Menu
Mini dortíky

Čokoládové dortíky s mandlemi

Jak už je z názvu patrné, hlavní roli v tomto zákusku hraje čokoláda a mandle. S trochou nadsázky by se dalo říct, že moc dalších věcí k jejich přípravě ani potřebovat nebudete 🙂 Překvapivě není uvnitř žádný krém, jen trochu šlehačky nahoře na ozdobu. Přesto jsou dortíky krásné vláčné a úžasně dobré.

Dortík tvoří čokoládový korpus, připravený téměř bez mouky. Po upečení není vzhledově sice nic moc, ale svojí chutí vám to určitě vynahradí. Dortíky jsou polité směsí mléčné a hořké čokolády, do které jsou přimíchané kousky mandlí. Díky polevě je dortík pevný a při kousnutí hezky křupne. Uvnitř je ale krásně vláčný a měkký. Také už se vám sbíhají sliny? 🙂

Čokoládové dortíky s mandlemi (10-12 ks)

Čokoládový korpus:

125 g hořké čokolády 55-60%

2 lžíce mléka

100 g smetany ke šlehání 33%

4 vejce, odděleně

20 g hladké mouky

50 g mandlové mouky (mletých mandlí)

125 g cukru krupice

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Potřebovat budete čtvercovou formu o rozměru 20×20 cm, případně jiný tvar vhodného rozměru. Dno formy vyložte pečícím papírem.

Čokoládu dejte do misky, přidejte mléko a v páře nebo mikrovlnné troubě nechte rozpustit. Přilijte smetanu a směs dobře promíchejte.

Po jednom zašlehejte do čokoládové směsi žloutky, pak přidejte mleté mandle a prosátou mouku. Vše dobře promíchejte.

Bílky ušlehejte s krupicovým cukrem do pevného sněhu. Nejdříve šlehejte samotné bílky na nižší otáčky, jakmile se vytvoří bílá pěna začněte pomalu přisypávat cukr. Po chvilce zvyšte otáčky a došlehejte. 

Sníh vmíchejte po částech do čokoládové směsi a dobře zapracujte. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 25-30 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. 

Nechte chvilku vychladnout, pak opatrně překlopte na chladicí mřížku.  

Po úplném vychladnutí korpus rozkrájejte na 10-12 stejných kousků. Korpus nebude asi úplně rovný, pokud chcete, můžete ho seříznout do roviny. Já jsem jen lehce seřízla okraje, protože jsem pekla ve formě, která je trochu konická. Nakrájené kousky dejte na 30 minut do mrazáku, mezitím si připravte polevu. 

Čokoládová poleva s mandlemi:

100 g mléčné čokolády 35-40%

100 g hořké čokolády 55-60%

50 g slunečnicového oleje

50 g nasekaných mandlí

Obě čokolády dejte do misky, přidejte olej a v páře nechte za občasného míchání rozpustit. Přisypte nasekané mandle a dobře promíchejte. Sundejte z páry a nechte čokoládu zchladnout na pokojovou teplotu. Pro urychlení doporučuji přelít polevu do jiné misky. 

Dortíky vyndejte z mrazíku, položte na mřížku a polijte. Na poprvé se vám určitě nepovede polít všechny dortíky najednou, protože dost polevy zteče. Nicméně použijte ji opakovaně, jen bude potřeba ji asi trochu přihřát, aby byla dostatečně tekutá. Dortíky dejte do lednice ztuhnout.

Možná se vám stejně jako mě nezdá přidání oleje do čokolády. Ale nemějte obavu, na chuti to určitě nepoznáte, navíc bude poleva hezky lesklá a tekutá. Setkala jsem se s tím už u několika receptů, ale až dosud jsem neměla odvahu to vyzkoušet 🙂

Smetanové zdobení:

100 g mascarpone

150 g smetany ke šlehání 33%

1 lžička cukru

+ plátky mandlí a šupinky čokolády na ozdobu

Mascarpone, smetanu a cukr společně vyšlehejte do tuha. Krém přendejte do sáčku ze zdobící trubičkou a nastříkejte na dortíky. Ozdobte plátky mandlí a kousky čokolády. 

inspirace z webu http://sucredorgeetpaindepices.fr/

Vytisknout recept

34 Comments

  • Anonymní
    7. 2. 2018 v 18:57

    Dobrý den Míšo,
    jak to vidím, hned na ně mám chuť a po všech zkušenostech s Vašimi recepty, vůbec nepochybuju o tom, že budou vynikající:-)Jen tak dál a stále hodně nápadů. Díky Míšo. Zdraví Dáša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2018 v 13:13

      Dášo, děkuji za důvěru, věřím, že pokud máte ráda čokoládu, dortíky budou určitě chutnat 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Stepanka_Corculum
    7. 2. 2018 v 19:31

    Zdravím, jako vše tady na blogu – i nejnovější recept vypadá fantasticky!

    BLOG Corculum | Stepanka_T

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2018 v 13:14

      Štěpánko, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 2. 2018 v 6:20

    Dobrý den, Míšo – máte krásný blog – spoustu úžasných receptů. Dal by se tento recept – Čokoládové dortíky s mandlemi – udělat jako bezlepkový? Děkuji Daniela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2018 v 13:15

      Danielo, moc děkuji 🙂 myslím, že by bezlepkový určitě šel. Mouky je tam málo, takže buď ji nahradit bezlepkovou nebo dát místo ní také mleté mandle 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 2. 2018 v 4:57

      Děkuji za odpověď – jinak jsem zkoušela – udělala jsem menší kousky cca 2×5 cm – zatím bez horního krému – dneska zkouším – a mohou se jíst i bez něj – mňam. Takže děkuji za všechny recepty, a za úžasný blog. Daniela

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 2. 2018 v 8:21

      Danielo, díky 🙂 menší kousky budou určitě rychleji mizet 🙂 a máte pravdu, skvělé jsou i bez šlehačky nahoře 🙂 pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 2. 2018 v 20:17

    Opět super recept.O víkendu vyzkoušeno a rodinka nadšená.Místo mandlí jsem do čokolády použila vlašské ořechy,navrch pouze šlehačku a mizely bleskovou rychlostí.Díky a už se těšíme na další recept.Mějte se krásně Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 2. 2018 v 7:15

      Lucko, moc díky 🙂 s ořechy to mohlo být možná ještě lepší, jsou více aromatické 🙂 ano, navrch určitě stačí jen samotná šlehačka. Mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • DrK
    12. 2. 2018 v 16:45

    Dělala jsem je v sobotu a v neděli dopoledne dozdobila a byly úžasné – další recept do sbírky, akorát budu muset dělat dvě dávky. A přemýšlela jsem, že by nebylo špatné buď do korpusu přidat oranžát nebo do krému pomerančový likér – prostě dodat pomerančový tón. Zkusím to příště. Díky za super recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2018 v 7:49

      Děkuji, jsem ráda, že mají dortíky takový ohlas 🙂 pokud máte pomerančový "tón" v čokoládě ráda, klidně přidejte 🙂 určitě tím nic nezkazíte.

      Odpovědět
  • Stáňa
    12. 2. 2018 v 21:06

    Oh, ty vypadají úžasně. Jen si kvůli nim asi budu muset koupit mřížku – neměla bych je na čem polít…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2018 v 7:50

      Stáňo, díky 🙂 pokud občas pečete, mřížka se Vám hodí na spoustu dalších věcí 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      25. 2. 2018 v 20:05

      Dobrý den Mílo,tak jsem se dnes pustila do těchto dortíků a nějak se mi úplně nedařilo,protože poleva mi úplně ztuhla,tak jsem ji musela namazat,tak nevím,co bylo špatně.Jinak to bylo moc dobré a děkuji za recept.Iva Žemli

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2018 v 20:15

      Ivo, tak to mě mrzí, ze se to nepovedlo. Jakou jste použila čokoládu? Problem muže být v její kvalitě… rozpouštěla jste ji v páře? Pokud Vám ztuhla, stačilo znovu nechat zahřát a rozpustit 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      25. 2. 2018 v 20:23

      No,použila jsem Callebaut a nad párou,neměla to být poleva?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 2. 2018 v 16:22

      Tak Callebaut je skvělá, tam by neměl být problém. Používá se čokoláda 🙂 pokud jste použila polevu, ani teda nevím, zda Callebaut dělá, tak to by mohl být ten problém, tuhne rychle 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 3. 2018 v 17:44

    Dobrý den Míšo,tak včera večer jsem udělala Vaše skvělé dortíčky,dneska už nejsou rodinka se olizovala až za ušima,jsou výborné,skvělé a vynikající.Díky za perfektní recept 🙂 Mějte se krásně Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2018 v 18:35

      Ivo, zdravím, tak to moc ráda slyším 🙂 tyhle patří také k mým oblíbeným 🙂 holt čokoholik se ve mě nezapře 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 4. 2018 v 20:04

    Tady člověk jí i očima – krása! Mohu se zeptat jaký typ zdobící špičky jste při zdobení použila? Vypadá to velmi efektně 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2018 v 7:20

      Děkuji 🙂 přesný typ špičky Vám neřeknu, označení nemá, ale musí mít v průřezu tvar kapky a zdobí se sáčkem ve vodorovné poloze 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 8. 2018 v 6:33

    Hmm mám i tu formu 20 na 20, takže musím že:-D muzu dát kokosovy olej místo toho slunecnicoveho?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 8. 2018 v 13:41

      Určitě stojí za vykoušení, jsou skvělé 🙂 s tím kokosovým nevím, všechny recepty uvádějí rostlinné oleje (slunečnice, řepka), ty co nemají žádné aroma …. jedině to vyzkoušet 🙂

      Odpovědět
  • Bára
    30. 11. 2018 v 17:05

    Dobrý den Míšo. Máte naprosto úžasné recepty, už jsem toho od Vás vyzkoušela spoustu a vše luxusní! Na tyhle dortíky se chystám už dlouho a konečně na ně přišla řada 🙂 jen jsem se chtěla zeptat, zda děláte mandlovou mouku z oloupaných mandlí nebo je melete i se slupkou. Předem děkuji za odpověď. Bára 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 12. 2018 v 7:40

      Báro, zdravím Vás a moc děkuji za komentář 🙂 tak to mě velmi těší, že se recepty líbí a hlavně s úspěchem daří realizovat 🙂 Já kupuji mandlovou mouku hotovou, používám ji na makronky, ale v případě těchto dortíků je to úplně jedno, jestli to bude z mandlí loupaných či neloupaných, zkoušela jsem obě varianty a fungují 🙂 věřím, že dortíky budou chutnat, tyhle jsou moje oblíbené. Pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Klára
    28. 2. 2022 v 16:51

    Dobrý den Míšo. Myslíte, že kdybych udelala dvojnásobnou dávku, mohla bych použít velký plech? Myslím, že má 40 cm na 30 cm? Děkuji Klára

    Odpovědět
  • Šárka
    5. 3. 2023 v 19:46

    Dobrý den Míšo, peče se korpus prosím na horkovzduch nebo jen spodní horní ohřev? 🙂 Předem děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
  • Hanka
    27. 4. 2023 v 11:15

    Dobrý den, prosím Vás, šlo by v receptu nahradit množství hladké mouky také mandlovou, aby byl korpus bezlepkový? Nebo to nebude fungovat? Moc děkuji za radu 🙂

    Odpovědět
    • Hanka
      27. 4. 2023 v 18:15

      Aha, tak teď vidím, že podobný dotaz už zde zazněl, tudíž si poradím 🙂 Ať se daří.

      Odpovědět
  • Ilona
    8. 4. 2024 v 13:10

    Po těchto dortíkách se na oslavě zaprášilo jako první. Moc dobré 😋

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ