Menu
Bábovky a chlebíčky

Mramorová bábovka s mandlemi

Tak je za námi další rok, v mém případě už třetí v pořadí, kdy se věnuji psaní tohoto blogu. Chtěla bych vám při té příležitosti moc poděkovat za přízeň a důvěru v mé recepty. Moc si vážím vašich komentářů, ať už tady na blogu nebo na facebooku, děkuji za krásné e-maily a zaslané fotografie vašich „výtvorů“. Dodává mi to chuť a sílu do dalšího pečení a také pocit, že to má nějaký smysl. 

Ale už dost slov a jde se radši péct. Pro začátek roku jsem vybrala klasiku v podobě mramorové bábovky. Peče se u nás v rodině už od nepaměti, pekla ji moje babička, maminka a teď už ji peču i já. A přestože je to jen „obyčejná“ bábovka, každý kdo dosud ochutnal, ji chválil až do nebe 🙂

Bábovka je krásně vláčná, voňavá a „vytuněná“ křupavými mandličkami. Jako malá jsem si vždycky vybírala kousek, kde bylo mandlí nejvíce a občas jsem je z bábovky potají vydloubávala 🙂 Do bábovky se přidává olej, který mi do podobných těst přijde vhodnější než máslo. Bábovka je pak hezky nadýchaná a vláčná. Já osobně mám ráda v bábovce jen takové lehké mramorování, ale klidně si kakaového těsta udělejte více.  

Základem úspěchu je stejná pokojová teplota všech surovin. Pokud nestihnete vejce vyndat včas z lednice, ponořte je na chvilku do teplé vody. Mléko můžete zase trochu přihřát v mikrovlnce. Mouku je dobré prosít a promíchat s práškem do pečiva ještě před přidáním do těsta. Sníh šlehejte zpočátku pomalu, teprve až se vytvoří lehká pěna, přidejte na intenzitě. Do těsta ho přidávejte po částech a velmi opatrně vmíchejte. 

Mramorová bábovka s mandlemi (střední forma):

4 vejce, odděleně, velikost M

130-140 g cukru krupice

110 ml rostlinného oleje (použila jsem máslovou Manku)

250 g polohrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

200 ml mléka

1-2 lžičky kakaa

citronová kůra, rum

mandle

Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu vymažte a vysypte, jak jste zvyklý. Já používám směs na vymazání – viz. TIP níže. Vymazanou formu vyložte celými mandlemi, ideálně do každého řádku 1-2 mandličky. Samozřejmě můžete vynechat.

Mouku promíchejte společně s práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu.

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně zašlehejte olej. Střídavě přidávejte mouku a mléko, vždy dobře promíchejte. Přidejte citronovou kůru a trochu rumu. Nakonec opatrně po částech vmíchejte ušlehaný sníh.

Malé množství těsta odeberte stranou a smíchejte s kakaem. Do formy nalijte asi polovinu světlého těsta, pak rovnoměrně nalijte polovinu kakaového. Pokračujte světlým těstem, druhou polovinou tmavého a nakonec dolijte zbytek světlého těsta.

Dejte péct dohřáté trouby na 20 minut, pak snižte teplotu na 155 stupňů a dalších 20-30 minut dopékejte. Špejlí si ověřte, zda je bábovka propečená. Délka pečení závisí na velikosti formy.

Upečenou bábovku nechte ve formě chvilku vychladnout, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout. Před servírováním pocukrujte. Krásně vláčná vydrží i několik dní po upečení. 

TIP – Směs na vymazání formy

2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce ztuženého tuku (změklého)

Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití. 

Přeji vám všem pohodový rok 2017 🙂

Vytisknout recept

21 komentářů

  • Anonymní
    3. 1. 2017 v 22:11

    Váš blog rozhodně smysl má, Míšo a to velký smysl! Vždyť se jen podívejte třeba na Váš dnešní příspěvek zcela "obyčejné" bábovky. Vždyť je to krása a noblesa, je radost se už jen na fotky dívat. Myslím, že mnoho lidí, kteří Vaše fotky vidí, tak si prostřou svoji víkendovou kávičku na sváteční porcelán, udělají si pohodu, uvědomí si to. A o to jde v dnešní době nejvíc. Pak je tu ještě další rozměr samotného pečení, luxusních receptů a popisů, kterými třeba mě ohromně motivujete a i když se mi nechce, jdu si upéct nějakou dobrůtku a novinku:-) Takže vám za vše moc děkuji, přeji Vám zdraví a sílu a především chuť nás stále takhle rozmazlovat – je to prima:-) MilenaS:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 1. 2017 v 13:03

      Milá Mileno, moc Vám děkuji za krásný komentář, přesně takový mě vždy "nakopne". Jsem moc ráda, že na Vás moje recepty takto působí 🙂 Budu se snažit i nadále nezklamat Vaši důvěru. Přeju Vám do nového roku jen to nejlepší 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 1. 2017 v 13:55

    Ahoj Mílo,ráda se přidám k předešlému komentáři.Ty,jsi byla počátek mého zkoušení,upéct a vyzkoušet si něco nového a dokázat si,že to zvládnu.Byla jsem po operaci zad a hledala jsem něco….Co mě bude bavit.A to přišlo,když jsem narazila na tvůj blog!!!Začal mě život těšit a zároveň se i radovat kvůli maličkostem.I,když se mi občas něco nepovedlo,brala jsem to jakou novou výzvu přiblížit se k Tvému umění.Na tvém blogu,jsem prakticky každý den a dychtivě očekávám nové dobrůtky.Zkoušela jsem i Tvé vánoční cukroví a,že nemusím vanilkové rohlíčky,tak ty tvé, jsem snědla skoro na posezení.Jsi opravdu velkou inspirací,abychom to též měly tak krásné a dobré.Do roku 2017 přeji především zdraví,dobrou náladu a ještě více příznivců.Zdraví Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 1. 2017 v 14:07

      Ahoj Ilčo, moc děkuji za úžasný komentář 🙂 jsem ráda, že Tě můj blog tak inspiroval a začala si díky mým receptům péct. Moc mě to těší a vážím si toho. Přeju Ti do nového roku hlavně pevné zdraví a co nejvíce spokojených strávníků 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 1. 2017 v 11:54

    Tak tuto bábovku určitě brzy zkusím, ostatně jako mnoho jiných receptů předtím 🙂
    Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 1. 2017 v 19:11

      Moniko, budu moc ráda 🙂

      Odpovědět
  • GreenMagritte
    28. 1. 2017 v 15:23

    Dobrý den, právě si ji dávám ke kávě a je moc dobrá. Zprvu jsem na recept koukala nedůvěřivě, protože já osobně dávám přednost bábovkám z másla. Nedělní bábovka podle mě musí obsahovat kostku másla (a někdy i tvarohu), jinak to není bábovka 🙂 Ale co si budeme povídat, ne vždy je máslo k dispozici a tak jsem zkusila Vaši, protože vím, že byste sem nic špatného nedala 🙂 Dala jsem 100g cukru (protože ve všem ubírám), ale neměla jsem to dělat, protože 100g bylo málo. Ale pocukrovala jsem a vše je odpuštěno. Děkuji za další hezký recept! Ať se Vám daří a i tento rok napečete spoustu skvělých moučníků…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2017 v 15:31

      Dobrý podvečer, tak to jsem moc ráda, že bábovka nakonec přeci jen chutnala 🙂 vidíte, já to mám přesně naopak, receptům na bábovky a podobné "buchty" s máslem se obvykle vyhýbám. Mám pocit, že s olejem je těsto více nadýchané. Nicméně do křehkého těsta nedám na máslo dopustit 🙂
      S cukrem je to také těžké, každý má hranici sladivosti někde jinde. Snažím se příliš nesladit, ale v některých receptech jeho ubrání může být spíše na škodu.
      Přeji Vám krásné a pohodové dny a vždy něco dobrého ke kávě 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 2. 2017 v 17:50

    Dobrý den Mílo,nevíte čím by mohlo být,že se mi bábovka srazila?Už se mi to stalo již dříve u některé.Postup jsem pečlivě dodržela.Děkuji za radu.Eva V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 2. 2017 v 8:01

      Evo, zdravím Vás, napadají mě dvě možnosti, nevyklápěla jste bábovku příliš horkou z formy? Nešlehala jste bílky na nejvysší výkon hned od začátku? Nicméně musím říct, že i mě se bábovka jednou srazila a nepřišla jsem na to proč 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 2. 2017 v 9:25

    Tak možná,že jsem vyklopila moc brzy tu bábovku.Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • LeniKralickova
    13. 2. 2017 v 14:55

    To nádobí je nádherné! <3

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2017 v 15:40

      Děkuji 🙂 je po babičce 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 2. 2017 v 7:22

    Pekla jsem ji minulý víkend a je opravdu báječná.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 2. 2017 v 11:38

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      24. 6. 2017 v 22:31

      Dobrý den, bábovku jsem pekla minulý týden a ačkoliv se jeví, že bez másla to nebude ono, byla fakt moc dobrá. Už mám recept zapsaný ve své kuchařce a rozhodně se k ní budu vracet. Navíc pro mě bylo nové to vrstvení kakaového těsta. Děkuju za recept. Mave

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 6. 2017 v 7:01

      Mave, zdravím a děkuji 🙂 tak to mě opravdu moc těší 🙂 sama nedám na máslo dopustit, ale do některých typů těst mám prostě radši olej 🙂

      Odpovědět
    • Lenka
      15. 2. 2018 v 19:54

      Dobrý večer Míšo, je v bábovce kypřící prášek nutný? Nestačí jí dobře ušlehané bílky? Nejedná se o rýpavý dotaz, ale ač peču moc ráda, prášek do pečiva jsem doma prostě nenašla 😁 Děkuji, Lenka.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 2. 2018 v 20:03

      Lenko, zdravím, zkušenost s tím bohužel nemám 🙂 mozna bych dala špetku jedle sody, ale urcite mensi množství, než prášku do pečiva 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 4. 2018 v 19:30

    Tak sice se mi neosvědčil Váš tip na vymazání formy ;(, nakonec jsem ji ale vyklopila, ale zato bábovka je úžasná! Tak jemnou a lehkou bábovku jsem ještě neupekla. Dokonce se mi povedlo i vícevrstvé mramorování, takže za mě paráda. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 4. 2018 v 19:51

      Tak to mě mrzí, mě směs funguje na všechny formy i malé formičky. Tak alespoň, že bábovka to zahránila :)))

      Odpovědět

Zanechte komentář