Menu
Mini dortíky

Makronkové dortíky

Říkala jsem si, že bych měla blog zase trochu oživit nějakým roztomilým dortíkem. V poslední době jsem se zaměřila více na klasiku a tyhle mini dortíky tak trochu zanedbala. Ale byl v tom i záměr, nějak jsem si potřebovala od všech těch krémů a polev trochu odpočinout. A co si budeme povídat, někdy je kousek bábovky nebo kynutý koláč lepší, než nějaký načančaný dortík 🙂

Jak už samotný název napovídá, součástí dortíků jsou makronky, a to nejen zvenku, ale i uvnitř. V podstatě je celý dortík tvořen jen jednou plněnou makronkou, která je zasazená do krému. Určitě si říkáte, že je škoda cpát makronky do dortíků, když je s nimi taková práce a v dortíku nejsou ani vidět. Ale pokud jste ve fázi, kdy s makronkami začínáte a ještě se Vám tak úplně nedaří, je tohle ideální způsob, jak zužitkovat ty nepovedené 🙂 

Podobné dortíky připravuji moc ráda a velmi často se dají udělat jen „ze zbytků“. Zbylo Vám z přípravy cupcakes trochu krému a z dortu kousek korpusu? Tak šup s tím do formičky a zamrazit. Až přijde ten správný čas, dortík z mrazáku vyndáte, přelijete polevou a můžete oslňovat. Budu upřímná, tak nějak podobně vznikly i tyhle dortíky 🙂

Na 8-10 dortíků budete potřebovat: 

odpovídající počet naplněných makronek libovolné příchuti – recepty

malé makronky na ozdobu (jen pusinky bez náplně) 

smetanový krém – viz. níže 

čokoládová poleva – viz. níže 

silikonová forma 

Recept na makronky najdete na mém blogu nebo použijte svůj osvědčený. Já jsem dovnitř dortíků použila čokoládové makronky, na ozdobu pak jen přírodní bez barvy a příchuti. 

Silikonovou formu jsem použila tzv. cylinders, kdy je dortík stejně široký nahoře i dole a má průměr cca 6 cm. Můžete ale použít jakýkoliv tvar, třeba polokoule nebo i formu na muffinky. 

Smetanový krém: 

cca 125 g mascarpone 

cca 125 g smetany ke šlehání min. 33% 

1 lžička cukru krupice 

Vše společně vyšlehejte do krému. Krém si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a naplňte formičky asi do poloviny. Vmáčkněte makronku, přikryjte krémem a uhlaďte do roviny. Dejte do mrazáku alespoň na několik hodin. 

Zrcadlová čokoládová poleva: 

5 g práškové želatiny + 25 ml studené vody 

63 ml vody 

112 g cukru krupice 

75 g hořké čokolády min. 50% 

15 g prosátého kakaa 

33 ml smetany 33% 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. 

Vodu s cukrem dejte do kastrolu a při střední teplotě svařte na 104 stupňů. Teplotu je nutné dodržet přesně. 

Stáhněte z kamen, přisypte čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přisypte prosáté kakao, následně smetanu a dobře promíchejte. 

Jakmile směs zchladne na 60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. 

Polevu přelijte přes jemné sítko, pak lehce promixujte tyčovým mixérem a znovu přelijte přes sítko. Nechte vychladnout, přikryjte folií (přímo na polevu) a dejte min. na 12 hodin do lednice. 

Dokončení dortíků 

Zrcadlovou polevu zahřejte na 29 stupňů a přelijte si ji do džbánku nebo nádoby s nálevkou. Dortíky se tak budou lépe polévat, než třeba z misky. 

Připravte si chladicí mřížku, kterou položte na hlubší tácek nebo menší plech. Po částech vyndejte dortíky z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. Tenkrát jsem nestihla fotit, ale můžete se podívat na příspěvek Kávové dortíky, protože postup je stejný. 

Polité dortíky přeneste opatrně z mřížky na tácek nebo malé dortové podložky. Na přenos dortíku se skvěle hodí slabá jehlice na maso, kterou zapíchněte shora doprostřed dortíku a za pomoci nože, kterým dortík podeberete zespodu, přeneste na tácek. 

Na boky dortíky „nalepte“ makronky a ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem použila čokoládové lanýže obalené v kakau a kousek čokoládové trubičky. 

Zbylou čokoládovou polevu můžete použít opakovaně, skladujte v lednici nebo v mrazáku. 

recept na polevu z webu http://www.cakesstepbystep.com/

Vytisknout recept

7 Comments

  • Anonymní
    17. 9. 2016 v 19:41

    Tyhle Vaše dortíky děsně obdivuji, Míšo!!!:-) Zrovna jsem dnes byla v cukrárně St. Tropez, kde je mají v různých příchutích a barvách a to si pokaždé vzpomenu na ty Vaše luxusní…Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 9. 2016 v 20:57

      Mileno, moc děkuji :))) ty barevné polevy vypadají také moc hezky, na mě jsou ale už moc sladké :)) Bohužel musím říct, že ze Saint Tropez jsem poslední dobou trochu zklamaná, chutí, ale hlavně designem 🙁 jak to vnímáte Vy? Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      18. 9. 2016 v 16:41

      No, je fakt, že se docela zhoršili. Často se mi stává, že už mají přebraný sortiment a třeba větrníky, které mám stále ráda, mají málokdy. Včera jsem si dala jejich "religieuse-lehoučká pistáciová ganáž, třešňový konfit a křupavé pistácie v karamelu" a ta "lehoučká pistáciová ganáž" měla po pistáciích pouze barvu, byla hutná, bez chuti a ty plátky bílé čokolády, které mají na fotce, tam nebyly ani náhodou. Bylo to cosi tvrdého dole, marmeláda a ta ganáž. Vrcholem ale bylo balení zákusků domů slečny prodavačky – dlouho jsem na ně čekala, pořád jí nešlo to vázání a když mi konečně balíček s úsměvem podala, ušla jsem pouze ten kousek z pasáže ven na chodník a šňůrka mi spadla, utrhla se:-( Chtěla jsem se vrátit a ukázat jí to, ale pak jsem si uvědomila, kolik času by mi zabralo, kdyby to balila znovu….tak jsem dala balíček do tašky a domů přivezla čtyři neidentifikovatelné placky, které jsem pak jedla z papíru lžičkou, jinak to nešlo:-)

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 9. 2016 v 19:54

      Tak to jsem ráda, že to nebyl jen můj dojem, ale je to velká škoda 🙁 osobně si myslím, že co jim odešel cukrář Marcel, u kterého jsem byla na kurzu makronek, tak už to není ono. A to nemluvím ani o jejich potahovaných dortech, to se občas docela pobavím 🙂
      Každopádně Váš "balíček" mě mrzí, asi se to bude chtít poohlédnout po jiné cukrárně 🙂 krásný večer.

      Odpovědět
    • Anonymní
      18. 9. 2016 v 22:58

      No joo, to přežiju:-) Ale co se makronek týče – ty jejich, za 39,-/ks…tak to je docela ostuda – malé, každá jiná, připlácnuté, rozplácnuté, nelesknou se, je vidět hrubá mandlová mouka, zato krém skoro vidět není, jak je ho málo….to se nedá s Vašimi makronkami, Míšo, vůbec srovnávat! Měla byste jim udělat kurz…:-))))

      Odpovědět
  • Sim.
    20. 9. 2016 v 21:12

    Tedy to je senzace. Paní Mílo, máte můj obdiv. Příprava dortíků mě velmi zaujala. Prostudovala jsem si všechny Vaše recepty na ně a hlavně postupy. Sice nevím, kde je cukrárna Saint Tropez:-), ale Váš jahodový dortík odpovídal jahodovému dortíku, který jsem o víkendu ochutnala v Buckinghamském paláci v Garden Café. Právě jsem si vytvořila denní plán, obecný postup a v pátek začnu s výrobou vlastní kreace. V neděli slavíme mužovi narozeniny a bude to pro něj překvápko. Spousta výborné čokolády je nutností. A zítra se pouštím do makronek podle Vaše receptu, i když jsem o tom dříve psala, nenašla jsem dosud odvahu použít rozvar. Ale ty Vaše jsou tak nádherné a na první pohled ke spořádání. Velmi Vám děkuji za přímo božskou inspiraci. Mějte se moc krásně.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 9. 2016 v 7:23

      Milá Sim., moc děkuji za slova chvály, musím říct, že je to pro mě velká poklona srovnávat můj dortík s dezerty v Garden Café :)) mimochodem, zmiňovaná cukrárna Saint Tropez je v Praze.
      Jsem ráda, že se chcete pustit jak do nějakých dortíků, tak i do makronek. Rozvaru se není třeba bát, jen je potřeba mít dostatek prostoru, vyhradit si na to čas a klid. No a když se hned na poprvé nepovedou, tak to vyjde příště 🙂
      Mějte se krásně a držím palce, až se oslava i s dezerty povede. Mila

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ