Po velkém ohlasu na dýňové cupcakes jsem pořád přemýšlela o dalším dezertu z této úžasné suroviny. Zamrazila jsem si totiž pár krabiček dýňového pyré, abych mohla péct i mimo hlavní dýňovou sezonu 🙂 Vyzkoušela jsem dýňový cheesecake, ale přestože cheesecake miluju, tenhle mě moc neoslovil. Začala jsem tedy pokukovat po receptech na různé dorty, řezy a bábovky.
A jaké bylo moje překvapení, když jsem otevřela náhodně několik receptů a všechny byly až na pár drobností úplně stejné jako recept na dýňové cupcakes 🙂 Vlastně mě to už také napadlo, zkusit těsto na dýňové cupcakes nalít do pekáčku nebo formy na bábovku, ale pořád jsem váhala. Tohle mě ale přesvědčilo 🙂 Bábovková moc nejsem, do klasického dortu se mi také moc nechtělo, takže zvítězily řezy.
Poměr jednotlivých surovin jsem trochu upravila a přípravu krému zjednodušila. Takže pokud se Vám cupcakes zdály složité nebo nemáte formu na muffinky, zkuste tyhle řezy. Jsou krásně vláčné, měkoučké a voňavé. Chutnají skvěle i bez krému, jen tak samotné. Už dlouho mě žádná „buchta“ tak nenadchla. Řezy jsem připravila v menším množství do pekáčku cca 21 x 21 cm, takže pokud jste velká rodina, udělejte klidně z dvojité dávky.
Na 12 – 15 kousků budete potřebovat:
170 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky muškátového oříšku
220 g dýňového pyré
180 g cukru krupice
120 ml rostlinného oleje
2 vejce
Troubu předehřejte na 170 stupňů, hlubší plech nebo vetší formu vymažte máslem. Já použila čtvercovou formu 21 x 21 cm. Pokud budete chtít řezy po upečení vyklopit, doporučila bych formu i vysypat nebo vyložit pečícím papírem. Já zdobila řezy přímo ve formě, nevyklápěla jsem.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření. Ve velké míse společně smíchejte dýňové pyré, cukr, olej a vejce, prošlehejte, tak aby se vše krásně spojilo. Přisypte mouku s kořením a vyšlehejte na hladké těsto, je docela tekuté. Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 25 – 30 minut, až je těsto upečené. Zjistíte pomocí špejle nebo jehlice. Délka pečení je závislá na velikosti formy a s tím i spojená výška těsta. Pokud zvolíte formu na bábovku, doba pečení bude určitě o něco delší, možná bych doporučila ke konci i teplotu snížit.
Po upečení nechte vychladnout ve formě, případně vyklopte. Na zcela studený korpus pak naneste skořicovou šlehačku.
Skořicová šlehačka
200 ml smetany ke šlehání 40%
100 ml husté zakysané smetany
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky skořice
Všechno dejte společně do vyšší nádoby a vyšlehejte do hustého krému. Naneste na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřete. Můžete hned podávat nebo uložit do lednice.
Zdají se Vám řezy příliš jednoduché? Tak si upečte dýňové cupcakes 🙂
16 Comments
U Ilonky
28. 2. 2015 v 10:47To vypadá lákavě…
Víkendové pečení
28. 2. 2015 v 13:29Nejen vypadá 🙂 díky
Anonymní
2. 9. 2017 v 20:13Peču už podruhé během týdne a vždycky se po tom zapráší!!! Dneska jsem neměla šlehačku, tak jsem to polila čokoládovou polevou:o)
Děkuji mnohokrát za vaše mńamky, nejlepší blog na pečení, který znám! Martina
Víkendové pečení
2. 9. 2017 v 20:33Martino, moc děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že se blog i recepty líbí 🙂 taky budu muset vyrazit do obchodu a udělat něco dýňového :)))
Blanka Machová
13. 11. 2020 v 13:07Jdu péct už podruhé poprvé na mě moc nezbylo všem moc chutnalo.Vynikající jako vše co peču podle Vás.
Míša Landová
13. 11. 2020 v 15:48Blanko, děkuji, příště si musíte kousek schovat včas schovat pro sebe :))
Michaela
19. 10. 2021 v 10:56Dobrý den Míšo,
Děkuji za recept! Pekla jsem kolegům do práce a všichni byli úplně nadšení. Já taky 😀
Výborné,lehké,nadýchané a vůbec né přeslazené.
Určite budu péct znovu 🙂
Míša Landová
19. 10. 2021 v 11:01Díky 🙂
Martina
26. 1. 2022 v 15:47Řezy jsou vynikající. Šlo by to udělat i jako dort? Dá se ta skoricova šlehačka dát jako např na dort a pak s ním dort obmazat? Děkuji
Míša Landová
26. 1. 2022 v 21:32Šlehačka není příliš pevná, na dort bych moc nedoporučovala.
Martina
27. 1. 2022 v 14:51A korpus by použít šel,kdybych použila mascarpone krém?
Míša Landová
28. 1. 2022 v 8:59Ano, korpus určitě použít můžete.
Markéta
8. 9. 2022 v 11:19Krásný den, Míšo,
chtěla bych Vám moc poděkovat za tento úžasný recept! Manžel mi snědl půl plechu naráz :-D. Korpus je úžasný, nadýchaný, nepřeslazený (dala jsem pouze 160g xylitolu), prostě báječný. Určitě ho nepeču naposledy.
Míša Landová
9. 9. 2022 v 10:21Tak to mě těší, moc děkuji 🙂
Vladimíra Žákovská
17. 11. 2023 v 20:25Dobrý večer,mohla bych korpus použít na mufiny?
Míša Landová
18. 11. 2023 v 18:49Ano, určitě můžete.