Menu
Dorty

Vanilkovo-čokoládový dort

Dorty jako takové připravuji moc ráda, o to víc, když je některý z nich určen jako dárek. Obvykle se snažím zjistit, co má oslavenec rád nebo naopak nesnáší, aby si na dortu opravdu pochutnal. Pokud mám volnou ruku, řídím se většinou svou vlastní intuicí nebo volím osvědčenou klasiku. Stejně tak tomu bylo u tohoto dortu 🙂 

Oslavencem byla babička mých známých, která slavila úctyhodné 88. narozeniny. Okamžitě jsem zavrhla „moderní“ příchuti typu mango nebo pistácie a vsadila na vanilku s čokoládou, která mimochodem patří i k mým favoritům. A protože má babička ráda marcipán, přidala jsem pár dekorací z této mandlové hmoty. V dortu samozřejmě nechybí ani rum, kterým hojně prokapávám dortové pláty.

Protože jsem si už před časem oblíbila krémy na bází smetany a čokolády, tzv. šlehané ganache, volba byla jasná. Oba krémy, vanilkový i čokoládový, je potřeba připravit den před plněním dortu. Obecně doporučuji rozdělit přípravu dortu do 2-3 dnů, dortům tohoto typu to jednoznačně prospěje. První den si můžete také upéct dortový korpus, tentokrát jsem vybrala vanilkový se strouhanou čokoládou.

Zvažovala jsem ještě variantu přidat do dortu nějaké ovoce, např. kompotované broskve nebo višně, ale nakonec jsem to zavrhla. V naší rodině by to bylo považováno za barbarství, „kazit“ tak dobrý dort ovocem 🙂 Pokud ale máte ovoce v dortech rádi, klidně si ho tam přidejte.

Z níže uvedených surovin připravíte dort o průměru cca 23 cm.

Vanilkový krém:

180 g bílé čokolády
200 g smetany ke šlehání 33%
1 lžíce glukosy nebo medu
vanilková pasta (řiďte se pokyny výrobce a vlastní chutí), lze nahradit vanilkovým luskem
+ k našlehání 150 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu dejte do mísy a rozpusťte ve vodní lázní nebo mikrovlnné troubě. 

Smetanu zahřejte společně s glukosou (medem), přidejte vanilkovou pastu a dobře promíchejte. Ve třech krocích nalijte na rozpuštěnou čokoládu a vymíchejte do hladka. Nakonec prošlehejte tyčovým mixérem. Přikryjte folií a dejte do lednice min. na 12 hodin vychladit.

Až budete chtít dort plnit, přilijte k vychlazenému základu 150 g smetany, dobře promíchejte stěrkou a vyšlehejte do pevného krému. Doporučuji ke konci šlehat raději na nižší otáčky. 

Čokoládový krém:

300 g smetany ke šlehání 33%

100 g hořké čokolády 50-60%

Čokoládu nasekejte na malé kousky, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Stěrkou vymíchejte do hladka, pak ještě promixujte tyčovým mixérem. Přikryjte folií a dejte do lednice min. na 12 hodin vychladit.

Před plněním dortu vychlazenou směs vyšlehejte do pevného krému. Ke konci šlehejte raději pomaleji, aby se krém nepřešlehal. 


Vanilkový korpus s kousky čokolády o průměru 23 cm:

6 vajec, odděleně (použila jsem velikost „L“)

180 g cukru krupice

1 lžíce vanilkového cukru

200 g hladké mouky

30 g hořké čokolády min. 50%, hrubě nastrouhané

50 g rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno kulaté dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. 

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte nastrouhanou čokoládu, prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. 

Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle. 

Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 

Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu.

Sestavení dortu

Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou Vám tři pláty. V případě potřeby seřízněte vršek dortu do roviny.

První plát položte na tác, pokapejte rumem nebo vaječným koňakem a rozetřete čokoládový krém. Přiklopte druhým plátem, opět pokapejte alkoholem a rozetřete vanilkový krém. Na vanilkový krém položte třetí plát a lehce přimáčkněte. Malé množství krému si nechte na pomazání dortu z boku a na navrchu. Dort dejte vychladit do lednice, nejlépe přes noc.

Čokoládová poleva:

200 g hořké čokolády 50-55%

150 g smetany ke šlehání 33%

Nasekanou čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Stěrkou vymíchejte do hladké emulze a nechte za občasného míchání při pokojové teplotě zcela vychladnout. Směs by měla zhoustnout.

Vychlazený dort polijte připravenou polevou. Nejlépe to jde na mřížce, kterou si položíte na tác či větší talíř. Přebytečná poleva krásně zteče a můžete ji tak použít opakovaně. Polevu na bocích můžete lehce upravit (uhladit) nožem. Dort přendejte na tác nebo dortovou podložku a jakmile začne poleva trochu zasychat, dozdobte.

Ozdoby na dort

marcipán (min. 30% podíl mandlí)

kousky čokolády

cukrové kuličky

prášková barva

Dekorace doporučuji připravit před politím dortu, protože poleva rychle tuhne a dekorace by pak hůře držely.

Marcipán vyválejte na pruh cca 70 cm dlouhý, výška 4-5 cm. Já si obvykle připravím pruh trochu širší a pak podle pravítka seříznu do roviny. Marcipán neválejte příliš do tenka, jinak se bude trhat a natahovat. Pruh můžete nechat chvilku „oschnout“, bude se pak lépe přenášet na dort.

Z marcipánu si můžete také vyrobit jednoduché kytičky, stačí vyválet z marcipánu malý proužek, po jedné delší straně lehce zmáčknout a srolovat do ruličky.

Marcipán jsem použila i na „zlaté“ kuličky. Jednoduše jsem si udělala kuličky z marcipánu a pomocí štětce pak nanesla zlatou práškovou barvu.

Zbytek dekorace tvoří nalámané kousky čokolády a cukrové kuličky.

recept na korpus z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept

132 Comments

  • Anonymní
    13. 5. 2016 v 21:01

    No Míšo, teda to je zase nádhera!! Elegantní a precizní, to se bude oslavenkyni moc líbit! Já se vždycky tak těším, jakou krásu sem dáte, děkuji. Pohodový víkend, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 5. 2016 v 21:56

      Mileno, děkuji, děkuji a děkuji :)) na oslavě jsem nebyla, ale podle přítomných byla prý babička z dortu nadšená 🙂 pěkný víkend i Vám. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      14. 5. 2016 v 10:23

      No, aby ne, z takové krásy!!:-)M.

      Odpovědět
  • Michaela
    16. 5. 2016 v 7:27

    No tak ten je opravdu luxusní! Ne, že by od Vás něco luxusní nebylo, ale tenhle je nadčasový. Jste neskutečně šikovná a Vaše stránky miluju:-))). Ať se daří, Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 5. 2016 v 16:22

      Míšo, moc a moc děkuji 🙂 Vašich návštěvsi velmi vážím 🙂 Míša

      Odpovědět
    • 5
      19. 3. 2019 v 7:09

      Dobrý den,chci upect vas dort.Ale na korpus pruměr 31,ma zdvojit davky na celý dort?Dekuji

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 3. 2019 v 9:28

      Ano, dvojitá dávka by měla stačit.

      Odpovědět
      • Lenka
        23. 9. 2020 v 21:43

        Dobrý večer, budu péct Váš dort – v trošku jiné podobě, ale ingredience chci zachovat. Dortovou formu mám o průměru 27 cm. Mám i v tomto případě použít dvojitou dávku?

        Odpovědět
  • Marie
    30. 5. 2016 v 17:55

    Ahoj Míšo, prosím tě, zvládne ten vanilkový krém zamrazení 😐.Děkuji Maru

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 5. 2016 v 19:08

      Ahoj Maru, pokud nemáš ještě našlehaný s další smetanou, tak základ dej klidně zamrazit 🙂 copak? Nějaké komplikace? 🙂

      Odpovědět
    • Marie
      30. 5. 2016 v 19:25

      Komplikace ani ne,ale chci to polít zrcadlovou polevou tak bych to chtěla strčit na noc do mrazáku. Krém je,ale trochu řidší, než na co jsem zvyklá. Ď. M.😊

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 5. 2016 v 19:31

      Aha, já myslela že chceš mrazit jen krém 🙂 myslím, že i celý dort by měl jít zamrazit, čokoláda by to měla udržet 🙂 řidší? ono záleží na bílé čokoládě, každá se chová trochu jinak, protože já ho měla docela tuhý 🙂

      Odpovědět
    • Marie
      30. 5. 2016 v 19:43

      Ve srovnání s krémem třeba s mascarpone mi připadal o dost řidší …..no nic prásknu to do mražáku a budu vidět co to udělá…..i slepice si občas potřebují pochutnat :-))))))Děkuji a pa

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 6. 2016 v 14:30

    Zdravím, chystám se na tento vanilkový krém příští týden. Chci se jen zeptat, kolik té vanilkové pasty by tam mělo přijít…děkuji Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 6. 2016 v 14:34

      Terezo, zdravím, záleží, od jaké firmy pastu máte, doporučuji řídit se pokyny na krabičce nebo podle chuti 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 8. 2016 v 6:38

    Dobrý den, nikde se nemůžu dočíst, kdy dávám na dort třetí plát korpusu 🙂 Dám první, čoko polevu, druhý, vanilkovou polevu a pak dám třetí a obmažu ještě vrch a kraje zbytky krému? Díky za info.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 8. 2016 v 6:44

      Dobrý den, ano, je to přesně jak píšete, třetím plátem se dort uzavře 🙂 a pak celý obmaže. Do popisu raději doplním. Děkuji. Mila

      Odpovědět
    • Unknown
      5. 8. 2016 v 11:32

      Děkuji za odpověď, už se moc těším a pak dám vědět, jak se povedl 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 9. 2016 v 13:52

    Dobrý den Míšo, dort jsem upekla, složila a dnes budu polévat. Nadchl mě korpus, zase něco jiného než piškot a krém z bílé čokolády je strašně dobrý. Použila jsem na něj 40% smetanu a je krásně tuhý akorát. Všechny recepty máte úžasné, moc Vás chválím a děkuji za ně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 9. 2016 v 20:38

      Tak to jsem ráda, že Vás korpus i krém tak nadchl 🙂 také ráda používám 40% smetanu, je pevnější a lépe drží tvar. Děkuji za chválu na moje recepty a jsem moc ráda za Vaše návštěvy. Pěkný večer. Míša

      Odpovědět
  • radushka.v
    8. 11. 2016 v 13:22

    Dobrý den, opět se chystám na další z Vašich receptů:) a chtěla bych se zeptat, nemáte zkušenost s tímto vanilkovým krémem a ořechovým korpusem:)? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 11. 2016 v 13:47

      Radushko, tak to mě moc těší 🙂 z mého pohledu se oba krémy (vanilkový i čokoládový) hodí jak k ořechovému, tak i čokoládovému korpusu 🙂 takže klidně takto zkombinujte.

      Odpovědět
    • radushka.v
      9. 11. 2016 v 7:09

      Tak super:) Já většinou k ořechovému korpusu volím raději něco čokoládového:), ale pokud je možná i vanilková, tak super. Moc děkuji. Jste má záchrana, vždy když hledám něco hoooodně dobrého :))

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 11. 2016 v 7:31

      Děkuji, tak to mě moc těší 🙂

      Odpovědět
    • radushka.v
      9. 11. 2016 v 10:03

      Já totiž nerada ty pudinkové a různě nastavované krémy, takže vím, že tady to je už ten vyšší level:)

      Odpovědět
  • Unknown
    16. 3. 2017 v 19:04

    Dobrý den, prvně bych Vám chtěla "vyseknout" obrovskou poklonu za to, co tvoříte a také že se o své tvoření podělíte s ostatními. Vaše výtvory jsou naprosto dokonalé a věřím, že jsou obrovskou inspirací pro nás ostatní, co Vaše stránky "žereme"
    Nevím, který z Vašich receptů vyzkoušet dřív, jen doufám, že se mi aspoň některý povede z poloviny tak jako Vám.
    A těď bych Vás ještě chtěla požádat o radu. Chtěla bych tento dort připravit pro dceru k narozeninám. Ale nejsem si jistá. Koupila jsem si v cukrářských potřebách bílé pecičky a nevím, zda je mohu použít do toho vanilkového krému nebo si mám koupit raději bílou tabulkovou čokoládu.
    Děkuji za odpověď, s pozdravem Štěpánka B.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 3. 2017 v 20:57

      Štěpánko B., hezký večer, moc děkuji za Váš milý komentář 🙂 jsem ráda, že se blog líbí :)) čím více budete péct, tím se bude více dařit, mám to vyzkoušené, chce to jen praxi a samozřejmě chuť do pečení, pak to jde skoro samo 🙂
      Otázkou je, jaké pecky jste koupila, zda je to čokoláda nebo jen poleva 🙂 polevu bych určitě nedoporučovala. Pokud je to čokoláda, pak bude určitě lepší, než tabulkové z obchodu, ty nejsou moc vhodné 🙂 já kupuji čokoládu jedině v peckách na cukrářských eshopech.
      Mějte se fajn a držím palce s dortem. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 3. 2017 v 6:52

    Dobrý den,moc děkuji za rychlou odpověď.Já si pořídila pecky Zn. Caribe bianco(složení-cukr, plně ztužené rostlinné tuky, sušené odstředěné mléko,laktóza) a jsem si jistá, že v polevách jsem je nebrala,tak teď jsem stejně na vážkách. Každopádně Vám dám určitě vědět, jak se povedl. Ještě jednou děkuji a přeji mnoho radosti při Vašem tvoření.

    Odpovědět
  • Anonymní
    7. 5. 2017 v 19:43

    Dobrý den, už jsem od vás vyzkoušela pár receptů a teď došlo i na to, že v rodině budeme slavit dědovi osmdesátiny a tenhle váš dort se mi moc líbí. Bude nás ale tak třicet a tak mě napadlo ho udělat dvoupatrový. Myslíte si, že to půjde a jak polévat? Prosím, kde sháníte ty krásné zlaté podložky pod dorty a minidortíčky? Děkuji Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2017 v 21:06

      Petro, zdravím Vás, ano, pro třicet lidí by byl tento dort maly 🙂 dvoupatrový je dobrá volba, jen si nejsem moc jistá tou polevou … asi bych nejdříve polila a pak teprve dala dorty na sebe … nicméně s dortem se bude hůře manipulovat … určitě bych horní patro dala na dortovou podložku, stejně velkou jako dort, aby nebyla vidět, ale bude se Vám pak s ním lépe zacházet 😉
      Podložky kupuji buď v kamenném obchodé u Fialy v Praze na Zličíně, ale velký výběr mají i na monacoint.cz nebo cukrarske-pomucky.cz 😉

      Odpovědět
  • Unknown
    10. 5. 2017 v 20:16

    Dobrý večer, paní​ MiLo🙂. Slíbila jsem, že Vám dám vědět,jak dopadl můj dort podle Vašeho receptu.Tak tedy, troufám si říct, že na jedničku.Dostalo se mi mnoho pochval a já sama jsem byla neskutečně spokojená.A stejný úspěch měl krom tohoto i dort mrkvový či kubánský, který teď mimochodem peču, již poněkolikáté:-). Vždy jsem pekla ráda, ale teď,díky těmto stránkám mě postihla jakási pečící mánie, navštěvuji cukrářské obchody a dnes jsem si byla koupit další pečící formu.Jsem zvědavá,kde tohle skončí:-)….
    Takže posílám velký dík za Vás a Vaši práci,o kterou se s námi dělíte

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2017 v 19:45

      Milá Štěpánko, moc děkuji za zprávu, jsem ráda, že se dort povedl 🙂 a všem chutnal 🙂 ani nevíte, jak moc mě Vaše slova těší. Je to pro mě velká poklona, že jsem Vás takto inspirovala 🙂 za sebe mohu říct, že stále kupuji a kupuji nové formy a věci na pečení, protože pořád se objevuje něco nového a pěkného, co ještě nemám :)) přestože už to pomalu nemám kam dávat … takže i tak to může končit 😉 mějte se fajn 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 6. 2017 v 13:38

    Dobrý den,
    Vaše dorty jsou nádherné..Tenhle je můj favorit..Jen mi není jasné polití dortu..Ten světlý pruh je vanilkový krém?Nevím, jak docílit tak přesné linie tmavé a světlé poloviny..
    Mooc děkuji za radu

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 6. 2017 v 6:42

      Děkuji 🙂 to mě těší, že se líbí 😉 dort je celý politý čokoládovou polevou a teprve pak ozdoben pruhem z marcipánu 🙂 celý postup je uveden nahoře v receptu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 6. 2017 v 12:57

    Dobrý den, chystám se upéct babičce k narozenimám právě tento dort a chtěla bych se zeptat, kolik marcipánu budu tak přibližně potřebovat? 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 6. 2017 v 7:44

      Zdravím, přesné množství marcipánu Vám neřeknu 🙂 ale odhaduji 150-200 g. Hodně záleží, jak silný a vysoký pruh uděláte.

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 10. 2017 v 13:58

    Dobrý den, dort vypadá perfektně. Chtěla bych se zeptat u té polevy v závěrečné fázi jak čokoládu rozpustim ve smetaně a nechám při pokojové teplotě tak než začnu dort polévat tak si tu polevu trochu rozehřeju aby byla tekutější a lépe se sní pracovalo nebo sní pracují jak je při pokojové teplotě? Táto poleva se nemusí dělat dopředu? A opravdu ji bude dostatek na celý dort? Jinak máme výborné stránky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 10. 2017 v 20:18

      Děkuji 🙂 polevu necháte za občasného míchání zcela vychladnout a lehce zhoustnout, pak už nezahříváte. Poleva musí být na dotek studená, někdy chladne trochu déle, záleží na teplotě v místnosti 🙂
      Tohle není zrcadlová poleva, takže se připravuje až těsně před poléváním. Množství je dostačující, trochu Vám určitě ještě zbude 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 1. 2018 v 19:00

    Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat proč mi čokoládová poleva (u karamelového dortu) praská. Tuto polevu jsem použila 2x a vždycky mi popraskala. Polévala jsem studený dort a pak šel znovu do ledničky na sníženou teplotu. Do druhého dne poleva popraskala…Díky za případnou radu Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 1. 2018 v 9:20

      Petro, zdravím, takto na dálku těžko říct 🙂 mě se to ještě zatím nestalo a to už jsem polila pěknou řádku dortů. Byla poleva zcela studená před poléváním? Na vině může být čokoláda, její druh a kvalita, možná i smetana ….

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 3. 2018 v 11:51

    Dobrý den. Mohu se zeptat, krémy šleháte ještě teplé, anebo necháte vychladnout a pak až šleháte tyčovým mixérem? Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 3. 2018 v 12:56

      Tyčovým mixérem promixujte hned, ještě teplé, pak nechte do druhého dne chladit v lednici. Vychlazené pak druhý den vyšlehejte šlehačem do krému 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 7. 2018 v 16:28

    Dobrý den Míšo, rok se s rokem sešel a mě zase čeká narozeninový dort pro syna. Tentokrát jsem se rozhodla pro vanilko – čokoládový. Většinu dortů rozkrojíte dvakrát, to mně se ale nikdy nepovedlo. Korpus je vždycky chuťově výborný, ale rozhodně není tak vysoký, jako ho máte vy na fotkách. Poradila byste mi, v čem dělám chybu? Někde jsem četla, že žloutky se mají s cukrem šlehat třeba i 20 minut, a to se přiznávám bez mučení, že takhle dlouho já je nešlehám. Že by v tom byl ten zakopaný pes? A ještě jsem Vás chtěla poprosit o jednu radu, a to jakou bílou čokoládu do krému použít? Často jste mi radila ty z Lidlu, ale to jsme se bavily o mléčných čokoládách…Moc Vám děkuji za odpověď a přeji krásné léto 🙂 Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 7. 2018 v 19:08

      Lenko, zdravím Vás, jsem moc ráda, že opět hledáte inspiraci na mém blogu 🙂 Ano, korpusy obvykle dvakrát prokrajuji, mám je více jak 6 cm vysoké a to pěkně vychází. Myslím, že zásadní u těchto korpusů jsou dobře ušlehané bílky do sněhu. Šleháte v robotu nebo ručním šlehačem? Žloutky stačí prošlehat pár minut a pak vše opatrně spojit, jen stěrkou. Důležité je také velmi opatrně vmíchat prosátou mouku, aby se bílky "nesrazily" a těsto nespadlo. Nic jiného v tom není 🙂
      Bílou čokoládu kupuji jen na cukrářských eshopech, s klasickou tabulkovou z obchodu nemám zkušenost a moc dobrá kvalita to asi nebude. V tomto Vám tedy bohužel neporadím. Každopádně přeji, aby se dort vydařil a oslavenci chutnal. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 7. 2018 v 19:54

    Míšo, bílky šlehám klasickým ručním šlehačem, myslím, že šlehám cca 2 minuty, pak už se bojím, aby nepřeschly. Je to málo? Nebo naopak moc? Mně se zdají být ok, když otočím miskou, sníh na mě nevypadne:-) Po té bílé čokoládě mrknu, děkuji za tip.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 7. 2018 v 6:58

      Lenko, tak to si nejsem jistá, jestli to bude dostačující 🙂 já šlehám v robotu a řekla bych, že určitě déle než 2 minuty 🙂 sníh musí být hezky pevný. Navíc šest bílků chvilku trvá, než se s cukrem pěkně vyšlehá. Sníh by neměl být táhlý, ale měl by mít pevné špičky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 7. 2018 v 7:27

    Děkuji, robota nemám, tak budu o to déle šlehat ručním šlehačem, snad to bude tentokrát lepší. Hezký den. Lenka

    Odpovědět
  • Anonymní
    26. 7. 2018 v 19:46

    Dobrý večer Míšo, chtěla jsem se zeptat, jestli se k čokoládovému krému přidává také další šlehačka k našlehání. Děkuji za odpověď, pěkný večer.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 7. 2018 v 8:05

      K čokoládovému základu už se nic nepřidává, šlehá se samotný.

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 10. 2018 v 12:38

    Dobry den, prosim a to se ten marcipan neroztece? Kdyz je pod tim podklad z cokoladove polevy?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 10. 2018 v 5:54

      Zdravím, nebojte, marcipán to v pohodě přežije 🙂 čokoláda se pod něj může dát úplně bez obav 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 10. 2018 v 6:38

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na vanilkový krém. Je možné nahradit med nebo glukosu klasickým cukrem? Již jsem krém s medem zkoušela a vadí mi tam trochu ten medový ocásek. Ale glukosu bohužel nemám doma a ani nevím, že bych ho v běžném obchodě viděla. Váš blog je pro mne velkou inspirací, děkuji za něj. P.J.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 10. 2018 v 8:43

      Zdravím, myslím, že můžete med zcela vynechat 🙂 glukosu koupíte na cukrářských eshopech, ale ve větším balení a kvůli jedné lžíci je to zbytečné 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    30. 10. 2018 v 12:46

    Dobrý den.
    Šel by tento vanilkový krém také zamrazit a následně na něj použít zrcadlovou polevu?
    Děkuji.Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 10. 2018 v 12:24

      Jano, zdravím, pokud bude krém vyšlehaný, tak by to jít mělo 🙂 vyzkoušeno nemám, ale obdobným způsobem dělám pařížskou šlehačku a tam to funguje 🙂

      Odpovědět
  • Jitka Boumová
    20. 11. 2018 v 13:42

    Míšo poznala jsem vás na mém i vašem prvním kurzu v Olakala. Máte to tu moc hezké. Vyzkoušela jsem tento váš dort. Protože byl pro mou maminku, která miluje vše čokoládové tak jsem změnila korpus na tmavý. Vše ostatní jsem udělala podle vás a lepší dort jsem snad nikdy nejedla. Vanilkový krém naprosto dokonalý. Určitě se nechám vaším blogem inspirovat častěji. Máte to perfektní.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 11. 2018 v 19:19

      Tak to je skvělé, že jste zavítala i ke mně na blog 🙂 a jsem moc ráda, že se hned první recept povedl. Děkuji a budu se těšit na další setkání, ať už tady na blogu nebo třeba v Olakala 🙂

      Odpovědět
  • Helena
    26. 1. 2019 v 21:33

    Dobry den, rada by som vašu tortu skúsila pre syna. Chcela by som ale "moderný" užší a vyšší. Mam formu 15. Máte skusenost z kolkych vajec upiect korpus? Mam ešte teda 18 cm formu ale to by už bolo pre 5 ľudí asi dosť v tej cysokej variante.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 1. 2019 v 13:15

      Heleno, zdravím, vyšší korpusy se obvykle pečou ve dvou formách a pak spojují do jednoho dortu. Já tuhle dávku peču obvykle do dvou 16-17 cm forem. Nicméně pokud chcete upéct jen jednu 15 cm, tak bych připravila korpus ze 3-4 vajec, mělo by to vyjít 🙂

      Odpovědět
    • Helena
      27. 1. 2019 v 20:17

      takže vy pripravujete ze 6 vajec do dvou 16 cm forem (tj v jedne je z 3 vajec), nebo dva krat ze 6 vajec? 🙂 dekuji!

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2019 v 16:07

      Ano, těsto ze 6 vajec rozdělím na půl do dvou 16 cm forem, mám totiž dvě stejné a peču najednou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 3. 2019 v 11:08

    Dobrý den, mám dotaz. Když se spojí všechny korpusy, jak udělám bílý spodek a ten horní poleju čokoládou? V receptu píšete, že je dáte všechny na sebe…nemůžu na to nějak přijít 🙁 děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 3. 2019 v 19:21

      Dobrý den, asi moc dobře nechápu Váš dotaz? 🙂 Dort je celý politý čokoládou a po zaschnutí je na spodní část "přilepený" proužek z marcipánu…

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 5. 2019 v 15:09

    Tak jsem vyzkoušela tento dort. Korpus super, krémy super. Akorát mi moc nešla práce s polevou. Obdivuji, Míšo, jak máte dort krásně uhlazený a takový "čistý". Ten můj působil trochu "upatlaně", zvlášť na stranách. Jak to děláte? Má být poleva hodně tekutá? Jak ji nanést na strany, aby by vypadalo hezky? Díky. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2019 v 7:02

      Martino, díky, jsem ráda, že se dort povedl 🙂 S polevou to chce trochu cviku, také mi to chvilku trvalo 🙂 Poleva musí být tak akorát, pokud je moc tekutá, tak steče rychle dolů a bude prosvítat dort, když bude zase moc hustá, bude špatně stékat. Já polevu naleju celou na vršek dortu, ona začne samovolné stékat i dolů po krajích a pak ji nožem jen nahoře jako stáhnu a případně doupravím okraje 🙂

      Odpovědět
  • Veronika Pék
    4. 10. 2019 v 19:13

    Dobrý den Míšo, často se u Vás inspiruji, máte neskutečně krásné, vymazlené dobroty. Vždy doslova čumím s otevřenou pusou. A recepty jsou skvělé. Chtěla jsem vás požádat o radu, protože už jsem naprosto bezradná. Použila jsem na politý dortu čokoládovou ganache. Hrozně mi do rána popraskala, vůbec proč. Nevíte čím by to mohlo být? Moc děkuji za odpověď. Veronika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2019 v 8:40

      Měla jste dort před politím dostatečně vychlazený? Nebyla polevy příliš tenká vrstva? Nic jiného mě v tuto chvíli nenapadá, mě se to nikdy nestalo …

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 5. 2020 v 13:55

    Dobrý den, chci se Vás zeptat, zda-li mohu použít místo Vaší polevy tzn. Zrcadlovou polevu (mirror glaze). Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2020 v 15:03

      Ano, můžete, je to jen na Vás.

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 5. 2020 v 21:02

    Dobrý den, rad bych se vas zeptal, zdali to musí byt v ledničce 12 hodin a nebo jestli to můžeme dat na 2 hod. Do mrazaku a bude to OK.. Zkoušel jsem to ale krém se mi nevyšlehal.. Myslite ze to může byt tím ze to nebylo v lednici 12 hodin ? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2020 v 13:46

      Ano, je potřeba delší doba chlazení v lednici, jinak nevyšleháte. Doporučuji min. 8 hodin, ideálně přes noc.

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 5. 2020 v 8:58

    Dobrý den, měla jsem v ledničce ten krém přes 12 hodin, a uslehat mi to nejde… Mám tam dat už udelanou šlehačku a jen to promichat a chvíli Slehat??? Normálně jsem tam nalila tu slehacku, promichala a začala slehat.. Je Z toho řídká šlehačka… Vůbec mi to nejde.. Mohla by jste mi poradit prosím ?

    Odpovědět
    • Anonymní
      7. 5. 2020 v 9:10

      Stalo se mi z toho vlastně taková řídká směs, co by na dortu nedrzela a steklo by mi to.. Muze to byt ze to v lednici bylo moc řídké ? Fakt nevím co dělat.. Chuťově to je výborné… Prosím poraďte

      Odpovědět
    • Anonymní
      7. 5. 2020 v 9:27

      Nebo mužů zkusit ze už tam přidam vyslehanou slehacku a jen promicham ?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2020 v 13:47

      Jak dlouho jste šlehala? Jakou jste použila smetanu a jaký druh čokolády? Před vyšleháním je to řídké, stejně jako šlehačka.

      Odpovědět
    • Anonymní
      7. 5. 2020 v 15:14

      Použila jsem 40% bílou čokoládu a 33% smetanu… Zkoušela jsem pak i samotně tu smetanu slehat ale neslo to.. Myslite ze to může byt nekvalitní smetana ?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2020 v 16:51

      A šleháte v robotu nebo ruční elek. šlehačem? Nemyslím, že by byl problém ve smetaně, spíš mě zaráží ta 40% bílá čokoláda, protože s takovou jsem se ještě nesetkala 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      7. 5. 2020 v 20:54

      Zkousela jsem v robotu, elek. Šlehačem i ručně a nic nešlo.. Aha to bylo něco jiného, tak ta čokoláda ma 31%, asi jsem se přehledla.. Nevím co už si mám počat

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 5. 2020 v 20:02

      A šlehala jste dostatečně dlouho? Pokud jste přesně dodržela postup a měla správně odvážené suroviny, tak by mohl být problém snad jedině v čokoládě.

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 5. 2020 v 20:44

      Tak dlouho až se mi z toho stalo máslo.. Zítra budu zkoušet další várku tak snad se povede, každopádně děkuji mnohokrát za snahu mi pomoci, moc si toho cenim.

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 5. 2020 v 9:18

    Dobry den, dělám krém čokoládový a asi jsem tam nalil méně smetany, ráno to bylo tvrdá směs, mužů tam ještě Smetanu dolit jak budu slehat děkuji

    Odpovědět
  • Martina Gurinová
    8. 9. 2020 v 6:29

    Škoda že nejde vložit fotka. Povedl se parádně! Všechno chutná, drží a vypadá skvěle! 🙂
    Jen myslíte, že by ten vanilkový krém šel i bez toho sirupu? Já teda dala místo něj med a byl už šíleně sladký.
    Ale jinak super a děkuji! Mám už od Vás vytisknutý snad celý web a odzkoušeno hodně receptů a vše se vždy povede.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 9. 2020 v 10:16

      Fotku můžete poslat přes FB nebo IG 🙂 Ano, sirup by šel vynechat. Ono hodně záleží na kvalitě použité čokolády, některé jsou zbytečně přeslazené.
      Tak to už máte doma z těch vytištěných receptů skoro moji kuchařku 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    10. 10. 2020 v 19:59

    Dobrý večer paní Míšo,
    ke zhotovení tohoto dortu jsem zakoupila na webu grizly.cz 1/2 kg balení belgické čokolády velvet od firmy Calebaut. V popisu web uvádí chuť čokolády s pouhým náznakem sladkosti. Opak je pravdou. Kdo nemá rád moc sladkou chuť, tak tuto čokoládu nekupujte.
    Do ořechové bezé rolády s kávovým krémem jsem zakoupila naši českou bílou čokoládu Carla a krém byl v pohodě.
    Prosím ještě dotaz k polevě: Myslíte, že se by se mohla dát poleva v poměru 1:1, neprosvítal by bílý krém nebo alespoň s poměrem 180 g smetany a 200 g čokolády?
    Jinak dort až na ten přeslazený vanilkový krém byl výborný 😉
    Děkuji za recept a přeji hezký zbytek dne 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 10. 2020 v 9:49

      Milá Jano, s čokoládou Carla zkušenost nemám, ale Callebaut Velvet používám běžně a je to jedna z nejméně sladkých bílých čokolád u nás. Obávám se, jestli Vám ji nezaměnili s W2, která je podstatně sladší, protože pokud jste objednala jen půl kila, tak to určitě nebylo originál balení. Ale každý z nás si jistě najde svou oblíbenou 🙂
      Ano, polevu můžete klidně dát v poměru 1:1, jen je potřeba nechat ji dostatečně zhoustnout, aby dobře kryla. Pěkný den.

      Odpovědět
      • Jana
        11. 10. 2020 v 10:36

        Milá paní Míšo,
        moc děkuji za odpověď. Jsem stejného názoru jako Vy, že mi neposlali originál Calebaut čokoládu, protože vím, že Vy s ní máte dobré zkušenosti.
        Hezkou neděli.

        Odpovědět
  • Veronika
    20. 10. 2020 v 19:50

    Dobrý den, chci tento dort upéct dcerce k narozeninám a chtěla bych se zeptat, jakou značku používáte hořké čokolády? A tu vanilkovou pastu koupim normálně v obchodě? Děkuji za odpověď. Veronika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 10. 2020 v 19:51

      Veroniko, v současné době používám belgickou čokoládu Callebaut, ale vhodná je samozřejmě i jiná značka, nabídka je široká. Vanilkovou pastu koupíte i v běžném obchodě, nabízí ji Dr. Oetker. Pozor, nezaměnit s vanilkovým aroma 🙂

      Odpovědět
      • Veronika
        21. 10. 2020 v 13:07

        Děkuji moc. Ještě bych se chtěla zeptat, jestli byste mi mohla doporučit nějaký eshop, kde kupujete tyto čokolády a jste s nim spokojená. Byla bych Vám moc vděčná

        Odpovědět
        • Míša Landová
          21. 10. 2020 v 13:47

          Callebaut koupíte na mnoha eshopech, např. na Callebaut

          Já osobně jsem s čokoládou velmi spokojená, jinou nepoužívám 🙂

          Odpovědět
  • Martina
    31. 1. 2021 v 11:08

    Dobrý den, chtěla bych udělat pro syna k narozeninám, jen se chci zeptat, jestli je ten krém vhodný pod marcipan, pokud bych vynechala tu čokoládovou polevu a celé potáhla marcipanem? Moc děkuji za odpověď i za krásné inspirace, nevím co zkusit dřív:-)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 1. 2021 v 18:52

      Bohužel, tohle nejsou krémy vhodné pod potahovku, budete muset dort obmazat něčím máslovým.

      Odpovědět
  • Anonym
    22. 3. 2021 v 10:25

    Dobrý den, Váš dort je nádherný. Pozorně jsem si 3x přečetla celý recept, ale buď jsem slepá nebo b.bá, ale nikde se nemohu dočíst – při sestavování dortu – o tom bílém spodku. Podle fotky to vypadá, že je každé patro zvlášť. Nejdřív spodní část dortu s bílou polevou a potom druhé patro s čokoládovou polevou. A to je posazené na to bílé patro. A ještě jedna věc. Možná by bylo dobré napsat hned na začátku – Sestavování dortu – pro úplné začátečnice – aby si podle chuti odebraly část krému na pomazání z boku a na vrch. Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů a hlavně zdraví v této náročné době.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 3. 2021 v 10:34

      Nejsem si jistá, co máte na mysli tím bílým spodkem? Ale zřejmě to bude ozdoba z marcipánu, o které se píše v závěru receptu 🙂 Je to jen pruh marcipánu, který je přiložen na spodní část dortu až po nalití polevy – viz popis. Informace o krému na obmazání v popisu také je 🙂 Je ale důležité si celý recept včetně popisu přečíst vždy celý ještě než se do dortu pustíte. Pak Vám nic neunikne 🙂

      Odpovědět
  • A.
    19. 4. 2021 v 21:19

    Dobrý den, prosím o radu, chtěla bych tento dort ozdobit tak ,že ze sklenice vyteka červené víno (červená ganache) … akorat nevim zda by na teto již ganache poleve červená ganache držela. Myslite ze ano nebo mám udelat více čokoládového krému a polevu nechat být? Dekuji za odpověď, pěkný den

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 4. 2021 v 10:06

      Nikdy jsem nezkoušela, ale pokud necháte polevu dostatečně zatuhnout a teprve pak nalijete „víno“, mělo by to držet. Nicméně vzhledově je mi asi bližší to „víno“ jen na krému … 🙂

      Odpovědět
      • A.
        20. 4. 2021 v 21:50

        Já si to myslela, že vic krému bude lepší :-D.
        Měla bych ještě dotaz k vanilkovemu krému. Vím, že recept je jasný, ale Bohužel sem si zapomněla koupit vanilkovou pastu/lusk ,šla by nahradit extraktem s vanilkovym cukrem? A ještě tu zazněl dotaz na glukozu,zda jde nahradit cukrem?
        Omlouvám se za mé „náhražky“ ve Vašem skvělém dortu.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          21. 4. 2021 v 7:25

          Ano, můžete použít i extrakt, pokud je přírodní. Jen pozor na umělá aroma 🙂 Glukoza nemá v tomto případě funkci sladidla, pokud nemáte, raději vynechte.

          Odpovědět
  • Soňa Doskočilová
    7. 5. 2021 v 17:52

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je v pořádku, když je krém po našlehání týčovým mixerém řídký, ztuhne to po zašlehání smetany? Děkuji moc za odpověď. Soňa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 5. 2021 v 8:44

      Ano, krém je teplý a je přirozené, že je tím tekutý. Je potřeba dostatečně vychladit a pak našlehat šlehačem, nikoliv už tyčákem.

      Odpovědět
  • Alena
    5. 6. 2021 v 11:06

    Dobrý den, volila jsem tento korpus k pistáciovému krému a všechny nás dostal svou jemností a úžasnou chutí! Díky! Hodí se prosím tento korpus i k tužším krémům z mascarpone nebo u nich je lepší volit hutnější korpusy s podmáslím? Nebo je to čistě na chuti každého? Moc děkuji!

    Odpovědět
  • Iveta
    15. 11. 2021 v 2:50

    Dobrý den, Míšo,
    tento Váš dort jsem pekla už 2x a vždy se povedl a všem chutnal. Už jsem podle Vás upekla 4 dorty a vždy je to sázka na jistotu.. moc Vám děkuji, že s námi sdílíte recepty!
    Chtěla bych Vás poprosit o radu. Doteď jsem pekla převážně s čokoládou na vaření z Lidlu, ale chci si pořídit kvalitnější čokolády, myslím, že třeba zvláště u čokoládových dortů na té čokoládě hodně záleží.
    Poctivě jsem pročetla myslím už všechny Vaše recepty na dorty, co zde máte (i s komentáři) a hledala jsem, jakou přesně používáte čokoládu.
    Kde je použita hořká s procenty 55-60, tak jsem pak v komentářích našla, že jste spokojená se značkou Callebaut, používáte tedy tu jejich hořkou 54,5%? Nebo jste už objevila nějakou jinou, snad lepší?
    Když píšete o mléčné, zmiňujete značku Belcolade Venezuela 43%.
    Nugátovou Ritter sport nebo Schogetten.
    ALE nikde jsem nenašla jakou přesně používáte bílou čokoládu? Kolik by měla mít procent?
    Můj dotaz je tedy hlavně o čokoládách.
    Prosím Vás, poraďte mi, jaké čokolády si koupit? Vaše zkušenosti jsou k nezaplacení.
    S pozdravem a velikým díky
    Iveta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2021 v 8:19

      Iveto, za ty roky jsem vyzkoušela již několik značek čokolád, v poslední době používám nejvíce Callebaut. Je cenově přijatelná a dobře dostupná. Používám zmíněnou hořkou 811, mléčnou power 40 a bílou Velvet, která má vyšší podíl kakaového másla a je méně sladká. A samozřejmě Ruby 🙂 Nicméně i Belcolade je skvělá čokoláda, jen hůře dostupná. Callebaut koupíte např. na Diana svět oříšků, ale i na spoustě dalších eshopů. Běžné tabulkové čokolády nejsou na další zpracování moc vhodné 🙂

      Odpovědět
  • Bára
    11. 4. 2022 v 13:30

    Dobrý den Míšo,
    chtěla bych se zeptat, zda je tento dort možné zamrazit a použít na něj zrcadlovou polevu, jakou máte např. v receptech na mini dortíky? Dort jsem již pekla, je výborný. Ale mám problém s touto čokoládovou polevou. Dělala jsem jí již několikrát a pokaždé mám stejný problém, a to, že je poleva moc hustá a nedá se po dortu rozlít. Jen rozetřít a tím nedocílím hladkého efektu, jako máte na dortu třeba Vy.
    Ještě bych chtěla dort udělat dvou patrový. Horní patro jen z poloviční dávky do menší formy. Myslíte, že by to s tou zrcadlovou polevou takto fungovalo?
    Děkuji moc za radu a především za skvělé recepty, které jsou srozumitelné a inspirativní i pro nás amatéry 🙂
    Bára

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2022 v 14:16

      Na zrcadlovou polevu nejsem odborník, mě osobně moc nechutná, proto ji na mém blogu na dortech moc nenajdete 🙂 Pokud budete mít dort hezky do hladka obmazaný a lehce zamrazíte, myslím, že by to mohlo fungovat, ale vyzkoušené nemám 🙂 ale na dvoupatrový bych si asi u zrcadlovky netroufla 🙂 Pokud se Vám nedaří klasická ganache poleva a máte ji moc hustou, tak buď ji necháváte příliš vystydnout nebo používáte smetanu či čokoládu s vyšším % tuku …

      Odpovědět
      • Bára
        9. 5. 2022 v 15:15

        Hezký den Míšo, děkuji moc za rady. Částečně to bylo nejspíš tím % tuku, protože se většinou snažím všude „cpát“ 40% šlehačku a částečně je to asi stále mou ne/šikovností. Čokoládu od doby co peču podle Vás používám Callebaut, takže tam by problém být neměl.
        Nicméně nakonec jsem se na zrcadlovou polevu vykašlala, horní patro udělala podle Vašeho receptu na Pařížský dort, u kterého přidáváte do polevy o něco více smetany než tady a to pro mě byla konečně trefa do černého a povedlo se mi v tomto poměru celkem obstojně polít oba dorty. Takže se toho konečně snad přestanu bát 🙂
        Ještě jednou tedy děkuji a přeji jen to dobré, Bára

        Odpovědět
  • Šárka S.
    28. 6. 2022 v 16:56

    Dobrý den, chystám se na váš dort ale nemám L vajíčka, spíš M nebo S (mám domácí). Jak mám vajíčka „přepočítat“, aby byl koorpus dostatečně velký? Děkuju.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 6. 2022 v 8:02

      Na tento korpus stačí i velikost M, která mají kolem 50 g (bez skořápky). Zkuste tedy podle váhy …

      Odpovědět
  • Ilona
    23. 9. 2022 v 20:13

    Dobrý den Míšo, zase jeden luxusní dortík, škoda že ho neochutnám, je pro kamarádku. Ale podle krémů , které se krásně ušlehaly musí být výborný. Používám teď čokoládu Cellebaut, místo Bellcolady, asi je opravdu lepší. Zabývám se více pralinkami a tak všechny zbytky jdou do dortů. Máte skvěle napsané recepty, takže každý dort, minidortík, tartaletky se povedou. A manžel si taky užije, škemrá po mě krémy. Ještě všem moc chutná dort s krémem z vašeho dortu red velvet. Já ho ještě doplňuji mraženými jahodami ve dvou patrech a do třetího prostředního patra dávám blok z ovoce a želatiny, to mám zase z receptu na letní dort od Petry Burianové. Tento dort všichni milují. Tak se těším zase na vaše skvělé recepty a a nápady. Zdravím Ilona

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 9. 2022 v 20:27

      Moc děkuji 🙂 jsem ráda, že jsem Vám inspirací 🙂 vidíte, já zase pomalu přecházím na Belcoladu, chutná mi nějak víc, jen není tak rozšířená.

      Odpovědět
  • Jana
    20. 11. 2022 v 10:29

    Dobrý den, máte skvělé recepty. Zkusila jsem udělat vanilkový krém z bílé čokolády Belbake z Normy a povedl se, byl výborný. Dala jsem na něj ješté nadrobno nasekané broskve. Děkuji, že jste si dala tu práci a vše podrobně popsala. Dorty na rodinné oslavy peču jedině podle Vašich receptů.

    Odpovědět
  • Drahomíra
    12. 2. 2023 v 23:19

    Milá Míšo, chtěla bych zkusit tento dortík-mohu dát do korpusu místou strouhané čokolády čokoládové pecičky z hořké čokolády, které se dávají do muffinů? Také se chci zeptat, když zamrazím z vanilk.a čokolád.krému z tohoto rcp.noky na dekoraci jako máte u dortu s hruškami a mléčné čokolády, půjde to nebo musejí být noky jen z čokolád.a smetanové pěny ?Děkuji:-)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2023 v 9:39

      Pecičky budou pravděpodobně příliš velké a těžké, do piškotového těsta nevhodné. Ano, noky z krému by asi šly 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    14. 7. 2023 v 21:56

    Dobrý den, paní Míšo, chtěla bych upéct tento dort pro dceru k pátým narozeninám. Přeje si čokoládový dort, ale vizuálně to má být jednorožec. Potřebuji tedy nahoru světlý máslový krem, ať jím můžu zdobit. Hodí se tato kombinace? Poradíte, prosím? A mohu poprosit i radu jaký ten máslový? Děkuji a přeji krásný víkend, Lucka.

    Odpovědět
  • Lucie
    17. 7. 2023 v 1:28

    Velmi děkuji za odpověď. A zároveň se i omlouvám, mám pořád mnoho dotazů:) Nebudu prokapávat korpusy, snad ta vlhkost v dortu nebude chybět? A obmazávat dort asi před máslovým krémem nemám, že? Mám pocit, že jste to někde v diskuzi zmiňovala, ale nejsem si jistá.. a mohu prosím zdobit tím máslovým den dopředu, neoschne? A jestě jeden dotaz, prosím, mám 35procentní šlehačku, byly by krémy hutnější?
    Velmi děkuji za vaše umění, vaše recepty jsou má jistota, i když stále tápu 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 7. 2023 v 9:54

      Raději se dvakrát zeptat, než to pokazit 🙂 korpusy nemusíte prokapávat, těsto je vláčné a když se rozleží, bude to fajn. Ano, obmažte až tím máslovým. Zdobit můžete předem, máslový neokorá. Ano, krémy budou s vysoko % šlehačkou hustší a tím pádem i hutnější.

      Odpovědět
  • Olga
    23. 10. 2023 v 22:08

    Chtěla jsem se zeptat jak se spojuje pruh marcipánu a čím ho přilepit k dortu?Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 10. 2023 v 16:52

      Marcipán přitisknete na polevu ještě než zcela zatuhne, není potřeba lepit ani spojovat.

      Odpovědět
  • Olga
    25. 10. 2023 v 7:56

    Dobrý den,moc děkuji za odpověď a prosím ještě o jednu radu ohledně smetan. Tady u nás je k sehnání smetana 31%a 40%. Použila byste 40% smetanu na krém a ganache 31%? A prosím ještě jeden dotaz k marcipánu. Mám s 50 % obsahem mandlí.Je to ten správný na pruh kolem dortu a na dekorace?
    Jinak jsem už asi týden procházela vaše stránky abych vybrala pro svou už dospělou dceru dort,protože je jeden hezčí než druhý. Ona má ráda jednoduchost a eleganci ,což vaše dorty přesně splňují. Doufám že se aspoň trošku kráse vašeho dortu přiblížím. Pořád se chodim koukat na recept a na fotky toho vašeho zdobení a strašně se mi líbí. Děkuji za odpověď a přeji krásný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 10. 2023 v 17:15

      Na ganache (krémy) je 40% smetana zbytečná a 31% zase málo, takže bych to asi namíchala 🙂 Na polevu bude ale 31% stačit. Ano, 50% maricipán je perfektní, má skvělou chuť, jen se bude možná hůře vyvalovat. Jinak jsem moc ráda, že se dorty líbí, v jednoduchosti je obvykle krása 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    6. 1. 2024 v 17:18

    Dobrý den Míšo, prosím o radu ohledně polevy. Používám hořkou čokoládu Callebaut 811, 54,5% nicméně při použití 33% smetany a dodržení receptu je poleva příliš hustá a nelze použít na polití dortu. Je nutné použít více smetany? Nebo přidání kakaového másla? Nebo raději volit jiný typ čokolády?Jak v tomto případě postupovat? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 1. 2024 v 17:33

      Suroviny máte v pořádku, myslím, že bude problém v nedostatečném zahřátí a tím i rozpuštění. Smetana musí být dostatečně horká, aby čokoládu rozpustila. Pak je natolik řídká, že se musí nechat zchladnout, aby zhoustla 🙂

      Odpovědět
      • Martina
        6. 1. 2024 v 19:21

        Míšo, děkuji za rychlou odpověď. Vždy ohřívám smetanu tak, že dojde téměř k varu (probublání) a poté ihned naliju na čokoládu. Nicméně po rozpuštění je i tak příliš hustá. Lze si pomoci větším objemem smetany nebo kakaovým máslem? Ale aby poté zatuhlo? Děkuji za vaši ochotu 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          7. 1. 2024 v 9:51

          Ano, klidně dejte více smetany 🙂 ideálně poměr 1:1, tedy 200 g smetany a 200 g čokolády.

          Odpovědět
  • Camilla
    10. 3. 2024 v 9:32

    Dobrý den, krásný den❤️ V první řadě chci říct, že vás dortik vypadá uchvatně, tak jako všechny vaše recepty ❤️
    Chtěla bych se zeptat chci použit vás krém do dortu který budu dělat na oslavu a tak mám otázečku budu dělat 4 dávku a u klasické šlehane ganache mám poměr u bílé vždy 200g Smetany na 300g bílé čokolády a tady je více smetany tak jsem se chtěla zeptat zda mohu vynechat tu smetanu přidanou ještě před šlehanim nebo jestli konzistence bude pevnější aj když ty smetánky přidám 😁 a omlouvám se za vás čas

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 3. 2024 v 12:05

      U šlehané ganache je vždy více smetany než čokolády. Pokud část smetany vynecháte, dostane úplně jiný krém, navíc hodně hutný a sladký …

      Odpovědět
      • Camilla
        13. 3. 2024 v 20:08

        Dobre, Dekuju mockrat zkusím tedy přesně podle receptu který tu mate ❤️ snad se podaří

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 6 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ