Menu
Makronky

Maxi makronky

Makronka v tomto provedení je už pořádný kousek. Řekla bych, že se vyrovná klasickému zákusku nebo kousku dortu. Ve spojení se smetanovým krémem a lehce nakyslými malinami je to chuťový zážitek. Klasické malé makronky nemám s ovocnými náplněmi moc ráda, ale tahle velká je s ovocem perfektní. Lehká, vláčná, křehká … no prostě mňamka. 

Maxi makronky se připravují úplně stejně jako ty malé, jen si musíte nakreslit větší kolečka a počítat s delší dobou pečení. Velikost záleží na vás, já jsem si nakreslila kolečka o průměru 65 mm, nicméně výsledná makronka byla ještě o trochu větší 🙂 

Záměrně jsem zvolila krém z mascarpone a smetany, protože je pevnější a udrží makronku déle pevnou. Můžete samozřejmě našlehat i jen samotnou šlehačku, ale „trvanlivost“ makronky bude asi o něco kratší. Krém jsem vůbec nesladila, makronka je dost sladká sama o sobě. Maliny jsou podle mě ideální ovoce, jak velikostí, tak hlavně lehce nakyslou chutí. Klidně ale použijte kousky jahod, ostružiny nebo borůvky. 

Těsto na makronky (ca. 6-8 celých slepených makronek): 

150 g mandlové mouky 

150 g moučkového cukru 

55 g + 55 g bílků 

150 g cukru krupice 

40 ml vody 

červená barva (použila jsem Red od firmy Sosa)

Připravte si 2 plechy, které vyložte pečícím papírem (nejlépe hnědým) nebo folií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka. Já v tomto případě nakreslila kruhy o průměru 6,5 cm. 

Troubu si předehřejte na 130-140 stupňů. Uvedená teplota je orientační, každá trouba peče trochu jinak. 

Pokud chcete mít makronky hezky hladké, mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte. Případně stačí pouze prosít moučkový cukr a společně s mandlemi promíchat. K této směsi přidejte polovinu bílků (55 g) a promíchejte do pasty. V této fázi můžete také přimíchat barvu. 

Krupicový cukr (150 g) dejte do menšího kastrolku a zalijte vodou. Společně svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) se špetkou soli do sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. Ke konci přidejte barvu, pokud jste ji nepřidali již do mandlové pasty, a dobře zašlehejte. 

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty, těsto zlehka obracejte a míchejte tak dlouho, dokud vám pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9-10 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy. 

Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Mě se velmi osvědčilo poklepávat dlaní zespodu na plech. Makronky pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě 20-25 minut. Doba pečení záleží na nastavené teplotě a velikosti makronek. Ke konci pečení můžete teplotu nepatrně snížit, aby makronky nehnědly a neztrácely barvu. 

Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Zkuste jednu opatrně odloupnout (zespodu), pokud to jde snadno, je hotovo. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, teprve až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.

Pokud nebudete makronky hned plnit, uchovejte v uzavřené krabici 1-2 dny, případně zamrazte. Plnit doporučuji několik hodin po vychladnutí. 

Smetanový krém:

ca. 120 g mascarpone

ca. 120 g smetany ke šlehání 33%

čerstvé maliny

Smetanu a mascarpone dejte do misky a společně vyšlehejte. Přendejte do sáčku se zdobící špičkou (použila jsem francouzskou hvězdu) a nastříhejte na polovinu pusinek. Množství krému je orientační. Já jsem dala krém do středu makronky a pak po krajích mezi maliny. Nicméně záleží jen na vás, jak si makronky připravíte. 

Makronky dejte do lednice na několik hodin rozležet. Já jsem servírovala druhý den a byly perfektní, krásně křehké a vláčné, přesto ale držely pěkně pohromadě 🙂 

Takto naplněné makronky nedoporučuji dlouho skladovat, jsou podobně jako Pavlovy určeny k rychlé spotřebě. Makronky si nemusíte plnit všechny najednou, ale postupně, tak jak budete potřebovat. 

Vytisknout recept

12 Comments

  • Unknown
    6. 8. 2019 v 15:50

    dobry den, kde se prosim daji sehnat barviva Sosa?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2019 v 18:06

      Nejsou moc rozšířené, já jsem je koupila u firmy Almeco.

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 8. 2019 v 20:57

    Dobrý večer Míšo, ty jsou nádherné…. Pevně věřím, že se k vám na kurz makronek dostanu a pak už půjdou jedna dvě;-);-);-)…. Hezký večer. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 8. 2019 v 17:53

      Kurz je jen začátek, pak se musí ještě trénovat doma 🙂

      Odpovědět
  • Janicca
    26. 4. 2020 v 9:37

    Tak tyhle maxi makronky jsem ochutnala bohuzel jen jednou ve Francii- malinova s pistaciovym kremem. Nic lepsiho jsem nikdy nemela! Nepopsatelne dobre, uzasne, bozske…
    Musim vyzkouset 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 4. 2020 v 18:58

      Ráda věřím, malina a pistácie je skvělá kombinace a pokud je ještě v makronce, je to mňamka 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 5. 2020 v 19:37

    Prosím a není rychle rozmočená s mascarpone a šlehačkou? Jak dlouho vydrží?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 5. 2020 v 20:36

      S tímto krémem vydrží v pohodě 1-2 dny. Maxi makronky nejsou určené k dlouhému skladování, je to něco jako Pavlova 🙂 do klasických malých makronek tento krém ale nedoporučuji.

      Odpovědět
  • Iveta
    5. 8. 2021 v 17:23

    Dobry den,delala jsem uplne stejný postup a gramáž. Testo super ale pri peceni se mi neudelala dole ta sukynka. Pouze jsem to vyskocene kolecka bez spodku
    Mohu se zeptat,kde jsem udelala chybu? Hezky den

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 8. 2021 v 18:54

      Pokud se neutvoří na makronce nožička, na vině je obvykle málo vyšlehaný sníh nebo špatně nalitý rozvar …. nicméně může to být i přemíchané těsto.

      Odpovědět
  • Aneta
    12. 8. 2022 v 18:21

    Dobrý den, chtěla jsem se poptat proc krem nedoporučujete do malých makronek? Na internetu jsem našla právě i takto smetanové krémy právě do klasických velikostí.. Myslela jsem, že do makronky malé může být též.
    Předem děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 8. 2022 v 18:46

      Protože makronku ve velmi krátké době rozmáčí. Nicméně klidně si tam krém dejte, je to jen na Vás 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ