Menu
Dorty

Smetanový dort s hruškami a mléčnou čokoládou

Kombinaci hrušek, smetany a mléčné čokolády jsem už několikrát otestovala v podobě řezů, vždy s úspěchem. Kdo byl na mém kurzu mini dortíků, věřím, že mi dá za pravdu. Takže když jsem dostala volnou ruku pro přípravu narozeninového dortu, rozhodla jsem se zkusit tuto kombinaci i v tomto provedení. 

Základem dortu je vanilkový korpus, promazaný dvěma druhy krémů a proložený spoustou kompotovaných hrušek. Hrušky jsou v tomto dortu důležité, takže vybírejte opravdu dobré, měkké a sladké. Ideální jsou samozřejmě domácí, já objevila skvělé v Lidlu. 

Jako u většiny dortů, i tady je dobré rozložit přípravu do více dnů. Jako první si upečte korpus a připravte základy obou krémů. Druhý den dort promažte a následně pak dokončete finálním obmazáním a zdobením. Dort se krásně rozleží a bude vláčný. 

Bohužel jsem nebyla u krájení dortu, takže ho neuvidíte „zevnitř“, ale snažila jsem se zachytit alespoň jeho přípravu 🙂

Vanilkový korpus (průměr 23 cm):

6 vajec „M“, bílky a žloutky odděleně

180 g cukru krupice

200 g hladké mouky 

1 lžička vanilkového cukru 

citronová kůra/citronový olej

50 g rostlinného oleje 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem. Já používám jen ráfek, který položím na plech s pečícím papírem. 

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem. 

Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle. 

Korpus nechte vychladnout ve formě, pak ostrým slabým nožem opatrně ořízněte boky, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 

Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční.

Krém z mléčné čokolády (připravit den předem):

250 ml smetany ke šlehání 33%

100 g mléčné čokolády min. 42% (případně mix hořké 50% a mléčné 30-32%) 

+ 50 g mascarpone k našlehání

Horkou smetanu nalijte na čokoládu, nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Promixujte tyčovým mixérem a dejte chladit do druhé dne do lednice. 

Do vychlazené směsi přidejte mascarpone a společně vyšlehejte do krému. Šlehejte při nižší otáčkách, zvláště ke konci opatrně, aby se krém nepřešlehal.

Smetanový krém:

200-220 g odkapané zakysané smetany (cca. 350-400 g před vykapaním)

200 g smetany ke šlehání 40%

2-3 lžíce cukru krupice

Zakysanou smetanu nechte přes noc vykapat v plátěném ubrousku nebo kapesníku. Skvěle se na to hodí souprava od Tescomy na přípravu krémového sýra, kterou jsem konečně našla letos pod stromečkem 🙂

Smetanu ke šlehání vyšlehejte společně s cukrem do tuha. Odkapanou zakysanou smetanu lehce promíchejte stěrkou a opatrně po částech vmíchejte ušlehanou šlehačku. Podle chuti můžete případně přisladit. 

Sestavení dortu

hruškový kompot, velký (cca 460 g bez štávy)

200 g mascarpone 

200 g smetany ke šlehání min. 33%

1-2 lžíce cukru krupice

Dortový korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. Hrušky rozkrájejte na malé kousky a rozdělte na dvě části. 

První plát položte na tác, lehce pokapejte šťávou z kompotu a rovnoměrně rozložte polovinu hrušek. Pomažte čokoládovým krémem, opatrně lžící, vtírejte krém i mezi hrušky. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte.

Druhý plát také pokapejte šťávou a rozložte druhou polovinu pokrájených hrušek. Na hrušky rozetřete smetanový krém, trochu si nechte stranou, a přiklopte třetím plátem korpusu. Zbytkem krému dort lehce obmažte z boku a nahoře. Dejte vychladit na několik hodin do lednice, ideálně přes noc.

Druhý den vyšlehejte mascarpone společně se smetanou i cukrem do krému. Celý dort obmažte silnější vrstvou krému, hezky do roviny. Chce to trochu trpělivosti a cukrářský nůž nebo špachtli. Ozdobte dle vlastní fantazie. 

recept na korpus z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept

33 Comments

  • Anonymní
    12. 1. 2018 v 17:52

    Dobrý večer Mílo,určitě vyzkouším,protože Vaše
    recepty mají vždy úspěch.Ten design máte krásně vymakaný.Už potřebuji nějakou změnu,protože všichni vyžadují Váš narozeninový,který ještě potahuji marcipánem.Moc zdravím a děkuji za inspiraci.Iva Žemlíková

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 1. 2018 v 18:41

      Ivo, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 vyzkoušejte, je opravdu moc dobrý 🙂 i když musím přiznat, že mi přijde škoda takové druhy dortů potahovat, ale zase chápu, že to někteří stále vyžadují 🙂
      Pěkný víkend.

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 1. 2018 v 18:26

    nádherný, zní to velmi lákavě 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 1. 2018 v 18:39

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • KaM Patchwork
    13. 1. 2018 v 9:39

    Páni, to je zase nádhera, zkoušela jsem hruškové řezy a jen se po nich zaprášilo :o),fandím a přeji vše nejlepší v novém roce :o)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 1. 2018 v 17:14

      Katko, moc děkuji 🙂 i Vám přeji jen to nejlepší v novém roce 😉

      Odpovědět
  • Miru
    17. 1. 2018 v 13:11

    Moc krásný a hlavně výborná změna! Myslím…že moc překvapí svou jemnou chutí. V únoru budu mít příležitost ho vyzkoušet.
    Moc díky za Vaše recepty. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 1. 2018 v 18:50

      Miru, děkuji 🙂 ano, chuť je jemná a suroviny se hezky doplňují, určitě zkuste, až bude příležitost 🙂 pěkný večer. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 1. 2018 v 19:31

    :), právě jsem v procesu dokončování už druhého vydání tohoto mlsu, protože 3/4 naší rodiny slaví narozeniny ve stejný den tak se gratulace schází postupně a pro velký úspěch jsem byla zaúkolovaní podruhé.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 1. 2018 v 19:41

      Opravdu? 🙂 super, tak to mě opravdu moc těší, že má dort takový úspěch 🙂 děkuji a hezké narozeniny všem 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 1. 2018 v 15:14

    Jedním slovem úžasný! Děkuji moc za recept. Pekla jsem synům k narozeninám. Trošku jsem se bála, že bude příliš jemný, tak jsem lehce pomazala každé patro lemon curd. Hrušky nehádal nikdo, všichni si mysleli, že jde o ananas. Pochválil dokonce i můj tatínek, který jinak sladké nejí, ale tenhle mu připomněl nějaký řez z dětství. Díky Mílo za tento recept i za všechny ostatní. Moc ráda podle vás peču. Hezký den. Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 1. 2018 v 14:17

      Moniko, moc děkuji za Vaše hodnocení 🙂 jsem ráda, že všem chutnalo. Máte pravdu, hrušky obvykle hádá málokdo. A přitom je to tak skvělé ovoce 🙂 mějte se fajn a díky za přízeň. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 2. 2018 v 15:25

    Jako vždy krása.:-) Mám malý dotaz, už od té doby, co tuto stránku bedlivě sleduji, sháním ty úžasné růžové kytičky a nepodařilo se mi je nikde najít. Kde se dají sehnat, nebo je to Vaše výroba?:-) Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 2. 2018 v 15:30

      Hanko, moc děkuji 🙂 růžové kytičky si dělám sama, jsou vykrojené z fondánu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 2. 2018 v 18:43

    Míšo, dort je super, už jsem vyzkoušela. jen to zdobení… čím máte ozdobeno, poznám max. makronky a kytičky z fondánu 🙂 Zdravím Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 2. 2018 v 9:57

      Jano, zdravím a díky 🙂 zdobení je z čokoládové pěny, která je zamražená v silikonové formě ve tvaru "noků" :), pak jsou tak ještě oříšky v čokoládě, rozpůlené, růžové cukrové kuličky a kolečka z hořké čokolády 🙂 obvykle zdobím tím, co mám doma po ruce 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 2. 2018 v 17:53

    tak zrovna ty "noky" mně vrtaly hlavou, na čokoládovou pěnu se mi zdály moc hladké a kompaktní 🙂 vy tedy máte nápady!!! vůbec to Vaše zdobení je takové "čisté". prostě jste úžasná! a vaše recepty také. Už jsem si koupila i silikonové formy a některé mražené dortíky vyzkoušela. Jsou super, ale jsem na tom podobně jako Vy, raději mám více těsta 🙂 Zdravím a těším se na další recepty. Jana

    Odpovědět
  • Silva
    19. 9. 2018 v 19:10

    Dobrý den, myslíte, že je možné dort naplnit dva dny předem? 🙂 Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2018 v 8:50

      Ano, určitě, alespoň se hezky rozleží 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 6. 2020 v 5:51

    Dobrý den,Míšo,myslíte,že je vhodný celý dort,včetně zdobení dělat den předem? Anebo je lepší krém na dokončení na poslední chvíli? Bojím se popraskání. Děkuji. Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 6. 2020 v 10:33

      Pokud obmáznete silnější vrstvou, můžete klidně i den předem. Já obvykle jeden den naplním, obmáznu jen lehce a teprve další den mažu na čisto 🙂

      Odpovědět
  • Radka
    12. 12. 2020 v 14:32

    Dobrý den,dal by se tento dort udělat ještě se stékanou čokoládou a ozdobit ovocem?Moc děkuji,ráda bych upekla synovi k narozeninám.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2020 v 17:02

      Ano, klidně dejte i čokoládu, dort si můžete upravit dle vlastní fantazie.

      Odpovědět
    • Jitka
      26. 11. 2022 v 16:06

      Dají se prosím místo kompotovaných hrušek použít karamelizované?

      Odpovědět
  • Martina
    12. 2. 2023 v 20:50

    Míšo,mám velkou radost,že se mi povedl další dort dle vašeho skvělého popisu a všem moc chutnal.,děkuji Vám.Měla bych na vás ještě menší dotaz,musím upéct korpus dva dny před plnêním,můžu ho uchovávat v lednici?Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2023 v 9:36

      Tak to je skvělé 🙂 korpus stačí zabalit do folie a nechat při pokojové teplotě.

      Odpovědět
  • Júlia
    31. 3. 2023 v 21:36

    Dobry vecer, je krem z mliecnej cokolady vhodny aj na finalne potretie, myslim, ci je dost pevny a vhodny? Resp je dobre pridat viac mascarpone, aby sa s nim dobre pracovalo? Dakujem

    Odpovědět
  • Romana
    23. 8. 2023 v 20:48

    Dobrý večer, bude vadit když si krém z čokolády předpřipravím ve čtvrtek a dort budu sestavovat až v sobotu? Vydrží to takhle dva dny? Nebo lepší opravdu jen ten jeden den předem?
    Děkuji Romana

    Odpovědět
  • Mirka
    14. 3. 2024 v 12:32

    Dobrý deň chcela by som sa opytat či zakysana smotana sa musí nechať odkvapkát? Čo sa stane ak nebude ?

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ