Nejsem velkým milovníkem nepečených dezertů, ale občas je potřeba připravit něco rychle nebo bez trouby. A tak jsem si to zkusila na tomhle ikonickém zákusku, který patří mimochodem k mým oblíbeným. Příprava je jednoduchá, potřebovat budete jen pár surovin a malou dortovou formu, protože tenhle dortík je fakt drobek.
Základem je tvaroh, na jehož chuti to stojí a padá, takže zapomeňte na odtučněné i vaničkové verze. Vaničkový tvaroh je příliš řídký a krém nebude držet. Nízkotučná varianta bude zase bez chuti a budete muset zbytečně přidávat více cukru. Za sebe mohu vřele doporučit jaroměřický tvaroh v červeném obalu.
Na sušenkový základ mám raději sušenky sušší, něco ve stylu Bebe rodinné. Nebo klidně sáhněte i po po piškotech. Úmyslně jsem nepoužila rovnou kakaové, ale do směsi jsem přidala oblíbené přírodní kakao, které má plnou a intenzivní vůni a chuť. Nicméně použít se dají samozřejmě sušenky jakékoliv 🙂
Dortík nepotřebuje ani dlouhé rozležení, servírovala jsem ho jen pár hodin po přípravě a byl skvělý. Určitě mu ale svědčí při servírování lehce pokojová teplota. Sestavovala jsem ho ve formě s odnímatelným dnem a šel vyjmout poměrně snadno, nožem jsem ho jen předtím objela kolem dokola. Pokud ale máte po ruce páskovou fólii, klidně s ní vyložte vnitřní stranu dortu.
Nepečený MÍŠA dort (16 cm)
Sušenková krusta:
- 100 g sušenek (možno i piškoty)
- 2 lžičky kakaa (používám přírodní)
- 50 g másla
Sušenky a kakao společně rozmixujte, přidejte kousky másla a mixujte dokud se to nespojí. Přendejte do dortové formy o průměru 16 cm vyložené papírem na pečení a vmáčkněte do dna. Dejte do lednice než si připravíte náplň.
Tvarohová náplň:
- 250 g tučného tvarohu v kostce (nejlepší je červený Jaromeřický)
- 2-3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
- lžička vanilkové pasty/extraktu
- 150 g smetany ke šlehání 33%
Tvaroh, cukr a vanilku dejte do misky a za postupného přilévání smetany vyšlehejte do hladkého krému. Rozetřete ho na sušenkový základ a dejte krátce zachladit.
Čokoládová poleva:
- 50 g hořké čokolády 55-60%
- 50 g smetany 33%
Smetanu i čokoládu společně krátce zahřejte v MW a vymíchejte do rozpuštění. Nechte trochu zchladnout, nalijte na tvarohový krém a dejte do lednice.
Před servírováním odřízněte od formy, vyjměte a krájejte na jednotlivé porce. Servírujte při pokojové teplotě.
4 Comments
Věra
8. 8. 2023 v 11:31Dobrý den, dělala jsem před týdnem a byl výborný. Dokonce i manžel, který nejí sladké, ochutnal. Dnes přijede kamarádka, tak už se chladí další v lednici. Vaše recepty jsou úžasné a přehledné. I ovocný narozeninový dort, který jsme podle Vás pekla dceři k narozeninám a malému vnukovi k svátku byl vynikající. Kdyby jste viděla, jak se syn se snachou o zbytek dortu skoro poprali. Myslím, že to je největší ocenění, že chutnal. Těším se, až vyzkouším další Vaše recepty. Přeji hezký den a děkuji za Vaše recepty, které mě po více než 20 letech, dodaly odvahu začít znovu péct.
Míša Landová
8. 8. 2023 v 18:35Milá Věro, moc děkuji za krásnou recenzi 🙂 vždy mě hrozně potěší, když se lidé díky mému blogu pustí do pečení 🙂
Renata
12. 9. 2023 v 12:18Dobrý den paní Landová,
chci se zeptat, zda nejspodnější vrstva ze sušenek není příliš tvrdá.
Dělala jsem sušenkovou vrstvu zatím jen dvakrát u cheesecaku a vždy byl hodně tvrdý. Děkuji za odpověď.
S pozdravem Horáková
Míša Landová
12. 9. 2023 v 13:59Řekla bych spíš křupavá, ale jde ukrojit i lžičkou 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5