21 x 21 cm. 

Máslo dejte do misky a na nejvyšší výkon nechte 1 minutu v mikrovlnné troubě rozpustit. Nalijte do připravené formy a lehce potřete i okraje formy. Na máslo rovnoměrně nasypte třtinový cukr. Banány oloupejte a podélně rozkrojte. Pokud jsou banány hodně silné, můžete rozkrojit i na tři pláty. Řeznou plochou položte banány na dno formy a celé ho pokryjte. 


V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. V jiné misce dobře promíchejte vejce, podmáslí, jogurt nebo smetanu a olej. Nalijte do moučné směsi dobře prošlehejte, stačí i ručně. Hladké těsto rovnoměrně nalijte na banány a rozetřete po celé ploše formy. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 35 – 40 minut, až je hezky do zlatova. 

Koláč nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na talíř nebo podnos. Pozor, karamel může lehce téct kolem 🙂 Koláč chutná skvěle ještě vlažný, ale pokud Vám vadí teplé banány, nechte vychladnout úplně. 

inspirace z webu www.averiecooks.com

Pečete obrácený koláč s jiným ovocem? Napište mi, které Vám chutná nejvíce.

15 Comments

  • Anonymní
    1. 4. 2015 v 22:26

    Zkusila jsem, povedl se a měl úspěch, dík za typ. Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2015 v 7:49

      Terezo, děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnal.

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 5. 2015 v 10:39

    Dnes jsem dělala s rebarborou……radši jsem ho hned rozdala…..nedopadlo by to dobře ��….byl výborný
    Maruš

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 5. 2015 v 18:18

      Maruš, tak to jsem ráda 🙂 rebarbora zní zajímavě, to by mě nenapadlo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 10. 2015 v 20:31

    Dnes jsem pekla přesně podle receptu a katastrofa. Cukr vůbec nezkaramelizoval, máslo se zčásti nacuclo do těsta, které by jinak nejspíš bylo asi dobré, a zčásti vytýkalo při vyklápění všude kolem. Jinak moje maminka pekla dříve obrácený jablečný koláč a karamel se dělal zvlášť na plotně. Myslela jsem si, že takhle to půjde, protože v banánech není tolik vody jako v jablkách, ale asi ne.
    Kde jsem tedy udělala chybu?
    Marie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2015 v 20:55

      Dobrý večer, Marie, tak to mě mrzí, že se koláč nepovedl. Těžko říct, kde se stala chyba, možná kvalita cukru nebo másla, protože některé výrobky nejsou dnes zrovna nejlepší. Udělat dobrý karamel z cukru už je skoro nadlidský výkon. Nebo jste možná od koláče čekala něco trochu jiného … ? Každopádně při vyklápění trochu "štávy" vyteče. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 10. 2015 v 9:02

    Děkuji za odpověď, jste moc hodná. Karamel jsem dělala ze třtinového cukru bez melasy, což jsem nikdy nezkoušela. Každopádně příště udělám karamel raději samostatně. Dnes ráno byl koláč docela dobrý, když ztuhl…včera jsem ho vyklopený dopekla zezhora v troubě. A děti ho papají, tak super.
    Pěkný den, Marie

    Odpovědět
  • Monča veverka
    3. 10. 2017 v 15:14

    Dobrý den Míšo. Velice ráda se inspiruji Vašimi recepty – spoustu jsem jich už vyzkoušela a moc chutnají – od kynutých koláčů (nejlepší kynuté těsto co znám) přes mufiny až po dorty. Máte opravdu talent na velmi dobré sladké radosti, často "Vás" vyhledávám 🙂 Co se týká obráceného koláče, dělám ho s rebarborou, když je její sezona. Skvělá záležitost. Posype se nakonec opraženými lupínky mandlí a hodně pocukruje. Recept je z Apepit moučníků – dárek ve formě knihy od syna. Peču ho v kulaté silikonové formě na koláč a potom překlopím na tác, jde to velmi dobře. Zkusím i banány! 🙂
    Zdraví Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 10. 2017 v 16:58

      Moniko, zdravím a moc děkuji za hezký komentář 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí a s úspěchem zkoušíte 🙂 kynuté těsto je také moje oblíbené 🙂 děkuji za tip na rebarboru, koláč zní skvěle, třeba také někdy zkusím 🙂 mějte se hezky a díky za přízeň 🙂 míša

      Odpovědět
  • Iva
    22. 9. 2020 v 18:38

    Dobrý den, dnes jsem recept vyzkousela a koláč vyšel vyborne a je moc dobrý! Děkuji za inspiraci!

    Odpovědět
  • Jitka
    8. 5. 2022 v 20:22

    Dobrý den, tak jsem koláč dneska vyzkoušela a je moc dobrý. Sešlo se mi víc ovoce, tak jsem zkusila banány s jahodami a příště těch jahod dám víc, jsou moc dobré. Jenom se mi bohužel stalo, že ne všechen cukr se rozpustil, asi to nebyl tak kvalitní třtinový cukr anebo nebyl dobrý nápad to péct ve skle. Bohužel jsem neměla vhodnější pekáč co se velikosti týče.

    Odpovědět
  • Petra
    31. 3. 2024 v 12:25

    Vynikající koláč, moc dobré,ikdyž jsem použila hrušky

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ