Tak je za námi další rok, v mém případě už třetí v pořadí, kdy se věnuji psaní tohoto blogu. Chtěla bych vám při té příležitosti moc poděkovat za přízeň a důvěru v mé recepty. Moc si vážím vašich komentářů, ať už tady na blogu nebo na facebooku, děkuji za krásné e-maily a zaslané fotografie vašich „výtvorů“. Dodává mi to chuť a sílu do dalšího pečení a také pocit, že to má nějaký smysl.
Ale už dost slov a jde se radši péct. Pro začátek roku jsem vybrala klasiku v podobě mramorové bábovky. Peče se u nás v rodině už od nepaměti, pekla ji moje babička, maminka a teď už ji peču i já. A přestože je to jen „obyčejná“ bábovka, každý kdo dosud ochutnal, ji chválil až do nebe 🙂
Bábovka je krásně vláčná, voňavá a „vytuněná“ křupavými mandličkami. Jako malá jsem si vždycky vybírala kousek, kde bylo mandlí nejvíce a občas jsem je z bábovky potají vydloubávala 🙂 Do bábovky se přidává olej, který mi do podobných těst přijde vhodnější než máslo. Bábovka je pak hezky nadýchaná a vláčná. Já osobně mám ráda v bábovce jen takové lehké mramorování, ale klidně si kakaového těsta udělejte více.
Základem úspěchu je stejná pokojová teplota všech surovin. Pokud nestihnete vejce vyndat včas z lednice, ponořte je na chvilku do teplé vody. Mléko můžete zase trochu přihřát v mikrovlnce. Mouku je dobré prosít a promíchat s práškem do pečiva ještě před přidáním do těsta. Sníh šlehejte zpočátku pomalu, teprve až se vytvoří lehká pěna, přidejte na intenzitě. Do těsta ho přidávejte po částech a velmi opatrně vmíchejte.
Mramorová bábovka s mandlemi (střední forma):
4 vejce, odděleně, velikost M
130-140 g cukru krupice
110 ml rostlinného oleje (použila jsem máslovou Manku)
250 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
200 ml mléka
1-2 lžičky kakaa
citronová kůra, rum
mandle
Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu vymažte a vysypte, jak jste zvyklý. Já používám směs na vymazání – viz. TIP níže. Vymazanou formu vyložte celými mandlemi, ideálně do každého řádku 1-2 mandličky. Samozřejmě můžete vynechat.
Mouku promíchejte společně s práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu.
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně zašlehejte olej. Střídavě přidávejte mouku a mléko, vždy dobře promíchejte. Přidejte citronovou kůru a trochu rumu. Nakonec opatrně po částech vmíchejte ušlehaný sníh.
Malé množství těsta odeberte stranou a smíchejte s kakaem. Do formy nalijte asi polovinu světlého těsta, pak rovnoměrně nalijte polovinu kakaového. Pokračujte světlým těstem, druhou polovinou tmavého a nakonec dolijte zbytek světlého těsta.
Dejte péct dohřáté trouby na 20 minut, pak snižte teplotu na 155 stupňů a dalších 20-30 minut dopékejte. Špejlí si ověřte, zda je bábovka propečená. Délka pečení závisí na velikosti formy.
Upečenou bábovku nechte ve formě chvilku vychladnout, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout. Před servírováním pocukrujte. Krásně vláčná vydrží i několik dní po upečení.
TIP – Směs na vymazání formy
2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce ztuženého tuku (změklého)
Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití.
Přeji vám všem pohodový rok 2017 🙂
Vytisknout recept |
32 Komentáře
Anonymní
3. 1. 2017 v 22:11Váš blog rozhodně smysl má, Míšo a to velký smysl! Vždyť se jen podívejte třeba na Váš dnešní příspěvek zcela "obyčejné" bábovky. Vždyť je to krása a noblesa, je radost se už jen na fotky dívat. Myslím, že mnoho lidí, kteří Vaše fotky vidí, tak si prostřou svoji víkendovou kávičku na sváteční porcelán, udělají si pohodu, uvědomí si to. A o to jde v dnešní době nejvíc. Pak je tu ještě další rozměr samotného pečení, luxusních receptů a popisů, kterými třeba mě ohromně motivujete a i když se mi nechce, jdu si upéct nějakou dobrůtku a novinku:-) Takže vám za vše moc děkuji, přeji Vám zdraví a sílu a především chuť nás stále takhle rozmazlovat – je to prima:-) MilenaS:-)
Víkendové pečení
4. 1. 2017 v 13:03Milá Mileno, moc Vám děkuji za krásný komentář, přesně takový mě vždy "nakopne". Jsem moc ráda, že na Vás moje recepty takto působí 🙂 Budu se snažit i nadále nezklamat Vaši důvěru. Přeju Vám do nového roku jen to nejlepší 🙂
Anonymní
4. 1. 2017 v 13:55Ahoj Mílo,ráda se přidám k předešlému komentáři.Ty,jsi byla počátek mého zkoušení,upéct a vyzkoušet si něco nového a dokázat si,že to zvládnu.Byla jsem po operaci zad a hledala jsem něco….Co mě bude bavit.A to přišlo,když jsem narazila na tvůj blog!!!Začal mě život těšit a zároveň se i radovat kvůli maličkostem.I,když se mi občas něco nepovedlo,brala jsem to jakou novou výzvu přiblížit se k Tvému umění.Na tvém blogu,jsem prakticky každý den a dychtivě očekávám nové dobrůtky.Zkoušela jsem i Tvé vánoční cukroví a,že nemusím vanilkové rohlíčky,tak ty tvé, jsem snědla skoro na posezení.Jsi opravdu velkou inspirací,abychom to též měly tak krásné a dobré.Do roku 2017 přeji především zdraví,dobrou náladu a ještě více příznivců.Zdraví Ilča
Víkendové pečení
5. 1. 2017 v 14:07Ahoj Ilčo, moc děkuji za úžasný komentář 🙂 jsem ráda, že Tě můj blog tak inspiroval a začala si díky mým receptům péct. Moc mě to těší a vážím si toho. Přeju Ti do nového roku hlavně pevné zdraví a co nejvíce spokojených strávníků 🙂
Anonymní
9. 1. 2017 v 11:54Tak tuto bábovku určitě brzy zkusím, ostatně jako mnoho jiných receptů předtím 🙂
Monika
Víkendové pečení
9. 1. 2017 v 19:11Moniko, budu moc ráda 🙂
GreenMagritte
28. 1. 2017 v 15:23Dobrý den, právě si ji dávám ke kávě a je moc dobrá. Zprvu jsem na recept koukala nedůvěřivě, protože já osobně dávám přednost bábovkám z másla. Nedělní bábovka podle mě musí obsahovat kostku másla (a někdy i tvarohu), jinak to není bábovka 🙂 Ale co si budeme povídat, ne vždy je máslo k dispozici a tak jsem zkusila Vaši, protože vím, že byste sem nic špatného nedala 🙂 Dala jsem 100g cukru (protože ve všem ubírám), ale neměla jsem to dělat, protože 100g bylo málo. Ale pocukrovala jsem a vše je odpuštěno. Děkuji za další hezký recept! Ať se Vám daří a i tento rok napečete spoustu skvělých moučníků…
Víkendové pečení
28. 1. 2017 v 15:31Dobrý podvečer, tak to jsem moc ráda, že bábovka nakonec přeci jen chutnala 🙂 vidíte, já to mám přesně naopak, receptům na bábovky a podobné "buchty" s máslem se obvykle vyhýbám. Mám pocit, že s olejem je těsto více nadýchané. Nicméně do křehkého těsta nedám na máslo dopustit 🙂
S cukrem je to také těžké, každý má hranici sladivosti někde jinde. Snažím se příliš nesladit, ale v některých receptech jeho ubrání může být spíše na škodu.
Přeji Vám krásné a pohodové dny a vždy něco dobrého ke kávě 🙂 Míša
Unknown
3. 2. 2017 v 17:50Dobrý den Mílo,nevíte čím by mohlo být,že se mi bábovka srazila?Už se mi to stalo již dříve u některé.Postup jsem pečlivě dodržela.Děkuji za radu.Eva V.
Víkendové pečení
4. 2. 2017 v 8:01Evo, zdravím Vás, napadají mě dvě možnosti, nevyklápěla jste bábovku příliš horkou z formy? Nešlehala jste bílky na nejvysší výkon hned od začátku? Nicméně musím říct, že i mě se bábovka jednou srazila a nepřišla jsem na to proč 🙂
Unknown
5. 2. 2017 v 9:25Tak možná,že jsem vyklopila moc brzy tu bábovku.Děkuji za odpověď.
LeniKralickova
13. 2. 2017 v 14:55To nádobí je nádherné! <3
Víkendové pečení
13. 2. 2017 v 15:40Děkuji 🙂 je po babičce 🙂
Anonymní
17. 2. 2017 v 7:22Pekla jsem ji minulý víkend a je opravdu báječná.
Víkendové pečení
17. 2. 2017 v 11:38Děkuji 🙂
Anonymní
24. 6. 2017 v 22:31Dobrý den, bábovku jsem pekla minulý týden a ačkoliv se jeví, že bez másla to nebude ono, byla fakt moc dobrá. Už mám recept zapsaný ve své kuchařce a rozhodně se k ní budu vracet. Navíc pro mě bylo nové to vrstvení kakaového těsta. Děkuju za recept. Mave
Víkendové pečení
25. 6. 2017 v 7:01Mave, zdravím a děkuji 🙂 tak to mě opravdu moc těší 🙂 sama nedám na máslo dopustit, ale do některých typů těst mám prostě radši olej 🙂
Lenka
15. 2. 2018 v 19:54Dobrý večer Míšo, je v bábovce kypřící prášek nutný? Nestačí jí dobře ušlehané bílky? Nejedná se o rýpavý dotaz, ale ač peču moc ráda, prášek do pečiva jsem doma prostě nenašla 😁 Děkuji, Lenka.
Víkendové pečení
15. 2. 2018 v 20:03Lenko, zdravím, zkušenost s tím bohužel nemám 🙂 mozna bych dala špetku jedle sody, ale urcite mensi množství, než prášku do pečiva 🙂
Anonymní
14. 4. 2018 v 19:30Tak sice se mi neosvědčil Váš tip na vymazání formy ;(, nakonec jsem ji ale vyklopila, ale zato bábovka je úžasná! Tak jemnou a lehkou bábovku jsem ještě neupekla. Dokonce se mi povedlo i vícevrstvé mramorování, takže za mě paráda. 🙂
Víkendové pečení
14. 4. 2018 v 19:51Tak to mě mrzí, mě směs funguje na všechny formy i malé formičky. Tak alespoň, že bábovka to zahránila :)))
Martina
27. 9. 2021 v 7:51Dobrý den Míšo,musím říct,že mramorová bábovka je,,Výborná“.Včera jsem jí pekla,nezbyl ani drobeček a vůbec se nedivím,že jste jako malá křupavé mandličky vybírala.Jsou moc dobrý a směs na vysypání formy,taky nemá chybu.Určitě jsem jí nepekla naposled🙂.Díky za skvělý recept Martina.
Míša Landová
27. 9. 2021 v 17:39Martino, díky 🙂
Leona
23. 1. 2022 v 8:05Hezkou neděli Míšo, musím se také přidat ke slovům chvály.. vaše recepty jsou úžasné, pekla jsem podle vás dort a spoustu dalších dobrot, dnes máme v troubě mramorovou bábovku, tak se těším, jak bude chutnat.. každopádně příprava šla jedna báseň .. moc děkuji, že se s námi dělíte♥️
Míša Landová
23. 1. 2022 v 13:35Leono, moc děkuji za krásný komentář 🙂 věřím, že bábovka bude chutnat.
Leona
23. 1. 2022 v 21:26Je skvělá!!👍👍
Renča
11. 3. 2024 v 17:54Děkuji za jednoduchý recept! Právě jsem ochutnala a je moc dobrá! Hlavně je ze surovin, které mám běžně doma, což je super, mohu ji upéct kdykoli mě napadne. Příště přidám trošku více surovin na větší formu, ale i tak vyšla moc hezky a vyklopit šla sama! To bude dobrota ke kávě😇
Míša Landová
12. 3. 2024 v 8:21Ty jednoduché věci bývají obvykle nejlepší 🙂 díky za vyzkoušení.
Hana Kuncová
12. 11. 2024 v 11:31Dobrý den, paní Míšo, ráda bych bábovku upekla, ale mám trochu strach, abych nepopletla množství oleje. Bohužel nemám odměrku na olej. Z informací na internetu moc moudrá nejsem, občas se i různí. Prosím, kolik je to v gramech? Moc děkuji, Hanka
Míša Landová
13. 11. 2024 v 8:14Hanko, také olej raději odvažuji a obvykle násobím koeficientem 0,8 🙂 potřebovat tedy budete 88 gramů.
Hana Kuncová
19. 11. 2024 v 10:32Paní Míšo,
moc děkuji! Život bábovky byl velmi krátký. Pár kousků zbylo k snídani a chutnaly snad ještě lépe.
Hanka
Míša Landová
20. 11. 2024 v 10:12Hanko, nezbývá, než upéct další 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5