Menu
Slané recepty

Dýňové muffiny s bazalkou a sýrem feta

Doufám, že po vánočních svátcích plných cukroví a spousty sladkostí, budou tyhle slané dýňové muffiny příjemnou změnou. Dýně a bazalka sice zrovna nemají svou sezónu, ale o to víc přijdou k chuti. Já mám naštěstí díky mé mamince „zahradnici“ ještě pár dýní ve sklepě 🙂 Používám nejradši dýni Hokkaido, protože se nemusí loupat. Když ale dojdou domácí zásoby, musím se spokojit i s jinými druhy, které se dají koupit celoročně.

Muffiny jsou krásně měkké, vláčné a díky čerstvé bazalce voňavé. Nejlepší jsou ještě teplé s čerstvou zeleninou nebo salátem. Chutí mi tak trochu připomínají velikonoční nádivku 🙂 A pokud nemáte po ruce fetu, můžete klidně použít jiný druh sýra balkánského typu.

Stejně jako u sladkých muffinů, i tady si rozdělíme suroviny na mokré a suché. Podstatou je všechno jen tak ledabyle promíchat, aby zůstaly suché kousky. Z níže uvedené dávky připravíte 12 muffinů. 

Suché ingredience:

250 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

1/2 lžičky mletého pepře

2 lžičky prášku do pečiva

špetka mletého zázvoru

1 hrnek nasekané čerstvé bazalky

Mokré ingredience:

70 ml rozpuštěného másla nebo oleje (použila jsem olivový)

200 ml bílého jogurtu

2 vejce

50 ml mléka

1 hrnek na kostičky nakrájené a opečené dýně

1/2 hrnku na kostičky nakrájeného sýru feta (nebo jiný sýr balkánského typu)

Troubu předehřejte na 190 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo použijte silikonové. 

Dýni rozkrájejte na malé kostičky a opečte na lžíci olivového oleje na pánvi. Můžete lehce osolit. Nechte vychladnout. Sýr rozkrájejte na malé kostičky. 

Ve větší míse dobře smíchejte všechny suché ingredience včetně nasekané bazalky. Ve druhé misce lehce našlehejte všechny mokré ingredience kromě dýně a sýra.

Mokré ingredience nalijte do mísy se suchými ingrediencemi a zlehka promíchejte, tak aby zůstaly suché kusy mouky. Přidejte fetu a dýni a promíchejte.

Naplňte do připraveným košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 – 25 minut. Vyndejte z trouby a nechte ve formě pár minut vychladnout, pak opatrně přendejte na talíř. 

Podávejte ještě teplé s čerstvou zeleninou nebo salátem.

No a pokud jste dostali po těchto slaných muffinech zase chuť na sladké, zkuste si upéct ještě sladké dýňové cupcakes se skořicovým krémem 🙂

6 Comments

  • Unknown
    4. 1. 2015 v 10:35

    Uřčitě je vyzkouším upéct.Slané jsem ještě nedělala.A ty se skořicovým krémem také.Skořici mám moc ráda.Krásnou neděli,Barča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 1. 2015 v 10:50

      Báro, určitě vyzkoušejte, dobré jsou oboje 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 8. 2016 v 8:02

    milo dobry den….kdyz nemam zrovna dyni,da se nahradit? cuketou treba? nebo vynechat?dekujiii

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 8. 2016 v 10:50

      Zdravím, těžko říct, dýně je tady docela základ, má svou specifickou chuť 🙂 cuketa bude podle mě hodně vodová, ale zkuste, třeba to půjde. Jinak dýni už mají běžně např. v Lidlu, dnes jsem koukala, že i cena je dobrá cca 25 Kč. Mila

      Odpovědět
  • Klára
    15. 9. 2022 v 18:58

    Dobrý den, muffinky jsem dneska upekla a jsou výborné 🙂 Vaše recepty jsou výborné!
    Krásný den Klára

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ