Menu
Koláče / Kynuté těsto

Švestkové koláče … s mákem nebo skořicovou drobenkou

Odjakživa se u nás doma přeme, zda je na švestkové koláče lepší mák nebo klasická drobenka. A protože je to pořád nerozhodně, pečeme obvykle obě varianty. Já jsem vždycky dávala přednost máku, ale po dnešní ochutnávce se musím přiklonit na stranu drobenky. Nevím, jestli to udělala ta špetka skořice, kterou jsem tam přidala, každopádně mi chutnaly o trochu víc 🙂

Nejsem moc velkým příznivcem kynutého těsta, ale ke švestkám mi přijde jako nejlepší varianta. Původně jsem sice pokukovala po různých křehkých a šlehaných těstech, ale klasika nakonec zvítězila. Od té doby, co mám úžasný recept z Ola Kaly, tak už se kynutého těsta tak nebojím 🙂 velmi dobře se s ním pracuje a hlavně, koláče jsou vynikající i další den.

Upekla jsem tentokrát jen z poloviční dávky těsta, ze které jsem vykoulela 16 menších koláčů. Polovinu jsem posypala mákem a polovinu drobenkou. Použila jsem také výjimečně sušené droždí, se kterým nemám moc zkušenosti a povedlo se. Díky skvělému počasí mi těsto krásně vykynulo na sluníčku. 

A jak je to u Vás? S mákem nebo drobenkou ….

Kynuté těsto (na 16 koláčů o průměru cca 9 cm):

250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

125 ml mléka

10 g čerstvého droždí

50 g cukru krupice

2 žloutky

špetka soli

kůra z 1 citronu nebo citronový olej

100 ml rostlinného oleje

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.

Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně.

Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 45 – 50 stupňů. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout.

Skořicová drobenka (na cca 8 koláčů):

50 g polohrubé mouky

30 g třtinového cukru

30 g másla

1/2 lžičky skořice

Mouku s cukrem a skořicí dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku. 

Maková posypka (na cca 8 koláčů):

6-8 lžic mletého máku

3 lžíce moučkového cukru

kousek másla


Na dokončení koláčů budete potřebovat:

švestky, rozkrájené na čtvrtky

1 vejce – rozšlehané na potření

cca 50 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů

Troubu zapněte na 195 stupňů, 2 plechy vyložte pečícím papírem. 

Vykynuté těsto si rozdělte na 16 kousků, každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout.

Pak pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré „máčet“ v mouce, aby se na těsto nelepila. Mezi koláčky nechte dostatek místa, při pečení ještě nabudou.

Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem. Na polovinu z nich rozložte švestky řeznou stranou nahoru a zasypte drobenkou. Na druhou polovinu koláčů nasypte trochu máku s cukrem, pak rozložte švestky, opět řezem nahoru a zasypte mákem s cukrem. Navrch můžete položit malý kousíček másla. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut – nutno hlídat 🙂

Mezitím si rozpusťte máslo v menším kastrolku a podle chuti přidejte rum. Touto směsí pokapejte koláče ihned po vytažení z trouby. Pokapejte nejen okraje, ale i náplň. 

Koláče přendejte z plechu na tác nebo chladící mřížku a nechte vychladnout. Skvělé jsou hned po upečení, ale krásně vláčné a měkké vydrží i další dny.

recept na kynuté těsto z kurzu Ola Kala



Vytisknout recept

15 Comments

  • Unknown
    14. 9. 2016 v 20:12

    Ahoj Milo, tak mně chutnaj s mákem, ale vyzkouším tu drobenku se skořicí

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 9. 2016 v 8:02

      Jitko, díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 9. 2016 v 21:51

    Tak v tomhle mám, Míšo, jasno už mnoho let – švestkové koláče dělám vždy kynuté, potřu makovou náplní, naskládám švestky a sypu drobenkou s přidáním skořice. Tahle varianta je v naší rodině ta nejoblíbenější a v podstatě už ani jinou neděláme. Zrovna minulý víkend jsem je dělala a tenhle asi upeču znovu, protože sezona švestek pomalu končí. Tak si je užijte a mějte pohodový víkend, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 9. 2016 v 8:03

      Zdravím Mileno, koukám, že Vy děláte koláč teda pěkně vytuněný 🙂 hned dvě náplně 🙂 ale musí to být dobrota, to věřím a taky budu muset někdy zkusit. Mějte se krásně. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 1. 2017 v 6:22

    Ahoj Míšo,jsou výborné a to i na druhý den.Jiné už nedělám.
    Přeji Vám krásný nový rok a těším se na nové recepty,Pavlína.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 1. 2017 v 10:44

      Pavlíno, moc děkuji 🙂 ano, těsto je skvělé, také už jiné nepeču. Hezký nový rok 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 10. 2017 v 9:03

    Tak já musím uznat, že lepší koláče než tyhle jsem ještě neupekla :)i když mi zůstaly švestky dost tvrdý asi jak se pečou jen krátce, na ostatní jsem dala tvaroh, meruňku a drobenku a ty neměly chybu 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 10. 2017 v 11:46

      Díky, Dáši 🙂 od Tebe mě to zvláště těší 🙂 nebyly ty švestky málo zralé?

      Odpovědět
    • Unknown
      24. 10. 2017 v 6:59

      no nevím jestli byly málo zralé, ale byly jediný a drahý :)a ani nebyly dobrý, holt příště musím péct v sezoně švestek

      Odpovědět
  • Adéla
    6. 9. 2020 v 18:44

    Dobrý den, jak se prosím liší postup na těsto, když jste použila sušené droždí? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 9. 2020 v 19:11

      V receptu je použito čerstvé droždí. Sušené téměř nepoužívám a nemám s ním zkušenosti.

      Odpovědět
  • Petra
    18. 9. 2022 v 21:54

    Vynikající! Použila jsem sušené droždí a těsto udělala v domácí pekárně. Skořicová drobenka byla dobrá, ale naši rodině chutnaly koláčky s mákem víc.

    Odpovědět
  • Wendy
    10. 8. 2023 v 10:45

    Dobrý den,
    koláče jsem pekla poprvé a jsou skvělé, lepší jsem nikdy nejedla, hlavně to těsto a jeho konzistence, úžasné. Moc děkuji na skvělý recept :-).

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ