Menu
Koláče / Kynuté těsto

Dvojctihodné koláče

Ať už je znáte jako dvojctihodné nebo moravské, v obou případech jsou to koláče s dvojí náplní. Jedna se skrývá uvnitř, zabalená do těsta, druhá je pak nahoře na koláči posypaná drobenkou. Na první pohled tak vypadají jako obyčejné koláče, o to větší překvapení, když do nich kousnete 🙂 

Dovnitř koláče se obvykle dává tvarohová náplň, nahoru pak švestková povidla, ale může to být i marmeláda nebo kousky ovoce. Tedy alespoň tak se to ve většině receptů uvádí. Já občas dávám náplně tak, jak mě napadne a každé kousnutí je pak trochu sázka do loterie 🙂

Nemusíte mít strach, koláče s dvojí náplní nejsou o nic složitější, než ty klasické. Nejdříve zabalíte do těsta tvarohovou náplň, uděláte vlastně takovou malou buchtičku. Nahoře pak lehce promáčknete a přidáte povidla. Já jsem jako obvykle „natlačila“ do koláčů co nejvíce náplně, takže mi jich několik lehce prasklo. Nicméně na chuti jim to určitě nic neubralo 🙂

Dvojctihodné koláče (20 ks):

100 ml mléka

20 g čerstvého droždí

250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

špetka soli

špetka muškátového oříšku

50 g cukru krupice

citronová kůra

2 žloutky

50 g másla

Do vlažného mléka dejte lžíci cukru a přidejte rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, muškátový oříšek, zbytek cukru a citronovou kůru, dobře promíchejte. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.

Vzešlý kvásek vlijte do mísy s moukou, přidejte žloutky a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přidejte rozpuštěné máslo a pokračujte v hnětení. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Dejte do mísy, lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 30-40 minut kynout. Pak těsto propracujte a nechte znovu dalších 30 minut kynout. 

Já si obvykle zapnu troubu na 30 stupňů a nechávám těsto kynout v troubě. 

Náplně:

250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)

1 malé vejce

citronová kůra

70-80 g cukru krupice

1 lžička kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu

—————————————————————–

švestková povidla

skořice a rum na dochucení

Tvaroh smíchejte v misce s vajíčkem, citronovou kůrou, cukrem a škrobem. V případě potřeby přislaďte.

Povidla můžete ochutit špetkou skořice a dle potřeby trochu naředit rumem. Pokud jsou povidla naopak hodně „tekutá“, přidejte trochu strouhaného perníku.

Drobenka:

50 g polohrubé mouky

30 g cukru krupice

30 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku. Drobenku připravíte také snadno a rychle v mixéru či food procesoru. 

Příprava koláčů

vejce na potření koláčů

(ca. 30 g rozpuštěného másla + rum dle chuti) – lze vynechat

Troubu předehřejte na 195 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.

Vykynuté těsto rozdělte na 20 kousků. Každý kousek zmáčkněte do placičky, dejte lžičku tvarohové náplně a zabalte. Spojem dolů položte na připravený plech. Takto připravené kousky nechte na plechu 15 minut kynout.

Do každého kousku pak udělejte důlek, opatrně prsty promáčkněte střed a okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem. Naplňte švestkovými povidly a posypte drobenkou.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut, až jsou hezky do zlatova.

Ihned po vytažení z trouby můžeme koláče pokapat máslovo-rumovou směsí, díky které koláče krásně voní a zůstanou dlouho vláčné. I když v tomto případě budou vláčné díky tvarohové náplni i bez rumu 🙂

inspirace na kynuté těsto z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové 

Vytisknout recept

35 Comments

  • Anonymní
    7. 1. 2018 v 20:43

    Dobrý večer Míšo,koláče vypadají úžasně,já mám problém vždy s těmi povidly,vždy mi z koláčů vytečou �� Renata

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 1. 2018 v 19:59

      Renato, děkuji 🙂 jsou opravdu skvělé, zkuste. Také mívám s povidly problém, hlavně na malých svatebních koláčcích. Tyto byly domácí, dostala jsem je od jedné čtenářky a drží perfektně. Klidně ale dejte povidla dovnitř nebo použijte kousky ovoce 🙂

      Odpovědět
    • Pavel
      10. 1. 2018 v 9:23

      Promiňte, že se Vám do toho pletu. Někdy stačí povidla dopředu povařit a odpařit trochu vody, ale nepřehánět. Já kupuji povidla Darinka, jsou v 1kg balení a není s nimi vůbec žádný problém. Drží i na malých svatebních koláčcích. Pavel

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 1. 2018 v 19:48

      Zdravím Pavle, klidně se pleťte 🙂 vítáme každou radu, jak na povifla 🙂 funguje to povaření i na povidla, která už jsou extra hustá a přesto tečou? Díky Míša

      Odpovědět
    • Pavel
      12. 1. 2018 v 19:13

      Ahoj Míšu, tak to jsi mě dostala. Extra a ještě tečou, tak to asi něco nebude v pořádku. Já jsem odpařoval z kelímku od Hamé a osvědčilo se. Ale určitě vyzkoušej povidla Darinka. Nic za to nedáš a možná budeš mít problém vyřešen. Přidávám do nich kapičku až kapku rumu a pořád drží fazónu a netečou. Pavel

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 11. 2018 v 12:53

      do povidel dávám strouhaný perník krásně povidla ovoní a jsou
      pevná

      Odpovědět
    • Robert
      14. 6. 2020 v 18:57

      Hezký den.Já mám povidla vlastní a jsou opravdu extra tuhá.Poprve jsem teď dělal dvojctihodné a naprosto všechna povidla šla dolů na plech.Takže Zlatou svatbu jsem zachraňoval klasickými svatebními.Docela mě to mrzelo, protože chuťově byly fakt výborný.

      Odpovědět
  • Hana
    8. 1. 2018 v 7:50

    Taky je dělám, jsou úžasné

    Odpovědět
  • Anonymní
    8. 1. 2018 v 21:02

    Teda, ty jsou!!! Díky za recept, určitě vyzkouším – zase jste vpašovala rum 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 1. 2018 v 19:45

      Díky 🙂 rum nesmí nikdy chybět 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 1. 2018 v 19:19

    Děkuji za skvělý recept. Právě jsem je dopekla a vypadají a chutnají úžasně ��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 1. 2018 v 16:24

      Super, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 4. 2020 v 17:47

    Já dávám dovnitř mleté ořechy, nahotu tvaroh a marmeladu, nemá to chybu. Nataša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2020 v 19:36

      Každý máme svou oblíbenou kombinaci 🙂

      Odpovědět
  • Kláruš
    24. 10. 2020 v 16:42

    Tento recept je prostě top, ale musím dělat dvojitou dávku, i tak koláčky nevydrží ani 24 hodin 🙈😂 Děkuji

    Odpovědět
  • Tereza
    23. 1. 2021 v 18:03

    Úžasné, úžasné, úžasné!! Jako od babičky a prý ještě lepší.. Dala jsem domácí povidla a boruvkovou marmeladu navrch. Děkuji a budu péct vždy, když budu chtít někoho oslnit:))))

    Odpovědět
  • Vlaďka
    30. 1. 2021 v 11:36

    Moc dobré koláčky. Včera jsem je pekla, dovnitř tvaroh a navrch hrušková povidla. Uz mám recept ve svém sešitě.
    Vladimíra

    Odpovědět
  • Júlia
    3. 3. 2021 v 14:40

    Ahoj, recept vyzerá skvele, ale nemám odhad na veľkosť – aké sú asi koláče po upečení veľké? Ďakujem. J.

    Odpovědět
  • Lenka
    21. 10. 2021 v 21:15

    Dobrý den, můžu těsto použít na malé posvícenské koláčky. Děkuji.L.H.

    Odpovědět
  • Mirka
    27. 1. 2022 v 23:07

    Pekla jsem je dneska na Floride. Super testo, super kolace! Povidla jsem tady nesehnala, tak jsem nahoru dala malinovou marmeladu. Pokapat kolace rumovym maslem byl skvely napad. Moc vam Miso dekuji za recept!

    Odpovědět
  • Pavla
    1. 2. 2022 v 12:02

    Koláče jsou vynikající! Včera jsem pekla synovi za vysvědčení, kombinace tvaroh + domácí višňová marmeláda. Spěchala jsem, takže se mi trochu „rozjely“, ale to nevadilo, i tak vmžiku zmizely. Taky jsem z důvodu času vyzkoušela kynutí v lednici přes noc a klaplo to skvěle.

    Odpovědět
  • Míša
    19. 2. 2022 v 11:51

    Koláče jsou výborné. Už jsem dělala několikrát. Ale teda pokaždé připomínají spíš vdolky 😂. Jsou takové kulaté a ne takové plácáte jako všechny koláče 🤷🏼‍♀️. Nevíte v čem mužů dělat chybu?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 2. 2022 v 17:36

      Mají dvojí náplň, takže jsou vyšší. Nicméně můžete je zkusit více rozmáčknout 🙂

      Odpovědět
  • Hanka
    2. 4. 2022 v 9:53

    Vyborne koláče, dělala jsem z jeden a půl dávky, uvnitř tvaroh, navrh svestky, maliny, borůvky, broskvovou marmeláda, chuti spoustu. Opět povedený recept, který nezklamal. Děkuji

    Odpovědět
  • Anna
    23. 4. 2022 v 1:19

    Milá Míšo,potěšil mě Váš recept.Mám podobný ,jen trošku másla nahradím sádlem.Sádlo do kynutého těsta dávám ráda,mám pocit,že sádlo těstu prospívá.Tvaroh také sladím cukrem krupicí,mletým cukrem tvaroh řídne.Taktéž ráda používám máslo a rum,jako konečnou úpravu.Koláče nechám na plechu chvíli kynout,pak udělám docela razantně důlek .Do něj dám povidla +drobenku a dávám ihned péct. Povidla pak nevytečou, nebo minimálně.

    Odpovědět
  • Michala
    12. 5. 2022 v 16:39

    Dobrý den Míšo, ráda bych věděla jak je to s teplotou trouby u horkovzduchu a délce pečení. Je rozdíl mezi obyčejnou a horkým vzduchem?
    Děkuji Michala

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 5. 2022 v 17:00

      Já peču obvykle jen horní a dolní ohřev, horkovzduch z mého pohledu nepatrně vysušuje a peče více. Nicméně každá trouba peče jinak, teplota i čas jsou vždy jen orientační 🙂 Zkusila bych teplotu o ca. 10 stupňů nižší a délku podle barvy koláčů .)

      Odpovědět

Zanechte komentář