Tento koláč je díky ricottě krásně vláčný, plný mandlí a příjemně voní po citronech. Je přirozeně bezlepkový, protože je bez mouky, přesto není jako většina bezlepkových koláčů suchý ani dusivý. Nejlepší je druhý či třetí den, kdy se jednotlivé ingredience krásně propojí.
Koláč jsem pekla v dortové formě s odnímatelným dnem o průměru 23 cm, ale pokud chcete mít koláč vyšší, klidně použijte formu o něco menší.
Budete potřebovat:
100 g změklého másla
200 g třtinového cukru
4 malá vejce, bílky a žloutky zvlášť
200 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
250 g ricotty
vanilkový extrakt/cukr
šťáva z jednoho citronu
citronová kůra (citronový olej)
plátky mandlí na ozdobu
moučkový cukr na posypání (není nutné)
Dortovou formu vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 160 stupňů.
V míse vyšlehejte změklé máslo a 120 g třtinového cukru do světlé nadýchané pěny, postupně zašlehejte po jednom žloutky. Přidejte vanilkový extrakt (cukr), citronovou kůru (olej) a mandlovou mouky. Pak vmíchejte ricottu a citronovou šťávu. Bílky vyšlehejte se zbylým třtinovým cukrem do pevného sněhu a lehce vmíchejte do směsi.
Těsto rozetřete do dortové formy, povrch uhlaďte a posypte rovnoměrně plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě 40 – 45 minut, než je koláč hotový. Pokud použijete menší formu a koláč bude vyšší, bude potřeba péct o pár minut déle.
Koláč nechte zcela vychladnout, nejlépe do druhé dne a podávejte lehce poprášený moučkovým cukrem.
V hlavě mám pár nápadů, jak tenhle koláč obměnit, např. použít tvaroh místo ricotty, nebo část mletých mandlí nahradit špaldovou moukou. Pokud to bude zdařilá obměna, určitě se s vámi o výsledek podělím.
inspirace z webu www.cakeletsanddoilies.blogspot.com
10 Komentáře
Anonymní
12. 1. 2016 v 14:49Slušelo by se uvést pravý zdroj tohoto receptu, a to je Kitchenette. Že se nestydíte….
Víkendové pečení
12. 1. 2016 v 15:16Ano, máte pravdu, zdroj jsem uvést zapomněla, děkuji za upozornění, hned jsem doplnila. Ale zklamu Vás, není to Kitchenette … S pokud už jste narazila na "slušnost", bývá dobrým zvyklem se podepsat. Mila
Anonymní
10. 4. 2016 v 16:14A mě je jedno, čí je to recept, hlavně, že je, a můžu si ho zkusit vyrobit. A o to tady běží, nebo ne?
Dobrý den paní Mílo,
po delší době Vás zase zdravím.
Chtěla jsem se zeptat, jestli můžu místo ricotty použít nějaký jiný produkt. Třeba cottage? Ricotta se v bezlaktóze nevyrábí.
Děkuji Miroslava
Víkendové pečení
10. 4. 2016 v 19:02Mirko, zdravím Vás 🙂 kromě ricotty jsem jinou alternativu nezkoušela, ale myslím, že třeba cottage nebo tvaroh by se použít dal. Bude to mít asi trochu jinou chuť, ale to určitě nevadí 🙂 Mila
Anonymní
16. 4. 2016 v 13:31Dobrý den paní Mílo, taky Vás zdravím. Koláč jsem ještě nezkoušela. Trochu se mě splašily střeva a nechci je demolovat mandlemi, ale na koláč se moc těším. Ovšem ještě jsem našla super dort, sice není bez lepku, ale piškot bych si přizpůsobila. Ted mám v hlavě zmatek, jakou mnamku vyzkouším dřív. Jestli koláč tenhle, nebo blogerky.cz/blogy/prispevek/125105. Který je lepší?
Miroslava
Víkendové pečení
16. 4. 2016 v 15:29Mirko, hezký den, tak snad budete brzy v pořádku a koláč vyzkoušíte 🙂 malinový dortík je také moc dobrý, trochu jiný než tento koláč. Jemný tvarohový krém a maliny, můžete použít i mražené. U nás moc chutnal dětem 🙂 Mila
Monika
1. 6. 2019 v 18:35Dobrý den, velmi děkuji za jednoduchý a hlavně naprosto vynikající recept, vzala si dokonce i tchýně, která si u mě celých 6 let na návštěvě nikdy nic nevzala. Řadím mezi své oblíbené 🙂
Víkendové pečení
2. 6. 2019 v 7:59Tak to je skvělé, že jste na koláč "uhnala" i tchýni :))
Kristina
10. 3. 2021 v 9:00Krásně vláčný a chutný koláč. Ubrala jsem jen trochu množství citronové šťávy a byl vynikající. Děkuji
Míša Landová
10. 3. 2021 v 12:39Děkuji 🙂