Menu
Rolády, řezy, záviny

Dýňové řezy se skořicovou šlehačkou

Po velkém ohlasu na dýňové cupcakes jsem pořád přemýšlela o dalším dezertu z této úžasné suroviny. Zamrazila jsem si totiž pár krabiček dýňového pyré, abych mohla péct i mimo hlavní dýňovou sezonu 🙂 Vyzkoušela jsem dýňový cheesecake, ale přestože cheesecake miluju, tenhle mě moc neoslovil. Začala jsem tedy pokukovat po receptech na různé dorty, řezy a bábovky. 

A jaké bylo moje překvapení, když jsem otevřela náhodně několik receptů a všechny byly až na pár drobností úplně stejné jako recept na dýňové cupcakes 🙂 Vlastně mě to už také napadlo, zkusit těsto na dýňové cupcakes nalít do pekáčku nebo formy na bábovku, ale pořád jsem váhala. Tohle mě ale přesvědčilo 🙂 Bábovková moc nejsem, do klasického dortu se mi také moc nechtělo, takže zvítězily řezy.

Poměr jednotlivých surovin jsem trochu upravila a přípravu krému zjednodušila. Takže pokud se Vám cupcakes zdály složité nebo nemáte formu na muffinky, zkuste tyhle řezy. Jsou krásně vláčné, měkoučké a voňavé. Chutnají skvěle i bez krému, jen tak samotné. Už dlouho mě žádná „buchta“ tak nenadchla. Řezy jsem připravila v menším množství do pekáčku cca 21 x 21 cm, takže pokud jste velká rodina, udělejte klidně z dvojité dávky.

Na 12 – 15 kousků budete potřebovat:

170 g polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

špetka soli

1 lžička skořice

1/2 lžičky mletého zázvoru 

1/2 lžičky mletého nového koření

1/4 lžičky muškátového oříšku

220 g dýňového pyré 

180 g cukru krupice

120 ml rostlinného oleje

2 vejce


Troubu předehřejte na 170 stupňů, hlubší plech nebo vetší formu vymažte máslem. Já použila čtvercovou formu 21 x 21 cm. Pokud budete chtít řezy po upečení vyklopit, doporučila bych formu i vysypat nebo vyložit pečícím papírem. Já zdobila řezy přímo ve formě, nevyklápěla jsem.



V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření. Ve velké míse společně smíchejte dýňové pyré, cukr, olej a vejce, prošlehejte, tak aby se vše krásně spojilo. Přisypte mouku s kořením a vyšlehejte na hladké těsto, je docela tekuté. Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 25 – 30 minut, až je těsto upečené. Zjistíte pomocí špejle nebo jehlice. Délka pečení je závislá na velikosti formy a s tím i spojená výška těsta. Pokud zvolíte formu na bábovku, doba pečení bude určitě o něco delší, možná bych doporučila ke konci i teplotu snížit. 

Po upečení nechte vychladnout ve formě, případně vyklopte. Na zcela studený korpus pak naneste skořicovou šlehačku.



Skořicová šlehačka

200 ml smetany ke šlehání 40%

100 ml husté zakysané smetany

2 lžíce cukru krupice

1/2 lžičky skořice


Všechno dejte společně do vyšší nádoby a vyšlehejte do hustého krému. Naneste na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřete. Můžete hned podávat nebo uložit do lednice. 

Zdají se Vám řezy příliš jednoduché? Tak si upečte dýňové cupcakes 🙂

16 Comments

  • U Ilonky
    28. 2. 2015 v 10:47

    To vypadá lákavě…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2015 v 13:29

      Nejen vypadá 🙂 díky

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 9. 2017 v 20:13

    Peču už podruhé během týdne a vždycky se po tom zapráší!!! Dneska jsem neměla šlehačku, tak jsem to polila čokoládovou polevou:o)
    Děkuji mnohokrát za vaše mńamky, nejlepší blog na pečení, který znám! Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 9. 2017 v 20:33

      Martino, moc děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že se blog i recepty líbí 🙂 taky budu muset vyrazit do obchodu a udělat něco dýňového :)))

      Odpovědět
  • Blanka Machová
    13. 11. 2020 v 13:07

    Jdu péct už podruhé poprvé na mě moc nezbylo všem moc chutnalo.Vynikající jako vše co peču podle Vás.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 11. 2020 v 15:48

      Blanko, děkuji, příště si musíte kousek schovat včas schovat pro sebe :))

      Odpovědět
  • Michaela
    19. 10. 2021 v 10:56

    Dobrý den Míšo,
    Děkuji za recept! Pekla jsem kolegům do práce a všichni byli úplně nadšení. Já taky 😀
    Výborné,lehké,nadýchané a vůbec né přeslazené.
    Určite budu péct znovu 🙂

    Odpovědět
  • Martina
    26. 1. 2022 v 15:47

    Řezy jsou vynikající. Šlo by to udělat i jako dort? Dá se ta skoricova šlehačka dát jako např na dort a pak s ním dort obmazat? Děkuji

    Odpovědět
  • Markéta
    8. 9. 2022 v 11:19

    Krásný den, Míšo,

    chtěla bych Vám moc poděkovat za tento úžasný recept! Manžel mi snědl půl plechu naráz :-D. Korpus je úžasný, nadýchaný, nepřeslazený (dala jsem pouze 160g xylitolu), prostě báječný. Určitě ho nepeču naposledy.

    Odpovědět
  • Vladimíra Žákovská
    17. 11. 2023 v 20:25

    Dobrý večer,mohla bych korpus použít na mufiny?

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ