Menu
Cupcaky a muffiny

Dýňové muffiny s ořechovou drobenkou

Máme tady podzim a s ním i dýňovou sezónu. Dýně jsou skvělé na vaření, na pečení, ale také jako dekorace nebo podzimní výzdoba. Receptů z dýně jsem vyzkoušela za ty roky hodně a spoustu z nich už na mém blogu najdete. Přesto se snažím s každým podzimem zkusit něco nového. Tentokrát to vyhrály muffiny 🙂 

Pro mě je muffin symbol sladké snídaně. Tento dýňový je krásně vláčný, voňavý a měkoučký. Jako obvykle jsem si k němu přidala kelímek bílého jogurtu a úžasná snídaně byla na světě. Nicméně pokud si ho dáte odpoledne k čaji nebo hrnku kávy, nebude chutnat o nic hůř. Můžete si ho ještě „vytunit“ slaným karamelem. 

Do muffinů budete kromě jiného potřebovat dýňové pyré. Snadno si ho připravíte doma a použít můžete různé druhy dýně. Má oblíbená je hokaido nebo muškátová. Dýňové pyré můžete připravit v troubě, stačí dýni rozkrojit na polovinu, vydlabat semínka a při teplotě 180 stupňů upéct do měkka. Nebo ji můžete uvařit v páře, v tomto případě je obvykle více vodnatá. Teplou dýni pak rozmixujte (bez slupky) na jemné pyré. Nespotřebované pyré můžete uchovat v lednici nebo na delší dobu zamrazit. 

Dýňové muffiny (12 ks):

(hrnek nebo hrnkové odměrky o objemu 240-250 ml)


1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky soli

1 hrnek třtinového cukru

1/2 hrnku sekaných vlašských nebo pekanových ořechů

1/4 lžičky muškátového oříšku

1 a 1/2 lžičky skořice

——————————————————————-

2 velká vejce

1 hrnek dýňového pyré (viz. výše)

1/2 hrnku rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový)

Ořechová drobenka:

1/3 hrnku vlašských nebo pekanových ořechů

1/3 hrnku třtinového cukru

1 lžička skořice

1/4 hrnku změklého másla

1/4 hrnku polohrubé mouky

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Volte raději nějaké vyšší, díky drobence budou muffiny větší. 

V míse smíchejte všechny suché suroviny uvedené nad čarou. Odložte stranou. 

V jiné misce společně prošlehejte vejce, pyré a olej. Vlijte do suché směsi a stěrkou dobře promíchejte, nešlehejte. Těsto rozdělte do připravených košíčků. 

Drobenku připravte promixováním uvedených surovin a rozdělte na těsto v košíčcích. Pokud chcete zachovat větší kousky ořechů, tak nejdříve vše promixujte bez ořechů a pak je jen ručně vmíchejte. 

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 25 minut, špejlí si ověřte, zda jsou propečené. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak přendejte na tácek.

inspirace z webu https://whatsinthepan.com/

Vytisknout recept

8 komentářů

  • Zdenka
    15. 10. 2019 v 4:22

    Krásny jesenný recept

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2019 v 12:39

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Unknown
    15. 10. 2019 v 17:30

    Paní Milo,
    Muffiny jsou naprosto skvělé. Tak akorát sladké, krásně vláčné a ta drobenka, no ta nemá chybu ❤️
    Určitě se zařadí do mého podzimního repertoáru.
    A když už jsem měla to dýňové pyré, tak jsem rovnou střihla i polévku, rizoto a bulky 😁

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2019 v 12:39

      To jste to teda zvládla rychle 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    19. 11. 2019 v 12:31

    Krásný den, na vaše stránky jsem narazila náhodou a hned musela vyzkoušet recept na tyto muffiny. A musím říct, že jsou naprosto, ale naprosto famózní! Jsem z nich opravdu unešená, nic jim nechybí ani nepřebývá. Takže moc děkuji za recept, ukládám si do velice oblíbených:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 11. 2019 v 8:10

      Jitko, moc děkuji, jsem ráda, že chutnalo 🙂

      Odpovědět
  • Denisa
    11. 12. 2019 v 16:42

    Dobrý večer, děkuji za super recept a za velice zajímavou drobenku, kterou jsem doposud neznala. Muffiny měli velký úspěch u celé rodiny.Děkuji za něj.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2019 v 20:00

      Děkuji.

      Odpovědět

Zanechte komentář