Doufám, že po vánočních svátcích plných cukroví a spousty sladkostí, budou tyhle slané dýňové muffiny příjemnou změnou. Dýně a bazalka sice zrovna nemají svou sezónu, ale o to víc přijdou k chuti. Já mám naštěstí díky mé mamince „zahradnici“ ještě pár dýní ve sklepě 🙂 Používám nejradši dýni Hokkaido, protože se nemusí loupat. Když ale dojdou domácí zásoby, musím se spokojit i s jinými druhy, které se dají koupit celoročně.
Muffiny jsou krásně měkké, vláčné a díky čerstvé bazalce voňavé. Nejlepší jsou ještě teplé s čerstvou zeleninou nebo salátem. Chutí mi tak trochu připomínají velikonoční nádivku 🙂 A pokud nemáte po ruce fetu, můžete klidně použít jiný druh sýra balkánského typu.
Stejně jako u sladkých muffinů, i tady si rozdělíme suroviny na mokré a suché. Podstatou je všechno jen tak ledabyle promíchat, aby zůstaly suché kousky. Z níže uvedené dávky připravíte 12 muffinů.
Suché ingredience:
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky mletého pepře
2 lžičky prášku do pečiva
špetka mletého zázvoru
1 hrnek nasekané čerstvé bazalky
Mokré ingredience:
70 ml rozpuštěného másla nebo oleje (použila jsem olivový)
200 ml bílého jogurtu
2 vejce
50 ml mléka
1 hrnek na kostičky nakrájené a opečené dýně
1/2 hrnku na kostičky nakrájeného sýru feta (nebo jiný sýr balkánského typu)
Troubu předehřejte na 190 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky nebo použijte silikonové.
Dýni rozkrájejte na malé kostičky a opečte na lžíci olivového oleje na pánvi. Můžete lehce osolit. Nechte vychladnout. Sýr rozkrájejte na malé kostičky.
Ve větší míse dobře smíchejte všechny suché ingredience včetně nasekané bazalky. Ve druhé misce lehce našlehejte všechny mokré ingredience kromě dýně a sýra.
Mokré ingredience nalijte do mísy se suchými ingrediencemi a zlehka promíchejte, tak aby zůstaly suché kusy mouky. Přidejte fetu a dýni a promíchejte.
Naplňte do připraveným košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 – 25 minut. Vyndejte z trouby a nechte ve formě pár minut vychladnout, pak opatrně přendejte na talíř.
Podávejte ještě teplé s čerstvou zeleninou nebo salátem.
No a pokud jste dostali po těchto slaných muffinech zase chuť na sladké, zkuste si upéct ještě sladké dýňové cupcakes se skořicovým krémem 🙂
6 Comments
Unknown
4. 1. 2015 v 10:35Uřčitě je vyzkouším upéct.Slané jsem ještě nedělala.A ty se skořicovým krémem také.Skořici mám moc ráda.Krásnou neděli,Barča
Víkendové pečení
4. 1. 2015 v 10:50Báro, určitě vyzkoušejte, dobré jsou oboje 🙂
Anonymní
12. 8. 2016 v 8:02milo dobry den….kdyz nemam zrovna dyni,da se nahradit? cuketou treba? nebo vynechat?dekujiii
Víkendové pečení
12. 8. 2016 v 10:50Zdravím, těžko říct, dýně je tady docela základ, má svou specifickou chuť 🙂 cuketa bude podle mě hodně vodová, ale zkuste, třeba to půjde. Jinak dýni už mají běžně např. v Lidlu, dnes jsem koukala, že i cena je dobrá cca 25 Kč. Mila
Klára
15. 9. 2022 v 18:58Dobrý den, muffinky jsem dneska upekla a jsou výborné 🙂 Vaše recepty jsou výborné!
Krásný den Klára
Míša Landová
16. 9. 2022 v 20:24Díky Kláro, také je mám moc ráda 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5