Menu
Koláče

Meruňkový koláč s mandlemi a tonkou

V obchodě mě zlákaly tyhle červené meruňky a tak jsem je hned zpracovala do koláče. Chuťově se nijak výrazně neliší od těch klasických oranžových, ale v koláči více vyniknou. Meruňky obecně jsou skvělé v koláči jen samotné, ale díky lehce nakyslé chuti ladí dobře s tvarohem nebo tímto mandlovým krémem.

Pro zvýraznění chuti jsem přidala ještě malé množství tonkového bobu neboli tonka fazole. Kdo jste o tonce ještě neslyšel, je to koření, které může nahradit vanilku. I přes svůj název nejde o druh bobu či fazole, ale o fermentovaná semena stromu s názvem silovoň obecný. Tonka má tmavý hrbolatý povrch, uvnitř je světlá. Vůní mi nejvíce připomíná hořké mandle, ale uvádí se i aroma nugátu, karamelu či bílé čokolády. Je potřeba s ní zacházet opatrně, je velmi intenzivní 🙂

Tonku koupíte v obchodech s kořením, v nabídce ji má např. Sonnentor nebo Diana svět oříšků.

Meruňkový koláč s mandlemi a tonkou (průměr 26 cm)

Křehké těsto:

  • 230 hladké mouky
  • 40 g moučkového cukr
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • citronová kůra

Prosátou mouku smíchejte s cukrem a solí, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a nechte v robotu zpracovat na drobenku (skvělé porovnání robotů a jejich značek najdete třeba tady). Pak přilijte vejce a citronovou kůru a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do folie, lehce zmáčkněte do silnější placky a dejte na několik hodin do lednice.

Připravte si koláčovou formu o průměru 26 cm. Vychlazené těsto rozválejte mezi dvěma papíry nebo fóliemi do velikosti nepatrně větší než je forma. Těsto přeneste do formy, lehce vmáčkněte a upravte okraje. Dejte zhruba na 30 minut do mrazáku.

Mandlová náplň s meruňkami:

  • 120 g změklého másla
  • 120 g cukru krupice
  • 2 velká vejce (velikost L)
  • 120 g mandlové mouky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ca. 1/2 menší fazole tonka (tonkový bob)
  • mandlové lupínky na posypání
  • čerstvé meruňky (rozkrájené na čtvrtiny)

Troubu předehřejte na 180 stupňů (horkovzduch).

Změklé máslo utřete s cukrem, pak po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mouku a mleté mandle a krátce prošlehejte. Nakonec přistrouhejte najemno malý kousek fazole tonky. Pozor, je velmi aromatická. Dobře zamíchejte.

Vyndejte formu s připraveným těstem z mrazáku, po celé ploše koláče rozetřete mandlový krém a vmáčkněte rozkrájené meruňky řeznou stranou nahoru. Čím více, tím lépe 🙂 Celý koláč posypte mandlovými plátky a dejte péct do vyhřáté trouby na 40-45 minut. Pokud máte troubu vybavenou programem dolní ohřev + horkovzduch, zapněte ho. Koláč musí být dobře propečený zespodu.

Po upečení nechte koláč vychladnout ve formě, před servírováním lehce pocukrujte. Skvěle chutná již v den upečení, ale i další dny, kdy se těsto příjemně rozleží a chutě propojí.

8 Comments

  • Hanka L.
    8. 7. 2021 v 7:30

    Dobrý den Míšo, Včera jsem koláč vyzkoušela a musím říct, že je opravdu výborný. Díky za další skvělý recept. Přeji krásné letní dny Hanka.

    Odpovědět
  • Renata
    20. 7. 2021 v 18:17

    Dobrý den, Míšo, koláč je vynikající, děkuji za recept. Váš blog je skvělý, vše, co jsem zatím vyzkoušela, se povedlo a chutnalo. Děkuji a přeji vše dobré!

    Odpovědět
  • Martina
    22. 7. 2021 v 8:31

    Pozdravujem zo Slovenska,.
    chcem sa opýtať Míša, či doručuje e-shop Diana svět oříškú aj na Slovensko. Lebo nikde som nenašla u nás tonku. Dá sa nahradiť vanilkou???

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 7. 2021 v 16:28

      Vím, že to Diana plánuje, ale nevím, zda již reálně na SK doručuje … ano, tonku, můžete nahradit vanilkou nebo mandlovým extraktem (pozor, ne aroma).

      Odpovědět
  • Jarka
    27. 8. 2021 v 9:33

    Dobrý den Míšo, koláč je vynikající. Neměla jsem tonku a tak jsem dala mandlovou tresť. Kombinace mandlí a meruněk je boží.
    Děkuji za recept. Číst ho jinde, asi bych se bála ho vyzkoušet. Ale od Vás je to vždy sázka na jistotu :-).

    Odpovědět

Zanechte komentář