Menu
Koláče

Zázvorový koláč s melasou

Protože jsem velký milovník zázvoru, tenhle koláč jsem prostě nemohla nechat bez povšimnutí. Do těsta se přidává poměrně velké množství čerstvého zázvoru, takže koláč má pořádný říz. Chuť je ještě umocněna melasou, která mu dodá specifickou chuť. Ideální koláč do sychravých podzimních dní, nejen že si pochutnáte, ještě Vás zahřeje 🙂

Koláč je krásně vláčný, voňavý, chutí i vzhledem tak trochu připomíná perník. Díky zázvoru má „lehce“ pálivou a štiplavou chuť, která je po něj typická. Jak už samotný název napovídá, je to zázvorový koláč, takže pokud zázvor zrovna moc nemusíte, do koláče se raději nepouštějte 🙂

Koláč si můžete na zkoušku připravit jen z poloviční dávky, já jsem to udělala stejně. V tom případě použijte formu o průměru cca 18 cm. Doporučuji servírovat s bílým jogurtem, který chuť koláče krásně zjemní. 

Na koláč o průměru 23 cm si připravte:

100-110 g čerstvého zázvoru

1 hrnek melasy

1 hrnek třtinového cukru (dala jsem necelý hrnek)

1 hrnek rostlinného oleje (použila jsem olivový)

2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky

1 lžička skořice

1/2 lžičky mletého hřebíčku

1/2 lžičky mletého černého pepře

1 hrnek vařící vody

2 lžičky jedlé sody 

2 vejce, pokojové teploty

(použila jsem hrne o objemu 240 ml)

Troubu předehřejte na 175 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.

Zázvor oloupejte a na jemno nastrouhejte. V míse smíchejte melasu, cukr a olej. V jiné misce smíchejte prosátou mouku a koření. 

Do hrnku s vařící vodou vsypte jedlou sodu a rychle promíchejte, soda vypění. Vodu i se sodou nalijte do melasové směsi, promíchejte a přidejte nastrouhaný zázvor. Pak vmíchejte moučnou směs a nakonec rozšlehaná vejce. Dobře promíchejte a nalijte do připravené formy. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 50-60 minut, až je koláč hotový. Zjistíte pomocí špejle. Ke konci pečení můžete teplotu snížit na 160 stupňů. 

Koláč nechte ve formě vychladnout, pak ořízněte boky formy a koláč vyjměte. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. 

inspirace z webu http://bromabakery.com/

Vytisknout recept

6 Comments

  • Anonymní
    18. 10. 2016 v 6:34

    Dobry den, Milo,
    Kolac vypada krasne. Mam je nachutnane z Anglie a jsou vynorne, ale opravdu musi mit clovek rad zazvor :). Dala by se necim nahradit melasa nebo je to jeden z klicovych prvku kolace?
    Moc dekuju,
    Jana`

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 10. 2016 v 8:15

      Jano, zdravím a děkuji 🙂 ano, tento koláč je opravdu jen pro milovníky zázvoru 🙂 melasa se dá nahradit medem, kukuřičným nebo rýžovým sirupe, možná i javorovým sirupe, je ale potřeba upravit sladivost, protože všechny zmíněné náhrady jsou sladší, než melasa. Nicméně chuť melasy je tak specifická, že bych ji raději nenahrazovala 🙂 dá se koupit v lékárně nebo prodejně se zdravou výživou.

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 10. 2016 v 12:46

    Tak tento kolacek rada vyzkousim a to prave kvuli toho zazvoru, mnam 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2016 v 17:12

      Jojo, zázvor je fajn, jen nechutná každému :))

      Odpovědět
  • Marta
    24. 1. 2023 v 11:00

    Dobrý den, dal by se čerstvý zázvor nahradit (i třeba jen částečně) sušeným? V jakém množství?

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ