Menu
Dorty

Pistáciový dort

Od té doby, co jsem dělala pistáciový krém do makronek, přemýšlela jsem nad jeho variantou do dortu. Kombinace bílé čokolády, smetany a pistáciové pasty mi doslova učarovala. Pudingový krém je sice fajn, ale tohle je prostě jiná třída. Navíc je oproti pudingovo-máslovému krému příprava mnohem jednodušší a rychlejší. Tak proč se patlat s pudingem, který nesnáším 🙂

Krém tohoto typu pro mě není žádná novinka. Poprvé jsem se s ním setkala před lety na kurzu v Ola Kala a od té doby ho celkem často v různých obměnách používám. Z kurzu jsem si odnesla recepty na tři různé příchuti, ale postupem času jsem vyzkoušela i pár vlastních obměn. No a jedna z nich je právě tahle pistáciová. 

Základ krému je potřeba udělat alespoň den předem a před naplněním dortu jen našlehat se smetanou. Můžete si ho ale připravit i několik dní dopředu nebo zamrazit. Použijte kvalitní bílou čokoládu, která dodá krému nejen skvělou chuť, ale i správnou konzistenci. Nevhodné jsou tabulkové čokolády typu Milka nebo Orion běžně dostupné v obchodech. Dobré jsou belgické, italské nebo německé čokolády prodávané obvykle v peckách, absolutní špičkou je pak francouzská Valrhona. Čokolády jsou běžně dostupné na cukrářských e-shopech a vyplatí se do nich investovat. Koupíte třeba na www.monacoint.com, www.fialapraha.cz, www.cukrarske-pomucky.cz, ale samozřejmě i na spoustě dalších.

Krém dobře ladí s ořechovým, vanilkovým i kakaovým korpusem, takže volba je jen a jen na Vás. Já jsem tentokrát vybrala korpus ořechovo-kakaový, který je jen další obměnou mého oblíbenéhovanilkovéhood Pavlíny Berzsiové.

Protože se mi líbí menší a vyšší dorty, použila jsem dvě malé formy a dávku těsta do nich rozdělila. Ze dvou korpusů mi tak vznikly čtyři pláty, které po naplnění krémem dosáhly požadované velikosti. Bohužel Vám neukážu dort v řezu, protože jsem nebyla u jeho krájení. Ale mám pro Vás alespoň několik fotek, jak jsem dort sestavovala.

Ořechovo-kakaový korpus (průměr 2 x 17 cm nebo 1 x 23 cm):

6 vajec, odděleně

180 g cukru krupice

1 lžíce vanilkového cukru

60 g mletých vlašských nebo lískových ořechů

40 g kakaa 

100 g hladké mouky 

30 g rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla

+ rum, vaječný koňak nebo ořechový likér na prokapání korpusu 

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy vyložte pečícím papírem. Korpus je vhodný pro formu o průměru 23 cm, pokud chcete dort vysoký jako mám já, použijte dvě formy o průměru 17 cm. 

V míse smíchejte hladkou mouku s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté ořechy, pak prosátou mouku s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej. 

Těsto naplňte do dortové formy (nebo rozdělte do dvou menších forem) a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 15-20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, formu můžete otočit, a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle. 

Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a uložte do chladu.

Pistáciový krém:

300 ml smetany ke šlehání 33%

50 g medu

60-70 g pistáciové pasty (řiďte se pokyny výrobce)

300 g bílé čokolády (ne tabulková Milka, Figaro, Orion ….) 

+ k našlehání 270 ml smetany 33%

300 ml smetany zahřejte, přidejte med a pistáciovou pastu, dobře promíchejte. Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě ve větší skleněné míse. Jednu třetinu horké smetany vlijte na rozpuštěnou čokoládu a míchejte, dokud se nevytvoří emulze. Pak přidejte druhou třetinu smetany, opět zamíchejte a postup opakujte i se třetí částí smetany. Nakonec vše dobře promixujte tyčovým mixérem. Nechte vychladnout, pak přikryjte folií a dejte minimálně na den do lednice.

Druhý den přilijte k dobře vychlazenému základu 270 ml smetany ke šlehání a dobře promíchejte stěrkou. Pak vyšlehejte při nízkých otáčkách do pevného krému. Šlehejte velmi opatrně, krém se snadno přešlehá.

Oba korpusy jednou vodorovně prokrojte, podle potřeby nahoře seřízněte do roviny. Vzniknou Vám tak čtyři pláty. První plát položte na podnos, pokapejte rumem nebo vaječným koňakem a dejte část krému. Přikryjte dalším plátem a postup opakujte. Nakonec celý dort obmažte krémem, tak aby byl krásně rovný a hladký. Trochu krému si nechte stranou na zdobení. Dort dejte ztuhnout do lednice.

Čokoládová poleva:

50 g hořké čokolády

50 g smetany ke šlehání min. 30%

Smetanu zahřejte, vsypte nasekanou čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Pak opatrně nalijte na vychlazený dort a nechte jen lehce stéct po stranách. 

Jakmile poleva na dortu ztuhne, dejte zbytek krému do zdobícího sáčku a nastříkejte na vrch dortu. Můžete odzdobit sekanými pistáciemi a makronkami.

Vytisknout recept

192 Comments

  • Anonymní
    3. 9. 2015 v 22:54

    Opět jste mě překvapila a potěšila, Milo! Taková krásná, čistá práce a to spojení chutí….prostě nádhera! Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 9. 2015 v 6:59

      Mileno, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že Vás ještě dokážu něčím překvapit 🙂

      Odpovědět
  • tastylife
    4. 9. 2015 v 12:07

    Naprosto dokonalé:-) Jak úžasné makronky, tak samotný dort! Krásná práce, jste moc šikovná 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 9. 2015 v 14:11

      Děkuji, děkuji 🙂 moc si Vašich slov vážím 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 9. 2015 v 16:38

    Od té doby, co sleduji Váš blog Míšo, pokaždé odcházím od PC jako bernardýn, je neskutečné, jak si dovedete vyhrát a láskyplně stvořit takovou krásu!!! Tleskám, obdivuji, smekám!!! Přeji ať se daří a krásné babí léto :o), Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 9. 2015 v 18:49

      Katko, musím říct, že s tím bernardýnem jste mě pobavila 🙂 ale zárověn moc a moc potěšila. Moc si vážím Vašich slov, dodávají mi chuť a nadšení do dalšího pečení. Mějte se krásně. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 11. 2015 v 9:32

    Zdravím Míšo a přeji pěknou neděli, tak si říkám, jestli už Vám někdo udělil Řád zlaté vařečky?, pokud ne, tak ode mne ho máte l>-o, to je on ;o)),
    ještě teď máme boule za ušima po tomto úžasném dortu, sklidil obrovský ohlas, je úúúúžasnýýý,
    moc děkuji za tento recept, mějte se pěkně, ať se Vám daří, Katka :o) ♥

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2015 v 12:50

      Katko, dobrý den a moc děkuji za udělený řád 🙂 velmi si ho vážím, stejně jako Vašich slov. Jsem ráda, že dort měl takový úspěch 🙂 krásnou neděli 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 1. 2016 v 10:47

    Zdravím. Chtěla bych udělat tento dort manželovi k narozeninám. Problem je že on miluje marcipan, proto dělám potahovane dort, tento mě ale opravdu nadchl. Myslíte že by se tento krem snesl s mléčných marcipanem? A myslíte že potom nezanikne pistaciova chuť? Dik Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 1. 2016 v 11:25

      Terezo, zdravím Vás. Krém můžete bez obav použít i do potahovaného dortu, s mléčným marcipánem zkušenosti nemám, ale k pravému mandlovému marcipánu chuťově ladí. Jen z venku bych celý dort raději obmazala máslovým krémem nebo čokoládovou ganache 🙂 Ať se podaří. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 3. 2016 v 18:55

    Dobrý večer Milo,dort byl chuťově naprosto úžasný. Opravdu jsem zainvestovala do kvalitní čokolády i pistáciové pasty a výsledek byl super. Sice ještě neumím krém tak krásně uhladit jako vy, asi nemám ty správné pomůcky,ale výsledek byl super, jen se po něm zaprášilo.
    Nicméně mám nějaké otázky. Psala jste, že tam patří smetana ke šlehání min 33%, tu jsme bohužel nesehnala, měli buď 31 nebo 40, takže jsem vzala 40%. Je možné, že proto jsem měla krém trošku tužší? A pak jsem musela ještě udělat chybu v polevě, ač jsem na deko dala přesně podle vašeho receptu, byla poleva tuhá, ale po dortu stekla. Škoda, že sem nejde vložit obrázek.
    Moc děkuji za odpověď, já jen abych se pro příště vyvarovala chyb. 🙂
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 3. 2016 v 6:39

      Marcelo, dobré ráno, moc ráda slyším, když se něco podle mého receptu tak dobře povede 🙂 mám z toho radost, jste šikovná. Určitě je dobré koupit kvalitní suroviny, ve výsledku je to znát, z "hnusné" čokolády dobrý krém nikdy nebude :)) dort uhlazuji cukrářským nožem, ale chce to jen praxi, až budete dělat 20. dort, bude to dokonalé 🙂
      Do krému je ta 33% smetana ideální, pokud použijete 40%, bude krém tužší, přesně jak píšete 🙂 klidně příště můžete namíchat 31 a 40% 🙂
      Na polevu má vliv také tučnost smetany a hořkost čokolády 🙂 já používám smetanu 33% a čokoládu 55-60%, když se použije čokoláda třeba 70% a smetana 40%, tak je pak poleva hodně hustá 🙂 ale je dobré vychytat i ten spravný moment, kdy polevu na dort nalít 🙂
      Jestli máte FB profil, můžete vložit fotku Vašeho dortu na mé stránky 🙂 budu moc ráda nebo klidně pošlete majlem 🙂
      Hezké a klidné svátky. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2016 v 14:57

    zdravim…mam v lednicce jiz pistaciovy polotovar. a navsteva neprijde:' -( jak dlouho vydrzi?nebo da se zmrazit?zatim jsem jeste nezaslehala se smetanou pred skladanim dortu.dekuji za pomoc.lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2016 v 17:58

      Lenko, zdravím, pokud jste ještě nenašla se smetanou, bez obav můžete zamrazit 🙂 nebo nechat v lednici cca týden 🙂 Míša

      Odpovědět
    • Karolina
      17. 11. 2020 v 20:22

      Dobry den,
      Chtěla bych tento dort udelat pro manzela, ale je alergicky na med. Da se ten med necim nahradit nebo uplne vynechat?
      Predem moc dekuii.
      Karolina

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 5. 2016 v 12:59

    Přeji krásný den. Již od včerejška zkouším další Vaše recepty Míšo a jsem v sedmém nebi. Včera jsem si upekla piškotový korpus na pistáciový dort a též základ na krém. Další výrobek byl korpus z Vašeho čokol.dortu s tvarohem a tam jsem zároveň vyzkoušela doporučenou vychytávku s mokrým hadrem. Naprosto skvělé.!!!!Před chvílí jsem dokončila pistáciový dort. Ta chuť je neskutečná. Jen ho mám podstatně menší než je Váš.Ale to je moje chyba. Asi jsem měla jednu formu o krapínek menší a musela jsem to seříznout. Včera jsem ještě pekla pusinky(poprvé¨) na ozdobu.A dnes jsem si ještě připravila korpus na minidortíčky. Zbylo mi celkem dost krému tak,abych to spotřebovala. Jěště teď cítím tu úžasnou chuť kombinace čokolády,piškotu s ořechy a krému. Nic lepšího jsem nikdy nejedla.Díky moc za Vaše stránky a skvělé recepty Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 5. 2016 v 20:31

      Ilčo, hezký večer, moc děkuji za vyčerpávajíci komentář :)) jsem moc ráda, že se vše daří a chutná. Většinu minidortíků dělám tzv. ze zbytků, protože je mi líto cokoliv vyhodit 🙂 přeji hodně povedených dezertíků a děkuji za důvěru v mé recepty :)) Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 7. 2016 v 8:58

    Dobrý den recept vypadá skvěle a tak by me jen zajímalo jak dlouho vydrží krém hladký a chuťove výborný? Budu jej dělat ve středu jenže krájet se bude nejspíš az v sobotu…tak aby už nebyl špatný:-/ Děkuji za odpověď Pavlína

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 7. 2016 v 14:19

      Zdravím Pavlíno, krém v dortu několik dní vydrží, nemusíte mit strach 🙂 na chuti mu to neubere 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 7. 2016 v 18:21

    Dobrý den Míšo,myslíte, že by se k pistáciovému krému hodil i mramorový dort? Děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 7. 2016 v 19:00

      Zdenko, zdravím, určitě 🙂 pekla jsem tenhle dort už s vanilkovým, čokoládovým i ořechovým korpusem a všechny moc dobré, takže i mramorový půjde 🙂

      Odpovědět
  • aany
    15. 9. 2016 v 15:51

    Dobrý den,
    moc mě zaujal tenhle recept a vzhledem k tomu, že vím jak moc mi chutná pistáciová zmrzlina, tak mám takový pocit, že pistáciový dort bych snědla sama na jedno posezení 😀 V receptu je mi vše jasné, akorát bych měla jeden dotaz k té bílé čokoládě. Píšete tam, že NE Milka, Orion aspol. Asi si sedím na vedení, ale mohla byste mi prosím poradit, jakou teda bílou čokoládu mám vybrat? Myslela jste tím nějakou kvalitnější, např. Lindt? Děkuji předem za případnou odpověď, Anna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 9. 2016 v 17:17

      Anno, zdravím Vás 🙂 s pistáciovou zmrzlinou jsem na tom podobně, takže věřím, že Vám dort bude chutnat 🙂 s čokoládou je to přesně jak píšete, je potřeba použít nějakou kvalitnější. Nemám nic proti Milce ani Orionu, ale na tenhle krém nejsou právě ideální 🙂 bohužel s bílou Lindt nemám zkušenosti, já používám čokoládu v peckách kupovanou v cukrářském eshopu, moc dobrá je např. Callebaut nebo Belcolade, ale výrobců je samozřejmě hodně. Pokud budete objednávat pistáciovou pastu, kterou stejně asi běžně neseženete, můžete koupit rovnou i čokoládu :))

      Odpovědět
  • Unknown
    11. 10. 2016 v 16:50

    Dobrý den, čím můžu v korpusu nahradit kakao? Chtěla bych upéct čistě pistáciový bez kakaa. Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 10. 2016 v 18:19

      Zdravím, kakao nahraďte moukou (celkem tedy 140 g) a množství oleje navyšte na 50 g, získáte tak skvělý ořechový korpus.

      Odpovědět
    • Unknown
      11. 10. 2016 v 19:17

      díky moc, o víkendu upeču!!!

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 10. 2016 v 21:45

    Dobrý večer,

    tento dort vypadá úžasně 🙂 Potřebovala bych radu, kde sehnat tu pistáciovou pastu prosím? Abych nekoupila nějakou náhražku 🙂 Díky moc, za pomoc a ať se stále takto peče s láskou a radostí, jde to poznat 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2016 v 8:26

      Dobrý den, děkuji 🙂 pistáciovou pastu koupíte na cukrářských eshopech, nahoře v receptu je odkaz (klikněte na slovo pistáciová pasta) na tu, kterou používám já, je z reálných pistácií a opravdu mohu doporučit 🙂 máte pravdu, opravdu peču s velkým nadšením, prostě mě to baví 🙂 mějte se fajn a budu ráda za Vaše návštěvy 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 12. 2016 v 7:59

    Dobrý den, Váš pistáciový dort vypadá opravdu úžasně, i já se hlásím do klubu milovníků pistáciové zmrzliny. Ráda bych se Vás zeptala – chtěla bych použít pistáciový krém do cukroví, myslíte si, že by byl tento vhodný? Vydrží podobně jako máslový? Pokud ne, neměla byste tip na nějaký dobrý pistáciový krém, který by šel použít? Velice děkuji! Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 12. 2016 v 11:16

      Jano, dobrý den, děkuji 🙂 nejsem si jistá tímto krémem do cukroví, zatím jsem nezkoušela. Nevím, zda cukroví příliš rychle nerozmáčí a jak to bude s trvanlivostí …. mám v plánu to ještě zkusit, jedno cukroví chystám, zatím bych doporučila Sněhový máslový krém s přidáním pictáciové pasty 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      6. 12. 2016 v 8:07

      Dobrý den, velice děkuji za odpověď. Také jsem si pak říkala, že by mohl být lepší ten sněhový máslový, ale objevila jsem ho až po napsání dotazu 🙂 Ještě jednou děkuji, máte krásný blog a určitě tu ještě budu čerpat inspiraci 🙂 Jana

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 12. 2016 v 18:19

      Tak vidíte Jano, máme stejné myšlenky 🙂 každopádně budu ráda, když i v budoucnu na můj blog zavítáte.

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 5. 2017 v 12:03

    Dobrý den, prosím Vás o radu, jak napravit přešlehaný krém. Pekla jsem pistáciový dort a neuhlídala dobu šlehání krému a přešlehala jej. Díky za případnou radu a těším se na další skvělé recepty. Alena.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 5. 2017 v 12:10

      Aleno, zdravím, tak to mě moc mrzí, že se krém nepovedl. Obávám se, že s přešlehaným krémem už moc nesvedete 🙁 chuťově to zlé nebude, ale je zřejmě takový sražený a nebude držet tvar …, napadá mě jedině použít želatinu, přidat trochu ušlehané smetany a použít třeba do mini dortíků …

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 5. 2017 v 7:38

    Dobrý den Míšo, zdravím Vás a zároveň mám jeden dotaz. Je možné nahradit pistaciovou pastu jemně mletymi pistaciemi? Např ve footprocesoru? Dort je nádherný, přes veškeré obavy z neúspěchu touha vyzkoušet ho zatím převažuje :o)) Moc děkuji, Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2017 v 8:13

      Petro, zdravím Vás, obávám se, že pastu nelze plnohodnotně ničím nahradit. Její chuť je hodně intenzivní a dodá krému tu správnou chuť 🙂 jemně mleté pistácie můžete použít ale třeba do korpusu místo vlašských ořechů 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 7. 2017 v 20:37

    Dobry den, rada bych vedela zda se tento krem hodi i do tartaletek nebo jen do dortu?
    dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2017 v 8:29

      Ano, krém můžete použit i do tartaletek 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 8. 2017 v 13:28

    Dobrý den, chystám se dělat potahovaný dort a paní by si přála pistáciový krém-váš mě zaujal, protože pistáciový krém do makronek je úžasný 🙂 dort bude mít 21cm a chci se zeptat, jestli množství krému bude stačit? bude dvakrát prokrojený a čím obmazat, abych mohla dát potahovou hmotu? díky Eliška

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 8. 2017 v 20:03

      Eliško, zdravím, krem je skvělý, mohu doporučit 🙂 množství by Vám mohlo stačit i menší, cca 2/3 výše uvedené dávky. Na obmazání pod potah doporuci něco masloveho, já mam skvele zkušenosti se sněhovým máslovým krémem 🙂 recept je na blogu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 11. 2017 v 13:31

    Zdravím. V první řadě musím pochválit Vaše recepty, už jsem Vám i psala několikrát o rady… teď jsem chtěla zkusit tento pistáciový dort… ale. Pistáciová pasta mě děsí svým složením. Vyhybám se palmovému tuku, ty barviva mě tam taky netěší, neznáte nějakou pastu, která by byla ,,zdravější"? Nebo si ji nějak vyrobit? Ten krém mě velmi láká… Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 11. 2017 v 13:51

      Dobrý den, děkuji, to mě moc těší, že se recepty líbí 🙂 ano, palmového tuku je všude hodně, člověk se mu těžko vyhýbá. Používám teď pastu, která, alespoň podle složení na krabičce, obsahuje jen arašídový olej, o palmovém tu není zmínka 🙂 – cukrarske-pomucky.cz/pistaciova-pasta-de-luxe-200-g-1406/
      Našla jsem Vám i jednu pastu 100% přírodní, nicméně je to znát i na ceně. Navíc se prodává pouze v kilovém balení – monacoint.com/eshop/produkt/dul202
      Domácí výrobu moc nedoporučuji, chuť nebude tak intenzivní, jako u té kupované 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 11. 2017 v 17:06

    Moc děkuji za Vasi odpověď. Škoda ze ten prirodni je v tak velkem baleni… zkusim vyrobit. A pokud bude nijaká,tak koupim tu pastu,co ted pouzivate. Zrovna bych tam objednala i tu bilou cokoladu,kdyz v obchode jsou o nicem �� i bila od Lindt?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2017 v 14:35

      Vyzkoušejte a uvidíte 🙂 s bílou čokoládou Lindt zkušenost nemám, kupuji čokolády v kilovém balení, mám velkou spotřebu. Navíc cena vychází v přepočtu na 100 g mnohem příznivěji než v běžném obchodě 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 12. 2017 v 13:39

    Dobrý den, musím pochválit tento recept, dortík naprosto úžasný, už jsem ho pekla 4x a vždy moc chutnal, takže díky za super receptík, chtěla jsem se vás zeptat, jestli by bylo možné nahradit pistáciovou pastu pro změnu jinou pastou, třeba malinovou nebo mandarinkovou, jestli třeba nemáte zkušenost, jak to chutná, ladí…sice nepočítám, že to bude taková bomba jak s pistácií, ale třeba by to chutnalo taky 😀 díky moc za radu či tip 🙂 Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 12. 2017 v 21:28

      Katko, zdravím Vás a děkuji za komentář, jsem moc ráda, že jste si tento dort tak oblíbila, i já jsem velký milovník pistáciové příchuti 🙂 vyzkoušela jsem několik ochucovacích past, ale zůstala jsem jen u této 🙂 většina past se dá nahradit skutečnou potravinou nebo kořením a přijde mi zbytečné je kupovat 🙂 tento krém dělám obdobně ještě ve varintě kávové, ořechové a kokosové, chuťově také dobře ladí se skořicí. Malinová pasta by mohla být chuťově asi vhodná, u mandarinkové si nejsem moc jistá 🙂 ale já osobně nemám ráda ovocné krémy 🙂 takže asi nejsem moc objektivní to posoudit 🙂 ale klidně zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 12. 2017 v 20:11

    Díky za postřehy a rady 😉 tu kávovou, ořechovou a kokosovou variantu děláte z past, nebo jinak? Já mám právě ovocné krémy moc ráda, něco vyzkouším a pak napíšu, jak chutnalo 😉 jen se obávám, že na pistáciový dort prostě nebude nic z toho mít ani z půlky 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 12. 2017 v 16:29

      Pistácie je nepřekonatelná 🙂 té bude těžko něco konkurovat 🙂 nicméně určitě budu ráda za zprávu, co chutnalo Vám, předem díky.
      Ty ostatní příchuti dělám bez past, jak jsem zmínila, kupuji jedině tu pistáciovou 🙂 kávovou variantu najdete buď u Kávových dortíků nebo u Bezé rolády s kávovým krémem, ostatní recepty třeba také časem přidám 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 1. 2018 v 12:10

    Dobrý den, mám dotaz k pistáciovému krému – lze vytvořit podle stejného postupu jiný krém za použití jiné ochucovací pasty? Bude stejně fungovat i tmavá čokoláda místo bílé? Děkuji, Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 1. 2018 v 14:17

      Petro, zdravím Vás, ano, lze použít i jinou pastu, mrkněte na komentář výše 🙂 chuťově s bílou čokoládou dobře ladí skořice, kokos, káva … s hořkou čokoládou to stejně fungovat nebude, tam je potřeba jiný poměr smetany, jinak by to bylo moc husté 🙂

      Odpovědět
  • Lenulka233
    28. 1. 2018 v 12:11

    Dobrý den, máte můj obdiv. Jste opravdu velmi šikovná. Chtěla bych se zeptat, jestli bych u tohoto dortu místo prokapání korpusu rumem, mohla korpus promazat višňovou marmeládou. Nevím, jestli by to k sobě šlo nebo ne. Děkuji za radu 🙂 Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2018 v 17:00

      Lenko, velké díky za Váš obdiv 🙂 prokapání rumem můžete vynechat, marmeládě já osobně nejsem moc nakloněna, v dortu mi nechutná 🙂 takže já bych ji tam určitě nedávala 🙂 na druhou stranu pistácie se dost často kombinuje např. s malinami nebo jahodami, takže to nechám spíš na Vašem posouzení 🙂

      Odpovědět
    • Lenulka233
      31. 1. 2018 v 10:53

      Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Odpovědět
    • Lenulka233
      31. 1. 2018 v 12:01

      Dobrý den, ještě bych měla dotaz. Koupila jsem tu pistáciovou pastu,ale bohužel tam jsou kousky pistácií. Mohu to použít i tak? Poradíte mi prosím, co s tím? 🙁 Děkuji

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 1. 2018 v 14:24

      Lenko, vůbec nevadí, klidně použijte i tu pastu s kousky. Jediné, kde by to mohlo trochu zlobit, je při zdobení špičkou nahoře na dortu, špička by se mohla ucpávat 🙂

      Odpovědět
    • Lenulka233
      3. 2. 2018 v 19:17

      Moc děkuji za odpověď 🙂 ještě bych měla jeden dotaz. Poradila byste mi prosím, jak upravit recept na korpus v případě, že bych vynechala ořechy..děkuji moc 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 2. 2018 v 10:12

      Pokud nechcete dávat ořechy, nahraďte moukou. Vhodná obměna jsou také mleté mandle, díky nimž je koprus nadýchanější než jen s moukou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 3. 2018 v 21:36

    Dobrý večer, zaujal mě tento dortík a při shánění pasty na internetu jsem narazila na to, jak vlastně má pasta z pistácií chutnat. Protože nemám žádnou zkušenost, chtěla bych vědět, zda chutná třeba jako pistáciová zmrzlina, kterou u nás dostanete, nebo jestli oříškově, jak někde píší, tedy po pistáciích? Děkuji Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2018 v 9:31

      Jano, pistáciová pasta je koncentrovaná a měla by samozřejmě chutnat po pistáciích (dalo by se přirovnat k té zmrzlině, ale hodně kvalitní). Liší se samozřejmě kvalitou, některé obsahují pistácií méně jiné zase více, a tím je ovlivněna i výsledná chuť. Určitě doporučuji koupit na nějakém cukrářském eshopu. Já mám oblíbenou pastu de luxe, kupuji tady, 100% přírodní pak koupíte např. na monacoint.cz

      Odpovědět
    • Anonymní
      5. 3. 2018 v 11:41

      Děkuji, tam jsem se na ni dívala. Jana

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 3. 2018 v 16:01

      Dobrý den, tak mi přišla pasta de luxe a je tam uvedeno 30 g na litr krému. Doporučujete 60-70 g, platí to i u této pasty? A ještě dotaz, dort o průměru 23 cm se asi dělí na 3 pláty, že? Jen pro ujištění, děkuji. Jana

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2018 v 8:09

      Jano, tento příspěvěk je více jak dva roky starý, té době jsem používala jinou pastu. Doporučuji řídit se pokyny výrobce, ale i vlastní chutí. Já dávám obvykle pasty trochu více, mám radši intenzivní chuť 🙂 ano, pokud dort upečete jen do jedné formy 23 cm, tak stačí prokrojit dvakrát, tj. budete mít tři pláty.

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 3. 2018 v 10:15

    Přesně jak píšete, intebnzivnější je lepší. Poradíte mi tedy, zda 50 g této pasty de lixw bude o.k. nebo raději ještě více? S používáním pas nemám žádnou zkušenost, děkuji za radu. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2018 v 10:22

      Jano, myslím, že můžete dát těch 50 g pasty. Až to budete druhý den šlehat, tak můžete případně ještě trochu přidat, pokud by se Vám to zdálo málo pistáciové 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      20. 3. 2018 v 13:23

      Dort o víkendu vyzkoušen. No, prostě mi nejde upéct vysoký korpus. Už jsem zkoušela Váš druhý dort a korpus je u mě o nervy. Kombinace krému úžasná, obešel by se určitě i bez medu, je dost sladký. Pasty jsem dala nakonec asi 70 g, bála jsem se, že hotový krém bude moc světlý, ale stačilo by těch 50 g pasty. Chtělo by to asi kurz na pečení korpusů ;-), jinak super. Jana

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 3. 2018 v 16:11

      Jano, díky za zpětnou vazbu 🙂 ona i pasta je slazená a záleží na typu čokolády, některé bílé jsou hodně sladké. Příště můžete ubrat nebo zkusit můj "druhý" pistáciový, kde už med není 🙂
      S korpusy to chce trochu cviku, postup je hodně důležitý. Základem jsou dobře vyšlehané bílky. Těsto se musí míchat velmi opatrně, jemně, jen stěrkou nebo vařečkou, aby korpus krásně vyběhl 🙂 zkuste klasický vanilkový, ten jde trochu lépe, než kakaový.

      Odpovědět
  • Renata Vávrová
    4. 4. 2018 v 9:17

    Dobrý den Milo, můžu se zeptat ohledně bílé čokolády, stačí 29%?
    Mám vyhlídnutou tuto: cukrarske-pomucky.cz/belgicka-cokolada-arabesque-bila-29-1000-g-3963/. Nerada bych dort zkazila čokoládo…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2018 v 16:14

      Renato, ano, tato čokoláda je dobra, také ji někdy kupuji 🙂

      Odpovědět
    • Renata Vávrová
      5. 4. 2018 v 9:28

      Děkuji moc za odpověď, a můžu ještě jeden dotaz? Slibuji, že pak už nebudu otravovat 🙂
      když budu připravit dort ve dvou 17-ti cm formách, můžu péct najednou nebo musím upéct nejdřív jeden a pak druhý? nevím jak dlouho vydrží těsto kvůli bílkům

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 4. 2018 v 14:14

      Renato, klidně se ptejte 🙂 ráda odpovím.
      Péct určitě oba najednou, těsto nesmí dlouho zůstat stát ve formě 🙂 pokud nemáte dvě malé, můžete upéct dort do jedné větší ca. 22-23 cm a jen dvakrát prokrojit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 6. 2018 v 13:04

    Dobrý den, šel by z bílé čokolády vyrobit i citronový krém přidáním citronové pasty? Děkuji, Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 6. 2018 v 8:53

      Evo, ano, myslím, že by to šlo. Zkušenost sice nemám, ale pasty budou zřejmě na podobném principu 🙂 nebo mrkněte na blogu na recept na citronový dort 🙂 tam je použitý reálný citron do krému 🙂

      Odpovědět
  • Renata Vávrová
    14. 8. 2018 v 10:45

    Krásný den Milo, chtěla jsem se zeptat jestli je možné korpus upéct jako bezlepkový, že bych hladkou mouku nahradila mandlovou…ale zase když už jsou v receptu mleté oříšky, tak se bojím co to udělá…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 8. 2018 v 11:45

      Zdravím, klidně udělejte bezlepkový korpus, na blogu mám dva bezlepkové recepty, klidně použijte jeden z nich 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 10. 2018 v 17:33

    Zdravím, myslíte, že by se dal krém použít i na cupcaky? Mám doma pistáciovou pastu a nutkání něco z ní vytvořit :). Budu dělat pohoštění pro kolegy do práce a ráda bych právě cupcaky. Kombinovala bych asi s těstem z tohoto receptu vikendovepeceni.cz/2015/06/cokoladove-cupcakes-se-smetanovym-kremem.html . Děkuji, Vaše mlsná obdivovatelka Terka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 10. 2018 v 18:21

      Terko, zdravím, ano, krém můžete použít i na cupcakes 🙂 možná bych doporučila přidat trochu mascarpone, podobně jako je to u druhého pistáciového dortu, který mám na blogu 🙂 k čokoládovým cupcakes se skvěle hodí 🙂

      Odpovědět
      • Káťa
        26. 11. 2022 v 6:10

        Dobré ráno,
        Ani nevím, kolikrát jsem se k tomuto receptu už vrátila. Tohle je asi dort, co v oblíbenosti trhá u mých známých rekordy. 😀
        Tak jsem přemýšlela, že bych taky udělala cupcakes verzi. Ještě mě napadlo doprostřed dát malinové pyré. Mám kombinaci čokolady, pistácií a malin hrozně ráda. Ale to bych nebyla já, abych se neujistila, že je to dobrý nápad, i když jsem si vědoma, že na webu i v kuchařce maliny k pistáciím také dáváte. Stejne se zeptám, co by Vaše chuťové buňky řekli na maliny v kakaových cupcakes s tímto krémem?? Radu s mascarpone využiji určitě. Moc Vám děkuji za odpověď a přeji poklidné vánoční pečení. :)))

        Odpovědět
        • Míša Landová
          26. 11. 2022 v 21:32

          Děkuji, také mám pistáciové věci moc ráda 🙂 kombinace s malinami nebo višněmi je velmi povedená, trochu to rozbije tu sladkou chuť bílé čokolády. Přestože mám kakaové korpusy moc ráda, tady bych asi volila raději ořechové nebo vanilkové, ale to neznamená, že to ke kakau nepůjde 🙂

          Odpovědět
    • Anonymní
      3. 10. 2018 v 18:27

      Děkuji za radu, určitě vyzkouším :). A nemáte ještě představu jaké množství krému by tak byla potřeba na jednu dávku cupcaku?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 10. 2018 v 18:34

      Těžko odhadnout, jestli bude stačit 1/2 nebo raději 2/3 krému. Hodně záleží, jakou použijete zdobící špičku a kolik krému budete dávat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 10. 2018 v 18:37

    Vyzkoušíme, uvidíme :). Ještě jednou moc děkuji a přeji pěkný zbytek večera

    Odpovědět
  • Anonymní
    16. 12. 2018 v 20:38

    Dobrý den , dělala jsem váš dort a byl velice vyborný . jen mám jednu otázku … kdyz jsem dělal krém tak jsem ho měla málo .. nevím zda smetanu která se pridava druhy den do pistacioveho zakladu se musi zvlast vyslehat pak vmychat a pak lehce zaslehat nebo ne … ja jsem ji do zakladu nalila a pak slehala.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 12. 2018 v 7:10

      Dobrý den, pokud jste měla krému málo, tak jste zřejmě dávala hodně vysokou vrstvu mezi jednotlivé pláty nebo jste měla větší korpus? Ale nevadí, příště si klidně udělejte krému více 🙂
      Postup jste měla správný, šlehačka se nalije to základu tekutá a pak se šlehá vše společně 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 2. 2019 v 18:50

    Dobrý den, Mílo, chtěla bych se zeptat ohledně čokolády, chystám se na víkend (tedy začnu už zítra) péct Váš pistáciový dort, bohužel nestihnu už ne e-shopech sehnat bílou čokoládu, kterou máte vyzkoušenou, nicméně můžu se aspoň orientovat dle toho, kolik má čokoláda % kakaové sušiny? Všimla jsem si, že ta BELGICKÁ ČOKOLÁDA ARABESQUE má 34%, tam kde nakupuji mají bio čokoládu Chocolates from heaven, má 32% kakaové sušiny a je také belgická. Myslíte, že to půjde? Složení je plus minus stejné. V

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2019 v 7:12

      Zdravím, myslím, že čokoláda v bio kvalitě bude fajn 🙂 zkušenosti sice nemám, ale troufám si říct, že bude chuťově i složením mnohem lepší, než klasické tabulkové z obchodu 🙂

      Odpovědět
  • Lenulka233
    12. 4. 2019 v 14:39

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
  • Anonymní
    7. 6. 2019 v 20:28

    Zdravím Míšo, tento dort dělám už poněkolikáté. Vždy super. Jen na zdobení se mi zdá vždycky trochu řidší. Tentokrát jsem zkusila do zbytku krému přimixovat máslo, aby se při zdobení neroztékal, ale bohužel se mi krém zdrcl. Asi bylo máslo studenější, tak to bylo nejspíš tím. Můžete mi prosím poradit pro příště, čím krém zahustit, aby se s ním lépe zdobilo? Mám na mysli např.růžičky zdobičkou 1M, to mně s tím vážně udělat nejde 🙁 moc děkuji za odpověď 🙂 Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 6. 2019 v 10:04

      Lenko, to jsem ráda, že je dort tak oblíbený 🙂 krém by měl být dostatečněe pevný i na zdobení, pokud není, tak je něco špatně 🙂 jakou používáte čokoládu a smetanu? Máslo není vhodné do tohoto typu krému, na zahuštění můzete přidat mascarpone, resp. část smetany, která se přidává k našlehaní, nahraďte mascarpone 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      10. 6. 2019 v 9:51

      Bilou belgickou cokoladu z cukrarske-pomucky.cz a smetanu 33%. Kdyz pak dam dort do lednicky, tak krem ztuhne hezky, ale nez dam do zdobiciho sacku, tak se s tim za chvili moc zdobit neda a zacne se roztekat. Priste mozna zkusim na obmazani a zdobeni ten snehovy maslovy.

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 6. 2019 v 15:34

    Chystám se na poslední chvíli péct dort a tento mě moc zaujal. Jen si nejsem jistá, jestli takhle narychlo ještě někde seženu pistáciovou pastu. Dal by se krém případně udělat bez ní? Já vím, pistáciový dort bez pistácie…ale i jen s bílou čokoládou by mohl být výborný.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 6. 2019 v 17:00

      Pistáciovou pastu koupíte na cukrářských eshopech, běžně v obchodech bohužel asi ne. Když ji vynecháte, budete mít krém z bílé čokolády, který je sám o sobě také dobrý. Můžete ho případně ochutit kávou nebo skořicí 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      12. 7. 2019 v 10:27

      Tak dort se nakonec povedl i bez pistáciové pasty, byl vynikající a brzy jej musím udělat zase, protože se po něm jen zaprášilo 🙂 Jen mám dvě poznámky k návodu – bílá čokoláda se mnohem rychleji než v mikrovlnce rozpustí na vodní lázni a pak v receptu na korpus postrádám kypřidlo. Držela jsem se návodu a korpus mi při pečení vůbec nenaběhl, zůstal nízký 🙁 Na druhý pokus jsem přidala lžičku prášku do pečiva a už bylo vše správně, krásně vyběhl a dal se překrojit.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 7. 2019 v 10:59

      Tak to je fajn, že se dort povedl 🙂 ohledně rozpouštení čokolády hodně záleží na mikrovlnce a hlavně kvalitě čokolády 🙂 ale každému vyhovuje něco jiného.
      Do korpusu žádné kypřidlo nepatří, korpus vyběhne do výšky díky dobře ušlehaným bílkům. Těsto se musí michat jen ručně a velmi opatrně 🙂 nicméně přidáním prášku do pečiva asi nic nezkazíte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 11. 2019 v 14:00

    Dobrý den, prosím můžete mi poradit. Jsem ve fázi, kdy jsem k vychlazenému základu přilila smetanu a krém nejde vyšlehat. Šlehám na nízke otáčky a je stále řidký. Co teď s tím? Držela jsem se postupu a nejsem si vědoma žádné chyby. Přál si ho syn k zítřejším narozeninám. Děkuji moc za radu

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 11. 2019 v 14:19

      Musíte šlehat dostatečně dlouho, až zhoustne. Pokud ne, na vině může být kvalita čokolády, smetana nebo i pasta. Váš postup jsem neviďela, takže nemohu takto na dalku hodnotit 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 7. 2020 v 6:40

    Dobrý den Míšo, v první řadě Vám chci poděkovat za úžasné recepty, které pro nás vytváříte a dělíte se o ně. Od té doby, co jsem objevila Vaše stránky, už jsem jinde nehledala a peču jen podle Vás. Už jsem toho zkusila poměrně dost a vše mělo obrovský úspěch 🙂 Chtěla bych se zeptat, jestli jde dělat stékaná čokoládová poleva i z bílé čokolády? Nebude moc řídká? Potřebovala bych ji totiž pro oslavenkyni obarvit na modro a to s hořkou neudělám… Děkuji za radu!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 7. 2020 v 8:36

      Ano, stékaná poleva jde udělat i z bílé čokolády, je ale potřeba upravit poměr. Obvykle se dává 2:1 čokoláda/smetana, nicméně hodně to závisí na kvalitě použité čokolády 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    5. 11. 2020 v 12:44

    Dobrý den Míšo. Miluju váš blog a neustále zkouším něco nového. Pro dnešek je to právě tenhle dort pro manžela k narozeninám. Potrebovala bych radu, zda bych místo rumu mohla použít rozvar z malin na promazání pod krém? Pekla jsem vanilkový korpus. Děkuji moc za odpověď a mějte krásný den Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 11. 2020 v 14:04

      Petro, klidně použijte malinový rozvar, s pistáciemi dobře ladí 🙂

      Odpovědět
      • Petra
        5. 11. 2020 v 23:11

        Moc děkuji za odpověď, jste zlatá 😊

        Odpovědět
  • Petra
    5. 11. 2020 v 23:11

    Moc děkuji za odpověď, jste zlatá 😊

    Odpovědět
  • Karolina
    20. 11. 2020 v 16:28

    Dobry den,
    Chtěla bych tento dort udelat pro manzela, ale je alergicky na med. Da se ten med necim nahradit nebo uplne vynechat?
    Predem moc dekuii.
    Karolina

    Odpovědět
  • Blanka
    31. 1. 2021 v 20:23

    Dobrý večer paní Míšo,
    Jsem vaše věrná fanynka, obdivuji Váš blog a upekla jsem podle vašich receptů už spoustu dobrot, které se mi z 99% díky Vám povedly😊 Tento týden jsem pekla tento úžasný pistácivý dort a Red Velvet, oba chuťově úplně famózní. Samozřejmě to neumím vzhledově tak krásně vyladit, dohladka rozetřít polevu, ale snad časem získám trochu cviku…😉 Chci Vám moc poděkovat za všechny skvělé recepty, se kterými se s námi dělíte. Přeji Vám, ať se Vám daří a ještě spoustu inspirace pro nás, Vaše věrné fanynky. Blanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 2. 2021 v 8:17

      Milá Blanko, moc děkuji za Vaše slova, jsem ráda, že se pečení daří, tak jak má 🙂 moc si Vašich slov vážím, utvrzuje mě to v tom, že má tahle práce smysl 🙂

      Odpovědět
  • Alena K.
    27. 2. 2021 v 10:46

    Dobrý den, jak prosím poznám podle složení kvalitní bílou čokoládu? Kolik % kak. másla by měla nejméně mít? Natural Jihlava pecky máte vyzkoušené? Moc děkuji za radu! Alena

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 2. 2021 v 11:08

      Obecně platí, že běžně dostupné tabulkové čokolády nejsou na další zpracování, ať už do krémů či polev, vhodné. Doporučuji pořídit čokoládu na nějakém cukrářském eshopu, min. podíl 30%. Tyto čokolády jsou obvykle i mnohem méně sladké. Natural Jihlavu jsem nezkoušela, ale podle složení vypadá moc dobře, navíc je vhodná i pro výrobu pralinek, takže s tou určitě neuděláte chybu.

      Odpovědět
      • Alena K.
        27. 2. 2021 v 11:23

        Děkuji moc za odpověď. Ještě bych Vás ráda poprosila, jak se liší pistáciový krém z tohoto dortu od toho druhého pistáciového krému (na blogu pod názvem Pistáciový dort s makronkami), chci dělat, tak jaký recept si mám raději vybrat. Moc děkuji a přeji hezký víkend!

        Odpovědět
        • Míša Landová
          27. 2. 2021 v 13:08

          Recepty jsou si hodně podobné, základem je vždy smetana, bílá čokoláda a pistáciová pasta. Jak peču už dlouho, tak zkouším různé varianty s menším množství čokolády nebo jinou pastou. Asi nejlepší je podle mě krém, který najdete u příspěvku Křupavé větrníčky s višněmi a pistáciovým krémem. Naučila jsem se používat 100% ořechové pasty na rozdíl od těch ochucovacích a zjistila, že stačí do krému i méně čokolády 🙂 každopádně ať vybere jakýkoliv, všechny budou dobré 🙂

          Odpovědět
  • Aneta
    17. 3. 2021 v 19:16

    Dobrý den, chystam se vytvorit tento dort, ale nejsem si jista, zda mohu misto bile cokolady do kremu pouzit “bilou polevu Ciocao v peckach” ? Mockrat dekuji za odpoved! Hezky den:-)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 3. 2021 v 20:03

      Poleva určitě není vhodná, stejně jako nejsou moc vhodné tabulkové čokolády běžně dostupné v obchodě 🙂

      Odpovědět
  • Nikola Filla
    20. 3. 2021 v 21:40

    Dobrý den,

    Ráda bych vyzkoušela recept, ale koupila jsem si pistáciovou pastu s kousky pistácií, ta je vhodná? Řekla bych, že v krému na plnění dortu asi vadit, ale na ten obmaz už asi ano, že?

    Dekuji
    Nikola

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 3. 2021 v 9:26

      Ano, přesně jak píšete. Chuťově to problém vůbec není, ale na obmazání to bude horší 🙂

      Odpovědět
  • M
    21. 3. 2021 v 11:49

    Dobrý den,
    komentář s problémy kousků pistácií jsem přečetla manželovi. Nepeče, ale občas mi dobře poradí. Prý by protlačil přes sítko. Bude to asi „piplačka“, ale mohlo by to pomoci. Nevím, v jaké přesně konzistenci máte pastu. Možná trochu nahřát nebo protlačit až krém na obmazání.
    Maruška

    Odpovědět
  • Katka
    8. 4. 2021 v 13:38

    Dobrý den, chtěla bych se Vás pozeptat na výšku Vašeho dortu při 17cm formě? Chtěla bych tento dort upéct jako dvoupatrový. Mám formy o rozměrech 23 a 17cm. Nevím však, zda horní korpus pak nebude o dost vyšší oproti spodnímu. Za odpověď předem děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2021 v 13:54

      Obávám se, že výšku dortu už si nepamatuji 🙂 ale podle počtu plátů odhaduji ca. 11-12 cm. Když uděláte horní patro z menší dávky, nebude tak vysoký.

      Odpovědět
  • Svatka
    9. 4. 2021 v 12:25

    Dobrý den Míšo,

    mohu před plněním do krému přidat zároveň se smetanou 270ml i jedno balení mascarpone?
    I když jsem vynechala med, krém je na nás hodně sladký. Proto bych ho ráda zjemnila. Jen nevím, jestli nejprve vyšlehat se smetanou a pak ke konci přidat mascarpone, nebo dát rovnou??? Moc děkuji za opověď. Pak dám v neděli vědět, jak dort chutnal. Ten váš vypadá skvěle.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 4. 2021 v 12:26

      Ano, klidně přidejte a šlehejte vše současně. Tady hodně záleží, jaký druh čokolády jste použila, bohužel některé běžně dostupné jsou přeslazené.

      Odpovědět
  • svatka
    9. 4. 2021 v 13:18

    Moc děkuji za rychlou odpověď. Tak teď jen nepřešlehat DDD
    Čokoládu jsem koupila dle vašeho doporučení, ale my jsme celkově nesladiči, ubírám pravidelně půlku cukru než je v receptech D

    Odpovědět
  • svatka
    10. 4. 2021 v 9:03

    A ještě taková otázečka. Pečete korpusy na horkovzduch nebo klasika spodní a dolní ohřev?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 4. 2021 v 12:17

      Až na pár výjimek peču vše sladké jen na horní a spodní ohřev, tedy i korpusy 🙂

      Odpovědět
  • svatka
    10. 4. 2021 v 17:19

    Děkuji za radu, asi to vyzkouším.
    Nicméně, dnes jsem dozdobila malé dort. Korpusy jsem tedy dělala dle svých ověřených, jeden kakaový, druhý ořechový, každý ve formě 24cm, takže mám tři prořezy a ten krém je teda pecka. Nastavila jsem ho celým mascarpone a ještě smetanou, což bylo dobře, protože by mi nevyšel, když jsem dělala ze dvou dávek. Zbytek krému jsem obarvila zeleným barvivem a ve spod udělala jiný odstín, nahoře taky.
    Fotku tu nejde vložit, ale rozhodně u tohoto krému zůstanu. Děkuji moc za recept a vaše rady. Zítra se dort nakrojí a doufám, že bude chutnat i ostatním 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 4. 2021 v 9:31

      Věřím, že bude chutnat 🙂

      Odpovědět
      • svatka
        12. 4. 2021 v 12:05

        ano, dort měl velký ohlas. A přiznám se, že jsem se díky tomu krému posunula zase někam výš. Děkuji D

        Odpovědět
  • Lucie
    1. 5. 2021 v 20:59

    Milá Míšo,

    chtěla bych Vám velmi poděkovat za Vaše úžasné recepty a ochotu a trpělivost, s jakou zodpovídáte všechny dotazy. Je vidět, že pečení děláte s láskou a snažíte se pomáhat ostatním pekařinkám v jejich začátcích. Je obdivuhodné, že to, co jste se roky učila, zkoušela a vylepšovala, nyní dáváte k dispozici ostatním. Vaše recepty jsou detailní a krásně srozumitelné, peče se podle nich jedna radost. Já jsem amatér, peču jen pro rodinu párkrát do roka, ale díky Vašim receptům jsem to letos rozjela, že všichni koukají….:-) Zkoušela jsem cupcaky s citronovým, karamelovým, malinovým a pistáciovým krémem, tartaletky s vanilkovým krémem, minicheesecaky s citronovým krémem a naposledy synovi k narozeninám pistáciový dort a pistáciové makronky. Musím řict, že vše se mi podařilo a bylo chuťově výborné. Pouze makronky mi daly zabrat, zkoušela jsem je 5x podle italské i francouzské metody a nedařily se, zkoušela jsem různé fígle, jak na ně, ale nakonec mi pomohla teflonová podložka. To byla radost, když jsem je vytáhla z trouby a vypadaly, jak mají…:-) Na oslavě všichni koukali, mlaskali, fotili a já jsem byla na sebe pyšná….-) Děkuji Vám a přeji mnoho úspěchů a ať stále máte z pečení radost….:-)

    Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 5. 2021 v 8:10

      Lucko, moc Vám děkuji za krásný komentář, strašně si Vašich slov vážím a jsem ráda, že se Vám moje práce líbí 🙂 Je úžasné slyšet, jak se recepty daří a fungují. Věřím, že i nadále budete mít při výběru receptů šťastnou ruku 🙂 mějte se hezky a ať Vás pečení i nadále baví.

      Odpovědět
  • Hana Heřmánková
    24. 5. 2021 v 21:06

    Milá Míšo, tak jsem již po několikáté pekla tento oblíbený dort. Zatím vždy samá chvála, ale dostal mne malý synovec, který prohlásil, že to je nejlepší dort který jedl a a že je fakt přehnanej 😁. Takže chvála patří i Vám. Hanka

    Odpovědět
  • Terez
    27. 5. 2021 v 16:28

    Zdravím,

    bude velký problém, pokud základ na krém nechám dejme tomu v lednici „jen“ 12hodin? Další den pak přileju smetanu dobře vychlazenou, je to tak? 🙂

    Děkuji a těším se na výsledek 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 5. 2021 v 20:30

      Ano, bohatě to bude stačit, klidně jen přes noc 🙂

      Odpovědět
    • Terez
      27. 5. 2021 v 23:42

      Moc dekuju a omlouvam se, dotaz mi zmizel, tak jsem ho odeslala 2x 🙂 moc chvalim za krasny blog a skvostne recepty! 🤌🏻🤍

      Odpovědět
  • Tereza
    27. 5. 2021 v 17:40

    Dobrý den, Míšo,

    bude stačit pokud nechám základ na krém vychladit „jen“ 10-12 hodin? Další den pak smetanu přidáváme dobře vychlazenou, že?

    Děkuji a už se těším na výsledek 🙂

    Odpovědět
  • Terez
    29. 5. 2021 v 9:12

    MÍŠO!
    Krém luxusní! Doplněno světlým korpusem a uvnitř na oživeni malinovÿ rozvar 🤍🤌🏻
    Skvělé!

    Odpovědět
  • Valerie
    25. 8. 2021 v 20:15

    Dobrý večer paní Míšo. Hledala jsem nějaký pistáciový dort k narozeninám pro našeho vnoučka a zaujal mě ten Váš. Chtěla jsem se zeptat jestli vydrží dort na nedělní oslavu ,když ho naplním už tři dny předem .Nemám zkušenost se šlehačkovým krémem, není potřeba zašlehat do krému ztužovač? Korpus i zaklad na krém už mám hotový. Vypadá moc dobře. Pekla jsem ve formě 28 cm z 10 vajec. Předem děkuji za radu .S pozdravem Valerie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 8. 2021 v 8:05

      Pokud bude dort nenakrojený, tak bez problému vydrží. Není to typicky šlehačkový krém, ale šlehaná ganache. Ztužovač v žádném případě nedávejte, jednak není potřeba, stabilitu zajistí kvalitní čokoláda, a hlavně by to pokazilo chuť i konzistenci krému.

      Odpovědět
  • Valerie
    1. 9. 2021 v 12:59

    Dobrý den Míšo, moc děkuji za inspiraci a radu. Za dortík jsem sklidila od všech velkou pochvalu. Byl výborný.Ja sama jsem nadšená z korpusu i krému.Jste moc šikovná a já šťastná, že jsem objevila vaše recepty. Určitě vyzkouším další. V lednu mám v plánu jej udělat růžový pro vnučku. Když chci světlý korpus, stačí nahradit kakao moukou a vlašské ořechy mletým mandlemi? A do krému bych použila malinovou dochucovaci pastu. Ještě jednou moc děkuji a těším se až zase něco vyzkouším. Mějte se moc hezky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 9. 2021 v 14:25

      Tak to jsem moc ráda, že se vše povedlo 🙂 ano, kakao nahraďte moukou a ořechy mandlemi 🙂

      Odpovědět
  • Adela
    6. 10. 2021 v 18:38

    Dobrý den, chtela jsem se zeptat, právě dělám přesně dle Vašeho receptu tento dortik, ale mám obavu, jestli nebude málo kremu – na tuto velikost dortu běžně dělám jednou tolik krému. Myslíte, ze pokud bych do krému následně zaslehala jeste 2 mascarpone (200+200g) bude to moc ‚zredene‘? Nebo mám pomerove navýšit množství pistaciove pasty? Ráda bych, kdyby ty pistacie tam byly dost citit, ale ted si trošku nevím rady. Ale zároveň jsem si rekla ze chci jednou zkusit udělat opravdu striktně dle receptu a nic neupravovat, ale nejspis se mi to opet nepovede 🙂 🙂 moc dekuju za pomoc. Zdravím, Adela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 10. 2021 v 8:01

      Krému je určitě dostačující množství, nezapomeňte, že se přidává ještě samotná smetana a krém se musí našlehat, čímž získá objem. Nicméně klidně si udělejte větší dávku. Mascarpone přidat můžete, ale naředí Vám chuť, pistácie už asi moc cítit nebude, já osobně bych nedávala. U pasty hodně záleží, jaký druh použijete, tento recept je hodně starý, v současné době používám pasty 100% a dávám podle chuti větší množství.

      Odpovědět
  • Eliška
    17. 11. 2021 v 21:22

    Dobrý den,
    dort je naprosto vynikající. Nevím, zda jsem kdy měla lepší. Moc děkuji za recept. Chci se jen zeptat – jak teď skladovat otevřenou pistáciovou pastu? Můžu ji nechat i mimo lednici? Jak dlouho zhruba vydrží? Případně zkoušla jste ji zmrazit?
    Použila jsem tu, kterou jste zmiňovala v komentářích:
    cukrarske-pomucky.cz/pistaciova-pasta-de-luxe-200-g-1406/ (link nahoře na původní doporučenou není funkční).
    Hezký den,
    Eliška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 11. 2021 v 9:57

      Tak to mě těší, děkuji 🙂 na pastě by mělo být uvedeno skladování a doba použitelnosti. Já aktuálně používám už jen 100% pasty, které běžně uchovávám v lednici i několik týdnů.

      Odpovědět
  • Marie
    21. 11. 2021 v 8:04

    Dobrý den, kdyby jsem chtěla dělat do 26 centimetrové formy, kolikrát by jsem to musela znásobit? Nebo by bylo lepší to znásobit do 30 centimetrové formy? Budu dělat na větší oslavu. Předem děkuji za odpověď Marie

    Odpovědět
  • Marie
    26. 11. 2021 v 7:53

    Dort už je v lednici ale mám problém s krémem. Když jsem obmazávala korpus jakoby se srazil. Uvnitř dortu je dobrý ale na obmazaní je celý sražený. Přitom to chuťově jde jenom slabě poznat. Nevíte kde jsem mohla udělat chybu ? Nepřešlehala jsem ho na to jsem si dala bacha. Krém byl moc dobrý ale málem jsme ho ulízali🙂. Jen příště nebudu dávat med. Měla jsem 28% callebaut a bylo to lehce sladší. Mimo to dort jsem prolévala malinovým pýrem z Diana company. Nevíte jak mi vydrží co nejdéle? Mám ho zamrazit do krabiček? Děkuji mockrát za odpovědi Marie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 11. 2021 v 8:34

      Přešlehaný asi nebude, ale i tak zkuste příště šlehat trochu méně. Zvláště na odmazání je lepší krém volnější. Pokud je ušlehaný moc, může to dělat Vámi uvedené problémy. Také je potřeba vzít v úvahu, že je to smetanový krém, který není příliš stabilní. Příště zkuste použít Callebuat Velvet, má vyšší podíl tuku a méně cukru 🙂 Malinové pyré si můžete bez obav zamrazit, klidně do krabiček.

      Odpovědět
  • Veronika
    14. 12. 2021 v 15:02

    Dobry den, jakou doporucujete pistaciovou pastu? Diky

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 12. 2021 v 19:00

      Používám 100% pistáciovou pastu x-fine od Diana svět ořísků 🙂

      Odpovědět
      • Veronika
        14. 12. 2021 v 20:49

        Diky objednala jsem. Myslíte, ze bude dobra varianta krému slehacka, mascarpone, bílá čokoláda a pasta? Čím by bylo dobre navlhcit korpus? Diky moc.

        Odpovědět
  • Markéta
    22. 1. 2022 v 22:27

    Dobrý den. Chtěla bych zkusit kombinaci tohoto pistáciového dortu s malinami. Myslíte, že když dám na krém například malinové pyré, bude kombinace fungovat? Děkuji za odpověď, Markéta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 1. 2022 v 13:33

      Ano, maliny či jahody se často kombinují s pistáciemi 🙂 Malinové pyré samo o sobě je příliš tekuté, to je vhodné třeba na prokapání korpusu. Do dortu bych volila buď maliny jako ovoce nebo si udělat z pyré ovocný vklad či želé.

      Odpovědět
  • Irena
    22. 3. 2022 v 12:29

    Dobrý den, je možné použít pistáciovou pastu, 100 % krém? 🙂 je bez cukru, výrobce Diana 🙂 dekuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Andrea
    5. 4. 2022 v 15:36

    Dobrý den,chci se zeptat zda můžu smetanu s bílou čokoládou udělat i 2 dny dopředu na pistáciový dort a dpšlehat az za 2 dny?
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Kateřina
    30. 7. 2022 v 12:57

    Dobrý den Míšo,
    už jsem jednou dort pekla a byl povedený, vynikající! Budu péct podruhé. Je to objednávka na svatbu a dort bude s velkou pravděpodobností stát déle na stole v pokojové teplotě a čekat na své strávníky během svatebního odpoledne. Proto se ptám, zda mi vysoký dort vydrží a nezačne se sesouvat? Nebude lepší na obmaz použít třeba swiss meringue buttercream s přidáním pistáciové pasty? Chtěla bych dělat vysoký, možná i 5-6 korpusů, na svatbu mi přijde jeho vzhled velmi slavnostní. Mnohokrát děkuji za odpověď. Zdravím, Kateřina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 8. 2022 v 8:36

      Žádný dort nevydrží příliš dlouho v horkém letním počasí, nicméně když bude dobře vychlazený a nebude přímo na slunci, měl by to zvládnout. Pokud chcete použít bílkový máslový, tak je vhodné udělat i mantinely, které případně podrží jednotlivé korpusy, obmaz v tomhle nemá žádný význam.

      Odpovědět
  • Šárka
    17. 10. 2022 v 22:32

    Opět veliké poděkování za perfektně popsaný a skvělý recept, jste zlatá, že se takto dělíte o své zkušenosti.
    Pistáciová pasta mě nadchla, takže už se těším, až vyzkouším větrníčky🙂
    Nejsem milovník bílé čokolády, ale vyzkoušet jsem prostě musela a i když všem moc chutnalo,na mne to bylo příliš sladké. Myslíte, že bude fungovat (myslím poměr) i s hořkou čokoládou?
    Děkuji!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 10. 2022 v 18:38

      Díky 🙂 jakou jste použila bílou čokoládu? Doporučuji Belcolade Blanc 34% nebo Carmu 36%, obě mají vysoký podíl tuku a jsou málo sladké … hořká čokoláda se dle mého názoru k pistácii nehodí a určitě ji není možné nahradit ve stejném poměru 🙂

      Odpovědět
      • Šárka
        20. 10. 2022 v 12:51

        Použila jsem jen bílou čokoládou na vaření z Lidlu. S tou hořkou mám dobrou zkušenost, stejně jako s jinými výrobky na pečení, tak jsem zkusila a nebylo to prostě tentokrát ono.
        Stejně zkusím krém s hořkou čokoládu. Nezdá se mi to šílené. Hořké čokolády s pistáciemi se vyrábějí 🙂
        A třeba využiji pistáciový krém i v některém receptu z Vaší knihy, už jsou na cestě 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          20. 10. 2022 v 15:03

          Tak to není divu, že byl krém sladký … bílá čokoláda z Lidlu má tuším jen 26% tuku, zatímco např. Callebaut Velvet 32% 🙂 Čím více tuku, tím je pak méně sladká … Nicméně klidně to s hořkou zkuste, jen si musíte upravit poměr.

          Odpovědět
  • Markéta
    11. 2. 2023 v 12:04

    Dobrý den Míšo,
    chtěla jsem se vás zeptat, je možné nahradit ořechy pistáciovou moukou?
    Děkuji, Markéta

    Odpovědět
  • Petra
    7. 5. 2023 v 22:10

    Dobrý den, můžu použít tento krém pod jedlý papír? Dekuji

    Odpovědět
  • Tereza
    10. 5. 2023 v 17:57

    Dobrý den, Míšo – minulý rok jsem dělala tento dort – luxusní! Letos bych chtěla dělat kokosovou variantu – když nahradím pistáciovou pastu pastou kokosovou – bude to fungovat? 🙂 Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 5. 2023 v 11:59

      Teoreticky ano, jen kokosová pasta je mnohem tučnější/pevnější a na chuť méně intenzivní než pistáciová 🙂

      Odpovědět
  • Simona
    20. 6. 2023 v 21:26

    Dobrý den, paní Míšo,

    snažila jsem se pročíst všchny komentáře, ale odpověď jsem nenašla, chtěla bych tedy poprosit o radu… Chci péct tento dort tatínkovi k narozeninám (má rád pistácie), ale o něco vyšší + potahovaný – nakonec by to mělo vypadat jako soudek piva (to je zase výmysl mojí maminky :D). Myslíte, že tento korpus + krém udrží o něco větší výšku? Průměr bude cca kolem těch 20 cm plus mínus a počet plátů korpusu asi 5, max. 6. – myslíte, že spodní část dortu váhu udrží? Napadlo mě případně na nejnižší vrstvu krému udělat máslovo-bílkový s pistáciovou pastou, že by to líp drželo…
    Děkuji za odpověď, máte toho tady TOLIK, co bych chtěla vyzkoušet… Máte můj obdiv za všechnu tu krásu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 6. 2023 v 15:31

      Když je krém dobře vyšlehaný, je dostatečně pevný a bez problému větší výšku zvládne. Po promazání pak doporučuji nechat alespoň do druhého dne vychladit, než budete potahovat 🙂

      Odpovědět
      • Simona
        21. 6. 2023 v 18:24

        Moc děkuji a odpověď a přeji hezký den😊

        Odpovědět
  • Lucie
    29. 7. 2023 v 16:52

    Právě mám došlehany krém a nemám slov! To je taková lahoda, luxus, moc děkuji za úžasný receptík.

    Odpovědět
  • iva
    9. 8. 2023 v 17:44

    Dobry den,zaklad na krem mam udelany,ale chtěla bych se zeptat jestli mohu vymenit posledni slehacku na mascarpone.Bojim se ze bude moc slehackovy.A mam hned pridat mascarpone a slehat se zakladem?Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 8. 2023 v 9:36

      Klidně můžete, jen bude hodně hutný a bude mít mnohem menší objem než se šlehačkou. Ano, šlehejte současně.

      Odpovědět
  • Petra
    9. 11. 2023 v 19:03

    Dobrý den,chci jen že dort je úžasný už jsem ho pekla několikrát a vždy měl velký úspěch. Pekla jsem ho i dceři jako svatební. Jen bych se chtěla zeptat jestli se dá upéct i jako bezlepkový. Požit třeba mandlovou mouku. Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 11. 2023 v 9:12

      Tak to mě těší, děkuji 🙂 Nelze nahradit celou mouku mandlovou, ideálně použít mix mandlové, bezlepkové a kukuřičného škrobu.

      Odpovědět
  • Alena
    9. 12. 2023 v 19:33

    Dobrý večer Míšo, prvně bych Vám chtěla poděkovat ze skvělý blog. Peču dle Vás již třetí dort (v životě 😉) polevy a krémy vždy super a povedou se, ale nevím kde dělám chybu v korpusech, nikdy nejsou tak vysoké jako ty Vaše, spíše těžší konzistence jako brownies, vždy se tedy po nich i tak zapráší, ale ráda bych měla někdy “vyšší” dort. Co můžu dělat špatně? Přitom bábovky a jiné lité věci mám hezky nadýchané 😔.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 12. 2023 v 10:29

      Základem piškotového těsta je dobře vyšlehaný sníh, je to jediné kypřidlo. Sníh nesmí být přešlehaný ani nedošlehaný, tak aby ustál vmíchání mouky, které se dělá už jen stěrkou. Je to trochu jiné, než u bábovky 🙂

      Odpovědět
  • Markéta Šťastná
    8. 2. 2024 v 14:31

    Dobrý den, ráda si z vašich stránek beru inspiraci na pečení dortů a jiných dobrot. Ráda bych na oslavu udělala tento pistáciový dort a chtěla jsem se zeptat, jestli jde zbytek krému obarvit gelovými barvami a dozdobit s ním dort? Konkrétně chci barvit na fialovo a trochu tmavší zelenou, udělala bych zdobicím sáčkem s malinkou dírkou levandule. Jde kém barvit? A bude držet když s budu s krémem „malovat“? Velice Vám děkuji a už se těším na výsledek mého víkendového pečení z vašeho víkendového pečení 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2024 v 9:22

      Šlehaná ganache není vhodná na barvení, nedoporučovala bych. Je lepší dort obmazat sněhovým máslovým krémem, který se lépe barví a je i fajn na zdobení špičkou.

      Odpovědět
  • Alice
    16. 2. 2024 v 7:46

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat jestli by k tomuto krému seděl korpus z vašeho receptu na dort Red Velvet? (samozřejmě bez červeného barviva) tento týden jsem ho pekla a sklidil velký úspěch. Předem moc děkuji za odpověď a za Vaše recepty 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 2. 2024 v 9:34

      Ano, šlehanou ganache dát můžete, jen bude dort sladší. Já mám k red velvetu nejradši krémy na bázi sýra či tvarohu 🙂

      Odpovědět
  • VIKI
    7. 3. 2024 v 21:11

    Dobrý den, mám dotaz, napadlo mě do dortu přidat meruňkový vklad, bylo by možné použít tento z Vašeho receptu na kokosové polokoule? A myslíte, že je to. vhodná kombinace? (https://vikendovepeceni.cz/2024/01/kokosove-polokoule-s-ovocnym-vkladem/)
    Předem děkuji za odpověď a zároveň za to, co děláte, Vaše recepty jsou úžasné,!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 3. 2024 v 9:33

      Ano, klidně použijte ovocný vklad, bude to příjemné zpestření. Meruňky jsou kyselejší, takže budou hezky ladit.

      Odpovědět
  • VIKI
    7. 3. 2024 v 21:19

    * pardon, ještě jsem zapomněla doplňující otázku, jaké množství pyré mam použít, abych vytvořila dva vklady do kulaté formy 23cm? Děkuji moc.

    Odpovědět
  • Lucie
    13. 3. 2024 v 23:28

    Dobry den, velni me zaujal tento recept na dort a budu ho pect sestre 🙂 Mam dotaz ohledne formy, mam jen jednu 17 cm. Je nozbe upect pulku (druhou dat do lednice) a po vytazeni hned dat druhou pulku upect? Nebo si musim radeji koupit druhou stejnou a pect soucasne?
    Obavam se, aby mi korpus nejak nespadl nebo se nepokazil.
    Dekuji
    Lucie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 3. 2024 v 9:20

      Pokud nemáte hodně vysoký ráfek, doporučuji péct na dvakrát. Ale připravit si vždy čerstvé těsto (poloviční dávka), nemůže totiž čekat v lednici…

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 7 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ