Menu
Koláče

Čokoládový koláč pro dva

Nenechte se zmást velikostí koláče na fotografii, opravdu je hodně malý 🙂 Občas mě totiž trápí nedostatek strávníků a tak se snažím péct jen něco opravdu malého. Jako třeba tento čokoládový koláč. Je pravda, že z něj bez problému uděláte i čtyři porce nebo si ho můžete upéct z dvojité dávky. Ale pokud jste jen dva, máte na dvě odpoledne o zákusek postaráno.

Koláč je krásně vláčný, s plnou čokoládovou chutí. Je rychlý a jednoduchý na přípravu a servírovat ho můžete hned po vychladnutí. Vylepšit se dá kopečkem ušlehané šlehačky nebo třeba pikantní marmeládou. Skvěle chutná se šálkem dobré kávy nebo prostě jen tak. 

Čokoládový koláč o průměru cca 16 cm:

40 g másla

50 g hořké čokolády 55-60%

60 ml mléka

1 vejce

50 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)

75 g mouky (dala jsem mix hladké a polohrubé)

1/2 lžičky prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 175 stupňů, dortovou nebo koláčovou formu u průměru cca 16 cm vyložte pečícím papírem.

Máslo rozpusťte společně s čokoládou a dobře promíchejte. Přilijte mléko a vymíchejte do hladké pasty. Mléko by nemělo být studené z lednice, ideálně pokojové teploty.

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, přidejte čokoládou směs a nakonec prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nešlehejte příliš rychle, stačí jen promíchat stěrkou. 

Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut. Špejlí si ověřte, zda je koláč propečený. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak překlopte na chladicí mřížku. Mezitím si připravte polevu.

Čokoládová poleva:

40 g hořké čokolády 55-60%

30 g smetany ke šlehání  

Čokoládu nasekejte, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak stěrkou vymíchejte do hladkého krému. Na občasného míchání nechte polevu lehce zhoustnout, pak nalijte na vychladlý koláč a rozetřete. Můžete ihned servírovat. 

Koláč není potřeba uchovávat v lednici, nejlépe chutná, když má pokojovou teplotu a je krásně vláčný. 

inspirace z webu http://www.kwestiasmaku.com/ 

Vytisknout recept

9 Comments

  • GreenMagritte
    22. 1. 2017 v 15:17

    Dobrý den, koláč vypadá krásně. Je fajn, že je v takovém malém provedení, nerada peču velké věci, které máme problém sníst. Mám pro Vás tip na cheesecake od CupcakeJemmy, sama jsem ho zkoušela a byl vynikající. Je v něm Baileys a hodně kvalitní čokolády 🙂 Upravila jsem množství, nechtělo se mi ho dělat tak velký…
    youtube.com/watch?v=SN2K661NbeM

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2017 v 12:54

      Zdravím a děkuji 🙂 ano, také ráda peču menší porce 🙂 Děkuji za tip na cheesecake, hned jsem se podívala a vypadá moc dobře, snad bude někdy čas ho vyzkoušet 🙂

      Odpovědět
  • Majka
    23. 1. 2017 v 11:23

    Mili, tak jsem ten koláč hned vyzkoušela a udělala jsem ho z dvojité dávky do koláčové formy. byl jak dort, výborný, děkuji. Majka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2017 v 12:54

      Majko, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že koláč chutnal. Ano, v původní receptu se píše jako o "dortu", mě slovo koláč přišlo vhodnější 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 3. 2017 v 18:50

    Mílo, koláč je opravdu moc dobrý, moc všem chutnal, dala jsem místo klasické mouky mandlovou mouku, koláč byl jemný a moc dobrý:-) děkuji za vaše nej nej recepty
    Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 3. 2017 v 19:01

      Martino, moc děkuji 🙂 je fajn, že jde i bezlepkově 🙂 a díky za přízeň 🙂

      Odpovědět
  • Michaela Kubálková
    11. 5. 2018 v 8:47

    Dobrý den, poradila byste mi, kolik ingredienci pouzit na formu 22 cm? Dekuji moc, kolac vypada lakave!
    Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2018 v 20:47

      Míšo, zdravím, koláč udělejte z dvojité dávky, to by mělo asi tak vyjít 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 2. 2020 v 19:38

    Já nedostatkem strávníků netrpím, tak jsem koláč udělala z dvojité dávky. A když je dneska ten Valentýn, tak ve tvaru srdce. A musím říct, že je výborný, zvlášť pro čokoholiky, což já rozhodně jsem. Díky za recept! Martina

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ