Menu
Dorty

Dort z křehkého těsta

Pokud trošku sledujete trendy ve sladkém světe, určitě jste v poslední době zaregistrovaly dorty ve tvaru číslic nebo písmen. Jsou tvořeny z křehkého těsta a obvykle plněné jen lehkým smetanovým krémem. Nahoře jsou pak nádherně zdobené čerstvým ovocem, květinami a spoustou dalších drobností. Mě osobně tyhle dorty svým vzhledem nadchly a tak jsem si jeden zkusila 🙂

I když musím přiznat, že jsem byla trochu skeptická, pokud jde o chuť dortu. Nějak jsem si nedokázala to křehké těsto ve spojení se šlehačkou představit. Také jsem se obávala, jestli nebude dort tvrdý a zda půjde krájet. No a jak jinak to zjistit, než ho upéct 🙂

Výsledek mě příjemně překvapil. Těsto do druhého dne krásně změklo, takže se dalo dobře krájet, zároveň si ale zachovalo svůj tvar a nerozmáčelo se. Šlehačku jsem téměř nesladila, takže příjemně doplnila sladké linecké těsto. Jahody sice teď ještě nejsou perfektní, ale chuť dortu určitě zvýraznily.

Použít můžete samozřejmě i jiné druhy ovoce, skvělé budou maliny, borůvky či ostružiny, případně kombinace více druhů. Myslím, že by se do dortu hodil i citronový krém (lemon curd) nebo slaný karamel. Samozřejmě jen z části, třeba jako vnitřní náplň. Zajímavě vypadá i kakaová varianta plněná čokoládový krémem. Troufám si říct, že se do ní časem také pustím.

Na zdobení můžete použít i čerstvé květiny, různé bonbony, sušenky nebo domácí pusinky či makronky. Fantazii se meze nekladou. Já sem dort zdobila až pár hodin před servírováním, měla jsem obavu, aby květiny příliš neovadly a pusinky se nerozmáčely.Každopádně dort je potřeba naplnit den předem, aby se rozležel a zvláčněl.

Křehké mandlové těsto: 

260 g hladké mouky

špetka soli

50 g mandlové mouky (loupané jemně mleté mandle)

200 g másla

100 g moučkového cukru

4 žloutky

citronová kůra (citronový olej)

V misce smíchejte prosátou mouku se solí a mletými mandlemi.

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Přisypte prosátou mouku s mandlemi a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat příliš mouky.

Hotové těsto zabalte do folie a dejte na několik hodin do lednice, klidně i přes noc.

Troubu předehřejte na 185 stupňů, připravte si dva archy pečícího papíru a šablonu s motivem (číslo, písmeno). Já jsem si vystřihla z papíru „jedničku“ o velikosti A4.

Těsto rozválejte na pomoučněné ploše na sílu cca. 5-6 mm, přeneste na arch papíru a podle šablony vykrojte číslici nebo písmeno. Dobře to jde rádýlkem na pizzu. Těsto po celé ploše propíchejte párátkem, opatrně přesuňte i s papírem na rovný plech a dejte péct na cca. 12-15 minut, až začne po krajích lehce zlátnout. Nechte zcela vychladnout na plechu.

Odkrojené části těsta zpracujte, znovu rozválejte a na pečícím papíru vykrojte podruhé stejný motiv. Dejte péct stejně jako předchozí.

Pokud je těsto příliš měkké, před druhým válením ho dejte na chvilku do mrazáku nebo lednice ztuhnout. Stejně tak si můžete rozválené těsto před vykrojením motivu dát také chvilku vychladit, bude se pak lépe vykrajovat.

Část těsta vám samozřejmě zbude, jinak by to ani nešlo. Můžete si z něj vykrojit malá kolečka a slepit marmeládou nebo zamrazit pro další dort 🙂

Smetanová náplň:

250 g mascarpone

300 g smetany ke šlehání 33%

1-2 lžíce cukru krupice

citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje 

+ čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky ….)

Všechny suroviny (kromě ovoce) dejte do mísy a společně vyšlehejte. Přendejte do sáčku s hladkou trubičkou, průměr 18-20 mm.

Sestavení dortu

První motiv zespodu lehce na několika místech mázněte krémem a položte na tác. Takto „přilepený“ zůstane hezky na místě a nebude po tácu klouzat. Krém nastříkejte po celém obvodu motivu a částečně i ve středu. Mezery vyplňte drobně pokrájenými jahodami nebo jiným ovocem.

Přiklopte druhým motivem a lehce přimáčkněte. Celou plochu nazdobte krémem, doporučuji začít po krajích (obvodu) a teprve pak vyplnit střed. Dejte do lednice do druhého dne vychladit a rozležet.

Druhý den horní část dortu nazdobte čerstvým ovocem, květinami, pusinkami, kousky čokolády či makronkami, prostě vším, co máte po ruce.

Pokud nebudete hned servírovat, doporučuji ovoce v řezu potřít meruňkovou glazurou, aby zůstalo svěží a neokoralo. Glazuru si snadno vytvoříte ze lžíce meruňkové marmelády a pár kapek vody, které společně zahřejete. Horkou směsí pak kousky ovoce potřete.

Vytisknout recept

170 Comments

  • U Ilonky
    21. 3. 2018 v 18:12

    To je nádhera!!!!Ila

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2018 v 21:35

      Moc děkuji :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 3. 2018 v 19:34

    Míšo, jednoduše nadhera!!!! Uz se nemuzu dockat, az vyzkousim take. Mockrat dekuji za tento recept, uz dlouho jsem jej obdivovala na netu a netusila jak do nej:-) Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2018 v 21:36

      Hanko, moc děkuji 🙂 jo, tyhle dortíky vypadají krásně a překvapivě jsou i dobré 🙂 Je to jako v módě, pořád nové trendy 🙂

      Odpovědět
    • Lenka Straková
      6. 9. 2020 v 14:10

      Dobrý den, prosím prosim jakou špičkou máte udělané pusinky?
      Moc děkuji za odpověď 🙂

      Odpovědět
  • MíšaPuš
    21. 3. 2018 v 19:43

    Náádhera! Moc děkuji za inspiraci, musím co nejdřív vyzkoušet 🙂 Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2018 v 21:37

      Míšo, děkuji :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 3. 2018 v 20:31

    Tak to je bomba. Ale divím se, že jsem to nezaregistrovala 🙂 Zdraví Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 3. 2018 v 21:38

      Ivano V., moc díky 🙂 mrkněte na pinterest nebo instragram "number cake", super nápad a vypadají všechny krásně 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 3. 2018 v 7:07

    Opět nádherné a přitom tak jednoduché. Už se těším, až ho upeču a ochutnám. Iveta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2018 v 18:30

      Díky 🙂 ano, v jednoduchosti je obvykle krása 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 3. 2018 v 9:29

    Milá Míšo, VŠECHNO! od Vás je prostě TOP….už nemám co dodávat, jste studnicí nápadů a inspirace, díky, taky Míša:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2018 v 18:31

      Míšo, moc a moc děkuji 🙂 tohle není můj nápad, jen moje provedení 🙂 ale díky.

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 3. 2018 v 12:58

    Milá Míšo, zrovna tento "dort" se chystám dělat o víkendu. Recept jsem naštěstí našla a je skoro stejný jak ten Váš, což mě těší, že mám i pár postřehů ohledně proležení a práce s ním. Ale co mě trápí jsou chemicky neošetřené květiny. Kde jsem se ptala tak na mě koukali jak na blázna. Prosím můžete mi poradit kde koupit? Budu muset jinak udělat z marcipánu a to nebude mít takový efekt.
    Předem moc děkuji za radu.
    Aneta T.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2018 v 18:33

      Aneto T., zdravím, recepty jsou hodně podobné, liší se jen postupem nebo poměrem jednotlivých surovin 🙂 já květiny zespodu obalila alobalem a vzhledem k tomu, že byly na dortu jen krátce, tak bych se toho nebála. Nebo si počkat na léto, až budou kytičky na vlastní zahrádce 🙂 nebo udělat dort bez květin, marcipánové by se časem rozpustily 🙁

      Odpovědět
    • Anonymní
      24. 3. 2018 v 12:39

      Děkuji za radu, udělám to také tak. Právě marcipan na šlehačkovém základě bude horší než alobal. Ať se daří a těším se na další krásné příspěvky.
      Aneta

      Odpovědět
  • Marie
    22. 3. 2018 v 17:08

    Míšo, krása…ty teď letí ….jsi prostě IN :)))))

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2018 v 18:34

      Maruš, moc děkuji :))) sledovala jsem je už dlouho, ale pořád nebyla příležitost nějaký vyzkoušet 🙂 kam ty lidi na ty nápady chodí :)))

      Odpovědět
  • Marie
    22. 3. 2018 v 20:02

    Míšo je nádherný ,asi ho upeču na svou oslavu ale bojím se převozu do jiného města ,nebude lepší ho nazdobit až na místě nebo ten krém vydrží moc děkují

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2018 v 20:18

      Marie, moc děkuji 🙂 já ho vezla také asi 60 km a přežil to bez úhony 🙂 doporučuji krémem "přilepit" k tácu a bude to ok 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 3. 2018 v 5:23

    Míšo a jak jste udělala pucky z toho krému?A šlehačka se předem nešlehá?Děkuji.Andrea

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2018 v 13:06

      Andreo, krém se nanáší pomocí sáčku s hladkou trubičkou, tak jak je uvedeno v postupu 🙂 šlehačka se ušlehá společně s mascarpone najednou.

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 3. 2018 v 14:07

    dobry den velmi obdivujem vasu pracu .je kraaasna.chcela by som sa opytat na recept na pusinky ?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 3. 2018 v 16:43

      Nikolo, děkuji 🙂 časem snad recept na pusinky přidám, ale je to jednoduché, na jeden díl bílků dávám dva díly cukru krupice, peču při 100-110 stupních hodinu až dvě podle velikosti 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      25. 3. 2018 v 19:15

      A davte rozpustit vo vodnom kupeli bielka s cukrom a tak vyšlahať..alebo len po lyžičkach zašlahavate? Ja som robila len zašlahavanim postupne (cukor som si ak zahriala v rure) a aj tak sa mi nerozpusti uplne a potom mi praskaju 🤔.tak neviem kde je chyba mixer mam stolovy celkom vykonny.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2018 v 11:11

      Zašlehávám po částech, ale musí se šlehat opravdu dlouho, i tak se ale cukr nerozpustí úplně. Během pečení je potřeba otevírat troubu, aby odešla vlhkost a pusinky nepraskaly 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      27. 3. 2018 v 10:04

      Dobrý den, konečně jsem našla recept na tento dort v češtině! 🙂 Chtěla jsem se zeptat, když budu dělat dvě čísla, měla bych tedy udělat rovnou dvojtou dávku těsta nebo myslíte, že by stačila jedna a půl této dávky? Tedy kolik Vám zbylo těsta z této JEDNIČKY? Děkuji, máte tu spoustu úžasných receptů. 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 3. 2018 v 19:55

      Záleží, jaká čísla budete dělat a jak velká. Podle mě by Vám stačilo 1,5 dávky 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      28. 3. 2018 v 10:44

      Dobře, vím, že se na to nedá přesně odpovědět. Určitě vyzkouším. Děkuji, Soňa 🙂

      Odpovědět
      • Lucie
        15. 11. 2021 v 21:36

        Soni jestli Vám to pomůže, dělala jsem 3 patra čísla 30 na A4 a stačila mi dvojitá dávka těsta 🙂

        Odpovědět
        • Petra
          7. 4. 2024 v 19:52

          Mohu se zeptat, zda Vám stačila při třech patrech čísel i dvojitá dávka krému? Chtěla bych též zkusit 🙂

          Odpovědět
  • GreenMagritte
    27. 3. 2018 v 16:02

    Zrovna jsem se na takové dorty dívala na instagramu a přemýšlela, jestli to stojí za to. Teď – díky Vám – už vím, že ANO! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 3. 2018 v 20:00

      Ano, tyhle dorty jsou teď hodně populární a na oko i velmi pěkné, proto i mě zlákal 🙂 a za vyzkoušení určitě stojí.

      Odpovědět
  • Klara S.
    31. 3. 2018 v 6:40

    Dobry den, Miso, slo by to
    udelat i z piskotoveho testa (linecke moc v oblibe nemame)? Mam prave strach, aby se se piskot moc nerozmocil. Dekuji, Klara

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 3. 2018 v 17:36

      Kláro, zdravím, ano, dort si můžete udělat i z jiného těsta, jen budete asi potřebovat formu ve tvaru čísla či písmene nebo po upečení vykrojit. Ale už to nebude vypadat tak pěkně, jako z toho křehkého 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 4. 2018 v 22:50

    Míšo, to je vážně nádhera!! Před Vámi smekám!! Vždy máte vše tak luxusní! Chtěla bych se zeptat, chci udělat tento dort taťkovi k jeho 50tým narozeninám. Budu dělat 50 na A4 a mám udělat 2 dávky? A na tu glazuru může být jiná marmelada než merunkova? Děkuji a přeji hezký večer Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2018 v 7:12

      Míšo, moc děkuji 🙂 lépe se Vám bude pracovat s větším množstvím těsta, doporučila bych tedy dvojitou dávku. Zbylé těsto se dá použít pak na cokoliv 🙂 a případně i zamrazit. Všechny zdroje uvádějí na glazuru jen meruňkovou marmeládu, nevím zda je to díky druhu ovoce nebo proto, že je světlá a obvykle není na ovoci příliš vidět 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      12. 4. 2018 v 20:27

      Míšo, míč Vám děkuji. Tak 2 dávky uz mám v lednici. Akorát mi to přijde na A4 malé. Kdybych to udělala na A3 a udělala ještě poloviční dávku, bude mi to stačit?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2018 v 7:37

      Míšo, také se mi to zdálo malé, ta A4, ale ve finále to tak malé nebylo 🙂 nicméně klidně udělejte větší. Asi bych zkusila nejdříve použít už připravené těsto, třeba Vám bude stačit, případně pak dodělat 🙂

      Odpovědět
  • Andrea
    10. 4. 2018 v 15:46

    Dobry den, muzete mi prosim poradit kde sehnat cislo na vykrojeni? Dekuji Andrea

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 4. 2018 v 18:12

      Andreo, našla jsem si číslici na webu a vytiskla na A4 😉

      Odpovědět
  • Madla
    20. 4. 2018 v 14:34

    Bože, tak ten je úžasný! Ten musím upéct synovi k narozeninám! A rovnou ho zkusím v bezlepkové verzi, ať si mohu pochutnat i já 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 4. 2018 v 7:07

      Madlo, moc děkuji 🙂 pokud máte osvědčený recept na bezlepkové křehké těsto, tak klidně zkuste, jen ze zkušenosti vím, že není moc pevné 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 4. 2018 v 19:32

    Dobrý den. Tak jsem od dcery k narozeninám dostala velké srdce. Inspirací a receptem ji byl Váš dort jednička. Dort byl úžasný a mňamózni. Už jsme napekly spoustu dezertů podle Vašich skvělých receptů. Děkujem����Hana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2018 v 11:01

      Hanko, zdravím a děkuji za komentář 🙂 tak to jste musela mít velkou radost, dort od dcery určitě potěší 🙂 mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 5. 2018 v 13:37

    Vypadá úplně krásně. Já osobně jsem zkusila a dopadl strašně, a to jsem se držela postupu. Celý mě po slepení do druhého dne popraskal a sjely prasklé kusy dolů. nevím kde byla chyba. Ale ten Váš je fakt nádherný

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2018 v 6:43

      Tak to mě mrzí, že se dort nepovedl. Neměla jste těsto příliš slabé? Málo upečené? Jakou jste použila smetanu ke šlehání?

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 5. 2018 v 9:06

    Zkoušela jsem ke dni matek a myslím, že výsledek se docela povedl:) S těstem se dobře pracovalo. Sice mi 1 plát písmena praskl, ale dala jsem ho dospodu, tak to ničemu nevadí..Děkuji za další skvělý recept! Jsem zvědavá, zda se mi povedl i chuťově… Pavlína
    imageshack.com/a/img922/6854/GNI5Qt.jpg
    imageshack.com/a/img923/3448/pgepLI.jpg

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 5. 2018 v 18:07

      Pavlíno, děkuji za důvěru v recept, dortíky se Vám povedly perfektně 🙂 věřím, že byla maminka nadšená a určitě si chutnala 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 6. 2018 v 16:04

    Dobrý den, Míšo. Nejsem s těmito druhy těst příliš zaběhlá, proto se omlouvám za laický dotaz. 🙂 Pokud bych chtěla udělat "korpus" kakaový, stačí v tomto receptu vyměnit jen mandlovou mouku za stejné množství kakaa? Nebo je nutný jiný poměr/ postup? Děkuji moc, Jana.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 6. 2018 v 20:04

      Jano, zdravím, ano, přesně jak píšete, obvykle se část mouky nahrazuje kakaem 🙂 v tomto případě je množství adekvátní, takže klidně můžete 50 g mandlí nahradit 50 g kakaa. Případně mandle ponechat a nahradit 50 g běžné mouky kakaem 🙂 postup zůstává stejný.

      Odpovědět
    • Unknown
      4. 6. 2018 v 21:17

      Skvele, Miso, dekuji moc! Hezky vecer.Jana

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 7. 2018 v 11:31

    Dobrý den, v popisu píšete ..Těsto po celé ploše propíchejte párátkem …
    Zajímalo by mně proč? Aby se nanafouklo ?? Moc děkuji Renata

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 7. 2018 v 7:41

      Ano, je to přesně tak, jak píšete, aby se těsto nevyboulilo 🙂

      Odpovědět
  • Joina
    20. 7. 2018 v 18:53

    Moc pěkný dortík. Musím se už konečně odhodlat a vyzkoušet to 🙂
    Recept se mi zamlouvá, tak snad v brzké době.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 7. 2018 v 7:24

      Ano, tyhle dorty jsou hodně lákavé na oko, nicméně i poměrně dobře chutnají 🙂 vyzkoušejte 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 1. 2019 v 11:23

    Dobrý den, prosím o radu – v receptu uvádíte, že je potřeba do těsta 50 g mandlové mouky.. tu kupujete v obchodě (případně kde) nebo si připravujete nějak sama? děkuji za radu, Lucie 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2019 v 16:08

      Lucie, můžete použít mleté mandle, loupané i neloupané, není třeba kupovat mandlovou mouku 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 2. 2019 v 13:51

    Dobrý deň, prosím o radu práve som spravila takúto tortičku podľa Vášho receptu. S cestom sa mi pracovalo velmi dobre, ale nakoniec mi celé popraskalo – teda polámalo . Neviete mi poradiť kde som urobila chybu ? ďakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2019 v 7:56

      Popraskalo Vám při pečení nebo se Vám polámalo až při manipulaci? Těsto je křehké, musí se s ním pracovat velmi opatrně. Možná jste vyválela na příliš tenko. Těžko říct takto na dálku 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      8. 2. 2019 v 12:45

      Ďakujem až pri manipulácii, inak chuťovo výborné, tak skúsim dobudúcna trošku hrubšie. ďakujem pekný deň

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 3. 2019 v 14:57

    Dobrý den.Prosím mohla by jste mi prosím poradit recept na čokoládovou nebo kakaovou náplň s mascarpone na Váš dort z křehkého těsta?Předem moc děkuji Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 3. 2019 v 13:03

      Lucko, já bych volila hutnější pařížskou šlehačku 🙂 recept najdete např. u příspěvku Pařížské řezy tady na blogu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 3. 2019 v 13:41

    Dobrý den.Moc děkuji za radu.vyzkouším.Lucka

    Odpovědět
  • Anonymní
    29. 3. 2019 v 22:47

    Dobrý den.Jak jsem se ptala na ten křehký dort-chci vyrobit číslo 11 -a nazdobit ovocem jak to máte krásně udělané vy na hor.obrázku…syn by právě chtěl vše kakaové nebo čokoládové krém.tu pařížskou šlehačku mám použít stejně dát do toho pytlíku se špičkou a dělat bochánky nebo jsem to špatně napsala že chci plnit dort a pařížská šlehačka se nehodí na to křehké těsto čísla?Předem moc děkuji Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 3. 2019 v 13:02

      Napsala jste to dobře a já to pochopila 🙂 čokoládový krém použijte úplně stejně, jak je uvedeno nahoře v postupu, tedy do sáčku a zdobit. Můžete udělat i to křehké těsto kakaové, když nahradíte část mouky kakaem 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      30. 3. 2019 v 13:41

      Dobrý den.mnohokrát děkuji za rady a velikou ochotu.Přeji krásný slunečný víkend.Lucka

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 4. 2019 v 11:57

      Dobrý den .v pátek budu péci Váš dort číslo 11.radila jste mi kakaovou verzi.mohla bych poprosit o radu psala jste pažížský krém –
      Pařížská šlehačka:
      500 ml smetany ke šlehání 33%
      200 g hořké čokolády 55-60%
      + 5-6 lžic mascarpone k našlehání.bude prosím tato dávka stačit na číslo 11 ty bochánky nebo musím udělat dvojitou dávku?Předem mnohokrát děkuji Lucka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2019 v 13:47

      Lucko, zkušenost nemám, ale raději bych udělala 1,5 dávky. Ono taky záleží, jak hodně krému budete dávat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 4. 2019 v 12:07

    Dobry den, chtela bych Vam podekovat za perfektni recept i podrobny postup, jak pracovat. Pekla jsem ho do prace manzelovi a mel obrovsky uspech��
    Chtela jsem povzbudit ostatni, aby se nelekli komentaru ohledne praskani, drzela jsem se postupu a vse se podarilo vyborne. Take uzasny trik ohledne marmelady na potreni jahod ��
    Dekuji moc za Vas blog a vsechny uzasne recepty.
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 4. 2019 v 12:51

      Jano, moc Vám děkuji za milý komentář i povzbuzení pro další odvážlivce 🙂 Jsem ráda, že se vše povedlo, tak jak má. Děkuji a pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 4. 2019 v 22:58

    Dobrý večer. Takúto tortičku by som chcela upiecť ako svadobnú. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť či by plnka vydržala a cesto sa moc nerozmočilo, poprípade mi poradiť, ako to vyriešiť? Ďakujem Iveta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 4. 2019 v 8:07

      Iveto, zdravím, když naplníte den předem, křehké těsto zvláční, ale bude držet tvar. Jen je potřeba nedělat ho moc tenké, aby se nelámalo 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      7. 4. 2019 v 18:48

      Dakujem za odpoveď. Iveta

      Odpovědět
  • Dagmar
    14. 4. 2019 v 18:28

    Dobry vecer, jsem Vas velky fanda a obdivovatel :). Mam dotaz, kdybych toto testo chtela delat v kakaove verzi, kolik kakaa mam dat misto hladke mouky. Dekuji moc predem za odpoved. Dasa 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 4. 2019 v 10:51

      Dášo zdravím a díky 🙂 nahradila bych ca. 50-60 g mouky kakaem 🙂

      Odpovědět
  • Mili
    16. 4. 2019 v 18:58

    Dobrý večer Míšo, obdivuji Vaše nádherné dorty a vše ostatní co vytváříte. Již několikrát jsem podle Vás pekla a vždy se vše zadařilo. Teď bych chtěla vyzkoušet tento dort synovi ke třináctým narozeninám, jen se chci zeptat šla by nahradit hladká mouka moukou špaldovou? Nebo alespoň část mouky? Chtěla bych udělat trošku zdravější verzi :-). Děkuji, Mili

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 4. 2019 v 18:05

      Mili, zdravím, pokud použijete hladkou špaldovou, můžete klidně nahradit v plné výši. Pokud byste chtěla použít celozrnnou, tak max. tak 1/3 🙂

      Odpovědět
    • Mili
      18. 4. 2019 v 19:04

      Míšo, děkuji. Zkusím a uvidím 😉

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 5. 2019 v 18:53

    Dobrý večer Míšo, chci poděkovat za tento báječný recept na dort, pekla jsem ho příteli k našemu výročí a sklidil úspěch:) Obdivuji Vaše dezerty a blog, už se těším až vyzkouším něco dalšího z Vašich receptů. Anet.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 5. 2019 v 20:46

      Anet, moc děkuji, jsem ráda, že se vše povedlo a měla jste úspěch 🙂 Budu ráda, když zkusíte i něco dalšího 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    11. 7. 2019 v 6:19

    Dobrý den. Mohu poprosit o foto hubičky na dělání bobečků ze šlehačky a mascarpone. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 7. 2019 v 5:51

      Zdravím, do komentáře bohužel foto vložit nejde, nicméně trubička je obyčejná hladká bez zoubků, průměr ca. 15-16 mm.

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 7. 2019 v 18:40

    Krasny dort, urcite vyzkousim

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 8. 2019 v 5:58

      děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 7. 2019 v 18:43

    Dobry den, prosim o radu. Budu tento dort delat na oslavu, ktera bude az vecer, je lepsi dort naplnit uz den predem, nebo az rano v den oslavy. Bojim se, aby se moc nerozmocil nebo naopak nebyl korpus moc tvrdy a sel dobre krajet. Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 8. 2019 v 5:59

      Zdravím, já jsem dort plnila den předem a byl tak akorát. Pouze ovoce a ozdoby jsem dala na dort až v den servírování.

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 8. 2019 v 15:38

    Dobrý den, aspoň touto cestou Vám musím složit poklonu … nádhera :-).
    Prosím o radu. Chtěla bych udělat dort diabetikovi, jedná se o těsto. Máte s tím nějakou zkušenost?
    Děkuji Zuzana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 8. 2019 v 16:36

      Děkuji 🙂 bohužel s pečením pro diabetiky nemám zkušenost.

      Odpovědět
  • Unknown
    11. 9. 2019 v 12:37

    Dobrý den, toto množství, které uvádíte je na to jedni číslo? Takze pokud chci pect 80,tak dvojtou dávku? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 9. 2019 v 19:49

      Ano, chápete dobře. Nicméně možná by Vám stačilo 1,5 dávky, hodně záleží na velikosti čísel.

      Odpovědět
  • Pavlína
    29. 10. 2019 v 9:07

    Dobrý den, chtěla bych upéct písmeno A myslíte, že bude stačit jedna dávka? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 10. 2019 v 19:47

      Myslím, že by mohlo.

      Odpovědět
  • Karolina
    8. 2. 2020 v 9:25

    Dobrý den, potřebovala bych upéct číslo 4. Myslíte, že bude stačit formát A4 nebo mám udělat číslo o trošku větší? Jde mi o to, aby se to během pečení nějak ,,nerozjelo" a šlo poznat, že je to 4. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2020 v 17:28

      Spíše záleží, jak velký dort potřebujete 🙂 Těsto si zachová při pečení svůj tvar, i když hodně záleží, v jaké tvaru a provedení "čtyřku" vyberete.

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 2. 2020 v 8:46

    Dobrý den, recept jsem již jednou pekla a dopadl famózně. Chtěla jsem zopakovat dnes a zjistila jsem, že nemám mandlovou mouku. Mám snad všechny ostatní druhy ořechů.lze ji vynechat nebo nahradit arasidama nebo pekanovymi ? Mají tak mandle nějakou speciální funkcí ? Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 2. 2020 v 19:21

      Můžete nahradit jinými ořechy nebo hladkou moukou.

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 3. 2020 v 14:29

    Dobrý den, jakou máte prosím ulusenost s vydrží krému z mascarpone? Někde se uvádí pouze 2 dny, někde 5. Děkuji Vám

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 3. 2020 v 15:07

      Krém jako takový vydrží bez problému týden, ale hodně záleží v jakém dezertu ho máte. Proto se trvanlivost, ale je tím myšlena trvanlivost dezertu, liší 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      6. 3. 2020 v 16:37

      Děkuji Vám, dělala jsem konkrétně tento recept 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    9. 3. 2020 v 7:10

    Dobrý den Míșo,zkoušela jsem váš dort a byl opravdu vynikající a měl velký úspěch jako každý vaš dort který peču podle vás. Chtěla jsem se zeptat jestli by šel naplnit i vyšlehanym mascarpomem se zakysanou smetanou a tvarohem. Moc děkuji za odpověď. Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2020 v 18:54

      Evo, tvaroh i zakysaná smetana obsahuje hodně vody a obávám se, že korpus v krátké době rozmáčí. Navíc mi to chuťově k sobě ani moc nepasuje 🙂

      Odpovědět
    • Eva
      11. 3. 2020 v 7:33

      Děkuji moc za odpověď .

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 4. 2020 v 21:00

    Dobry den, chcem sa spytat cim by som mohla nahradit mascarpone. Chystam sa piect tortu pre maminu no ona nemoze mascarpone. Mohla by som podla vas pouzit phipaldelphiu alebo mekky tvaroh ?
    Popripade nejaky iny krem ktory by sa tam hodil ?
    Dakujem krasne
    Adriana
    P.S. Vase recepty su TOP

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 4. 2020 v 9:04

      Do dortu si můžete dát víceméně jakýkoliv krém, který Vám chutná, žloutkový, pudingový, pařížskou šlehačku ….
      Mascarpone můžete nahradit philadephií, tvaroh vhodný není.

      Odpovědět
  • Unknown
    19. 5. 2020 v 12:56

    Dobrý den,můžu se zeptat jak dlouho vydrží upečený sušenkový korpus v uzavřené nádobě?Předem děkuji za odpověď 😉.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 5. 2020 v 19:36

      Je to linecké těsto, takže pár dnů určitě vydrží, nicméně bude měknout.

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 5. 2020 v 16:52

    Hezký den , mohla bych se prosím zeptat, zda-li by šel v receptu úplně vynechat moučkový cukr? Nebo má na konzistenci těsta velký vliv.
    Jestli jde o lehke oslazení, nešlo by nahradit třeba rozmačkaným banánem? Měla bych dort k 1.narozeninám své dcerky, která teprve začíná s příkrmy (ze zdravotních důvodů), tak proto bych byla s tím cukrem raději opatrná.
    Děkuji za rady a přeji hezký den.
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 5. 2020 v 18:42

      V některých receptech to tak snad nejde. Existují recepty zcela bez cukru, ale ty se pro tento druh dortu nehodí. Z mého pohledu tento dort pro malé dítě ani moc vhodný není. Doporučila bych spíše nějaký klasický korpus, kde se dá část cukru určitě nahradit ovocem, banánem nebo jablkem 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    19. 6. 2020 v 10:06

    Dobrý den, dnes jsem pekla tento dort a chci se podělit s menší radou. Nevím, zda ji tady už někdo nezmínil, četla jsem prvních pár komentářů… Ale tady je – těsto jsem si rozdělila na dostatečně velké válečky, aby vyšlo na číslici a dala jsem ho mezi 2 listy peciciho papíru (mám ten bílý, průhledný) a v nich jsem těsto uvalela. Nelepilo se, hezky rovnoměrně se rozvalelo a nemusela jsem těsto předávat. Vyriznutou číslicí jsem na tom papíru soupla rovnou na plech a bylo o starost méně �� pečení zdar ☺️

    Odpovědět
  • Olga
    22. 2. 2021 v 14:35

    Dobrý den mandlova mouka lze koupit jen třeba loupane mandle a rozmixovat na jemný prášek? Nebo nějakou radu jak na to 😉

    Odpovědět
  • Bára
    16. 3. 2021 v 10:06

    Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat, jestli můžu použít 40% šlehačku? Předem děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 3. 2021 v 10:59

      Ano, můžete, i když je to myslím zbytečné.

      Odpovědět
      • Bára
        16. 3. 2021 v 12:12

        Mně jí totiž nakoupila mamka hromadu v akci v Lidlu 😀 děkuji za odpověď a mějte se krásně 🙂

        Odpovědět
  • Zuzka
    29. 4. 2021 v 12:35

    Dobrý den můžu se zeptát zmekli cesto do druhého dne v chladničke dostatečně aby se dalo krájet a nelámalo se

    Odpovědět
  • Petra
    29. 4. 2021 v 18:51

    Dobrý den, narazila jsem na tento recept a chtěla bych zkusit synovi k prvním narozeninám, a chtěla jsem se zeptat, zda byste nevěděla o alternativě té smetany.. slyšela jsem o krému z jogurtu, nechat ho „prokapat přes plátýnko“. Myslíte si, že to nerozmočí korpus? Na internetu je toho mnoho, ale spíše mě zajímá názor zkušené 🙂 moc děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 5. 2021 v 8:57

      Krém z jogurtu či tvarohu je fajn, ale já osobně ho pak také míchám se šlehačkou. Nevím, z jakého důvodu chcete šlehačku vynechat, ale pokud ji nechcete, tak bych místo jogurtu raději doporučila nějaký žloutkový krém 🙂 ke křehkému těstu je možná ještě lepší 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    7. 5. 2021 v 18:38

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu udělat ještě jedno patro navíc? Tedy těsto 3x a krém taky 3x. Nejde mi o množství surovin, ale o to, jestli to bude držet a jestli dort nebude mít tendenci padat 🙂
    Moc děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
  • Barbora
    14. 5. 2021 v 10:10

    Dobrý den,

    Chtěla bych se zeptat, jestli je možné dort ještě pomazat marmeládou pod krém, nebude to něčemu vadit?

    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 5. 2021 v 10:25

      Marmeláda v tomto případě není moc dobrý nápad, protože se nevsákne do korpusu a krém by mohl na ní „klouzat“ 🙂

      Odpovědět
      • Barbora
        14. 5. 2021 v 10:48

        Toho sem se bála, děkuji!

        Odpovědět
  • Katka
    15. 5. 2021 v 15:16

    Dobrý den,
    ráda bych zkusila Number cake a recepty od Vás jsou vždy naprosto super 🙂 Máte dortík krásně nazdobený jako vždy vše 🙂 Prosím, kolik porcí je z dortíku podle šablony ve vel. A4? Když si ho představím, přijde mi celkem malý, uvažuji o A3 velikosti čísla.. Budu ráda za Vaše zkušenosti 🙂 Děkuji moc 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 5. 2021 v 17:58

      Počet porcí je hodně individuální, každý je jinak velký jedlík. Zvláště u tohoto typu dortu se to těžko odhaduje 🙂 Dort je poměrně křehký, volila bych raději tři vrstvy těsta na sebe nebo udělat číslice či písmena dvě. Bude se Vám s tím lépe pracovat i lépe skladovat v lednici 🙂

      Odpovědět
  • Anna
    3. 6. 2021 v 21:58

    Dobry den, moc dekuji za recept. Vim, ze je skvělý s mandlovou moukou. Jiz jsem ozkousela. Jen dnes jsem nemohla sehnat mandlovou mouku, myslíte, ze mohu pouzit kesu mouku, kterou mam doma :)? Bude to mit vyrazny vliv na chut? Děkuji

    Odpovědět
  • Dagmar
    21. 6. 2021 v 20:35

    Dobry den Miso,

    o vikendu jsem zkusila udelat vas dort k 70tym narozeninam. Dort se nadherne vydaril, dekuji moc za recept. Bala jsem se, ze dort bude moc krehky a nebo naopak rozmoceny, ale drzel vyborne a krasne se krajel. A ani nebyl moc sladky. Takze veliky uspech.

    S pozdravem,

    Dasa

    Odpovědět
  • Irena
    9. 8. 2021 v 9:22

    Dobrý den, prosím nemáte šablonu na vytištění 8.? Děkuji Irena

    Odpovědět
  • Martina
    13. 10. 2021 v 12:30

    Nádhera, budu dělat pro zákaznici na vánoce a zajímalo by mě zda se dá do těsta přidat i kakao aby bylo tmavší?
    Děkuji

    Odpovědět
  • Romana
    21. 3. 2022 v 9:42

    Vypada nadherne. Muzu se zeptat kolik porci z toho vyjde? Dekuji 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 3. 2022 v 12:17

      Počet porcí je individuální, protože každý servíruje porce jinak velké 🙂 řekla bych že min. 10 z toho uděláte, spíše i více.

      Odpovědět
  • Tereza
    12. 4. 2022 v 9:35

    Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat, jestli mohu křehké těsto použít na klasický dort kulatý, že bych sestavila z několika plátků, které bych naskládala na sebe. Děkuji moc za odpověď.

    Odpovědět
  • Marta
    10. 5. 2022 v 12:21

    Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat, zda by šla udělat i bezlepková verze tohoto receptu. Mohla bych třeba celé množství mouky nahradit ořechovou moukou? Předem děkuji za odpověď. Marta

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 5. 2022 v 18:02

      Obávám se, že to dost dobře nepůjde. Zvláště u křehkého těsta je ten lepek potřeba a nebude to držet pohromadě.

      Odpovědět
  • Luďka
    27. 7. 2022 v 18:29

    Dobrý den. Měla bych dotaz. Pokud bych chtěla dělat těsto tmavé čokoládové, v jakém poměru dát kakao a mouku? Děkuji

    Odpovědět
  • Lucie
    7. 8. 2022 v 16:24

    Dobrý den, dnes jsme zkoušela upéct a těsto mi šlo špatně rozválet pořád se mi trhalo a trochu lepilo.. postupovala sem přesně podle receptu. Jinak recepty od vás miluju nikdy se mi nestalo že by se nic nepovedlo 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 8. 2022 v 16:59

      To mě mrzí, na vině může být víc věcí … krátká doba odležení těsta, příliš změklé máslo a následně spařené těsto, teplá místnost při práci ….

      Odpovědět
  • Simona
    8. 8. 2022 v 13:38

    Dobrý den, Míšo. O víkendu jsem dort upekla dceři k narozeninám. Super recept, těsto i krém výborný. Pekla jsem podle Vašeho receptu i pusinky na ozdobu. Vše dopadlo na jedničku. Díky za krásné recepty a inspiraci.

    Odpovědět
  • Veronika
    15. 8. 2022 v 10:18

    Dobrý den, nikdy jsem tento typ dortu nedělala. Můžu dát i 3 vrstvy na sebe? Uvedené množství těsta i krému vyjde asi jen na ty 2 patra, že ano? děkuji za radu 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 8. 2022 v 15:09

      Ano, klidně můžete dát i tři vrstvy těsta. Záleží, jaké číslo či písmeno budete dělat …

      Odpovědět
  • Jana
    29. 9. 2022 v 7:28

    Dobrý den,
    v receptu kde je návod na krém máte jen napsáno 330 smetany ke šlehání .. je to 330ml nebo 330g ?
    Děkuji Jana

    Odpovědět
  • Lucie
    1. 2. 2023 v 14:55

    Dobrý den chtěla bych se zeptat zda těsto vystačí za cca 10 mini dortíků, kdy na každý chci dát 3 pláty? Děkuji Lucie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 2. 2023 v 12:18

      Musíte vyzkoušet, záleží samozřejmě na jejich velikosti a síle těsta 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    12. 2. 2023 v 21:19

    Dobrý den.
    Když bych chtěla dělat těsto kakaové, stačí přisypat jen kakao? Bude těsto pořád dobré?
    Dekuji

    Odpovědět
  • Olga
    20. 2. 2023 v 9:50

    Dobrý den mohla bych se zeptat jaký poměr je na kakaovou verzí kolik se přidává kakaa a odebírá třeba mouky ? Prosím moc dekujit

    Odpovědět
  • Adéla
    20. 2. 2023 v 12:34

    Dobrý den,

    Držel by tento krém i pod plátem z klasického piškotového těsta na dort? Nebo byste přidala více mascarpone/na ztužení ztužovač/bílou čokoládu/želatinu? Chci jej dělat k narozeninám a známý nemusí chuť tohoto těsta.

    Moc děkuju 🙂

    Odpovědět
  • Marie
    26. 5. 2023 v 9:08

    Dobrý den,
    dort jsem zkoušela úplně poprvé a ještě z bezlepkového těsta. Těsto se sice po upečení dost rozpadalo, ale podařilo se vše zamaskovat krémem a ovocem a byl neskutečný! Opravdu výborný dort!
    Chtěla bych se zeptat, dělala jsem tvar srdce a vyšly mi dva pláty, jaký poměr surovin by byl prosím na tři pláty? Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 5. 2023 v 12:11

      Tak to je skvělé, že funguje i bezlepková verze 🙂 Navýšení surovin je jednouchá matematika 🙂 udělejte z 1,5 dávky a mělo by to vyjít.

      Odpovědět
  • Hana
    31. 10. 2023 v 19:09

    Dobrý den, chtěla jsme se zeptat není dort tvrdý ?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 10. 2023 v 20:36

      Po naplnění do druhého dne zvláční. Ale určitě nečekejte klasický dort 🙂

      Odpovědět
  • Aneta
    23. 3. 2024 v 12:45

    Dobrý den,
    chystám se péct dortík, ale mám to složitější s časem a přesunem. Zkrátka se chci zeptat, když jeden den upecu a nechám do druhého dne (ve folii?) a druhý den až budu promazavat krémem, do dalšího dne nechám uležet v lednici a pak finálně zdobit na oslavu bude těsto v pořádku? Nebo je třeba po upečení hned promazavat krémem? Děkuji za radu 😉. Hezký den
    Aneta.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 3. 2024 v 9:25

      Je to linecké těsto, takže upečené předem vydrží i několik dní 🙂

      Odpovědět
      • Aneta
        25. 3. 2024 v 7:29

        Pravda 🤦‍♀️, moc děkuji.

        Odpovědět
  • Ilona
    15. 4. 2024 v 13:50

    Dobrý den Míšo, chystám se péci tento dort, 30, ale protože je to pro čokoholika, chtěla bych upéci kakaový korpus. Dívala jsem se do Vaší knihy Víkendové pečení a tam jsem našla křehké kakaové dortíky, které jsou právě plněné na způsob tohoto dortu. Dá se tento recept na těsto použít na dort? Podle množství másla bych na číslo 30 použila tak 4 násobnou dávku. Čísla by měla být o něco menší než je A4. Prosím o radu. A děkuji moc za Váš blog, je famózní, stejně jako výrobky podle něho .
    Díky moc Ilona

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2024 v 8:58

      Ano, můžete použít i recept z kuchařky, případně si v tomto receptu malou část mouky nahradit kakaem.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ