Menu
Dorty

Pruhovaný Míša dort

Asi si říkáte, kde že jsou ty pruhy 🙂 Nebojte, jsou tam, ale schované uvnitř dortu 🙂 Už dlouho jsem se chystala podobný dort vyzkoušet, takže když si rodina poručila Míša řezy, viděla jsem to jako vhodnou příležitost. Není to vlastně nic nového ani převratného. Je to prostě dort sestavený nebo lépe řečeno stočený z roládového plátu.

Základem je kakaový piškotový plát, na který jsem použila přírodní nealkalizované kakao. Hodně jsem si ho oblíbila pro jeho plnou a jemnou chuť. Není sice tak tmavé, ale kdo se zajímáte o čokoládu, tak víte, že tmavá barva čokolády ani kakaa nezaručuje jeho kvalitu 🙂 někdy je to přesně naopak. Každopádně klidně můžete použít i kakao holandského typu.

Krém je samozřejmě tvarohový, mixla jsem kvůli konzistenci vaničku i kostku a pro zpevnění i zjemnění přidala mascarpone a trochu smetany. Výsledná konzistence je jemná, chuť dostatečně tvarohová a má tu správnou hustotu. I když tady bude asi hodně záležet jakou značku tvarohu použijete. Doporučuji vybírat ty tučné nebo polotučné, u balených pak tvarohy jemné.

Pruhovaný Míša dort (8-10 porcí)

Kakaový piškotový plát:

  • 4 vejce, velikost M
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • 25 g přírodního kakao (možno i holandské)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 200 stupňů (horní a spodní ohřev), velký plech vyložte pečícím papírem. Já jsem opět použila silikonový plát, který jsem lehce vytřela olejem.

Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny, pár minut v robotu vám to zabere. Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva a opatrně stěrkou přes sítko vmíchejte do vyšlehaných vajec. Pracujte rychle, ale opatrně, moučnou směs dobře zapracujte.

Těsto rozetřete na připravený plech v síle asi 1 cm (ca. 28×36 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby na 9-10 minut. Těsto by mělo být na dotek pružné. Ihned po upečení stáhněte plát i s papírem z horkého plechu a otočte na lehce pomoučněný nebo pocukrovaný papír či utěrku. Nechte takto vychladnout, pak papír opatrně sloupněte. Pokud pečete na silikonu, nechte vychladnout plát na něm.

Tvarohový krém:

  • 250 g tvarohu ve vaničce, tučný nebo polotučný
  • 250 g tvarohu v kostce, jemný
  • 250 g mascarpone
  • 50-100 g smetany ke šlehání 33%
  • 80-100 g cukru krupice
  • vanilková pasta/extrak/lusk

Oba tvarohy, mascarpone a cukr společně promíchejte (prošlehejte). Já jsem použila pádlovou (káčkovou) metlu od robota. Přidejte vanilku a nakonec přilijte podle potřeby smetanu. Výsledná konzistence by měla být jemná a krémová, ale ne řídká. Hodně záleží na druhu použitého tvarohu. V případě potřeby si krém přislaďte.

Sestavení dortu

Okraje piškotového plátu seřízněte do roviny. Pokud jste pekli na silikonu, nemusíte, tam je to rovné samo o sobě 🙂 Asi 260-280 g tvarohového krému si dejte stranou na finální obmaz (do lednice) a zbytek rovnoměrně rozetřete po celé ploše plátu. Plát pak rozkrájejte na stejně široké pruhy ca. 5-6 cm. Rozměřte si to podle velikosti vašeho plátu. Berte v úvahu, že čím užší pruhy budou, tím bude dort nižší, ale větší, nebo naopak. Já jsem krájela 6 cm pruhy a dosáhla jsem dortu o průměru 18 cm 🙂

První pruh stočte do rolády a položte na pečící papír, dortovou podložku nebo tácek. Další pruhy přikládejte kolem prvního stočeného pruhu dokola – viz. foto. Každý pruh vždy lehce přimáčkněte. Nebojte, jde to celkem dobře 🙂 Nakonec celý dort stáhněte nastavitelným ráfkem, vnitřek ráfku můžete vyložit folií, a dejte do lednice na pár hodin ztuhnout.

Následně sejměte ráfek a celý dort obmažte krémem, který jste si dali stranou. Opět dejte chladit.

Čokoládová poleva:

  • 65 g hořké čokolády 55-60% (použila jsem Callebaut 811)
  • 65 g smetany ke šlehání 33%
  • strouhaná čokoláda na posyp (nemusí být)

Čokoládu i smetanu dejte do misky a společně zahřejte v mikrovlnné troubě. Míchejte do úplného rozpuštění. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu, pak nalijte na vršek dortu a pomocí lžíce rozetřete. Část čokolády by měla stéct i po stranách. Ještě než poleva zaschne, můžete dort posypat kousky nasekané nebo nastrouhané čokolády.

Dort uchovávejte v lednici, krájejte ostrým nožem nahřátým v horké vodě.

14 Comments

  • eva
    20. 6. 2021 v 19:38

    míšo, děkuji, hned zítra vyzkouším. eva

    Odpovědět
  • Drahomíra
    22. 6. 2021 v 19:26

    Dortík je skvělý, úžasně se dělá, je rychlý, nápaditý, osvěžující..prostě famozní jako vše od Vás Miško.
    Vyzkoušela jsem a jsem z něho já i moje rodina a přátelé nadšeni.Bude u nás určitě častým a oblíbeným zákuskem.
    Šla by udělat i opačná varianta – světlý plát a vhodný tmavý krém? Muselo by být v těstě více mouky, když se vynechá kakao? Nezařadíte na Váš blog podobný s opačnými barvičkami?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 6. 2021 v 8:48

      Míša dort prostě nezklame v žádné své podobě, děkuji 🙂 ano, určitě by šla udělat i opačná varianta nebo použít jakýkoliv jiný recept na roládu a udělat takto. Obrácený recept zatím v plánu nemám 🙂

      Odpovědět
  • Silvie
    22. 6. 2021 v 21:38

    Dobrý večer,dort vyskouším. Moc děkuji za recept 🙂

    Odpovědět
  • Dada
    24. 6. 2021 v 16:19

    Vyborny dortik…vnoucci byli nadseni,delal se skvele a povedl se…diky za mimoradny recept 👍

    Odpovědět
  • Adéla
    27. 6. 2021 v 9:28

    Super recept, pekla jsem a dort byl vyborny 🙂. Jen jediné, co bych příště udělala je, že bych před obtiranim dortu sloupla „krustu“, která se na plátu vytvořila.. Takhle šel hůř nanášet krém a dostaly se do něj drobky, ale to jen taková estetická.. Jinak super 🙂

    Odpovědět
  • Barča Krausová
    20. 7. 2021 v 9:47

    Dobrý den Míšo,

    šlehačka se do krému nešlehá, ale pouze se naleje nevyšlehaná? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Šárka
    28. 7. 2021 v 13:07

    Dobrý den, ráda bych dort o větším průměru než 18 cm. Mám jinak nakrájet šíři pruhů (moc se mi nezdá) či spíše zvýšit dávku a asi tím pádem i větší plech? Co myslíte? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 7. 2021 v 16:22

      Pokud chcete dort větší, musíte udělat z větší dávky, třeba na dva plechy 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář