Menu
Dorty / Nepečené dezerty

Nepečený Míša dort

Nejsem velkým milovníkem nepečených dezertů, ale občas je potřeba připravit něco rychle nebo bez trouby. A tak jsem si to zkusila na tomhle ikonickém zákusku, který patří mimochodem k mým oblíbeným. Příprava je jednoduchá, potřebovat budete jen pár surovin a malou dortovou formu, protože tenhle dortík je fakt drobek.

Základem je tvaroh, na jehož chuti to stojí a padá, takže zapomeňte na odtučněné i vaničkové verze. Vaničkový tvaroh je příliš řídký a krém nebude držet. Nízkotučná varianta bude zase bez chuti a budete muset zbytečně přidávat více cukru. Za sebe mohu vřele doporučit jaroměřický tvaroh v červeném obalu.

Na sušenkový základ mám raději sušenky sušší, něco ve stylu Bebe rodinné. Nebo klidně sáhněte i po po piškotech. Úmyslně jsem nepoužila rovnou kakaové, ale do směsi jsem přidala oblíbené přírodní kakao, které má plnou a intenzivní vůni a chuť. Nicméně použít se dají samozřejmě sušenky jakékoliv 🙂

Dortík nepotřebuje ani dlouhé rozležení, servírovala jsem ho jen pár hodin po přípravě a byl skvělý. Určitě mu ale svědčí při servírování lehce pokojová teplota. Sestavovala jsem ho ve formě s odnímatelným dnem a šel vyjmout poměrně snadno, nožem jsem ho jen předtím objela kolem dokola. Pokud ale máte po ruce páskovou fólii, klidně s ní vyložte vnitřní stranu dortu.

Nepečený MÍŠA dort (16 cm)

Sušenková krusta:

  • 100 g sušenek (možno i piškoty)
  • 2 lžičky kakaa (používám přírodní)
  • 50 g másla

Sušenky a kakao společně rozmixujte, přidejte kousky másla a mixujte dokud se to nespojí. Přendejte do dortové formy o průměru 16 cm vyložené papírem na pečení a vmáčkněte do dna. Dejte do lednice než si připravíte náplň.

Tvarohová náplň:

  • 250 g tučného tvarohu v kostce (nejlepší je červený Jaromeřický)
  • 2-3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
  • lžička vanilkové pasty/extraktu
  • 150 g smetany ke šlehání 33%

Tvaroh, cukr a vanilku dejte do misky a za postupného přilévání smetany vyšlehejte do hladkého krému. Rozetřete ho na sušenkový základ a dejte krátce zachladit.

Čokoládová poleva:

  • 50 g hořké čokolády 55-60%
  • 50 g smetany 33%

Smetanu i čokoládu společně krátce zahřejte v MW a vymíchejte do rozpuštění. Nechte trochu zchladnout, nalijte na tvarohový krém a dejte do lednice.

Před servírováním odřízněte od formy, vyjměte a krájejte na jednotlivé porce. Servírujte při pokojové teplotě.

Pokud si ho budete chtít dortík připravit do větší formy, tak nezapomeňte, že na blogu je tabulka na přepočet surovin 🙂 a ikonku k tisku naleznete na konci i na začátku příspěvku po pravé straně.

Na blogu najdete i další recepty na tuhle oblíbenou pochoutku, ať už jsou to Míša řezy, Cupcakes ala Míša řezy nebo třeba míša řezy v podobě dortu 🙂

10 Comments

  • Věra
    8. 8. 2023 v 11:31

    Dobrý den, dělala jsem před týdnem a byl výborný. Dokonce i manžel, který nejí sladké, ochutnal. Dnes přijede kamarádka, tak už se chladí další v lednici. Vaše recepty jsou úžasné a přehledné. I ovocný narozeninový dort, který jsme podle Vás pekla dceři k narozeninám a malému vnukovi k svátku byl vynikající. Kdyby jste viděla, jak se syn se snachou o zbytek dortu skoro poprali. Myslím, že to je největší ocenění, že chutnal. Těším se, až vyzkouším další Vaše recepty. Přeji hezký den a děkuji za Vaše recepty, které mě po více než 20 letech, dodaly odvahu začít znovu péct.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 8. 2023 v 18:35

      Milá Věro, moc děkuji za krásnou recenzi 🙂 vždy mě hrozně potěší, když se lidé díky mému blogu pustí do pečení 🙂

      Odpovědět
  • Renata
    12. 9. 2023 v 12:18

    Dobrý den paní Landová,
    chci se zeptat, zda nejspodnější vrstva ze sušenek není příliš tvrdá.
    Dělala jsem sušenkovou vrstvu zatím jen dvakrát u cheesecaku a vždy byl hodně tvrdý. Děkuji za odpověď.
    S pozdravem Horáková

    Odpovědět
  • Eva
    7. 1. 2024 v 1:10

    Dobrý den,Míšo,tenhle váš nepečený jmenovec měl veliký úspěch,Udělala jsem ho na Silvestra aby bylo něco sladkého ke kávě,byl opravdu rychle hotový,dělal se moc dobře a vypadal krásně.Syn mi řekl,že je famozní a objednal si ho k narozeninám.Děkuji za vaše skvělé recepty, už jsem jich pár vyzkoušela a těším se,až vyzkouším další.Přeji Vám krásný Nový rok,hodně úspěchů a hlavně zdraví.

    Odpovědět
  • Romana
    1. 3. 2024 v 7:18

    Dobrý den, mohu místo sušenek udělat korpus z receptu na kubánský dort?

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ