Menu
Dorty

Pruhovaný Míša dort

Asi si říkáte, kde že jsou ty pruhy 🙂 Nebojte, jsou tam, ale schované uvnitř dortu 🙂 Už dlouho jsem se chystala podobný dort vyzkoušet, takže když si rodina poručila Míša řezy, viděla jsem to jako vhodnou příležitost. Není to vlastně nic nového ani převratného. Je to prostě dort sestavený nebo lépe řečeno stočený z roládového plátu.

Základem je kakaový piškotový plát, na který jsem použila přírodní nealkalizované kakao. Hodně jsem si ho oblíbila pro jeho plnou a jemnou chuť. Není sice tak tmavé, ale kdo se zajímáte o čokoládu, tak víte, že tmavá barva čokolády ani kakaa nezaručuje jeho kvalitu 🙂 někdy je to přesně naopak. Každopádně klidně můžete použít i kakao holandského typu.

Krém je samozřejmě tvarohový, mixla jsem kvůli konzistenci vaničku i kostku a pro zpevnění i zjemnění přidala mascarpone a trochu smetany. Výsledná konzistence je jemná, chuť dostatečně tvarohová a má tu správnou hustotu. I když tady bude asi hodně záležet jakou značku tvarohu použijete. Doporučuji vybírat ty tučné nebo polotučné, u balených pak tvarohy jemné.

Pruhovaný Míša dort (8-10 porcí)

Kakaový piškotový plát:

  • 4 vejce, velikost M
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • 25 g přírodního kakao (možno i holandské)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 200 stupňů (horní a spodní ohřev), velký plech vyložte pečícím papírem. Já jsem opět použila silikonový plát, který jsem lehce vytřela olejem.

Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny, pár minut v robotu vám to zabere. Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a opatrně stěrkou přes sítko vmíchejte do vyšlehaných vajec. Pracujte rychle, ale opatrně, moučnou směs dobře zapracujte.

Těsto rozetřete na připravený plech v síle asi 1 cm (ca. 28×36 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby na 9-10 minut. Těsto by mělo být na dotek pružné. Ihned po upečení stáhněte plát i s papírem z horkého plechu a otočte na lehce pomoučněný nebo pocukrovaný papír či utěrku. Nechte takto vychladnout, pak papír opatrně sloupněte. Pokud pečete na silikonu, nechte vychladnout plát na něm.

Tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu ve vaničce, tučný nebo polotučný
  • 250 g tvarohu v kostce, jemný
  • 250 g mascarpone
  • 50-100 g smetany ke šlehání 33%
  • 80-100 g cukru krupice
  • vanilková pasta/extrak/lusk

Oba tvarohy, mascarpone a cukr společně promíchejte (prošlehejte). Já jsem použila pádlovou (káčkovou) metlu od robota. Přidejte vanilku a nakonec přilijte podle potřeby smetanu. Výsledná konzistence by měla být jemná a krémová, ale ne řídká. Hodně záleží na druhu použitého tvarohu. V případě potřeby si krém přislaďte.

Sestavení dortu

Okraje piškotového plátu seřízněte do roviny. Pokud jste pekli na silikonu, nemusíte, tam je to rovné samo o sobě 🙂 Asi 260-280 g tvarohového krému si dejte stranou na finální obmaz (do lednice) a zbytek rovnoměrně rozetřete po celé ploše plátu. Plát pak rozkrájejte na stejně široké pruhy ca. 5-6 cm. Rozměřte si to podle velikosti vašeho plátu. Berte v úvahu, že čím užší pruhy budou, tím bude dort nižší, ale větší, nebo naopak. Já jsem krájela 6 cm pruhy a dosáhla jsem dortu o průměru 18 cm 🙂

První pruh stočte do rolády a položte na pečící papír, dortovou podložku nebo tácek. Další pruhy přikládejte kolem prvního stočeného pruhu dokola – viz. foto. Každý pruh vždy lehce přimáčkněte. Nebojte, jde to celkem dobře 🙂 Nakonec celý dort stáhněte nastavitelným ráfkem, vnitřek ráfku můžete vyložit folií, a dejte do lednice na pár hodin ztuhnout.

Následně sejměte ráfek a celý dort obmažte krémem, který jste si dali stranou. Opět dejte chladit.

Čokoládová poleva:

  • 65 g hořké čokolády 55-60% (použila jsem Callebaut 811)
  • 65 g smetany ke šlehání 33%
  • strouhaná čokoláda na posyp (nemusí být)

Čokoládu i smetanu dejte do misky a společně zahřejte v mikrovlnné troubě. Míchejte do úplného rozpuštění. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu, pak nalijte na vršek dortu a pomocí lžíce rozetřete. Část čokolády by měla stéct i po stranách. Ještě než poleva zaschne, můžete dort posypat kousky nasekané nebo nastrouhané čokolády.

Dort uchovávejte v lednici, krájejte ostrým nožem nahřátým v horké vodě.

55 Comments

  • eva
    20. 6. 2021 v 19:38

    míšo, děkuji, hned zítra vyzkouším. eva

    Odpovědět
  • Drahomíra
    22. 6. 2021 v 19:26

    Dortík je skvělý, úžasně se dělá, je rychlý, nápaditý, osvěžující..prostě famozní jako vše od Vás Miško.
    Vyzkoušela jsem a jsem z něho já i moje rodina a přátelé nadšeni.Bude u nás určitě častým a oblíbeným zákuskem.
    Šla by udělat i opačná varianta – světlý plát a vhodný tmavý krém? Muselo by být v těstě více mouky, když se vynechá kakao? Nezařadíte na Váš blog podobný s opačnými barvičkami?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 6. 2021 v 8:48

      Míša dort prostě nezklame v žádné své podobě, děkuji 🙂 ano, určitě by šla udělat i opačná varianta nebo použít jakýkoliv jiný recept na roládu a udělat takto. Obrácený recept zatím v plánu nemám 🙂

      Odpovědět
  • Silvie
    22. 6. 2021 v 21:38

    Dobrý večer,dort vyskouším. Moc děkuji za recept 🙂

    Odpovědět
  • Dada
    24. 6. 2021 v 16:19

    Vyborny dortik…vnoucci byli nadseni,delal se skvele a povedl se…diky za mimoradny recept 👍

    Odpovědět
  • Adéla
    27. 6. 2021 v 9:28

    Super recept, pekla jsem a dort byl vyborny 🙂. Jen jediné, co bych příště udělala je, že bych před obtiranim dortu sloupla „krustu“, která se na plátu vytvořila.. Takhle šel hůř nanášet krém a dostaly se do něj drobky, ale to jen taková estetická.. Jinak super 🙂

    Odpovědět
  • Barča Krausová
    20. 7. 2021 v 9:47

    Dobrý den Míšo,

    šlehačka se do krému nešlehá, ale pouze se naleje nevyšlehaná? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Šárka
    28. 7. 2021 v 13:07

    Dobrý den, ráda bych dort o větším průměru než 18 cm. Mám jinak nakrájet šíři pruhů (moc se mi nezdá) či spíše zvýšit dávku a asi tím pádem i větší plech? Co myslíte? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 7. 2021 v 16:22

      Pokud chcete dort větší, musíte udělat z větší dávky, třeba na dva plechy 🙂

      Odpovědět
      • Šárka
        8. 9. 2021 v 15:34

        Dobrý den, doplňuji, že jsem pekla dvojitou dávku a výtečné. Těsto výborné, krém jsem nesladila skoro vůbec (chutná mi tak), poleva osvědčená a na řezu moc krásný dort. Za málo práce skvělý výsledek 🙂 Opět děkuji za inspiraci!

        Odpovědět
  • Martina
    19. 8. 2021 v 16:54

    Dobrý den, chtěla bych udělat těsto jako klasický dort, takže upéct v dortové formě a ne jako plát. Dá se to nebo to konzistence těsta neumožní? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • tamara
    22. 8. 2021 v 10:12

    Dobrý den, Míšo, podle vašich receptů peču už léta, vždy s velkým úspěchem. Vlastně jste mě naučila pečení milovat. Za což vám děkuji nejen já ale i celá rodina 🙂 . Dort bych ráda vyzkoušela jen jsem ho chtěla jinak poskládat, nejdřív korpus a na něj celou tvarohovou náplň. Nejsem si jistá, zda je náplň dostatečně tuhá , aby „držele“ přece jen jí bude hodně nebo mám přidat cca 4-5 g žaletiny. Děkuji za odpověď, přeji hodně úspěchů a těším se na vaše nové recepty.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 8. 2021 v 14:28

      Chcete udělat klasické Míša řezy? Nebo jak to myslíte s poskládáním … 🙂 krém je dle mého názoru dost hustý, želatina není potřeba.

      Odpovědět
  • Katka
    3. 9. 2021 v 21:05

    Vaše recepty zbožňuji, už sem upekla spoustu dortíků, bábovek atd. a vždy měli veliký úspěch! Dneska sem se vrhl na tento protože Míša dort mě minule úplně nadchnul. Jediné co bych se chtěla zeptat, jak dortík natíráte, abyste v krému neměla drobečky. Pořád se mi to nějak nedaří a kor u tmavých korpusů to jde hodně vidět.

    Děkuji za Vaší inspiraci a srozumitelně napsané postupy!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 9. 2021 v 18:06

      Ano, máte pravdu, drobečky se tam zamíchají, také je tam trochu mám 🙂 zkuste natřít slabou vrstvu, nechat zachladit a pak ještě jednu vrstvu krému.

      Odpovědět
  • Helena
    7. 9. 2021 v 19:43

    DObrý den , vypadá nádherně ,ale potřebovala bych udělat bezlepkovou variantu stačí vyměnit hladkou mouku za mandlovou a nechat stejný poměr?Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 9. 2021 v 8:09

      Obávám se, že takhle jednoduché to nebude. Zkusila bych použít spíš nějakou bezlepkovou mouku.

      Odpovědět
  • Jana
    10. 9. 2021 v 7:08

    Dobrý den Míšo, chtěla bych poprosit o radu..Daly by se místo kakaa použít ořechy?Chtěla bych tenhle recept vyzkoušet s Vaším kávovým krémem.Děkuji Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 9. 2021 v 7:29

      Tento dort můžete udělat z jakékoliv rolády i krému, takže ano 🙂

      Odpovědět
      • Jana
        10. 9. 2021 v 7:53

        Jeee,moc Vám děkuji..ještě mám otázku..žiji v Irsku..Vaší knihu asi nezasíláte do zahraničí?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          10. 9. 2021 v 13:25

          Ano, posílám a dokonce už jsem jich do Irska několik poslala 🙂 jen je tam vyšší poštovné. Pokud máte zájem, pošlete mi prosím e-mail 🙂

          Odpovědět
  • Jarmila
    2. 10. 2021 v 19:53

    Dobrý den,pokud nemám ráfek můžu zabalit do fólie nebo dát do dortové formy?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 10. 2021 v 16:46

      Nastavitelný ráfek dort stáhne, můžete samozřejmě utáhnout i folií, dortová forma moc vhodná nebude.

      Odpovědět
  • Jana
    9. 2. 2022 v 22:53

    Dobry den, dekuji za uzasnou inspiraci. Chystam se tento dort udelat synovi k narozeninam. Byl by tento dort vhodny dozdobit misto cokoladovou polevou i zrcadlovou polevou?- dat trochu zamrazit a polit? Trochu se bojim aby krem po povoleni z mrzaku a politim polevou neco neprovedl, nemam s tim jeste tolik zkusenosti. Dekuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2022 v 20:12

      Zrcadlovou polevu můžete aplikovat i na zachlazený dort. Nejsem si jistá, co tvaroh udělá po rozmrazení …

      Odpovědět
    • Jitka Adamcová
      2. 6. 2023 v 15:03

      Plánuji upéct, vypadá jednoduše….jsem naprostý laik 😅….jen malý dotaz. Poslední založený pruh a jeho konec. Nebude na okraji dortu vyčhovat?

      Díky

      Odpovědět
  • Jana
    15. 3. 2022 v 14:26

    Dobrý den,

    děkuji za inspiraci. Potřebuji ale poradit, používáte 18 cm dortovou formu. Já mám 24 cm. Trochu se motám , jakou velikost plechu koupit? A také o kolik navýšit množství ingrediencí?
    Děkuji.
    Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 3. 2022 v 18:19

      Výsledný průměr dortu je tady orientační a je lepší ráfek nastavitelný, kterým to utáhnete. Nicméně dá se to sestavit i bez něj. Plech není třeba kupovat, pokud máte ten klasický velký do trouby, tak rozetřete na uvedený rozměr na papíru.

      Odpovědět
  • Drahomíra
    28. 3. 2022 v 16:27

    Míšo, chci se poradit, zda by se dal použít do Míša dortíku i krém z Míša řezů.Ano, musel by se zachovat postup s odkapáním tvarohu a kys.smetany, ale nevím, zda krémík z Míša řezů není třeba do dortíku málo tuhý.Chtěla jsem zkusit trochu mokřejší ten krém, aby byl dortík ještě vláčnější.Děkuji,Drahomíra

    Odpovědět
  • Martina
    20. 4. 2022 v 22:36

    Dort vypadá úžasně,chci upéct synovi k narozeninám, ale nemám vúbec s pečením dortů zkušenosti , proto bych Vás Míšo poprosila o radu, když chci mít dort připravený na sobotu , stačí upéct v pátek? Nebo už musím ve čtvrtek, nevím jak dlouho se musí chladit v lednici poprvé smotaný v ráfku a po druhé pomazaný z boku, jestli musí být přes noc nebo stačí jen pár hodin. Mohu poprosit o upřesnění, moc děkuji🙈
    Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 4. 2022 v 8:23

      Pokud ho zvládnete připravit celý v pátek, do soboty se rozleží. Nicméně já si výrobu obvykle fázuji 🙂 takže bych ve čtvrtek upekla a srolovala, nechala do pátku stažené v ráfku. Pak bych obmazala a dokončila a nechala připravené na sobotu 🙂

      Odpovědět
  • Tereza
    2. 5. 2022 v 22:48

    Dobry den, prosim Vas, udrzi se na te cokoladove poleve fondanova figurka, ci nikoli? Dekuji,

    Odpovědět
  • Kristýna
    8. 5. 2022 v 21:18

    Dobrý den, v krému mám hrudky z jemného tvarohu v kostce, to by asi nemělo být, že? Nevíte čím to je, jestli tím, ze mam jen obyčejný ruční šlehač nebo třeba špatným tvarohem? Předem děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 5. 2022 v 17:59

      Ano, kvalita tvarohu se může lišit, ale nemyslím, že by to něčemu vadilo 🙂

      Odpovědět
  • Ivana Timkova
    26. 1. 2023 v 21:28

    Dobrý deň, tortička sa už chladí v lednici. Chcem sa však spýtať, myslíte si že by sa poleva dala urobiť aj z ružovej čokolády?

    Dakujem

    Odpovědět
  • Tereza
    28. 5. 2023 v 21:44

    Tak jsem udělala rovnou z dvojité dávky a sklidilo to úspěch. Dort v průměru cca 24 cm a 8 cm vysoký.
    Je to opravdu snadné a relativně rychlovka. Je dobré si to rozfázovat a pak to je i bez stresu. Jediný stres jsou ty drobečky 😄 to bylo peklo. Ale jinak efekt super. Poprvé jsem dělala „stékaný“ dort a efekt skvělý. Dozdobeno ovocem a vypadá opravdu krásně.
    Děkuji za inspiraci a super recept. Už se těším na další pečení dle vašich receptů.

    Odpovědět
  • Alena
    23. 7. 2023 v 19:58

    Moc děkuji za super recept a hlavně popis pracovního postupu. Každý rok se statečně pouštím do pečení dortu a nikdy to není ono. Každý rok nadávám a že to příští rok koupím. No nekoupila, nevzdala jsem to, upekla z dvojité dávky. Syn dostal dort k 9. narozeninám. Prý nejlepší, který jsem zatím upekla. Takže ještě jednou díííky moc za recept s obrázky (veliká pomoc) a za pocit, že se mi může někdy něco povést a dort vypadá tak, jak má! 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 7. 2023 v 12:23

      Milá Aleno, díky a určitě to nevzdávejte 🙂 rodina to domácí pečení ocení a i když dort třeba není na pohled úplně top, chutí jistě předčí ten kupovaný 🙂

      Odpovědět
  • Ilona
    26. 10. 2023 v 17:32

    Dobrý den Míšo, chystám se na tento dort, ale potřebovala bych ho bezlepkový. Dal by se upéci plát podle receptu Bezlepkový kakaovo-mandlový korpus, který máte v bezlepkovém oddíle?
    Díky moc Ilona

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ