Menu
Koláče

Ovocný koláč s mandlovým krémem

Ovoce se u nás na koláči nejčastěji kombinuje s tvarohem. Je to taková klasika a většina ovoce k němu dobře pasuje. Jenže koláčů s tvarohem už tu mám spoustu, tak jsem tentokrát vyzkoušela něco jiného. Mandlový krém není sice žádná novinka, možná ho znáte pod názvem „frangipane“, a nejčastěji se dělá s hruškami. Mimochodem i tento recept je na blogu 🙂

Základem koláče je křehké těsto, které se předpeče. Jeho příprava je trochu odlišná, než u běžných křehkých těst. Kdo jste už pekl „moje“ košíčky se slaným karamelem, tak vás jeho příprava nepřekvapí. Těsto je téměř bez cukru, za to krásně křehké a křupavé. A předpéká se bez fazolí :))

Mandlový krém je jak jinak, než s mandlemi. Obvykle se na jeho přípravu používá mandlová mouka, ale klidně použijte mleté mandle i se slupkou nebo jiné ořechy. Ve snaze zužitkovat doma zbytky, jsem trochu mandlí nahradila mletými vlašskými ořechy 🙂 Krému se může zdát malé množství, ale v troubě vyběhne trochu do výšky a ovoce tak z velké části zakryje.

Co dodat na závěr? Nečekejte klasický ovocný koláč s drobenkou 🙂 Je to křehký koláč, s křupavou krustou, vláčnou mandlovou náplní a ovocem. Není přeslazený, ale samozřejmě záleží, jaké použijete ovoce. Skvěle se do něj hodí broskve, nektarinky, meruňky, ale také maliny nebo ostružiny.

Křehké těsto (průměr formy 23-24 cm):

85 g másla

3 lžíce vody

1 lžíce rostlinného oleje

1 lžíce cukru

160 g hladké mouky

špetka soli

Troubu předehřejte na 210 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23-24 cm.

Prosátou mouku si nasypte do mísy a nechte stranou.

Do menší nádoby vhodné do trouby dejte máslo, vodu, olej, cukr a sůl. Vložte do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až se máslo rozpustí, bublá a začíná hnědnout na krajích.

Opatrně vyndejte nádobu z trouby a směs nalijte do připravené mísy s moukou. Rychle promíchejte vařečkou, až se těsto spojí a odděluje se od stěn mísy.

Těsto přendejte do připravené koláčové formy a rukama roztáhněte (rozmačkejte) po celé ploše formy včetně stran. Můžete si pomoci lžící nebo vidličkou. Těsto je poměrně mastné a teplé, takže má tendenci po stranách klouzat, nenechte se tím odradit. Kraje se dobře upraví již zmíněnou vidličkou.

Dno koláče propíchejte, opět vidličkou, a dejte péct do vyhřáté trouby na 14-15 minut, až je těsto do zlatova. Vyndejte z trouby a nechte ve formě zcela vychladnout.

Mandlový krém:

110 g změklého másla

90-100 g cukru krupice

2 vejce

vanilkový nebo mandlový extrakt

130 g mandlové mouky (mleté mandle, případně ořechy)

špetka soli

+ čerstvé ovoce – broskve, nektarinky, meruňky, maliny, ostružiny …

Troubu předehřejte na 190 stupňů. Omyjte a pokrájejte ovoce.

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, pak po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mandlovou mouku a pár kapek vanilkového či mandlového extraktu. Krém přendejte do předpečeného, zcela vychladlého korpusu a rovnoměrně rozetřete.

Poklaďte kousky čerstvého ovoce, které lehce vmáčkněte do krému. Nebojte se nacpat tam ovoce co možná nejvíce. Pokud použijete čerstvé broskve, oloupejte je, u ostatních to není potřeba.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-35 minut, až je mandlový krém do zlatova. Doporučuji položit formu ještě na plech, protože se může uvolnit máslo a stékalo by na dno trouby.

Koláč je skvělý hned po upečení, ale i další dny.

inspirace z webu https://www.davidlebovitz.com/

Vytisknout recept

18 Comments

  • Hana
    31. 7. 2019 v 18:49

    U nás taky ovoce s tvarohem je to chutnější i buchty s tvarohem doplňuji ovocem – prostě to máme rádi.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 8. 2019 v 6:00

      Díky za komentář 🙂

      Odpovědět
  • Růžena
    1. 8. 2019 v 9:03

    Tenhle koláč mě moc láká, zas něco jiného než běžný drobenkový. I těsto se mi moc líbí. Vše založeno ! ��

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 8. 2019 v 18:45

      Skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 8. 2019 v 14:42

    Dobrý den Míšou,chystám se na Váš koláč jen nevím zatím jaké ovoce to vyhraje😀?Mám pro Vás inspiraci vyzkoušenou,zadat to vyhledávače Koláč s mandlový krémem a malinami je to z Apetitu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2019 v 18:07

      Děkuji za tip, myslím, že to bude něco podobného 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    6. 8. 2019 v 14:44

    Omlouvám se za chyby.

    Odpovědět
  • Tereza
    10. 8. 2019 v 13:14

    Výborný koláč, dělám ho už po druhé 😄. Ta mandlová mouka je dokonalá 🤗.

    Odpovědět
  • Anonymní
    16. 8. 2019 v 21:03

    Míšo, koláč vyzkoušený, moc nám všem chutnal, jen jsem se dřív nedostala k tomu, abych Vám napsala:-) díky za další prima recept. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 8. 2019 v 17:52

      Děkuji Hanko, už jsem si říkala, kdepak jste 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 9. 2019 v 10:27

    Přiznávám, že jsem k tomu těstu neměla moc důvěru, ale koláč byl skvělý! S těstem se nepracovalo ani tak špatně, jak jsem se z popisu bála, bylo dokonale křehké a mandlová náplň spolu s nektarinkami a ostružinami ho povýšila z obyčejného koláče na slavnostní dezert. Díky, Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2019 v 8:30

      Tak to moc ráda slyším a děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Míla
    31. 1. 2021 v 17:43

    Pekla jsem již několikrát s malou obměnou: do korpusu přidávám 1 žloutek a vynechávám olej. A do náplně pak přidávám sníh z 1 bílku. O mnoho lepší je až druhý den, když se pěkně zaleží 🙂 Peču s mraženým ovocem. Moc děkuji za recept!

    Odpovědět
  • Denisa
    19. 3. 2021 v 14:38

    Dobrý den, moc ráda peču podle Vašich receptů. Poslední dobou téměř každý víkend, už mám vyzkoušené i nějaké ty dorty, vše se mi vždy povedlo. Díky za super popisy! 🙂

    Ráda bych se zeptala zda mohu použít i jiné ovoce když nemám čerstvé. Asi broskve z konzervy nebo mražené borůvky, rybíz, maliny….

    Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 3. 2021 v 15:09

      Tak to mě velmi těší, děkuji 🙂 myslím, že by se dalo použít i konzervované ovoce, určitě předem nechat okapat. Problém nebude ani drobné mražené ovoce, jen je potřeba počítat, že pustí trochu vody.

      Odpovědět
  • Patricie
    27. 11. 2022 v 12:32

    Dobrý den, chci se zeptat, jestli by mohl být dobrý i s jablky na kostičky spolu s mraženými malinami? Chci využívat vlastní ovoce. Děkuji moc za Vaše inspirace! Patricie

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ