Menu
Dorty

Dort Pavlova

Pavlova mě nikdy moc nelákala. Vycházela jsem z faktu, že je to sněhová pusinka a ty já moc nemusím. Jenže nedávno mi doma jedna mini pavlova zbyla a tak jsem ji se slovy „přeci to nevyhodím“ snědla. Wow, světe div se, byla úžasná 🙂 Netrpělivě jsem pak čekala na vhodnou příležitost, abych mohla upéct tuhle velkou krásku. 

Je pravda, že jsem dort Pavlova už před lety dělala. Tenkrát jsem upekla tři samostatné pláty a vrstvila na sebe společně se šlehačkou. Dodnes si pamatuji, jak to nešlo vůbec krájet, o servírování ani nemluvě. Takže abych se tomu vyhnula, udělala jsem tentokrát Pavlovu v podobě „misky“. Musím říct, že se krájela podstatně lépe 🙂 

Mimochodem, znáte historii tohohle úžasného dortu? Pokud ne, určitě si o tom něco přečtěte 🙂 

Dort Pavlova:

120 g bílků, pokojové teploty

200 g cukru krupice

1 lžíce octa

1 lžíce kukuřičného škrobu

Troubu předehřejte na 100 stupňů, na pečící papír si nakreslete kruh o průměru ca. 20-22 cm.

Bílky začněte šlehat při nižších otáčkách, až se vytvoří bílá pěna, začněte po částech přidávat cukr. Vždy počkejte, až se cukr dobře zašlehá, než přidáte další. Doporučuji přidat ve 4-5 dávkách. Šlehejte při středních otáčkách, ke konci zvyšte na maximum. Ve sněhu by neměly být patrné krystalky cukru.

Stěrkou vmíchejte ocet a škrob a dobře promíchejte. 

Těsto můžete na plech „narovnat“ lžící nebo si ho přendat do sáčku se špičkou a nastříkat. Nejprve je potřeba udělat „dno“ dortu a pak vytvořit okraje. V podstatě musíte udělat takovou misku. Záleží jen na vaší fantazii, jaký tvar bude dort mít 🙂 

Dejte péct do vyhřáté trouby na dvě hodiny, pak troubu vypněte a nechte v ní pusinku zcela vychladnout. Já obvykle peču večer a nechávám v troubě do rána. 

Dokončení dortu

250 ml smetany ke šlehání

100 g mascarpone

čerstvé ovoce

Pavlovu opatrně sloupněte z pečícího papíru a položte na tác či podnos, na kterém budete servírovat. 

Smetanu ušlehejte společně s mascarpone. Ovoce omyjte a nakrájejte na kousky. 

Na dno dortu dejte část šlehačky a pokryjte vrstvou ovoce. Zakryjte zbývající šlehačkou a hustě poklaďte ovocem. Můžete přidat čerstvé bylinky nebo květy na ozdobu. 

Dort dejte do lednice na pár hodin rozležet, než budete servírovat. Dobře se krájí vroubkovaným nožem. 

Pavlovu doporučuji sníst v den plnění, aby se příliš nerozmáčela. Nicméně můžete si ji upéct předem a uchovat nenaplněnou v uzavřené krabici při pokojové teplotě.  

Vytisknout recept

30 komentářů

  • Ivuška07
    4. 8. 2019 v 6:05

    Míšo,vypadá úžasně a k létu určitě patří.Tak jsi mě inspirovala,že jdu na to.Krásnou neděli a spoustu skvělých nápadů. Iva Ž.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 8. 2019 v 11:12

      Ivo, díky 🙂

      Odpovědět
  • darina
    4. 8. 2019 v 19:03

    Zrovna minulý týden jsem na Vašem blogu Pavlovu hledala. Jak silná by měla být vrstva sněhu na dno misky?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 8. 2019 v 11:13

      Odhaduji ca. 1-2 cm, je to vidět na fotografii, kde je Pavlova rozkrojená 🙂

      Odpovědět
  • Danča
    4. 8. 2019 v 22:04

    Můžu se zeptat, jestli ta trouba po dopečení má zůstat zavřená nebo otevřená?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 8. 2019 v 11:13

      Já nechám troubu zavřenou 🙂

      Odpovědět
  • Siraelxy
    5. 8. 2019 v 19:42

    Já Pavlovu miluji. Nechávám ji naplnenou šlehačkou do druhého dne, ona ji krásně nasaje, zvlacní a druhý den, po dozdobení ovocem, ji krajím jako dort, bez drobení.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2019 v 10:14

      Musím říct, že tahle se po několika hodinách taky krájela moc dobře 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    6. 8. 2019 v 11:28

    Dobrý den, chci se zeptat , jestli by šel recept upravit, aby se dal vytisknout. Jinak vynikající recepty, podle jiných už nepeču. Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2019 v 18:07

      Evo, chybička opravena, recept už je možné tisknout 🙂 ikonka nahoře nad komentáři.

      Odpovědět
    • Eva
      6. 8. 2019 v 18:52

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Esleranda
    13. 8. 2019 v 19:49

    Pavlova mě už dlouho lákala, a teď jsem i posbírala odvahu a pustila se do ní :-).
    Ale během pečení/sušení se mi "počůrala" pustila kolem sebe cukrovou šťávu. To asi není normální co? Nevíte čím to může být? Děkuji Eliška.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 8. 2019 v 19:58

      Eliško, to mě mrzí, normální to určitě není. Zřejmě nebyly dostatečně vyšlehané bílky, je potřeba šlehat opravdu dlouho a při středních otáčkách, až je všech cukr hezky rozpuštěný.

      Odpovědět
    • Esleranda
      13. 8. 2019 v 20:02

      dobrá, příště zkusím šlehat déle. Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 8. 2019 v 20:54

    Dobrý večer Míšo, Pavlova je nejoblíbenější dort mojí kamarádky, který jí každý rok peču k narozeninám, ale vyřešit ho jako misku- skvělý nápad;-)…. Zase jsem se něco přiučila. Díky za typ. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 8. 2019 v 17:54

      Miska není z mé hlavy, i já se pořád učím a inspiruji, ale líbila se mi více, než ty klasické "placky" naskládané na sobě 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 12. 2019 v 15:14

    Šlo by zařadit do sekce bezlepkové.

    Odpovědět
  • Unknown
    17. 1. 2020 v 12:06

    Zdravím, dnes se chci pustit do tohoto úžasného kousků. Ale mám dotaz. Někdy se mi stává, že když nechám upečené jídla v troubě do druhého dne, tak mi pak po skle vzlíná voda. Tak mám strach tam dortík nechat aby se nanasákl. Prosím co si o tom myslíte?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 1. 2020 v 15:03

      Pavlova se peče při nízké teplotě, takže by tento problém neměl nastat. Já ještě ke konci pečení občas otevřu troubu, aby odešla případná vlhkost, a zase hned zavřu, stejně tak to můžete udělat na konci, až troubu vypnete 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      17. 1. 2020 v 17:38

      Děkuji za odpověď. Musím říci, že se mi vždy od Vás vše povedlo hned na první pokus. A Váš blog je pro mne studnicí inspirací. Jarka

      Odpovědět
  • Kika
    7. 2. 2020 v 4:50

    Milá Miška,
    Váš blog som si veľmi obľúbila, máte nádherné recepty, prezentáciu a do detailov rozpísaný postup každého jedného receptu. Už som vyskúšala niekoľko receptov a všetky dopadli perfektne.
    Mám však otázku práve na výšku teploty a dlžku pečenia Pavlovej torty. Ak ju pečiem pri vyššej teplote okolo 130-140 stupňov hneď mi začne tmavnúť, chytá farbu karamelu. Posledne som ju vyskúšala piecť pri teplote okolo 100-110 stupňov a po upečení je na povrchu a obvode mäkká ako špongia, vôbec sa na povrchu nevytvorí tá jemná, krehká škrupinka. Postup prípravy dodržiavam – gramáž, dlžku šľahania bielkov, doby pečenia – pečiem 1.hod. a 30 min. a suším v rúre celú noc.
    Ďakujem Kika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2020 v 7:21

      Milá Kika, těžko říct takto na dálku, kde je chyba. Teplota je určitě potřeba nižší, aby zůstala pavlova hezky bílá. Zkuste péct při nižší teplotě ještě trochu déle, klidně i dvě hodiny. Pokud to nepomůže, můžete být na vině trouba nebo málo ušlehané bílky …

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 4. 2020 v 6:32

    Dobrý den, Míšo,
    děkuji za skvělý recept, Pavlova se povedla, akorát během pečení na několika místech popraskala. Netušíte, co by mohlo být příčinou či jak tomu předcházet?
    Děkuji za odpověď. 🙂
    Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 4. 2020 v 6:50

      Lucko, tak to je skvělé, že se povedla 🙂 zkuste příště párkrát otevřít troubu během pečení, aby odešla vlhkost a možná šlehat sníh o trochu déle 🙂 nicméně drobné praskliny nejsou vůbec na závadu, také se mi to někdy stane.

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 4. 2020 v 16:47

    Dobrý den, jak dlouho prosim sušit v troubě? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 4. 2020 v 17:30

      Máte to uvedeno nahoře v receptu.

      Odpovědět
    • Unknown
      25. 4. 2020 v 19:17

      Tam je jenom že rozehreji troubu na 100°C

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2020 v 19:23

      Je potřeba přečíst celý recept až do konce … "Dejte péct do vyhřáté trouby na dvě hodiny, pak troubu vypněte a nechte v ní pusinku zcela vychladnout."
      Škoda, že to někteří nedělají 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    31. 8. 2020 v 13:30

    Dobrý den,paní Míšo,jste výborná kuchařka🤗děkuji za vaše všechny recepty…mám otázku,snažím se už dlouho o tmavou pavlovku,přidávám kakao na konci šlehání,ale vždycky po vyndání z trouby je měkká a ne vysušená,jako klasicka bílá…nemáte nějakou zkušenost,radu?děkuji
    Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 8. 2020 v 16:45

      Kakao je určitě potřeba vmíchat jen stěrkou, nikoliv šlehačem. Já jsem ji zkoušela dvakrát a ani jednou jsem nebyla s výsledkem spokojená. Na pohled byla taková šedivá, nicméně konzistenčně byla v pořádku. Nedala jste kakaa velké množství?

      Odpovědět

Zanechte komentář