V obchodě mě zlákaly tyhle červené meruňky a tak jsem je hned zpracovala do koláče. Chuťově se nijak výrazně neliší od těch klasických oranžových, ale v koláči více vyniknou. Meruňky obecně jsou skvělé v koláči jen samotné, ale díky lehce nakyslé chuti ladí dobře s tvarohem nebo tímto mandlovým krémem.
Pro zvýraznění chuti jsem přidala ještě malé množství tonkového bobu neboli tonka fazole. Kdo jste o tonce ještě neslyšel, je to koření, které může nahradit vanilku. I přes svůj název nejde o druh bobu či fazole, ale o fermentovaná semena stromu s názvem silovoň obecný. Tonka má tmavý hrbolatý povrch, uvnitř je světlá. Vůní mi nejvíce připomíná hořké mandle, ale uvádí se i aroma nugátu, karamelu či bílé čokolády. Je potřeba s ní zacházet opatrně, je velmi intenzivní 🙂
Tonku koupíte v obchodech s kořením, v nabídce ji má např. Sonnentor nebo Diana svět oříšků.
Meruňkový koláč s mandlemi a tonkou (průměr 26 cm)
Křehké těsto:
- 230 hladké mouky
- 40 g moučkového cukr
- špetka soli
- 125 g másla
- 1 vejce
- citronová kůra
Prosátou mouku smíchejte s cukrem a solí, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a nechte v robotu zpracovat na drobenku (skvělé porovnání robotů a jejich značek najdete třeba tady). Pak přilijte vejce a citronovou kůru a vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do folie, lehce zmáčkněte do silnější placky a dejte na několik hodin do lednice.
Připravte si koláčovou formu o průměru 26 cm. Vychlazené těsto rozválejte mezi dvěma papíry nebo fóliemi do velikosti nepatrně větší než je forma. Těsto přeneste do formy, lehce vmáčkněte a upravte okraje. Dejte zhruba na 30 minut do mrazáku.
Mandlová náplň s meruňkami:
- 120 g změklého másla
- 120 g cukru krupice
- 2 velká vejce (velikost L)
- 120 g mandlové mouky
- 1 lžíce hladké mouky
- ca. 1/2 menší fazole tonka (tonkový bob)
- mandlové lupínky na posypání
- čerstvé meruňky (rozkrájené na čtvrtiny)
Troubu předehřejte na 180 stupňů (horkovzduch).
Změklé máslo utřete s cukrem, pak po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mouku a mleté mandle a krátce prošlehejte. Nakonec přistrouhejte najemno malý kousek fazole tonky. Pozor, je velmi aromatická. Dobře zamíchejte.
Vyndejte formu s připraveným těstem z mrazáku, po celé ploše koláče rozetřete mandlový krém a vmáčkněte rozkrájené meruňky řeznou stranou nahoru. Čím více, tím lépe 🙂 Celý koláč posypte mandlovými plátky a dejte péct do vyhřáté trouby na 40-45 minut. Pokud máte troubu vybavenou programem dolní ohřev + horkovzduch, zapněte ho. Koláč musí být dobře propečený zespodu.
Po upečení nechte koláč vychladnout ve formě, před servírováním lehce pocukrujte. Skvěle chutná již v den upečení, ale i další dny, kdy se těsto příjemně rozleží a chutě propojí.
12 Komentáře
Hanka L.
8. 7. 2021 v 7:30Dobrý den Míšo, Včera jsem koláč vyzkoušela a musím říct, že je opravdu výborný. Díky za další skvělý recept. Přeji krásné letní dny Hanka.
Míša Landová
8. 7. 2021 v 8:14Hanko, díky 🙂
Renata
20. 7. 2021 v 18:17Dobrý den, Míšo, koláč je vynikající, děkuji za recept. Váš blog je skvělý, vše, co jsem zatím vyzkoušela, se povedlo a chutnalo. Děkuji a přeji vše dobré!
Míša Landová
22. 7. 2021 v 16:25Renato, moc Vám děkuji 🙂
Martina
22. 7. 2021 v 8:31Pozdravujem zo Slovenska,.
chcem sa opýtať Míša, či doručuje e-shop Diana svět oříškú aj na Slovensko. Lebo nikde som nenašla u nás tonku. Dá sa nahradiť vanilkou???
Míša Landová
22. 7. 2021 v 16:28Vím, že to Diana plánuje, ale nevím, zda již reálně na SK doručuje … ano, tonku, můžete nahradit vanilkou nebo mandlovým extraktem (pozor, ne aroma).
Jarka
27. 8. 2021 v 9:33Dobrý den Míšo, koláč je vynikající. Neměla jsem tonku a tak jsem dala mandlovou tresť. Kombinace mandlí a meruněk je boží.
Děkuji za recept. Číst ho jinde, asi bych se bála ho vyzkoušet. Ale od Vás je to vždy sázka na jistotu :-).
Míša Landová
27. 8. 2021 v 13:19Jarko, tak to mě moc těší, děkuji za důvěru 🙂
Eva
2. 7. 2024 v 0:07Dobrý den Míšo,
Máte prosím zkušenost – nahradit čerstvé meruňky mraženými?
Děkuji za všechny báječné recepty od Vás, vždy mají velký úspěch.
Míša Landová
2. 7. 2024 v 7:16Zkušenost nemám, ale občas mražené ovoce do koláčů obecně používám. Meruňky jsou fajn, obvykle nepouští příliš vody.
Martina
19. 10. 2024 v 22:33Milá Míšo, zrovna mám koláč v troubě, jen jsem meruňky vyměnila za švestky a nemůžu se dočkat rána 🤩❤️ ta vůně, je neskutečná a doufám, že i kombinace se švestkami bude výborná. Děkuji za skvělý recept 👌
Míša Landová
20. 10. 2024 v 20:41Věřím, že bude chutnat 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5