Menu
Dorty

Dort Pavlova

Pavlova mě nikdy moc nelákala. Vycházela jsem z faktu, že je to sněhová pusinka a ty já moc nemusím. Jenže nedávno mi doma jedna mini pavlova zbyla a tak jsem ji se slovy „přeci to nevyhodím“ snědla. Wow, světe div se, byla úžasná 🙂 Netrpělivě jsem pak čekala na vhodnou příležitost, abych mohla upéct tuhle velkou krásku. 

Je pravda, že jsem dort Pavlova už před lety dělala. Tenkrát jsem upekla tři samostatné pláty a vrstvila na sebe společně se šlehačkou. Dodnes si pamatuji, jak to nešlo vůbec krájet, o servírování ani nemluvě. Takže abych se tomu vyhnula, udělala jsem tentokrát Pavlovu v podobě „misky“. Musím říct, že se krájela podstatně lépe 🙂 

Mimochodem, znáte historii tohohle úžasného dortu? Pokud ne, určitě si o tom něco přečtěte 🙂 

Dort Pavlova:

120 g bílků, pokojové teploty

200 g cukru krupice

1 lžíce octa

1 lžíce kukuřičného škrobu

Troubu předehřejte na 100 stupňů, na pečící papír si nakreslete kruh o průměru ca. 20-22 cm.

Bílky začněte šlehat při nižších otáčkách, až se vytvoří bílá pěna, začněte po částech přidávat cukr. Vždy počkejte, až se cukr dobře zašlehá, než přidáte další. Doporučuji přidat ve 4-5 dávkách. Šlehejte při středních otáčkách, ke konci zvyšte na maximum. Ve sněhu by neměly být patrné krystalky cukru.

Stěrkou vmíchejte ocet a škrob a dobře promíchejte. 

Těsto můžete na plech „narovnat“ lžící nebo si ho přendat do sáčku se špičkou a nastříkat. Nejprve je potřeba udělat „dno“ dortu a pak vytvořit okraje. V podstatě musíte udělat takovou misku. Záleží jen na vaší fantazii, jaký tvar bude dort mít 🙂 

Dejte péct do vyhřáté trouby na dvě hodiny, pak troubu vypněte a nechte v ní pusinku zcela vychladnout. Já obvykle peču večer a nechávám v troubě do rána. 

Dokončení dortu

250 ml smetany ke šlehání

100 g mascarpone

čerstvé ovoce

Pavlovu opatrně sloupněte z pečícího papíru a položte na tác či podnos, na kterém budete servírovat. 

Smetanu ušlehejte společně s mascarpone. Ovoce omyjte a nakrájejte na kousky. 

Na dno dortu dejte část šlehačky a pokryjte vrstvou ovoce. Zakryjte zbývající šlehačkou a hustě poklaďte ovocem. Můžete přidat čerstvé bylinky nebo květy na ozdobu. 

Dort dejte do lednice na pár hodin rozležet, než budete servírovat. Dobře se krájí vroubkovaným nožem. 

Pavlovu doporučuji sníst v den plnění, aby se příliš nerozmáčela. Nicméně můžete si ji upéct předem a uchovat nenaplněnou v uzavřené krabici při pokojové teplotě.  

Vytisknout recept

61 Comments

  • Ivuška07
    4. 8. 2019 v 6:05

    Míšo,vypadá úžasně a k létu určitě patří.Tak jsi mě inspirovala,že jdu na to.Krásnou neděli a spoustu skvělých nápadů. Iva Ž.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 8. 2019 v 11:12

      Ivo, díky 🙂

      Odpovědět
  • darina
    4. 8. 2019 v 19:03

    Zrovna minulý týden jsem na Vašem blogu Pavlovu hledala. Jak silná by měla být vrstva sněhu na dno misky?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 8. 2019 v 11:13

      Odhaduji ca. 1-2 cm, je to vidět na fotografii, kde je Pavlova rozkrojená 🙂

      Odpovědět
  • Danča
    4. 8. 2019 v 22:04

    Můžu se zeptat, jestli ta trouba po dopečení má zůstat zavřená nebo otevřená?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 8. 2019 v 11:13

      Já nechám troubu zavřenou 🙂

      Odpovědět
  • Siraelxy
    5. 8. 2019 v 19:42

    Já Pavlovu miluji. Nechávám ji naplnenou šlehačkou do druhého dne, ona ji krásně nasaje, zvlacní a druhý den, po dozdobení ovocem, ji krajím jako dort, bez drobení.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2019 v 10:14

      Musím říct, že tahle se po několika hodinách taky krájela moc dobře 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    6. 8. 2019 v 11:28

    Dobrý den, chci se zeptat , jestli by šel recept upravit, aby se dal vytisknout. Jinak vynikající recepty, podle jiných už nepeču. Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2019 v 18:07

      Evo, chybička opravena, recept už je možné tisknout 🙂 ikonka nahoře nad komentáři.

      Odpovědět
    • Eva
      6. 8. 2019 v 18:52

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Esleranda
    13. 8. 2019 v 19:49

    Pavlova mě už dlouho lákala, a teď jsem i posbírala odvahu a pustila se do ní :-).
    Ale během pečení/sušení se mi "počůrala" pustila kolem sebe cukrovou šťávu. To asi není normální co? Nevíte čím to může být? Děkuji Eliška.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 8. 2019 v 19:58

      Eliško, to mě mrzí, normální to určitě není. Zřejmě nebyly dostatečně vyšlehané bílky, je potřeba šlehat opravdu dlouho a při středních otáčkách, až je všech cukr hezky rozpuštěný.

      Odpovědět
    • Esleranda
      13. 8. 2019 v 20:02

      dobrá, příště zkusím šlehat déle. Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 8. 2019 v 20:54

    Dobrý večer Míšo, Pavlova je nejoblíbenější dort mojí kamarádky, který jí každý rok peču k narozeninám, ale vyřešit ho jako misku- skvělý nápad;-)…. Zase jsem se něco přiučila. Díky za typ. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 8. 2019 v 17:54

      Miska není z mé hlavy, i já se pořád učím a inspiruji, ale líbila se mi více, než ty klasické "placky" naskládané na sobě 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 12. 2019 v 15:14

    Šlo by zařadit do sekce bezlepkové.

    Odpovědět
  • Unknown
    17. 1. 2020 v 12:06

    Zdravím, dnes se chci pustit do tohoto úžasného kousků. Ale mám dotaz. Někdy se mi stává, že když nechám upečené jídla v troubě do druhého dne, tak mi pak po skle vzlíná voda. Tak mám strach tam dortík nechat aby se nanasákl. Prosím co si o tom myslíte?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 1. 2020 v 15:03

      Pavlova se peče při nízké teplotě, takže by tento problém neměl nastat. Já ještě ke konci pečení občas otevřu troubu, aby odešla případná vlhkost, a zase hned zavřu, stejně tak to můžete udělat na konci, až troubu vypnete 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      17. 1. 2020 v 17:38

      Děkuji za odpověď. Musím říci, že se mi vždy od Vás vše povedlo hned na první pokus. A Váš blog je pro mne studnicí inspirací. Jarka

      Odpovědět
  • Kika
    7. 2. 2020 v 4:50

    Milá Miška,
    Váš blog som si veľmi obľúbila, máte nádherné recepty, prezentáciu a do detailov rozpísaný postup každého jedného receptu. Už som vyskúšala niekoľko receptov a všetky dopadli perfektne.
    Mám však otázku práve na výšku teploty a dlžku pečenia Pavlovej torty. Ak ju pečiem pri vyššej teplote okolo 130-140 stupňov hneď mi začne tmavnúť, chytá farbu karamelu. Posledne som ju vyskúšala piecť pri teplote okolo 100-110 stupňov a po upečení je na povrchu a obvode mäkká ako špongia, vôbec sa na povrchu nevytvorí tá jemná, krehká škrupinka. Postup prípravy dodržiavam – gramáž, dlžku šľahania bielkov, doby pečenia – pečiem 1.hod. a 30 min. a suším v rúre celú noc.
    Ďakujem Kika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2020 v 7:21

      Milá Kika, těžko říct takto na dálku, kde je chyba. Teplota je určitě potřeba nižší, aby zůstala pavlova hezky bílá. Zkuste péct při nižší teplotě ještě trochu déle, klidně i dvě hodiny. Pokud to nepomůže, můžete být na vině trouba nebo málo ušlehané bílky …

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 4. 2020 v 6:32

    Dobrý den, Míšo,
    děkuji za skvělý recept, Pavlova se povedla, akorát během pečení na několika místech popraskala. Netušíte, co by mohlo být příčinou či jak tomu předcházet?
    Děkuji za odpověď. 🙂
    Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 4. 2020 v 6:50

      Lucko, tak to je skvělé, že se povedla 🙂 zkuste příště párkrát otevřít troubu během pečení, aby odešla vlhkost a možná šlehat sníh o trochu déle 🙂 nicméně drobné praskliny nejsou vůbec na závadu, také se mi to někdy stane.

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 4. 2020 v 16:47

    Dobrý den, jak dlouho prosim sušit v troubě? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 4. 2020 v 17:30

      Máte to uvedeno nahoře v receptu.

      Odpovědět
    • Unknown
      25. 4. 2020 v 19:17

      Tam je jenom že rozehreji troubu na 100°C

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2020 v 19:23

      Je potřeba přečíst celý recept až do konce … "Dejte péct do vyhřáté trouby na dvě hodiny, pak troubu vypněte a nechte v ní pusinku zcela vychladnout."
      Škoda, že to někteří nedělají 🙂

      Odpovědět
      • Renáta
        2. 5. 2021 v 20:21

        Dobrý den,
        při upečení se mi stal problém, který tady už jednou zazněl..pavlova byla na povrchu křehká, ale od papíru nešla odlepit. Myslíte, že je problém ve špatném zašlehání cukru? Ještě k tomu jsem místo krupice použila krystal..to je asi také možná příčina, že?
        A ještě bych Vás poprosila o radu. Po upečení mám nechat troubu zavřenou do úplného vychladnutí nebo ji mam nechat pootevřenou?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          2. 5. 2021 v 21:46

          Ano, na vině by mohl být špatně zašlehaný cukr nebo málo vyšlehaný sníh. Je jedno jestli použijete cukr krystal nebo krupice, v tom problém nebude. Já nechávám chladnout v zavřené troubě.

          Odpovědět
  • Petra
    31. 8. 2020 v 13:30

    Dobrý den,paní Míšo,jste výborná kuchařka🤗děkuji za vaše všechny recepty…mám otázku,snažím se už dlouho o tmavou pavlovku,přidávám kakao na konci šlehání,ale vždycky po vyndání z trouby je měkká a ne vysušená,jako klasicka bílá…nemáte nějakou zkušenost,radu?děkuji
    Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 8. 2020 v 16:45

      Kakao je určitě potřeba vmíchat jen stěrkou, nikoliv šlehačem. Já jsem ji zkoušela dvakrát a ani jednou jsem nebyla s výsledkem spokojená. Na pohled byla taková šedivá, nicméně konzistenčně byla v pořádku. Nedala jste kakaa velké množství?

      Odpovědět
  • Lucie
    26. 3. 2021 v 21:39

    Milá Míšo, jste mou inspirací a mám Vaše recepty moc ráda a ráda jej zkouším. Nyní peču Pavlova dort, bohužel mám problém, že po 2h sušení, kdy ze shora Pavlova vypadá, že je hotová, tak vespod je sladká voda a prostředek dortu je úplně měkký. Nevíte, čím by to mohlo být? Suším na 110 stupňů, teď už 4hod a pořád stejné. Děkuji za radu. Lucie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 3. 2021 v 9:23

      Obávám se, že problém bude ve sněhu a zapracování cukru. Pokud se cukr dobře a pozvolna nezašlehá, nerozpustí se a pak to může dělat problémy při pečení …

      Odpovědět
  • Martina
    4. 4. 2021 v 21:33

    Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat, když udělám to dno 2cm, a zbytek bílků budu dávat po stranách,aby z toho byla tedy miska, neroztece se mi? Ještě nikdy jsem Pavlovu nepekla,ale váš recept mi byl doporučen, tak bych ho chtěla vyzkoušet. Vypadá totiž mic luxusně 😊

    Odpovědět
  • Sabina
    27. 4. 2021 v 23:48

    Dobrý večer, chystám se na Vaši Pavlovu zítra večer, vypadá luxusně. 🙂 Chci se jen zeptat, zda ji můžu krémem naplnit ve čtvrtek ráno s tím, že se bude podávat večer. Jestli se nerozmoči, nezvlhne nebo jak to říci… Děkuji. 🙂

    Odpovědět
  • Lucie
    7. 5. 2021 v 20:52

    Dobrý den, chtěla bych dort upéct ke dni matek. Mám ale obavy, že sníh přešlehám, než se mi rozpustí všechen cukr. Napadlo mě, jestli by bylo možné nahradit krupici cukrem moučkovým?
    Děkuju 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 5. 2021 v 8:48

      Moučkový cukr určitě nedávejte, stačí šlehat pozvolna a při nižší rychlosti, cukr zašlehávat postupně. Vůbec nevadí, když budou krystalky patrné, v troubě se rozpustí.

      Odpovědět
  • Jana
    28. 6. 2021 v 21:25

    Hezky den Miso, chci se zeptat, kdyz jsem delala vzdy pavlovu, tak jsem davala vinny ocet a tady ve vasem receptu staci tedy jen obyc ocet? A jeste, zda vadi dat bramborovy skrob misto kukuricneho?
    Moc dekuji za odpoved

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 6. 2021 v 7:10

      Myslím, že je jedno jaký ocet, já dávám aktuálně jablečný 🙂 s bramborovým škrobem nemám zkušenost, osobně ho vůbec nepoužívám, doporučuji raději ten kukuřičný kvůli jemnější chuti.

      Odpovědět
  • Marie
    17. 8. 2021 v 19:21

    Chuťově moc dobré. Bohužel se mi rozbil korpus ale na chuti to neubralo. Velice jemné a lehké. Do šlehačky jsem místo mascarpone přidala jogurt. Děkuji mockrát. Marie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 8. 2021 v 22:33

      A jogurt Vám šel se smetanou vyšlehat? Není moc vhodný, protože obsahuje hodně vody a Pavlovu rozmáčí …

      Odpovědět
  • Veronika
    25. 10. 2021 v 18:07

    Dobrý den,
    zajímalo by mě, kolik porcí z tohoto množství bílků asi tak je… Láká mě vyzkoušet, ale bude nás docela dost 🤦‍♀️
    A ještě otázka. Vzhledem k obávám z krájení mě napadlo udělat každému „minipavlovu“. Jak poznám, že je hotovo, když úplně nevím, jak dlouho péct 🤔

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 10. 2021 v 18:41

      Velikost porce je individuální, těžko tedy s určitostí říct jejich počet 🙂 recept na Mini Pavlovy najdete na blogu, kde je to uvedeno i s počtem kusů 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    13. 5. 2022 v 21:00

    Pavlovu milujeme! A milujeme ji s mučenkovým krémem. Mučenkový krém se dělá podobně se žloutky jako citronový krém. Na krém nahoru šlehačku a ovoce. Božské!

    Odpovědět
  • Pavla
    24. 5. 2022 v 21:20

    Dobrý den Míšo. Mohu se prosím zeptat, proč je v receptu na velkou pavlovu na stejné množství bílků (120g) větší množství octa (1 PL) a škrobu (1 PL) než v receptu u mini pavlov, kde je 1 ČL octa a 1/2 PL škrobu? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 5. 2022 v 17:25

      Ocet i škrob pomáhají stabilizovat sníh, aby si udržel objem, proto jsem v případě velké pavlovy v podobě misky dalo obojího trochu více.

      Odpovědět
  • Kačka
    5. 8. 2023 v 13:03

    Dobrý den, mohla bych se zeptat jak dlouho šleháte bílky a jestli používáte ruční šlehač nebo robota? Předem děkuji za odpověď.
    Všechny vaše recepty jsou úžasné už ani nehledám jinde když mám něco péct nebo jen tak dostaneme na něco chuť.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 8. 2023 v 9:25

      Používám výhradně robot, protože bílky se šlehají poměrně dlouho. Čas Vám bohužel neřeknu, některé činnosti se časem měřit nedají 🙂

      Odpovědět
  • Soňa
    13. 12. 2023 v 0:22

    Milá paní.Míšo,
    Je to bomba, miluji Pavlova jak sebe sama..dávám si skoro všude..
    Už nemusím, upeču si podle Vašeho úžasného receptu. Musí se podařit každé zkušené kuchařce s dobrým robotem. Chci Vám poděkovat za tento jednoduchý recept, kdy se dílo podaří pokaždé.
    Zrovna ji mám v troubě a ráno jen naplním…

    Odpovědět
  • Olus
    28. 12. 2023 v 10:33

    Zdravím, ďakujem za recept. Po prvé sa mi podaril, drží tvar. Len to nemá bielu farbu ale zlatú.
    Neviem či by sa dosušil-dopiekol, keby že ho vytiahnem skôr. Alebo, ako zistím, že je hotový?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 12. 2023 v 8:20

      Zkuste nepatrně snížit teplotu nebo péct bez horkého vzduchu. Každá trouba peče trochu jinak 🙂

      Odpovědět
  • Katy
    24. 1. 2024 v 21:33

    Dobrý den, znáte verzi krému do Pavlova, která by byla bezmléčná? Ráda bych také vyzkoušela jenom váhám nad tím co použít, aby to nebylo moc mokré. Děkuji.

    Odpovědět
  • Barbora
    11. 2. 2024 v 13:15

    Dobrý den, moc děkuji za skvělý recept. Dělala jsem mini pavlovky a byly luxusní. Pokud bych chtěla udělat dvě takto velké na jeden plech, zvětší svůj objem při pečení? Ptám se, zda mám počítat s nějakou mezerou mezi nimi.
    Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 2. 2024 v 15:46

      Objem zvětší stejně jako mini pavlovy, co jste pekla, podle mě to není nijak výrazné.

      Odpovědět
      • Lenka
        23. 3. 2024 v 0:13

        Zdravím paní Míšo….moc se mi líbí tvar korpusu vaší …. dokázala byste prosím popsat jak takovou misku vytvořit? Děkuji 😊

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ