Menu
Dorty

Pařížský dort

Těžko říct, jaký je ten „správný“ recept na pařížský dort, ani jak přesně by měl vypadat, protože i cukrárny se v tomhle docela liší. Ale vůbec mě to netrápí, protože mám svou vlastní verzi dortu a je na Vás, abyste ji posoudili 🙂

Korpus je klasický kakaový, ale přidávám do něj mleté mandle, díky kterým je krásně měkký a nadýchaný. Zkoušela jsem mandle loupané i neloupané, lepší výsledek dosáhnete s těmi loupanými, tedy mandlovou moukou. 

Pařížskou šlehačku dělám z čokolády a smetany, řekla bych, že už je to taková „těžší“ paříž, chuťově ale velmi povedená. Zkoušela jsem různé druhy čokolád a měnila poměr smetany a čokolády, výsledkem je tato kombinace. 

Krém je potřeba udělat minimálně den předem, aby se dostatečně vychladil. Já peču den předem obvykle i korpus, ale není to nutné. Většina pařížských dortů má jen jeden korpusový plát a na něm vyšší vrstvu šlehačky. Já dělám korpus vyšší, dvakrát prokrajuji a plním jako klasický dort. Na dortu samozřejmě nesmí chybět pořádná čokoládová poleva.

Protože jsem pekla dort jako dárek a nemohla bych Vám ho tak ukázat v řezu, připravila jsem zároveň i několik malých dortíků. Recept jako takový je na dort o velikosti 23 cm. 

Čokoládový krém:

750 ml smetany ke šlehání 33%
150 g nugátové čokolády Ritter Sport nebo Schogetten
150 g hořké čokolády 55-60%

Smetanu dejte do hrnce a na mírném ohni zahřejte. Přidejte nugátovou čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přiveďte k varu a nechte povařit asi minutu, pak stáhněte z kamen a vmíchejte hořkou čokoládu. Tu již nevařte. Míchejte do rozpuštění, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Nechte vychladnout, zakryjte a dejte přes noc do lednice.

Kakaovo-mandlový korpus (průměr 23 cm):

6 vejce, odděleně

180 g cukru krupice

1 lžíce vanilkového cukru

60 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)

40 g kakaa

100 g hladké mouky

30 g rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. 

V míse smíchejte hladkou mouku s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté mandle, pak prosátou mouku s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej. 

Těsto naplňte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, formu můžete otočit, a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle.

Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, většinou během této doby „spadne“ vyboulený vršek do roviny. Pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a uložte do chladu.

Sestavení dortu:

Korpus dvakrát vodorovně prořízněte, vzniknou Vám tři pláty. Čokoládový krém vyšlehejte při nižších otáčkách na pevný krém. Doporučuji šlehat velmi opatrně, krém se lehce přešlehá. Používám na to ruční šlehač, nikoliv robot, abych tak měla krém více pod kontrolou.

První plát korpusu položte na tác, pokapejte rumem (čokoládovým nebo vaječným likérem) a naneste asi třetinu krému. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Přiklopte třetím plátem a celý dort pomažte zbylou třetinou krému. Dejte chladit do lednice, nejlépe přes noc. 

Čokoládová poleva:

200 g hořké čokolády 50-60%

180-200 g smetany ke šlehání

Smetanu zahřejte, vsypte čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Dort položte na mřížku a rovnoměrně celý polijte. Mřížku je dobré posadit na větší tác, kam vám steče přebytečná poleva. Tu pak můžete použít opakovaně. Dort přendejte na podložku nebo podnos a dejte rozležet do chladu.

 

Tím, že je polevy trochu více, krásně se rozlije po celém dortu, steče na boky a není potřeba upravovat nožem. Případně si můžete pomoci nakláněním dortu na strany, poleva tak lépe steče i na boky dortu. Zbylou polevu můžete použít opakovaně, skladujte v lednici.

Vytisknout recept

213 Comments

  • Anonymní
    17. 11. 2015 v 13:25

    Co říct, MiLo, snad jen velkou pochvalu za Vaši preciznost a nápaditost. Tyhle dortíčky mě vždycky dostanou – jednak miluji jejich chuť, ať už jsou čokoládové, oříškové, nebo ovocné a hlavně se mi děsně líbí ta prezentace a dokonalost! Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 11. 2015 v 18:30

      Mileno, moc děkuji, Vaše slova mě vždy potěší 🙂 také mám tyhle mini dortíky moc ráda a ještě radši je připravuju, jsou roztomilé 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 11. 2015 v 16:44

    Náhodou jsem narazila na Vaše stránky a je to něco úžasného,již jsem zkoušela mrkvovou dortu,všem moc chutnala.Na tyto dortíky se chystám o víkendu,doufám že se podaří.Vaše stránky doporučuji dál.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 11. 2015 v 18:33

      Tak to jsem moc ráda, že se Vám můj blog připletl do cesty 🙂 a děkuji za Vaše slova, velmi si jich vážím. Doufám, že budete s recepty spokojena a těším se na komentáře 🙂

      Odpovědět
  • Joina
    22. 11. 2015 v 7:42

    Pařížský dortík chutná zcela užasně, ten krém je užasný. Máte to nádherně ozdobené a pěkně nafoceně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2015 v 7:58

      Tak to jsem moc ráda a děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 11. 2015 v 21:48

    Draha Milo, trochu zoufala se k Vam obracim s prosbou – chci muzi k svatku upect dort, nejvice me zaujal Vas cokoladovy s visnemi a tento. Pak jsem si ale vzpomnela na dort Royal, ktery prodavaji v Ovocnem svetozoru a dalsich cukrarnach, je hodne podobny parizskemu a jeho kouzlo spociva v uzasnych krupinkach, ktere jsou schovane v kremu. Po rozpitvani dortu jsem zjistila, ze krupinky jsou vlastne miniaturni podrcene oplatky, ale dosud se mi nepodarilo Royal replikovat, mne se oplatky v kremu vzdy rozmoci a nekrupou, zkousela jsem je nahradit musli nebo orechy, ale neni to ono. Jelikoz jste jedna z nejlepsich cukrarek, co znam, chtela jsem se Vas zeptat, zda byste nemela nejaky napad. 🙂
    Preji hezky den.
    Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2015 v 12:25

      Milá Evo, tak si představte, že dort Royal jsem ještě asi nikdy neměla 🙂 ale je pravda, že do cukráren moc nechodím. Myslím si, že dříve či později se v krému všechno rozmáčí, ať už to budou oplatky nebo třeba krokant, ten má také tendenci vlhnout. Jediné, co mě napadá jsou cereální křupinky máčené v čokoládě. Jak už jsem zmínila, dort jsem neochutnala, takže nedokážu posoudit, zda budou vhodné. Ale tím, že jsou obalené v čokoládě, by dle mého názoru změknout neměly 🙂 koupit se dají obvykle v cukrářských obchodech, ale možná je budou mít v běžné obchodní síti – přikládám pro představu – cukrarskepotreby.cz/cz/produkt/krupinky-coko-50g.html
      Případně druhá varianta, přidat do krému želatinu, ta by mohla možná taky pomoct, ale jistá si tím nejsem 🙂 Mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 12. 2015 v 13:29

    Upekla jsem tento dort letos sestře k narozeninám a byl moc dobrý a všem chutnal. Děkuji za úžasný recept. Jen ta čokoládová poleva se mi nějak nepovedla….dort nebyl po polití hladký…poleva byla asi ještě dost hustá a to jsem ji nenechala chládnout moc dlouho. Čím by to mohlo být? Použitou čokoládou? Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 12. 2015 v 14:31

      Lenko, tak to jsem moc ráda, že se dort povedl a chutnal 🙂 a jestli se poleva nepovedla úplně perfektně, tak to vůbec nevadí 🙂 příště to bude lepší. Mě to také nešlo hned na poprvé 🙂 Určitě je dobré použít kvalitní hořkou čokoládu, nejlépe 50-60%. Pokud byla víc hořká, může to být důvod, proč je hustá. Určitě je ale potřeba, aby byla úplně studená před politím. Důvod může být samozřejmě i jinde, ale to bych musela vidět, jak jste postupovala 🙂 Příště zkuste přidat trochu víc smetany, jestli se Vám zdála poleva hustá. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 2. 2016 v 16:22

    Vzdávám hold Vaší kreativitě, ten velký dort je tak překrásně ozdobený, vkusně, elegantně, prostě perfektní práce. Zdena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2016 v 18:02

      Zdeno, moc děkuji 🙂 vážím si Vašich slov. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 3. 2016 v 20:06

    Dobrý den Míšo, již nějaký ten čas, peču dorty podle Vás a mají obrovský ohlas. Moc děkuji. Fantastické korpusy a ještě lepší krémy. Jste moc šikovná. Máte vždycky moc krásnou prezentaci. Nějak se mně nedaří dort ozdobit a pak ho bez úhony předělat na ozdobný tác. Můžu se Vás zeptat na nějaký osvědčený fígl? Moc děkuji za odpověď a ať se Vám dál daří jako doposud. Vždycky čekám na nový recept. Zdraví Dáša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 3. 2016 v 7:57

      Dášo, zdravím Vás a moc děkuji za Vaše krásná slova 🙂 to potěší. Tak jedna z možností je, plnit a zdobit dort už na ozdobném tácu, nemusíte pak přenášet. Akorát v případě čokoládové polevy o nejde 🙂 já používám dlouhý cukrářský nůž, kterým si dort podeberu a pak vsunu dlaň pod dort a přenesu. Chce to jen trochu cviku a nebát se 🙂 Nicméně další možnost je, dát pod dort kartonovou dortovou podložku, která má stejnou velikost jako dort. Nebude vidět ani překážet při zdobení, ale s dortem se pak bude lépe manipulovat, bude pevnější a stabilnější 🙂 na podložce ho pak klidně můžete dát i na tác, ničemu to vadit nebude. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 4. 2016 v 14:25

    Milá Milo,chtěla by jsem Vám velice poděkovat,jelikož jsem nevěřeila,že dokážu ta krásný dort:D…Vše se povedlo na 1 a snad neudělám přiteli v nemocnici ostudu:D…Velké DÍKÝ:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 4. 2016 v 7:44

      Tak to mě moc těší, že se dort tak pěkně povedl 🙂 určitě s ním ostudu neuděláte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 5. 2016 v 11:03

    MiLa tortu som urobila, chutí výborne, len som mala strach z tej plnky, aby sa mi nezrazila. Poraďte, kedy je ten správny čas prestať šľahať, čakala som, že plnka bude taká nadýchaná, ale moja je skôr tuhšia. Dávala som len čokoládu z lidlu, inú som nemala.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 5. 2016 v 14:05

      Tenhle krém je tzv. těžká paříž, je takový hutnější, než je pařížská jen z kakaa a smetany 🙂 ale určitě by neměl být tuhý jako třeba máslový. Těžko popsat, kdy je správné přestat šlehat, krém by neměl být tekutý, měl by držet tvar. Čokoláda z Lidlu je fajn 🙂 dala jste ji i místo té nugátové? Protože to by pak krém byl hodně tuhý 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 5. 2016 v 19:29

    Použila som len čokoládu z lidlu, tú mám najradšej, je taká fajn čokoládová, nepresladená. Možno preto sa mi zdal ten krém tuhší, ale musím napísať, že torta bola supéééééér, všetci chválili, že si pochutili. Možno raz vyskúšam paríž aj s tým kakaom, keď ho tu niekde objavím.
    MiLa, máte tu toľko skvelých receptov, že neviem, čo skôr vyskúšať – mám v pláne každý týždeň niečo nové. 🙂
    Škoda, že som vás objavila až teraz, ale na druhe strane sa teším, že som vás vôbec našla. Prajem pekný týždeň.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 5. 2016 v 7:03

      Děkuji 🙂 tak pokud jste použila jen hořkou čokoládu, je jasné, že je krém tak tuhý 🙂 ta nugátová ho totiž hezky zjemní 🙂 když příště trochu čokolády uberete, bude krém nadýchanější 🙂
      Pěkný den a budu se těšit na další Vaše komentáře. Mila

      Odpovědět
  • radushka.v
    9. 6. 2016 v 13:55

    Chystám se dlouho na tento dortík…ale sehnala jsem jen mléčnou Schogetten čokoládu, myslíte, že bude hodně vadit, že nebude nugátová:)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 6. 2016 v 15:14

      Myslím, že i s mléčnou to půjde 🙂 můžete také použít nugátovou Ritter sport nebo ledové kaštany 🙂

      Odpovědět
    • radushka.v
      9. 6. 2016 v 16:26

      Jé, super, dám tam mléčnou – ledové kaštany také dobrý nápad, krém z ledových kaštanů máme taky rádi. děkuji za tip:)

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 8. 2016 v 11:34

    Milá Milo,moc Vám děkuji za úžasný recept,dort se mi povedl perfektně a všichni byli nadšení.Nejvíce mne potěšila pochvala od mé kamarádky,která je cukrářka a velmi dobře peče,prohlásila ,že takto vynikající dort už léta nejedla.Ještě jednou díky,přeji mnoho úspěchů a to nejen v pečení.Krásný den Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2016 v 18:40

      Evo, tak to mě velmi těší a mám radost i za Vás 🙂 zvládla jste to na jedničku a co může být víc, než poklona od cukrářky 🙂 děkuji a doufám, že stejné úspěchy budete mít i s nějakým dalším receptem. Mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 9. 2016 v 17:44

    Ahoj Milo:chtela jsem se zeptat,na ty dortiky pouzivate formicky nebo jde korpus upect na plechu a pak vykrajovat kolecka.Jinak moc dekuji za vase skvele recepty Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 9. 2016 v 10:01

      Jano, zdravím, ty malé dortíky vykrajuji z většího korpusu, přesně jak píšete 🙂 většinou to dělám ze zbytků korpusů, které mi zbydou 🙂 děkuji za přízeň, pěkný víkend. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 9. 2016 v 23:42

    Dobrý den, MiLo, je možné na tento dort dát foto z jedlého papíru? Prý se na čokoládu nemá dávat – foto pak zhnědne od polevy. Mohla by se dát pod foto na čokoládu potahová hmota? Prosím, jestli víte jak na to, poraďte. Děkuji Marie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 9. 2016 v 7:25

      Marie, zdravím Vás, ano, jedlý papír se dává buď na krém nebo na bílý fondán (potahovací hmotu). Na čokoládu a tmavé povrchy není vhodný. Ale můžete to udělat přesně, jak píšete. Jedlý papír dejte na potahovací hmotu, kterou ořízněte přesně podle velikosti obrázku a to pak položte na dort. Jen je potřeba nechat čokoládovou polevu zcela zatuhnout, aby se Vám obrázek do polevy nezabořil 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 9. 2016 v 15:15

      MiLo, děkuji za odpověď. Ten dort i s dortíky je nádherný, máte to super načinčané. Také se mi Vaše stránky moc líbí. Marie

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 9. 2016 v 6:47

      Marie, moc děkuji :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 9. 2016 v 15:44

    Dobrý den Milo, tento paříž jsem již jednou pekla a dostala jsem neskutečnou pochvalu 🙂 Proto moc děkuji za úžasný recept. Nyní se chystám dort péct podruhé, ale chtěla bych se zeptat, zda jej je možné upéct z bezlepkové mouky Schar.
    Děkuji Pavla

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 9. 2016 v 18:54

      Pavlo, zdravím Vás a moc děkuji, jsem ráda, že se dort povedl 🙂 s uvedenou bezlepkovou moukou nemám zkušenosti, ale mohu doporučit kakaovo-mandlový korpus bez mouky, který mám mnohonásobně vyzkoušený 🙂 recept najdete u příspěvku Bezlepkový dort s mascarpone.
      Každopádně jestli to zkusíte s tou bezlepkovou moukou, dejte vědět, jak dopadl 🙂 Míla

      Odpovědět
    • Anonymní
      15. 9. 2016 v 9:02

      Dobry den pani Milo,
      Dekuji za odpoved. Asi to zkusim z te bezlepkove a pak Vam napisu jak se povedl 🙂
      Hezky den
      Pavla

      Odpovědět
    • Anonymní
      21. 9. 2016 v 12:32

      Dobry den pani Milo,
      Dort se z bezlepkove mouky povedl a vsichni jej moc chvalili 🙂 Dekuji za perfektni recept.
      Pavla

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 9. 2016 v 18:39

      Pavlo, děkuji za zprávu 🙂 to jsem moc ráda, že se dort povedl i z bezlepkové mouky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 9. 2016 v 9:18

    Opět naprosto dokonalý recept, díky 🙂 Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 9. 2016 v 11:33

      Petro, moc děkuji :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 11. 2016 v 19:15

    Dobrý den, tento dort jsem pekla svému otci k narozeninám, ochutnala tedy celá rodina. Já osobně jsem snad nikdy nic lepšího nejedla (mám dojem, že to píši i u dalších vašich dortů co jsem zkusila :-))Jen do krému jsem přidala mascarpone, tak jako máte u jednuho receptu na cupcaky..byl naprosto boží! Je to sice poměrně dahá záležitost, ale stojí za to. Moc díky!! Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 12. 2016 v 11:43

      Petro, zdravím Vás a moc děkuji 🙂 klidně se opakujte, taková chvála se poslouchá moc dobře :)) je lepší použít kvalitní suroviny a pochutnat si, než levné náhražky. pěkný den a děkuji. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 2. 2017 v 19:32

    Dobrý večer Milo, chystám se na Váš další dort, dokonce jsem si už objednala zlatý tác, zlaté perličky na ozdobu, i mandlovou mouku 😀 (i když se říká, že když dva dělají totéž, není to totéž :-), ale já už jsem holt smířená s tím, že tak krásně nazdobený dort jako Vy mít nebudu). Mimojiné jsem objednala také šlehačku Hoplá, byla za fajn cenu, tak jsem to riskla. Chtěla jsem se zeptat, jestli máte s touto značkou zkušenost? Abych tím dort nakonec celý nezkazila. Děkuji, pěkný večer, Lenka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 2. 2017 v 20:44

      Lenko, zdravím Vás, nesmíte být na sebe moc přísná 🙂 dort nemusí vypadat stejně, hlavně když bude chutnat. Z vlastní zkušenosti vím, že kdykoliv se snažím něco udělat podle předlohy, moc se mi to nepovede 🙂 takže se radši řídím vlastním citem.
      Pokud jde o šlehačku Hopla, nevím zda jste si všimla, že se jedná o rostlinnou šlehačku? Z čehož plyne i ta nižší cena. Já osobně rostlinnou nepouźívám, nechutná mi a jestli mohu doporučit do tohoto dortu ji raději nepoužívejte 🙂
      Hezký večer a hodně zdaru při pečení. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 2. 2017 v 7:29

    Moc děkuji za upozornění, nevšimla jsem si, že je rostlinná. Uf, to by mě tedy mrzelo, kdyby to všechno ztroskotalo na šlehačce. Ještě jednou děkuji, krásný den a spoustu inspirace do pečení dalších úžasných dortů 🙂

    Odpovědět
  • Anonymní
    9. 2. 2017 v 12:03

    Dekuji za dalsi vyborny recept, Miso.
    Vse vyslo bezvadne :).( A to jsem v te rychlosti nejak zapomnela na olej do korpusu…)Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2017 v 17:49

      Evo, děkuji 🙂 jsem moc ráda, že se povedlo (i bez oleje :))

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 2. 2017 v 17:33

    Vybrala jsem si tento dort asi z milionu receptu na internetu. Protentokrat jsem rozhodnuta dodrzet presny postup, coz nikdy nedelam😄 a vzdycky to nejak prizpusobim. Jedine, co jsem proste nesehnala je nugatova cokolada, maji bambilion vsech ruznych prichuti, ale ani v Lidlu, Kauflandu, Bille, Albertu, Tescu jsem ji nesehnala, tak jsem vzala prichut tiramisu bohuzel, prislo mi to nejpodobnejsi. Myslite, ze by sla nahradit napr. nugatovymi bonbony z bonboniery? Jeste se chci zeptat na pouziti misto hladke mouky spaldovkou, myslite,ze by to slo? Dekuji za odpoved, Gabriela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2017 v 18:16

      Gabrielo, děkuji za důvěru, věřím, že budete s dortem spokojena 🙂 zatím ještě nikdy nezklamal. Určitě doporučuji držet se postupu i použitých surovin 🙂 tak to je zvláštní, že jste nesehnala nugátovou, protože Ritter sport nebo Schogetten v Lidlu i Tescu běžně kupuji. Jen pozor, na obalu je obvykle nápis Praline a malými písmenky pak "nugátová" náplň, čokolády maji tmavě modro fialový obal 🙂 nicméně pokud nesežete, pouźijte místo toho Ledové kaštany, ty klasické červené 🙂 Přichuť tiramisu bych nedávala, je to kávové a chuť dortu by pak byla někde jinde 🙂
      Pokud použijete bílou hladkou špaldovou je to ok, také ji používám, celozrnnou bych nedoporučovala 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 2. 2017 v 20:51

    Diky, ok ledove kastany. Jeste jedna otazecka, cokoladu miluju, bohuzel ji ani kakao moc casto nesmim, prakticky bych ho mela jen velmi vyjimecne, ma obrovsky obsah purinu, coz se neblaze podepisuje na obsahu kyseliny mocove v tele, mate nejake zkusennosti s karobem misto kakaa? Kdyz udelam karobove susenky, prakticky nejde poznat rozdil, proto kdybych mohla kakao zcela nahradit, mohla bych dort i ja a nejen ho pect☺ jeste jednou diky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2017 v 22:07

      Obávám se, že vzhledem k Vašemu omezení jste si nevybrala vhodný dort 🙂 je čokoládou a tedy kakaem doslova nabitý :)) zkušenost s karobem mám, mě osobně nechutná a do dortu bych ho nedala. Nicméně volba je na Vás .)

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 4. 2017 v 10:03

    Piekla som Váš paríž tortu manželovi k sviatku bol výborný len tie malé tortičky vykrajujete a potom plníte? ďakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 4. 2017 v 12:40

      Děkuji 🙂 ano, malé dortíky dělám tak, že vykrojím kolečka korpusu a promažu krémem 🙂 stejně jako velký dort.

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 7. 2017 v 17:31

    Dobrý den Míšo, chtěla jsem se zeptat, zda můžu na čokoládovu polevu tohoto dortu položit marcipán? Nemám s tím zkušenosti. Konkrétně se mi jedná o velkou "pětku" vyválenou z marcipánové placky. Zároveň jsem se chtěla zeptat, jaký je rozdíl mezi marcipánem a fondantem? Obojí mají v Kauflandu v takových bílých válečcích. Dá se popřípadě obarvit podle potřeby potrav.barvivem? Moc děkuji za odpověď i tenhle skvělý recept 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 7. 2017 v 21:26

      Ano, menší marcipánová nebo fondánová ozdoba to "přežije" 🙂 klidně ji tam dejte, jen počkejte, až poleva trochu zatuhne. Marcipán by měl obsahovat minimálně 30% mandlí, aby se mohl nazývat marcipánem, díky mandlím není čistě bílý, spíše krémový, není tak pružný jako fondán, ale chuťově lepší. Fondán je jen z cukru, je čistě bílý, lépe se s ním pracuje, ale mě osobně nechutná 🙂 barvit se dají oba dva, fondán trochu lépe, ideálňe gelovými barvami nebo se prodávají již obarevené 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 7. 2017 v 18:32

    Míšo, moc děkuji za odpověď, snad se s tím nějak poperu 🙂 Chtěla jsem Vás poprosit ještě o jednu radu. Dort budu péct dvoupatrový, ale vlastně nevím, jak na to. Mám spodní korpus nejdřív polít čokoládou a teprve pak na něj položit vrchní? Nebo spodní nepolévat, položit oba korpusy na sebe a polít až poté? A jak se takový dort krájí? Odshora až dolů nebo můžu nejdřív vrchní a pak spodní díl? Omlouvám se za takový dotaz, ale tohle bude má premiéra, tak se raději obracím na Vás, zkušenou cukrářku 🙂 Moc děkuji, Lenka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 7. 2017 v 9:51

      Lenko, zdravím, abych byla upřímná, dvoupatrový dort politý čokoládou jsem nikdy nedělala a asi bych se do něj moc pouštět nechtěla 🙂 právě proto, že se bude hůře polévat 🙂 já osobně bycj asi polila každé patro zvlásť a pak teprve posadila na sebe, i když to bude docela oříšek, protože poleva neztuhne úplně a lehce se může poškodit. Možná by bylo lepší udělat jen "stékaný" dort, kdy poleva jen lehce stéká po stranách. Každopádně určitě doporučiji dát horní patro na dortovou podložku, dort se pak bude lépe přenášet a i krájet. Obvykle se krájí každé patro zvlášť. Já osobně bych dala ještě do spodního dortu výztuhy, aby se horní patro nepropadlo 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 8. 2017 v 12:35

    Dobrý den, Míšo. Chtěla jsem se zeptat, zda jste někdy dělala tento dort ve větším provedení, než těch 23cm? Chystám se péci velikost A4, tak přemýšlím, o kolik navýšit suroviny. Nemáte zkušenost? Děkuji moc! Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 8. 2017 v 12:43

      Jano, zdravím, ano, občas peču i větší, teď naposledy kulatý 26 cm. Pekla jsem z 1,5 dávky, to by mohlo odpovídat té A4, ale hodně záleží, jak velký dort chcete 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      14. 8. 2017 v 14:29

      Moc děkuji za rychlou odpověď! 🙂 Bude stačit kompletní výška dortu 8cm. Když bude vyšší, bude to bonus, ale nemusí být :). Akorát, že Vám vždy krásně vyběhne ten korpus. Mně se tento kakaový povede tak 1xz ze 4 pokusů. |Tak uvidíme, jestli bude 1,5 dávky stačit. 🙂 Děkuji moc za radu. Pěkný den,Jana

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2017 v 8:58

      Není zač 🙂 zkuste někdy kakaový korpus, který mám u receptu na Švarcvaldský dort, ten obvykle vyběhne hezky do roviny 🙂 a je chuťově ještě lepší 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      16. 8. 2017 v 20:03

      Dekuji, nakonec jsem zkusila presne ten a je opravdu skvely. Jen miprijde krehci. A mohu se jeste zeptat, zda lze dat ten cokoladovy krem ( nugatovou cokoladou) pod potah?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 8. 2017 v 12:18

      Tak to jsem ráda, že se povedl 🙂 krém dovnitř dortu bez problému, zvenku dort vždy obmazávám něčím máslovým nebo používám čokoládou ganache v poměru 2:1 čokoláda a smetana 🙂 přímo na tento krém jsem potah nikdy nedávala.

      Odpovědět
    • Unknown
      17. 8. 2017 v 13:42

      Dala jsem nakonec ganache v pomeru 1:1 , uvidme co to udela, ale zatim drzi. Je tam 70%kakaa, tak snad to bude ok. 🙂 Vzpomnela jsem si totiz, ze me trochu pod potahem zlobil krem z led.kastanu a to je, myslim, obdoba. Po vyndani z lednice rychle tal, radeji jsem udelala jeste ganache. Je to napinave :D. Jestli vydrzi do zitra, mam vyhrano. 🙂 Dekuji za rady, hezky den preji!

      Odpovědět
  • Unknown
    27. 8. 2017 v 19:01

    Dobrý den chci se zeptat jak jste přendala dort z mřížky na papírový tác? Aniž by jste se dortu dotkla ☺️ a ještě bych se zeptala zdobení na dortu je co?

    Odpovědět
    • Unknown
      27. 8. 2017 v 19:17

      Moc děkuji za odpověď

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 8. 2017 v 18:12

      Míšo, zdravím, dort si na mřížce opatrně přizvednu dlouhým nožem a vsunu pod něj ruku, na ruce přenesu na podložku a pomoci nože zase opatrně položím 🙂 dort je ozdoben čokoládovými lanýži, ořechy a čokoládovými kuličkami.

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 10. 2017 v 5:58

    Dobrý den ještě se zeptám zbyl vám něaky krém který se dával dovnitř? Já že bych zbylí krém použila na ozdobeni kolem dokola nahoře s pytlikem a zdobitkem nebo by jste použila jiný krém?😊 moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2017 v 8:53

      Míšo, zdravím, ano, určitě můžete krémem dort i nazdobit 🙂 je vhodný.

      Odpovědět
  • Unknown
    31. 10. 2017 v 20:55

    Dobrý den, máte tu krásně napečeno, jen se zakousnout 🙂 pokusím se udělat pařížské cheescake podle vašeho receptu. Snad to půjde 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 11. 2017 v 9:48

      Štěpánko, díky 🙂 tohle není cheesecake, ale klasicky dort 🙂

      Odpovědět
  • Gabriela S.
    3. 5. 2018 v 15:03

    Kolik je to asi porci, z jednoho dortu? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2018 v 17:10

      Dort by měl vystačit na ca. 12 porcí, ale samozřejmě záleží, jak velké porce se budou krájet 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 9. 2018 v 20:24

    Dobrý večer Míšo, chci se vás zeptat. Do dortu bych chtěla zakomponovat kokos. Mám dát půl na půl mandlovou mouku s kokosem a ten tuk též půl na půl??? Dekuji za odpověď Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2018 v 7:11

      Martino, zdravím, ano, malé množství kokosu by vadit nemělo, velké množství bohužel korpus vysušuje. Tuk máte na mysli kokosový? Do korpusu?

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 9. 2018 v 19:06

    Ano, že bych ho rozpustila a přidala k oleji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2018 v 21:48

      Mozna by se dal olej tím kokosovým nahradit úplně 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 9. 2018 v 9:17

    Dobrý den Míšo, tak dort s trochou kokosu byl úžasný. Posypala jsem i trochu korpus. Všem moc chutnalo. Děkuji za vaše rady. Peču moc ráda, a s vasimi recepty ještě raději �� Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 9. 2018 v 12:56

      Tak to je skvělé, díky za info, třeba taky někdy zkusím 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 9. 2018 v 14:20

    Ahoj Míšo, chtěla jsem se zeptat na poměry do 18cm formy. Chtěla bych upéct tento pařížský dort, ale do menší formy. Děkuji moc za ochotu 🙂 Anička

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 9. 2018 v 8:53

      Aničko, zdravím, do formy 18 cm bych udělala ze 4 vajec a úměrně tomu ponížit všechny ostatní suroviny 🙂

      Odpovědět
  • Anjuska
    24. 9. 2018 v 16:23

    Dobrý den přeji, chtěla bych se zeptat zda je pevnější varianta pařížského krému tato nebo ta kde přidáváte mascrpone k našlehání. Budu plnit patrový dort na 3 x prokrojený, který bude obmazaný bílkovým máslovým krémem + mantinely pro jistotu a nakonec bude potažený marcipánem.Tak mám obavy aby aby mi to dortík udržel nebo respektive šlehačka byla krásně
    pevná. Mám v plánu použít výztuhy do spodního patra a separační podložku.Děkuji nemám zkušenost s takovou náplní v hodnotě vrstvách a marcipánem.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 9. 2018 v 19:13

      Anjusko, pevnější je varianta s mascarpone. Mám ji radši, protože je tam zároveň menší riziko přešlehání. Zvláště pokud nemáte s podobnými krémy moc zkušeností. Vyztužení dortu je fajn, také dělávám. Mantinely jsou dle mé zkušenosti u tohoto krému zbytečné. Pokud dostatečně obmažete máslovým, bude to stačit a marcipán bude držet. Ať se daří 🙂

      Odpovědět
    • Anjuska
      25. 9. 2018 v 13:00

      Děkuji a je podle Vás po přidání mascrpone krém chuťově podobný nebo je to zcela jiné.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 9. 2018 v 13:37

      Rozdíl je jen v konzistenci krému, je hutnější. Mascarpone není nijak výrazné, takže chuť neovlivní.

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 10. 2018 v 9:19

    Dort je naprosto dokonalý. Něco tak skvělého už jsem dlouho nejedla….Díky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 10. 2018 v 9:52

      Tak to mě velmi těší, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 1. 2019 v 16:34

    Vase stranky proste zboznuju…strasne me zaujali ty malinke parizske dorticky…radeji pecu male varianty…libi se mi kdyz ma kazdy svuj dorticek…vsimla jsem si ze u malych dortiku koncite kremem,davate dortiky do formicek a zamrazit nez je polijete cokoladou? Dekuji za odpoved

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 1. 2019 v 13:30

      Tak to mě velmi těší 🙂 děkuji. Tyhle dortíky byly sestavené v malých kovových ráfcích, po ztuhnutí v lednici pak opatrně vysunuté a polité polevou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 2. 2019 v 12:37

    Dobrý den, po dlouhém vybírání jsem se rozhodla udělat na Valentýna pařížské minidortiky ve tvaru srdce. Mám silikonovou formu na 6 srdíček, které jsou (řekla bych) o něco větší než vaše minidortiky. Chtěla jsem se tedy zeptat na objem těsta i krému, případně i nějaké tipy, jak moc plnit formy a jestli něčím radši vysypat, aby se těsto nepřilepilo a šlo dobře vytáhnout 🙂 děkuji,
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 2. 2019 v 7:40

      Jano, zdravím Vás, já jsem dortíky vykrajovala z velkého korpusu, nepekla jsem malé. Tento typ těsta není vhodný péct v malých formičkách, takže bych nedoporučovala 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2019 v 10:54

    Dobrý den Míšo, potřebuji prosím poradit…mám dělat čoko dort, ale jakoby dvojitý, takže bude 6 plátů a 5 x promazaný krémem…mám tedy udělat krém z dvojité dávky? Moc díky Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2019 v 17:53

      Zdenko, zdravím, ano, určitě dvojitá dávka 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 5. 2019 v 7:50

    Dobrý den Míšo,
    chci se ještě zeptat? Hodí se tento dort i na dvoupatrový a pod potahovku? Samozřejmě bych ho vypodložila a obmázla bílkovo-máslovým krémem. Pokud ne, poradíte mi prosím nějaký? Mám dělat čoko korpus s čoko krémem…průměry budou 24 a 16 cm…děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2019 v 19:21

      Zdenko, zdravím, ano, tento dort je vhodný jak patrový, tak i pod potahovku, pokud obmáznete máslovým, přesně jak píšete 🙂

      Odpovědět
  • Eli
    20. 6. 2019 v 12:20

    Dobrý den, chystám se dělat dort na narozeninovou oslavu synovce pro cca 20 lidí. Přemýšlím tedy, že bych udělala asi patrový dort. můžete mi poradit v jakém poměru udělat krém s přidáním mascarpone? Asi to bude pevnější že? tento dort mám ráda, pařížský krém je moc dobrý, nerada bych jeho chuť "ošidila" 🙂 Děkuji Eliška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 6. 2019 v 7:07

      Eliško, zdravím, také přidávám obvykle trochu mascarpone, na výše uvedenou dávku krému můžete klidně přidat 250 g mascarpone.

      Odpovědět
  • Unknown
    19. 10. 2019 v 23:33

    dobrý den, chystám se dort vyzkoušet. mohla bych vás poprosit o radu? můžu do krému pri slehani přidat mascarpone? moc děkuju za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 10. 2019 v 20:23

      ano, klidně můžete, v novějších receptech ho také přidávám

      Odpovědět
    • Unknown
      21. 10. 2019 v 20:33

      děkuji. a ještě jsem se zapomněla zeptat jestli to mascarpone mám slehat spolu s kremem anebo po vyslehani kremu pouze vmichat? mockrát děkuji za váš čas a odpověď.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2019 v 9:29

      Ano, mascarpone šlehejte současně s krémem 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 1. 2020 v 7:38

    Dobrý den, dort vypadá krásně a ráda bych ho o vikendu upekla manželovi k narozeninám. Jen bych se chtěla zeptat – myslíte, že je vhodné použít do krému 40 % smetanu? Mám ji doma a obecně ji používám raději – lepe drží. Ale nevím, jestli by v kombinaci s čokoládou nebyl krém příliš tuhý. Na přípravu dortu budu mít jeden pokus, tak bych to nerada pokazila něčím takovým, jako je použití nevhodné smetany. 🙂 Děkuji, Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 1. 2020 v 8:53

      Na krémy tohoto typu je dostačující smetana 33%, protože krém bude držet hlavně i díky čokoládě. Můžete samozřejmě použít i tu 40%, ale je to zbytečné, krém bude hutnější, hustší a pevnější a je potřeba dát pozor, aby se nepřešlehal.

      Odpovědět
  • Unknown
    20. 4. 2020 v 9:27

    Zdravím, mohla bych prosím použít 2x 31% + 1x 40% smetanu ? Děkuji. Dort se chystám dělat manželovi již ve čtvrtek a předat v neděli. Myslíte, že můžu začít péct už takhle brzy? Ve čtvrtek péct a připravit náplň, v pátek plnit, v sobotu zdobit a v neděli předat? Děkuji. Raději se ptám, dortů ještě moc napecenych nemám 🙂.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 4. 2020 v 19:58

      Ano, smetanu můžete takto nahradit. Máte to dobře naplánované, takto rozfázovat přípravu je ideální 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      21. 4. 2020 v 6:46

      Mockrát děkuji, mějte se krásně 🌸. Vaše recepty jsou skvělé 🌸. Martina K.

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 4. 2020 v 13:35

    Dobrý den, s preslehanym krémem se už nedá nic dělat, že? 😔

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 4. 2020 v 19:15

      Údajně je možné šlehačku znovu svařit, vychladit a znovu našlehat. Ale nikdy jsem to osobně nezkoušela.

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 6. 2020 v 13:11

    Dobrý den prosím vás kdybych chtěla tenhle dort udělat dvoupatrový jak na to? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 6. 2020 v 11:48

      Udělat dva samostatné dorty a posadit je na sebe. Spodní patro doporučuji vyztužit.

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 6. 2020 v 15:51

    Dobrý den, stačí , když je krém v lednici jen 8 hodin.
    Děkuji, Mirka .

    Odpovědět
  • Terka
    23. 6. 2020 v 18:25

    Zdravim, Vase dezerty jsou bozske. Peču některé podle Vas a maji obrovsky uspech. Problem je ze ziju v Irsku, chci udelat tenhle dort pro kamaradku. Jenze nugatova cokolada se tu momental neneda sehnat. Prave se vracim z mesta a ani jeden obchod. Bude problem kdyz si vyrobim vlastní nugat? Bude to do kremu fungovat? Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 6. 2020 v 20:13

      Terko, klidně použijte kvalitní hořkou/mléčnou čokoládu, nemusí to být nugátová 🙂

      Odpovědět
    • Terka
      23. 6. 2020 v 20:36

      no sehnala jsem ledove kastany v polskem obchode, tak to mam jako verzi dve. Jde o to ze kamaradka zboznuje nugat a proto jsem taky volila vas dort. Jen si nejsem jista jestli to bude fungovatnkdyz si vyrobim vlastni. Dekuji

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 6. 2020 v 21:07

      Ledové kaštany můžete také použít. Nicméně tohle není typicky nugátový krém, stěžejní je v tomto případě čokoláda.

      Odpovědět
    • Terka
      23. 6. 2020 v 21:21

      Mockrat dekuji. Cokoladu mam skvelou a velice kvalitni. Vzdy si tady priplacim za kvalitnejsi suroviny. Jen je to obcas tezke. Celkove mam pocit ze tu maji o dost kvalitnejsi suroviny nez u nas. Ale taky je to pak nekdy orisek, kdyz pecu podle Vas nebo nejakeho českého receptu, sehnat suroviny, ktere odpovidaji a nebo musim poupravit recept.
      No verim ze se povede a bude chutnat jako vzdy. Mockrat dekuji za rady a i za to ze takhle pekne pisete recepty. Vase malinovo-cokoladove dortiky jsem delala jiz po druhe a to na sve narozeniny, a byl to obrovsky uspech.
      Jeste jednou moc děkuji.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 6. 2020 v 18:58

      I u nás se dají koupit kvalitní suroviny, bohužel někteří nejsou ochotni si připlatit 🙂 Vím, že v zahraničí je třeba problém sehnat náš klasický tvaroh, je tam více rozšířený cream cheese a to už není ono 🙂
      Tak držím palce, ať se povede.

      Odpovědět
  • Terka
    23. 6. 2020 v 20:35

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
  • Tereza
    25. 10. 2020 v 20:10

    Ježiš, ten vypadá skvěle!

    Odpovědět
  • Kateřina Koudelová
    30. 12. 2020 v 19:45

    Dobrý den,

    V neděli se chystám na tento dort. Je možné použít hnědou mandlovou mouku?

    Předem děkuji za Vaší odpověď a přeji dopředu mnoho úspěchu i v následujícím roce. 🙂

    Odpovědět
  • m
    6. 1. 2021 v 17:40

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na postup korpusu. Máte tam uvedeno, že se spojí 2 hmoty – 1. hmota: žlotky s van. cukrem a 2. hmota sníh s cukrem a potéže přidáte mleté mandle a kakao s moukou a pak olej. Nějak jsem nepochopila, jak to myslíte. myslela jsem, že se sníh dává až na závěr. Je to tak? A do jaké hnoty dáte ty manle, mouku+kakao a olej – do hmoty se žloutky????

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 1. 2021 v 8:54

      Není pravidlo, že sníh se dává až nakonec, vždy záleží na receptu. Tady je to přesně tak, jak se píše, tedy spojit sníh se žloutky a do toho pak velmi opatrně přidat sypké suroviny.

      Odpovědět
      • m
        14. 2. 2021 v 17:29

        Děkuji moc. Ještě bych se chtěla na něco zeptat. Tent dort jsem upekla, prý by moc dobrý, ale když jsem dělala tu čokoládovou polevu dle Vašeho receptu, tak se v rozvařené čokoládě udělaly takové tučné loužičky a nešlo to romíchat. Dort jsem poté polila čokoládou a rozetřela, ale když jsem ho pak dala do ledničky a vytáhla ho pro oslavence, čokoláda na povrchu dortu měla jakousi našedlou barvu a místy tam byla světlá místa (tučná) místa. Dort byl flekatý, nebyl tak pěkný jako čerstvě po upečení. Sytě hnědý byl jen po stranách. Nevíte, co mám příště udělat, aby se to znova nestalo?? Předem děkuji za odpověď 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          14. 2. 2021 v 20:27

          Čokoláda se nesmí vařit. Zřejmě jste ji moc zahřála a oddělilo se kakaové máslo, které pak způsobí ta světlá místa. Na vině může být i méně kvalitní čokoláda … 🙂

          Odpovědět
  • Vendula
    14. 1. 2021 v 13:04

    Dobrý den, nejprve bych chtěla pochválit Vaše recepty, vše, co jsem zatím vyzkoušela popřípadě později si upravila dle svého, je výborné. Ale chtěla bych se Vás zeptat, zda u pečení dortových korpusů preferujete pečení horkovzduch / horní+spodní ohřev / páru? Pořídila jsem si novou troubu i s funkcí páry právě kvůli pečení, tak zda nemáte zkušenost, co se týče teplot a chování trouby při takovém pečení. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 1. 2021 v 14:59

      Vendulo, děkuji 🙂 korpusy i většinu sladkého peču pouze na horní a dolní ohřev. Moje osobní zkušenost je, že horkovzduch vysušuje … S parní troubou zkušenost nemám, ale pro některé druhy pečiva to bude určitě přínos.

      Odpovědět
  • Eliška
    1. 2. 2021 v 20:20

    Dobrý den,
    váš recept mě moc zaujal a chtěla bych ho vyzkoušet, jen se chci zeptat, jak moc korpus v troubě vyběhne? Mám formu širokou 24 cm a vysokou cca 5,5 cm. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 2. 2021 v 8:02

      Já peču ve formě 23 cm a obvykle je tak 6-7 cm vysoký. Máte formu nepatrně větší, tak by to mohlo vyjít 🙂

      Odpovědět
  • Eliška
    2. 2. 2021 v 11:02

    Super, děkuju moc 🙂

    Odpovědět
  • H
    12. 2. 2021 v 15:31

    Dobrý den Míšo, chtěla bych Vás poprosit o radu. Chystám se upéct tento pařížský dort, budou ho jíst i děti, tak nevím jestli je vhodnější na pokapání korpusu místo rumu (příp. čoko. likéru) použít třeba malinové pyré a do krému dát mražené maliny? Nerada bych dort úplně pokazila. Také jsem se chtěla zeptat jestli do pařížského krému mohu přidat i mascarpone ( viděla jsem to u vás v jiném receptu), nezmění to chut´ krému? příp. kolik maccarpone na toto množstní krému dát? Děkuji za odpověď. H.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 2. 2021 v 16:25

      Dort můžete klidně doplnit o maliny i malinové pyré, také tuto variantu dělám a je skvělá. Akorát už to nebude ten typický čokoládový dort, ale to vůbec nevadí.
      Mascarpone do krému přidat můžete, má neutrální smetanovou chuť a krém je díky němu stabilnější. Na množství krému v receptu můžete klidně přidat 200-250g, hned na začátku a šlehat současně.

      Odpovědět
  • Monika
    23. 2. 2021 v 17:45

    Dobrý den, mám dělat pařížský dort a ten váš mě zaujal. Mám udělat jen malý. Mám formu 17cm. Myslíte že bude stačit polovina surovin? Děkuji Moňa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 2. 2021 v 18:07

      Poloviční dávka je na formu ca. 16 cm, takže na tu Vaši by to mělo taky stačit 🙂

      Odpovědět
  • Jaroslava
    28. 2. 2021 v 11:56

    Dobrý den, úžasný dort, povedl se mi. Už peču jen podle Vašich receptů. Moc Vás obdivuji. Děkuji za vše. Jaroslava

    Odpovědět
  • Ivana
    6. 3. 2021 v 11:12

    Dobrý den Míšo,
    miluju Vaše recepty jsou úžasné. Máte můj obdiv!

    Odpovědět
  • Mirek Hloušek
    9. 3. 2021 v 12:49

    Dobrý den Míšo, můžu se zeptat jak moc má smetana s čokoládou na krém v lednici zhoustnout? Předpokládám, że moc ne když jebtam na 750ml smetany 300gr čokolády, z toho 150gr mléčné s nugátem. Dělám tento typ krému poprvé tak jsem trošku nesvůj, že je to stále řidší a je to v lednici od včerejší noci. Děkuju.

    Odpovědět
    • Mirek Hloušek
      9. 3. 2021 v 13:28

      Vím, že se bude ještě šlehat a budu ho našlehávat ještebs mascarpone 250gr. A poslední dotaz, je krém vhodný i na obmazání? Nebudu dělat polevu na celý dort, chci pouze obmazat a udělat stékance.

      Odpovědět
      • Míša Landová
        9. 3. 2021 v 15:35

        Ano, mascarpone přidat můžete, krém bude stabilnější. Já tento krém na obmazání běžně používám, jen je dobré nešlehat ho úplně do tuha. Pro obmaz je lepší volnější konzistence 🙂

        Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 3. 2021 v 15:34

      Nebojte, krém to bude až po vyšlehání 🙂 Je to obdoba pařížské šlehačky, takže je v pořádku, že je to tekuté. Někdy více, někdy méně, záleží na kvalitě čokolády a smetany. Každopádně stejně jako samotná šlehačka, i tohle zhoustne a získá objem až šleháním. Jen pozor, šlehat pomalu a pozorně, rychle se přešlehá 🙂

      Odpovědět
      • Mirek Hloušek
        9. 3. 2021 v 16:02

        Smetany jsem dal 2×33% a 1×40%, aby byl ve finale s mascarpone vhodny i na dozdobeni.
        Já jsem si to myslel s tou „tekutosti“ a děkuju za utvrzení. Jdu na to, dělám dort manželce ke kulatinám.

        Odpovědět
        • Mirek Hloušek
          9. 3. 2021 v 16:06

          A čokoládu jsem použil schogetten nugát a hořkou 52% Lídl.

          Odpovědět
        • Míša Landová
          9. 3. 2021 v 16:19

          Tak držím palce, ať se povede 🙂

          Odpovědět
  • Jana Cihlářová
    18. 3. 2021 v 9:17

    Dobrý den, chystám se na Vás úžasný dort a ráda bych se zeptala jak píšete -celý dort pomažte zbylou třetinou krému, tak jestli se mají pomazat i boky dortu nebo jen vrch?
    Moc děkuji a snad se mi povede 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 3. 2021 v 15:38

      Celým dortem je myšleno opravdu celý 🙂 tedy nejen vršek, ale i boky dortu 🙂

      Odpovědět
  • Ivana Foltynova
    23. 3. 2021 v 12:04

    Dobry den, uz jsem pekla vas karamelovy dort, ten chutnal uplne vsem, dokonce i manzelovi, ktery tvrdi, ze karamel nema rad ;-). Nedavno jsem pekla kamaradce vas kubansky dort a ta by chtela dalsi, jen vetsi. A tak se ptam, bojim se, kdyz ho udelam vetsi, korpus proriznu na 2x, aby spodni korpus udrzel dalsi patro s parizskou slehackou a banany. Bude lepsi pouzit korpus z tohoto receptu nebo zustat u korpusu z kubanskeho dortu? Pripadne pridat vice mascarpone do slehacky aespon u prvni spodni vrstvy? Moc dekuji za vasi odpoved 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2021 v 14:40

      Kubánský jsem nikdy dvakrát prokrojený nedělala, ale myslím, že to nebude problém 🙂 běžně plním dorty spoustou ovoce a banány nejsou o moc těžší, navíc na nich ten druhý plát bude dobře „sedět“. Já osobně mám radši korpus, který je u Kubánského dortu, ale použít se dají oba 🙂

      Odpovědět
      • Ivana Foltynova
        24. 3. 2021 v 12:05

        Moc dekuji za Vasi odpoved ☺️

        Odpovědět
  • Drahomíra
    25. 4. 2021 v 17:46

    Míšo,dnes jsem pekla korpus n pařížský dort, měla jsem krásné těsto, nádherně našlehané bílky, nadýchané…zvolila jsem nastavitel.ráfek na prům.23cm, neboť mám dort.formu 24cm, tak aby nebyl korpus nízký.Udělala jsem si i dno z pečícího papíru..upekla jsem aevím kde jsem udělala chybu, korpus je nízký, že ho sotva 2x prokrojím.Když jsem nalila těsto do formy, klepla jsem s ním, aby praskly bubliny, je možné, že to byla ta chyba, proč mi korpus nevyskočil vyšší?Dělala jsem již několik dortů, ale korpus světlý a vždycky mi krásně vyběhl.Tak asi budu muset z kmorpusu vykrájet mini dortíky:-( Chtěla jsem ho pro dědu a manžela k svátku, ach jo.1x prokrojený je málo..to by byl dortík nízký a suchý:-( Poradíte mi? Jedině upéct ještě 1 korpus..Pěkně jsem si to čas.rozvrhla, abych měla krém i korpus 2 dny pře sestavením a nějak mi to nevyšlo.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2021 v 20:11

      Obávám se, že to bouchání nebyl moc dobrý nápad, u těchto šlehaných těst to není moc vhodné. V tuhle chvíli už s tím nic neuděláte, jedině upéct ještě jeden korpus … Občas se prostě nepovede, ale nevěšte hlavu, kakaový korpus je obecně náročnější na přípravu a někdy se prostě tak úplně nepovede. Osobně doporučuji korpus, který je u pařížského dortu v kuchařce 🙂

      Odpovědět
      • Drahomíra
        25. 4. 2021 v 22:48

        Děkuji Míšo.
        Vaší překrásnou kuchařku mám, tak nastuduji.
        Chtěla bych zkusit přidat mražené maliny jako u čokoládového dortu s višněmi, které nemám.Mohu postupovat s mraženými malinami stejně jako u postupu s višněmi s cukrem – tedy svařit s cukrem a do vody lžičku kukuřič.škrobu?Nezkazím to? Jen vynechám tu Griotku, protože ta s malinami asi nejde dohromady,že?Vzhledem k nižšímu korpusu bych výšku s krémem a malinami třeba navýšila…poradíte mi ještě v tomto kroku?Děkuji

        Odpovědět
        • Míša Landová
          26. 4. 2021 v 8:29

          Maliny nejsou v tomto případě moc vhodná náhrada. Rozvaří se a bude z toho jen kaše. Pokud chcete použít maliny, doporučuji použít mražené, ty vmáčknout rovnou do krému do dortu a prokapat malinovým pyré 🙂 dělám často a je to vynikající 🙂 Dort můžete zvýšit nějakým výraznějším zdobením nahoře na dortu … maliny, krém … určitě si poradíte .)

          Odpovědět
  • Lenka
    1. 5. 2021 v 13:04

    Dobrý den, Míšo, včera jsem pekla Váš dort synovi k narozeninám a šíleně jsem se natrápila u korpusu. Těsto mi v troubě vůbec nevyběhlo (zůstala mi asi 1,5cm placka) a na druhý pokus to samé. Obě těsta jsem dělala ze stejných surovin, jen u toho prvního jsem přidávala rozpuštěné máslo a u druhého olej a menší poměr kakaa (došlo mi…). Mandlovou moukou jsem použila od firmy Natural. Poradila byste mi v čem by mohl být problém? Placky byly dnes měkké, dokonce mi přišly lehce vlhké. Krém se mi naštěstí povedl, i když chvíli jsem se bála, že už ho nevyšlehám. 🙂
    U jiných Vašich receptů jsem slavila úspěch. Vaše stránky jsou skvělá inspirace a pečení podle nich je radost, moc děkuji.
    Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 5. 2021 v 20:36

      Tak to mě mrzí, že se korpus úplně nepovedl. U piškotového těsta je základ dobře ušlehaný sníh a hlavně pak velmi opatrně a s citem vmíchat mouku a vše ostatní, jen ručně stěrkou, nikoliv šlehačem nebo metlou od robota. Sníh Vám nesmí spadnout, jinak korpus v troubě nenaběhne … těsto se také nesmí přemíchat a nesmí se s ním bouchat 🙂 věřím, že to příště bude lepší 🙂

      Odpovědět
  • Adela
    10. 5. 2021 v 21:57

    Zdravím Míšo, peču už téměř jen podle Vás, vaše recepty jsou skvěle. Rada bych se zeptala myslite ze by na tento dort šla použit Vaše zrcadlova poleva? Mohu dat i tento dort do mrazáku?

    Předem moc děkuji za radu
    Adéla 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 5. 2021 v 13:55

      Nikdy jsem nezkoušela, ale myslím, že by to šlo 🙂 kousek pařížského dortu jsem kdysi mrazila a po rozmrazení byl dobrý 🙂

      Odpovědět
      • Adela
        11. 5. 2021 v 15:21

        Super, moc děkuji. Vyzkouším a snad se povede 🙂

        Odpovědět
  • Adela
    11. 5. 2021 v 13:49

    Zapomněla jsem napsat ze se jedna o Pařížský dort a na nej by měla přijít zrcadlova poleva.
    Děkuji Adéla 😊

    Odpovědět
  • Eva
    17. 9. 2021 v 19:22

    Krásný večer, Míšo! Velmi jsem se těšila, že tento dort upeču dceři k narozeninam. Jsem zvykla přesně do puntiku dodržovat receptury, nicméně můj muž se při odpoledním nakupu rozhodl ignorovat můj seznam a místo nugatove čokolády koupil Nutelu🤢 a místo 60% čokolády 85% 😢 Jsem úplně v koncích, dort potřebuji nějaký začít dělat a možná bych při velké námaze ty suroviny nějak zvladla sehnat, ale bylo by to velmi komplikované a výsledek je nejistý. Moc Vás prosim nedokázala byste mi poradit zda vy to mohlo fungovat i s tím co mám? Mnohokrát dekuji. Eva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 9. 2021 v 20:03

      Evo, to se tak někdy bohužel stane 🙂 nutelu bych do krému raději neriskovala, ta 85% čokoláda použít nejspíš půjde, ale určitě nevařit, jen zalít horkou smetanou, dát jí méně a určitě přisladit. Přesné poměry Vám neřeknu, nikdy jsem nedělala … bude to chtít od oka a ochutnat.

      Odpovědět
      • Eva
        18. 9. 2021 v 8:14

        Moc Vám děkuji za odpověď, Míšo.

        Odpovědět
      • Eva
        20. 9. 2021 v 10:42

        Krásné pondělí, nakonec jsem si sehnala ty správné čokolády a chci Vám moc poděkovat, recept naprosto úžasný, práce mi šla od ruky a dort naprosto vynikající! Dcera a jejich 9 kamarádek si pochutnaly😀 Děkuji za Vaše stránky, další dort peču v listopadu a už teď se těším!

        Odpovědět
  • Dita
    25. 9. 2021 v 13:21

    Milá Míšo! Jsem tak ráda, že jsem vás objevila! Tenhle dort a náplň, to je nebe v hubě. Pro milovníky čokolády jak stvořený, žádné velké složitosti a tak skvostný výsledek. Těším se až vyzkouším zase nějaký váš recept.

    Odpovědět
  • Lukáš
    28. 10. 2021 v 19:52

    Zdravím již mám za sebou několik pařížských dortů ale bohužel váš korpus se mi vůbec nepovedl zůstal nízký a tuhý jsem zklamaný protože zde máte spoustu dobrých reakcí ale za mě nedoporučuji vrátím se k osvědčenému stylu pečení

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 10. 2021 v 19:55

      To mě mrzí, že se nepovedl, ale automaticky to neznamená, že je to špatný recept. Pokud byl nízký a tuhý, musel jste udělat chybu v postupu 🙂 je mnohokráte vyzkoušený, nejen mnou, a po upečená je vysoký a krásně nadýchaný. Nicméně chápu a pokud máte jiný recept vyzkoušený a osvědčený, není důvod to měnit.

      Odpovědět
    • Lenka
      10. 11. 2021 v 15:45

      Dobrý den,

      Zkoušela jsem dort a korpus byl výborný, jen krém se mi nepovedl. Čokoládu se šlehačku jsem připravila den předem, ale když jsem chtěla další den slehat, byla hmota velmi tuha a úplně obalila metly slehace. Bála jsem se, at nepresleham, tak jsem zkusila teochu nahrát v teple vodě, vše se pak ale úplně srazilo. Nemáte nějaký tip, co bylo spatne? Při jaké teplotě slehat náplň? Dekuji

      Odpovědět
      • Míša Landová
        10. 11. 2021 v 19:43

        Nepoužila jste čokoládu či smetanu s vyšším podíle tuku či kakaa? Pokud se držíte receptu, nemělo by to být takto tuhé. Šlehá se to vždy vychlazené, přímo z lednice a dá se případně naředit přidáním studené smetany.

        Odpovědět
  • Petra
    11. 11. 2021 v 20:04

    Dobrý večer. Už dělám podruhé. Je fakt skvělý. I postup. Ale ani jednou se mi nepovedla poleva. Vždy se mi oddělí jakoby tuk od čokolády. Nechápu to. má někdo stejnou zkušenost a tím pádem i řadu, jak to vychytat? Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 11. 2021 v 8:25

      Pokud se Vám odděluje tuk, máte buď příliš horkou smetanu nebo nekvalitní čokoládu.

      Odpovědět
  • Misa
    27. 2. 2022 v 12:10

    Dobry den,

    Chci se zeptat zda misto mandlove mouky lze pouzit obyc. Hladkou mouku nebo jinou?

    Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 2. 2022 v 15:39

      Díky mandlové mouce je korpus nadýchaný, křehký … můžete nahradit mletými mandlemi. Lze dát samozřejmě i hladkou mouku, ale výsledek se bude nepatrně lišit.

      Odpovědět
  • Lucie
    1. 3. 2022 v 13:32

    Dobrý den,

    chtěla bych upéct Váš Pařížský dort pro maminku k narozeninám, s tím, že bych chtěla ještě vnitřek doplnit o maliny, borůvky a jahody, co jsem četla, tak snad to půjde. 🙂 Každopádně bych se ještě chtěla zeptat, chtěla bych aby zvenku dort vypadal jako „bílý“, tudíž bych ho chtěla zahladit bílým krémem, v hlavě mám klasiku šlehačka + mascarpone, ale nejsem si jistá a tak bych se Vás chtěla zeptat jestli se to nebude tlouci s paříží uvnitř, příépadně jaký jiný krém byste doporučila? 🙂 (Do bílé čokolády se mi jít nechce, protože mám v plánu zvenku vtisknout živé květiny, lístky máty,…

    Předem děkuji a přeji krádný den.

    S pozdravem,

    Lucie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 3. 2022 v 15:24

      Ano, krém ovocem doplnit můžete, osobně bych volila maliny 🙂 na obmazání klidně použijte navrhovaný krém mascarpone a šlehačka, chuťově je neutrální a k čokoládě se hodí.

      Odpovědět
      • Lucie
        1. 3. 2022 v 21:25

        Dobrý večer, moc děkuji za rady a tipy. 🙂 Ještě mě napadla varianta obmazat dort zbylou paříží, zamrazit a přestříkat bílým kakaovým máslem, myslíte si, že by to taky tak šlo? 🙂
        Hezký večer,
        Lucie

        Odpovědět
        • Míša Landová
          2. 3. 2022 v 9:02

          Myslím, že šlo, ale zkušenost nemám 🙂

          Odpovědět
          • Lucie
            2. 3. 2022 v 10:11

            Dobrý den, moc Vám děkuji za Váš čas a ochotu. 🙂
            Ať se daří.
            S přáním krásného zbytku týdne,
            Lucie

  • Gabriela
    12. 4. 2022 v 11:27

    Dobrý den, dneska jsem dělala tento pařížský dort pro přítelovu mamku a paráda ❤️ je to úžasný a pečení mě opravdu baví a ta šlehačka je výborná! Moc děkuji za krásný recept. S přáním hezkého dne. Gabriela 🌷

    Odpovědět
  • Dana
    19. 5. 2022 v 20:47

    Miso, moc Vas zdravim. V diskusi jsem se docetla, ze jste kousicek parizskeho dortu zamrazila. Chci se zeptat, lze zamrazit tedy cely dort. A muzete mi napsat, jak ho zabalit, aby byl ok. Dekuji moc.
    A je naprosto dokonaly. Takze i velke podekovani za recept.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 5. 2022 v 8:16

      Asi by šel zamrazit i celý dort, nikdy jsem nedělala. Nicméně polevu bych asi dala až po rozmražení. Dort nechte zamrazit na podložce a pak zabalte do folie, případně pokud máte velkou krabici, dejte do ní. Určitě bych ale nemrazila příliš dlouho.

      Odpovědět
  • Katka
    16. 8. 2022 v 20:25

    Hezký večer. Budu péct tři patrový dort. Je tento krém do všech pater v pohodě? Zajímá mě jak ho udělat pevnější , určitě dám 40% smetanu a třeba víc hořke jak nugatove čokolády aby spodní patro udrželo i horni? A pak ještě jedna otázka, obmazany Bílkovo máslovým k tomuto krému bude chuťově v pořádku? Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 8. 2022 v 20:45

      Krém v trochu inovované podobě používám bez problému do všech dortů. U patrového je samozřejmě potřeba výztuha jednotlivých pater. Smetana ani čokoláda s vyšším podílem tuku není příliš vhodná, nezískáte s ní pevnost, ale spíše hutnost … sněhový máslový krém je neutrální chuti, hodí se víceméně ke všemu.

      Odpovědět
  • Marketa
    28. 9. 2022 v 16:12

    Nevim, co delam spatne, ale muj korpus je oproti Vasemu ani ne polovicni. Sla jsem presne podle Vaseho navodu 🙁 je to uz nekolikaty recept a stale nemuzu dosahnout vysokeho a nadychaneho korpusu. Stale je to tezka placka.

    Odpovědět
  • Eliška
    13. 10. 2022 v 21:11

    Hezký večer, Míšo,
    již po druhé jsem zkoušela kakaový korpus podle Vašeho receptu a bohužel se mi stává, že když vmíchávám mouku do bílků, tak mi těsto spadne. Vždy vmíchávám mouku stěrkou. Mám špatně vyšlehané bílky? Děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 10. 2022 v 21:26

      Ano, nejspíš bude málo pevný sníh, který pak nevydrží míchání …

      Odpovědět
      • Kristýna
        15. 10. 2022 v 22:21

        Dobrý den,
        zanechala jsem Vám teď v podstatě stejný dotaz se spadeným těstem. Omlouvám se, nevšimla jsem si tohoto. Měla jsem bílky hezky našlehané, pevné i špičky. Takže tedy ještě delší šlehání bílky zpevní ještě více? Děkuji

        Odpovědět
        • Míša Landová
          16. 10. 2022 v 22:09

          Ano, sníh musí být opravdu pevný a šlehaný pozvolna, ne příliš rychle, aby byl stabilní …

          Odpovědět
  • Kristýna
    15. 10. 2022 v 22:17

    Dobrý den,
    prosím o radu se zamícháváním mouky do směsi sněhu a pěny ze žloutků a cukru. Vždy je vsechno krásně bohaté a pak se snažím jemně zamíchat mouku a nakonec mi těsto v míse spadne na polovinu. Dnes se mi to stalo zase, dělám na zítra tento pařížský dort, tak se těším na výsledek. Máte tedy nějaký fígl, pohyb ruky nebo něco, aby těsto zůstalo krásně objemné prosím?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 10. 2022 v 22:08

      Základem je do pevna vyšlehaný sníh … pokud není dost pevný, nevydrží míchání a těsto spadne. Samozřejmě je potřeba míchat s citem, těsto lehce obracet, nemíchat jako v hrnci …

      Odpovědět
  • Martina
    21. 10. 2022 v 12:18

    Dobrý den, Míšo, děkuji za Vaše stránky, jsou mi už několik měsíců inspirací 😉 Když naše babička pronesla přání, že chce k narozeninám Pařížský dort, bylo jasné, kam půjdu pro recept a už se těším až ho zkusím, protože vypadá nádherně. Ale zarazilo mě, že píšete na začátku o Pařížské šlehačce, ale potom je uveden recept na čokoládový krém. Jak to tedy je? Mám použít Pařížskou nebo tento krém? Nebo jsem to špatně pochopila a Pařížská se tu nepoužívá? Nebo je jen na dozdobení? A je lepší udělat Pařížskou šlehačku z kakaa nebo čokolády? V čem je rozdíl? Moc děkuju. S vámi mě ta cukrařina opravdu baví 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 10. 2022 v 13:51

      Díky, jsem ráda, že zde nacházíte inspiraci 🙂 Pařížská šlehačka je rozlišuje lehká, uvařená jen z kakaa a smetany, recept najdete u dortu Harlekýn. Pak je tzv. těžká paříž, to je tento krém, kde je použita smetana a čokoláda. Z mého pohledu už je to spíše krém, proto tedy ten název. Nicméně určitě není vhodné použít kupovanou pařížskou šlehačku … 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana
    12. 11. 2022 v 16:38

    Dobrý den, Míšo, chystám se na tento dort a opravdu v těstě není kypřící prášek? Mám obavy, aby korpus vyskočil😬

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 11. 2022 v 17:54

      Je to piškotový korpus, kde to stojí a padá jen na dobře vyšlehaném sněhu. Prášek tam nepatří.

      Odpovědět
  • Anežka
    31. 1. 2023 v 22:53

    Dobrý den,
    Vím,že du s hloupý dotazem,ale za zeptani člověk nic nedá…
    Mam dělat dort pro kamarádku a ta chce půl dortu zamrazit. Chtěla bych se zeptat na názor zda tento dort lze zamrazit a po rozpuštěnízda nebude rozblemcaný?
    Chtěla bych do něj dát I maliny..

    Smetanu s mascarpone jsem vyloučila, pak jen jediné máslovy.. děkuji a přeji pěkný den

    Odpovědět
  • Petra Tláskalová
    5. 3. 2023 v 17:46

    Dobrý den, Vaše stránky jsou luxus.😁 Mám dva dotazy. 1. Potřebovala bych jeden korpus světlý. Moc mi chutná tento tmavý, když vynechán kakao, nebude to problém? 2. Krém, mohu si připravit v neděli a dělat až v úterý? Děkuji za odpovědi, hezký den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 3. 2023 v 12:39

      Díky 🙂 na světlý korpus doporučuji trochu jiný recept, např. u příspěvku Ovocný narozeninový dort č. 2. Nicméně pokud byste chtěla tento, tak kakao nahraďte moukou.
      Ano, krém si můžete připravit několik dní předem a vyšlehat ho až před použitím.

      Odpovědět
  • Petra
    5. 3. 2023 v 17:47

    Dobrý den, Vaše stránky jsou luxus.😁 Mám dva dotazy. 1. Potřebovala bych jeden korpus světlý. Moc mi chutná tento tmavý, když vynechán kakao, nebude to problém? 2. Krém, mohu si připravit v neděli a dělat až v úterý? Děkuji za odpovědi, hezký den.

    Odpovědět
  • Lucie
    6. 3. 2023 v 9:25

    Děkuji za skvělý recept. Po dlouhé době se mi povedl vláčný kakaový korpus, krém také nemá chybu, perfektní 👏

    Odpovědět
  • Martina
    8. 7. 2023 v 14:49

    Dobry den Miso, je prosim nutne parizsky dort obmazat i z boku? Nebo staci vrch a pak polit cokoladou? Moc dekuji.

    Odpovědět
  • Regi
    6. 10. 2023 v 9:40

    Dobry den, prosim Vas, hodil by se k tomuto korpusu svetly krem ze slehacky a mascarpone? Korpus mame moc radi, ale cekame na navstevu odpurkyni „hnedych“ kremu. Napadlo me vyuzit tenhle vyborny korpus a vymenit krem, ale nevim, jestli na to nebude moc tezky? Predem diky za radu a za vsechny recepty 🙂

    Odpovědět
  • Kamila
    28. 3. 2024 v 6:25

    Dobré ráno, tento dortík se mi moc líbí a budu dělat sestře k narozeninám, je to čokoholik 😀 korpus již mám, jen malý dotaz, u toho krému mám opravdu šlehat tyčovým mixérem? Ne metličky?

    Děkuji a přeji krásný den

    Kamila

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 3. 2024 v 10:37

      Základ krému se mixuje tyčovým mixérem a po vychlazení se šlehá šlehačem (metličkami) 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

4.2

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ