Menu
Makronky

Pistáciové makronky

Ještě před rokem byly makronky pro spoustu lidí velkou neznámou. Situace se ovšem změnila a tahle francouzská delikatesa zvaná macarons dorazila i k nám. Zmiňují se o nich časopisy o vaření, na trhu se objevily pomůcky na jejich výrobu a samozřejmě velká spousta receptů, které lákají jak snadno a rychle upéct makronky i doma. S klidným srdcem mohu říct, že tak snadné to rozhodně není. Přestože seznam potřebných ingrediencí je poměrně krátký, jejich výroba skrývá spoustu záludností. 

Já sama jsem velký příznivcem makronek a v posledním roce jsem jim věnovala spoustu času. Na internetu jsem hledala různé recepty a techniky, pročítala postupy a tipy, na co si dát pozor. Dokonce jsme absolvovala kurz na jejich výrobu. Dalo by se říct, že jsem jimi byla celkem posedlá. Prostě jsem se nechtěla nechat odradit občasnými neúspěchy a tak jsem pekla a pekla a pekla. Naštěstí se vždycky našel někdo, kdo si pochutnal i na těch méně povedených kouscích.

Úplné makronkové začátečníky by mohlo zajímat, že existují dvě základní techniky výroby, francouzská a italská. Francouzská technika se může jevit snadnější svým postupem, kdy se „pouze“ šlehají bílky s cukrem. Při této metodě je potřeba mít bílky několik dní staré a šlehat opravdu dlouho. Troufám si říct, že klasický ruční šlehač na to stačit nebude. Při italské technice se používá cukrový rozvar, který zašleháte do bílků. Obdobným způsobem se připravuje např. sníh do kremrolí. V tomto případě můžete použít bílky rovnou z lednice a vystačíte si i s ručním šlehačem. 

Já osobně mám vyzkoušené obě techniky a těžko říct, která z nich je lepší. Mé rozhodnutí obvykle ovlivní fakt, zda mám po ruce pár dnů staré bílky či nikoliv. Ale teď už k samotnému receptu. Jako první Vám představím techniku italskou. 

Na pusinky budete potřebovat:

150 g mandlové mouky

150 g moučkového cukru

110 g bílků

165 g krupice

55 ml vody

zelená barva (gelová nebo tekutá)

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem promixujte a prosejte přes jemné síto. Přidejte polovinu bílků (55 g) a vytvořte pastu. Nechte stranou. 

Druhou polovinu bílků (55 g) šlehejte s 15 g krupicového cukru, zbývajících 150 g cukru svařte společně s vodou na cukrový rozvar. Teplota rozvaru by měla dosáhnout 110 stupňů. Pokud nemáte doma teploměr, svařte cukr tzv. na bublinu. Rozvar pomalu vlijte za stálého šlehání na bílky. Šlehejte do zchladnutí a utažení sněhu. Ke konci přidejte barvu a pořádně zašlehejte. 

Sníh postupně vmíchejte do mandlové pasty, míchejte a obracejte tak dlouho, dokud Vám těsto pomalu neztéká ze stěrky. Po vytažení stěrky z těsta by vytvořená špička měla pomalu klesat zpět, až se úplně ztratí. Tento krok je velmi důležitý, pokud bude těsto příliš husté, budou Vám na makronkách zůstávat špičky, pokud bude příliš řídké, makronky se Vám roztečou, případně mohou popraskat. 

Hmotou naplňte cukrářský sáček a hladkou trubičkou o průměru  cca 1 cm nastříkejte makronky na plech vyložený pečícím papírem. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení. Plechem rázně bouchněte o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin. Nechte 20 – 30 minut zaschnout, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti. Můžete zkusit prstem, při doteku by se nemělo těsto lepit. 

Mezitím si předehřejte troubu na 150 stupňů. Makronky pečte cca 15 minut po jednom plechu na střední příčce. Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Po vytažení z trouby ihned sundejte papír z plechu, aby se makronky nedopékaly. Až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.

Zkoušela jsem makronky péct i na silikonové podložce, ale byla ta hotová tragédie. A to jsem díky své posedlosti zakoupila podložky hned dvě od dvou různých firem. Bohužel, neosvědčila se ani jedna. Vhodnější je určitě papír na pečení nebo ještě lepší varianta, pečicí folie. 

Upečené makronky můžete ihned po vychladnutí plnit krémem nebo je uschovat i na několik týdnů do mrazáku. 

Na krém si připravte:

125 g změklého másla

80 g moučkového cukru

50 – 60 g pistáciové pasty (koupit můžete např. tady)

Změklé másle ušlehejte společně s cukrem do nadýchané pěny a zašlehejte pistáciovou pastu. Dle chuti můžete cukr i pastu ubrat či přidat. Krém dělám obvykle od oka takže uvedené množství je spíše orientační. Pistáciová pasta je sama o sobě také sladká.

Krémem si naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou a nastříkejte na polovinu makronek. Druhou polovinou přiklopte a nechte rozležet, minimálně 1 – 2 dny. Nejlépe v uzavíratelné krabici v lednici nebo chladnější místnosti. Jen tak mimochodem, mezi mými přáteli patří právě tyto pistáciové makronky mezi favority. Konkurují jim citronové a slaný karamel, ale o těch až někdy příště. 

A jaké jsou Vaše zkušenosti s těmito mandlovými pusinkami? Budu moc ráda, pokud se o ně se mnou podělíte. 

inspirace z kurzu www.olakala.cz

84 komentářů

  • Anonymní
    27. 4. 2014 v 14:29

    Jsem makronkami také posedlá. Absolvovala jsem kurz pečení makronek a tím začal můj boj. První pokusy byli velice zdařilé a tak jsem získala dojem, že jsem profík :-). Zakoupila jsem také novou troubu, nakoupila plno surovin a pak to začalo. Makronky stále a stále praskaly. Upekla jsem jich několik desítek a ani křižování a modlení u trouby nepomáhá. Hustota těsta správná, zaschnutí snad také dobré (nikdy mi nelepí na prst), teplota trouby 150°C. S plechem bouchám, že sousedi si myslí, že stále dělám řízky. Jsem v koncích, ale vzdát to nechci. Opravdu nevím kde dělám chybu. Prosím o radu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 4. 2014 v 16:18

      Dobré odpoledne, plně chápu Vaši vytrvalost, makronky za to opravdu stojí. I mě se občas stane, že popraskají a důvodů může být hned několik. Makronky je dobré péct na střední příčce trouby, pokud se pečou úplně dole, kde je teplo větší, rychle vyběhnou do výšky a pak prasknou. Důvodem prasknutí ale může být i nízká teplota, každá trouba peče trochu jinak, zkuste tedy teplotu nepatrně zvýšit. U makronek nikdy nepouštím horký vzduch, jen elektrickou troubu. Podle mě je ale nejčastější příčinou "přemíchání" těsta. Dostane se do něj příliš vzduchu a makronky pak praskají. Je totiž hodně těžké vystihnout tu správnou hustotu. Myslím, že bouchání plechů zas tak zásadní není, já obvykle bouchnu jen jednou nebo dvakrát. Pečete pořád podle stejného receptu? Zkuste vyzkoušet i jiný a jinou techniku. Mimochodem, kde jste byla na kurzu?

      Odpovědět
    • Anonymní
      27. 4. 2014 v 20:02

      Dobrý večer, děkuji za vaši rychlou odpověď. Na kurzu jsem byla u Lucie Průšové v Jílovém u Prahy. Makronky peču s cukerným rozvarem. Je pravda, že nás učila Lucka udělat hustou kaši z bílků, mandl. mouky a m. cukru a pak vmíchat bílky s rozvarem. Ale stává se mi že musím hodně míchat než se mi hmota spojí. Kaše je dost hustá a dělají se hrudky a tak musím dost míchat. Ale neřekla bych že mám těsto řídké. Navíc jsem makronky vždy pekla podle stejného receptu a prvních asi 5pokusů bylo super až teď se přestalo dařit. Zítra bude další pokus tak uvidím. Koupila jsem si i cukrářský teploměr. Zítra se také pustím do vašich tartaletek. Moc se mi líbí vaše recepty. Takže je vlastně dobře, že se makronky nedařily aspoň jsem si našla váš blog :-).

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2014 v 7:44

      Dobré ráno, je dobré do mandlové pasty (kaše) zamíchat bílky postupně, lépe se Vám pak směs spojí :o) jestli máte kuchyňský robot, zkuste udělat makronky bez cukrového rozvaru, tzv. francouzskou metodou, kterou mám u citronových makronek.
      Každopádně jsme ráda, že se Vám moje recepty líbí a budu se těšit na další komentář :o) držím palce na tartaletky.

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 4. 2014 v 18:12

    Dobrý den, tak pokus se nepovedl. Makronky mi vůbec nevyskočily a jsou to matné buchty, které nemají nožičku, ale jsou dokulata. Nevím možná těsto bylo příliš tuhé, protože se mi dělaly špičky, ale míchala jsem docela dlouho. Už jsem se bála míchat abych nepřemíchala. No děsný :-). Tartaletly se ale povedly na výbornou :-).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2014 v 20:50

      Dobrý večer, jsem ráda, že alespoň tartaletky se Vám povedly, že dnešek nebyl až tak neúspěšný :o)) ještě šteští, že makronky jsou dobré i ty nepovedené, moje dcera se jich díky mým pokusům docela přejedla :o) jestli mohu radit, dejte si od pečení makronek chvilku oddych a zkuste to zase až za pár dnů, uvidíte, jednou se určitě povedou :o)

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 5. 2014 v 5:17

    Tak na druhý pokus se celkem povedly, alespoň vzhledově. Bohužel jich je většina dutých…:-( je to vysokou teplotou nebo může být chyba ještě někde jinde? Prosím o radu. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 5. 2014 v 10:53

      Makronky jsou opravdu nevyzpytatelné :o) také se mi občas povedly duté. Jedním důvodem může být vysoká teplota, jsou upečeny moc rychle, nestihnou správně vyběhnout. Dobrým pomocníkem je teploměr do trouby. Nebo je v těstě hodně vzduchu. Těsto by se nemělo klasicky moc míchat, ale spíš obracet a roztírat, aby se z něj vytlačil vzduch.
      Kažodpádně musím říct, že máte opravdu výdrž :o) a držím Vám palce. Mohu se ještě zeptat, co děláte s nepovedenými kousky?

      Odpovědět
    • Anonymní
      2. 5. 2014 v 12:37

      Všechny je jíme, je to stejně dobrota. 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 10. 2014 v 20:23

    Dobrý den, cca kolik makronek se upeče? A kolik mám použít barviva? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2014 v 20:33

      Dobrý večer, z této dávky je cca 40 ks již slepených makronek, samozřejmě záleží na jejich velikosti. Množství barvy záleží na jejím typu, gelové dejte nejprve jen na špičku nože a zašlehejte, pokud je odstín světlý, barvu přidejte. Jinak se bude pracovat s tekutou nebo práškovou barvou, vždy je ale lepší začít s malým množstvim a pak přidat. Těsto ještě lehce ztmavne přidáním mandlové mouky. Hodně štěstí 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 1. 2015 v 16:31

    Dobrý den, prosím o radu. Makronky peču už skoro rok, francouzské se daří (sice někdy jsou duté) šlehám sníh tak 2 minuty, vyzkouším déle podle Vašich zkušeností. Francouzské mi nepraskají. Ale těžce bojuji s italskými – rozvarovými. Je to pro mne šílená výzva. Tyhle se mi zdají i konzistencí vláčnější, lepší. Problém je v tom, že mi neustále praskají. Těsto se zdá od pohledu povedené, ale nikdy se mi nepovedou všechny. Např. ze tří plechů upeču někdy jen 3 páry tak, abych se za ně nemusela stydět. S krásnými nožičkami, hladké prostě tak jak mají být. Je pravda, že peču v plynové troubě, ale uprostřed a na 130 st. Dala byste mi nějakou radu? (Nepovedené makronky rozmixuji a peču z nich příležitostně sušenky s vločkami a otrubami – k snídani např.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 1. 2015 v 17:11

      Dobrý večer, také mi občas makronky popraskají 🙂 myslím si, že je hodně důležité nechat makronky dostatečné zaschnout. Když je v místnosti chladněji, suším někdy i více jak dvě hodiny, až jsou na dotek pevné a na pohled matné. Problém ale může být i v cukrovém rozvaru nebo třeba v druhu barvy, kterou používáte. Trouba bude asi v pohodě, když u francouzské techniky je to v pořádku. Pokud jsou makronky lehce duté, po naplnění to bývá dobré a není to poznat 🙂 u nás se obvykle snědí i ty nepovedené, na chuti jim to nic neubere. A souhlasím s Vámi, chuťově mi také makronky italskou technikou chutnají více. Každopádně zcela chápu Vaše nadšení zkoušet to pořád znovu, než se to povede a přeju hodně štěstí 🙂 hezký večer

      Odpovědět
    • Anonymní
      3. 1. 2015 v 17:17

      …… hm , suším a dnes jsem si dala záležet 2 hodiny, nic se nelepilo, makronky byly matné. Rozvar mám 118 st. a barvy gelovky . Je to pro mne nepochopitelné, ale nevzdám to. vy je máte moc krásné, ale nejen makronky. Tak ať se dílo daří.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 1. 2015 v 17:33

      Co na to říct, to jsou prostě nevypočitatelné makronky 🙂 zkuste rozvar jen na 110-115 stupňů. Když jsem s makronkami začínala, neměla jsem ani teploměr a vařila jsem rozvar tzv. na bublinu a mám pocit, že se mi tenkrát dařily makronky lépe 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 1. 2015 v 10:45

      Dobrý den, můžu se Vás zeptat jak dlouho asi šleháte ty bílky už s rozvarem? Já asi 2 minuty a pak asi 80x míchám sníh s mandlovou směsí. Už si to i počítám, ale prozatím mi to moc nepomáhá.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 1. 2015 v 11:02

      Přesný čas Vám neřeknu, dělám to tak néjak od oka, ale řekla bych, že více jak 2 minuty. Těsto míchám tak dlouho, než mi lehce stéká ze stěrky, určitě nepočítám, není to potřeba. Když mám občas těsto hustší a udělají se mi na makronkách špičky, bouchám rukou zespodu na plech tak dlouho, až zmizí 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 1. 2015 v 18:09

      Já už vážně nevím co změnit, aby to vyšlo, ale budu zkoušet. Nechápu PROČ peču jak já říkám "piškoty", jsem si jista, že nikdo nevydržel tak dlouho jako já s takovým nezdarem… . Držte mi palce a kdyby se přeci jen vyskytla nějaká myšlenka, proč se mi nedaří PROSÍM o ni. Musím ty rozvary pokořit!!!! Máte je tak krásnéééé

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 1. 2015 v 18:27

      Ano, chce to trpělivost 🙂 jestli dobře chápu, nedělá se Vám u makronek "noha"? Necháváte makronky dostatečně zaschnout? Někdy je potřeba i dvě hodiny, aby krásně zaschly. Pečete s horkým vzduchem? Jestli umite anglicky, na tomto odkazu je popsáno několik problémů s makronkami, třeba Vám to pomůže 🙂 notsohumblepie.blogspot.cz/2010/08/macaron-troubleshooting-new-recipe.html hodně štěstí a trpělivosti 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 1. 2015 v 19:10

      Chci upřesnit naši debatu: píšete si pořád s jednou a tou samou osobou od včera 3.1. 2015 17,31 hodin tuším , omlouvám se, asi jsem se měla představit nebo nějak nazvat takže tento anonym jsem já – Hanka, moc mě těší. Anglicky neumím (bohužel , stará škola, tenkrát frčela ruština a já zvolila němčinu jako další jazyk) . Už Vás nebudu zatěžovat mou " noční můrou ", samozřejmě v žertu. Budu se těšit na Vaše další laskominy, které sleduji na fb i zde………

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 1. 2015 v 19:39

      Aha 🙂 zdravím Hanko, tak to moje dotazy byly zcela zbytečné :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 1. 2015 v 10:30

    Jsem tak moc šťastná, dnes jsem vyzkoušela dle vašeho receptu makronky a první pokus a zdařily se 🙂
    Kromě pár malých chybiček, jako šišatosti, protože jsem kroužila zdobičkou, ale to si snad příště uvědomím, že nezdobím dort 🙂
    Každopádně někdo píše, že se povedly jednou a poté už ne, tak uvidíme ale teď jsem spokojená 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 1. 2015 v 10:38

      Tak to jsem moc ráda, že se povedly 🙂 šišatost vůbec nevadí, na chutí to neubere. Držím palce, ať se daří i příště 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 2. 2015 v 17:03

    Dobrý den, jsem úplný makronkový začátečník, ale mám sílu i odhodlání dotáhnout svoje pokusy alespoň na úroveň "jedlé". Starosti mi dělá cukrový rozvar. V jednom receptu jsem četla, že se nemá při vaření míchat, že se má nechat "pár minut" vařit a pak "pár minut" vychladnout… Po "pár minutách" (přesněji řečeno čtyřech) byl ovšem už úplně nepoužitelný, ztvrdl. Teploměr bohužel doma nemám, tak jsem se chtěla zeptat, jak na to? 🙁 Mám postavit vodu s cukrem na mírný oheň, dokud se cukr nerozpustí, pak přidat plamen a nechat jak dlouho vařit? A pak hned lít do sněhu? Omlouvám se za dlouhý dotaz…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 2. 2015 v 19:14

      Hezký večer, makronky jsou většinou jedlé vždy 🙂 i když se nepovedou tvarem. Dříve jsem teploměr také neměla a cukrový rozvar jsem vařila tzv. na bublinu. Určitě by se neměl rozvar míchat a měl by přijít k varu při mírnější teplotě. Po chvilce vaření začne jakoby houstnout, pak je potřeba vystihnout moment "bubliny". Poslouží Vám k tomu drátěné očko nebo nějaká metla, která má na konci kulaté očko. Tak abyste mohla očko namočit v rozvaru a když do něj fouknete, udělá se bublina. Je to stejné jako u bublifiku. Většinou zkusím 2-3x zs sebou, když jde více bublin. Pak hned horký rozvar pomalu po hraně mísy opatrně vliju do bílků, které zároveň šlehám. Nevím, jestli to popisuji srozumitelně, když tak klidně napiśte 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 2. 2015 v 9:32

      Dobrý den,
      popisujete to skvěle, jen někde musím najít to očko na bublinu 🙂 Už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším. Děkuji!!

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 4. 2015 v 11:02

    Dobrý den,
    makronky zkouším celý minulý i tento týdn. Zamilovala jsem se do nich. Celé rodině moc chutnají 🙂
    Rozvar dělám s teploměrem, peču na 140 stupňů 18 minut bez horkovzduchu. Někde ale musím dělat chybu!
    Většinou mi první plech makronech popraská. Prasklina uprostřed a pak makronka roste do takového kráterku 🙁 Druhý plech už ne, nebo jen jedna, dvě.
    Před tím, než dám plech s makronkami do trouby, vždy je osahám a nikdy mi nelepí! Schnou cca 1,5 hodiny.
    Nevíte, kde dělám chybu?
    Děkuji Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 4. 2015 v 12:16

      Hanko, hezké odpoledne. Podle toho co píšete, bych nechala makronky schnout ještě o chvilku déle. Až jsou nejen nelepivé na dotek, ale takové pevně zaschlé na pohled. Protože když je druhý plech ok, tak problém asi jinde nebude, i když u makronek jeden nikdy neví :)) Pečete všechny makronky na stejném pečícím papíru nebo folii? Moje kamarádka totiž vypozorovala, že jí makronky praskají na určitém typu pečíci folie 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      7. 4. 2015 v 19:14

      Dobrý večer. Děkuji za velice rychlou odpověď 🙂 Ano peču na stejném pečícím papíru. Myslím, že jsem je měla zaschlé dost, těžko říct…
      Nemohlo by to být třeba hustým těstem?
      Ty makronky jsou fakt umění 🙂 Budu zkoušet dál. Já se nedám 🙂 🙂
      Hanka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 4. 2015 v 7:44

      Hanko, máte pravdu, makronky jsou někdy tak trochu nevypočitatelné :)) husté těsto by Vám spíš udělalo na makronkách špičky, nemyslím si ale, že by mělo vliv na praskání. Koukala jsem i na různé diskuze na netu a ve většině případů je praskání způsobené nedostatečným sušením 🙂 Vyjímečně to může být tím, že je těsto buď přemíchané nebo málo zamíchané, opravdu těžko říct. Určitě se ale nenechte odradit :)) hezký den. M.

      Odpovědět
    • Anonymní
      8. 4. 2015 v 7:47

      Odradit se určitě nenechám. Nechám sušit déle 🙂
      Moc děkuji za rady.
      Hanka

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 4. 2015 v 21:15

      Dobrý večer. Makronky mi díky vaší radě už nepraskají. Opravdu to bylo tím, že byly nedostatečně vysušené.
      Ještě bych však měla jeden dotaz. Čím to, že makronky vyskočí nestejnoměrně?
      Děkuji za odpověď a přeji hezký večer 🙂
      Hanka

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 4. 2015 v 10:07

      Hanko, tak to jsem moc ráda, že to pomohlo 🙂 Nestejnoměrné … máte na mysli, že jsou zvednuté k jedné straně? Také se mi to občas stane, ale bohužel nevím, čím to je. Mohlo by to být nerovnoměrným teplem v troubě, většinou každá trouba peče z jedné strany více … ale těžko říct. Pěkný víkend. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      10. 4. 2015 v 11:48

      Někde jsem vyčetla, že je to špatným bouchnutím plechu. Prý se to sesune víc k jedné straně. Ale těžko říct.
      Moc Vám děkuji za rady a jdu kouzlit citronové markonky 🙂
      Hanka

      Odpovědět
    • Anonymní
      3. 2. 2019 v 13:32

      Dobrý den,moje zkušenost při nestejnomernem vyběhnutí je podklad na kterém pecete,na papíře i silikonu často zůstane jedna strana přichycena a makronky při pečení sjedou ke straně a vytvoří se jazyk . Na teflonove fólií se mi to stalo minimálně ,a i ještě teplé jdou krasne dolů . Snad vám to pomůže .

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 5. 2015 v 18:02

    Dobrý den 🙂
    Chtěla jsem se zeptat, zda je možné makronky (nenaplněné krémem) zamrazit.
    Jak dlouho mi vydrží? Je možné upéct třeba 14 dní dopředu??
    Díky za odpověď
    Hana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 5. 2015 v 18:09

      Hanko, zdravím, ano makronky můžete bez obav zamrazit 🙂 někdy to dělám cíleně, protože se pak lépe plní 🙂 vydrží i několik týdnů. Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      27. 5. 2015 v 7:38

      Super, děkuj za odpověď 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 10. 2015 v 9:46

    Dobrý den,
    díky Vašemu blogu mám chuť se do nich také pustit. Chtěla bych se prosím zeptat, kolik jich asi z tohoto množství je? Myslím již celých,naplněných. Samozřejmě zhruba, jen abych asi věděla. Moc díky Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2015 v 9:59

      Zdenko, hezký den, úplně chápu, makronky jsou lákavé nejen k jídlu, ale i k pečení 🙂 z této dávky počítejte asi 30-35 hotových makronek, ale samozřejmě hodně záleží na velikosti každé z nich 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      17. 10. 2015 v 10:18

      Super, moc děkuji za bleskovou odpověď…mějte se krásně…

      Odpovědět
  • Zdena
    24. 10. 2015 v 7:48

    Dobrý den,
    Tak jsem přešla od francouzské metody k italské. Trochu jsem se toho děsila, ale když si člověk koupí teploměr, tak je to asi ok. Rozvar tedy i zkouším – "na nit". Mám však problém. Množství surovin mám naprosto stejné, jako uvádíte. Bílka s rozvarem již vic vyšlehat nejdou. Jakmile však sníh přidávám k mandlím a cukru, těsto je VŽDY řídké 🙁 pak je problém i se zaschnutím povrchu. Zkoušela jsem už 3x a pořád je to těsto na tom stejně 🙁 poradíte mi?? 🙂
    Z.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 10. 2015 v 9:01

      Zdeno, dobrý den, tak to je zvláštní, protože těsto bývá zpočátku spíš hodně husté a teprve mícháním "zřídne" do potřebné konzistence. Množství surovin je správně, napadá mě jedině, že jsou ušlehané bílky moc řídké a díky tomu i pak řídké těsto …. ale těžko říct, když nevidím postup na vlastní oči :)) jinak makronky můžete nechat schnout i třeba dvě hodiny, až jsou opravdu suché, někdy je to potřeba 🙂

      Odpovědět
    • Zdena
      24. 10. 2015 v 15:14

      Tak jsem snížila množství vody u rozvaru a nechala jej až na 118 stupňů. To zřejmě bílkům svědčilo. Hmota se zdála být již dobrá, zaschlo asi po hodině. Pak šup s tím do trouby. A od tohoto momentu je všechno špatně 🙁 popraskané, duté… Půlka s nohou, půlka bez… Tak tady me makronkové šílenství asi na nějakou dobu končí. Francouzská technika mi nepraskala, noha byla vždy, jen z větší části duté, že. Protože jsem se dočetla, že bílky s rozvarem jsou stabilnější a tuto metodu používají cukráři, chtěla jsem zkusit také. Říkala jsem si, že konečně třeba nebudou duté. No ale jak se ukázalo, nemají ani nohu a ještě jsou popraskané. Pekla jsem na 140, pak raději i na 130, vařečka strčená v troubě a výsledek stejně katastrofální! 🙁

      Odpovědět
    • Zdena
      24. 10. 2015 v 15:30

      Možná bych ještě dodala, že se spíše nafouknou a explodují 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 11. 2016 v 19:47

    Dobrý den, dnes jsem poprvé dělala makronky a chuťově mňamka. Už teď vím, že jsem je nechala málo zaschnout, takže nejsou "výstavní". Zeptám se ale na cukrový rozvar. Je to tak, že rozvar o teplotě 118 stupňů vmíchám do již ušlehaných bílků a míchám dále? Možná se ptám hloupě, někde čtu, že se mají bílky ušlehat trochu, někde úplně… Moc děkuji. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2016 v 21:27

      Jano, hezký večer, tak to jsem ráda, že makronky chutnají 🙂 a příště se určitě povedou i vzhledově 🙂 ano, cukrový rozvar pomalu lijete za stálého šlehání do bílků. Bílky obvykle začnu šlehat, když se rozvar začíná vařit, sníh není moc pevný, ale jakmile začnete lít rozvar a šleháte na maximum, sníh se zpevňuje 🙂 snad Vám to trochu pomohlo 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 12. 2016 v 7:25

    Dobrý den, taky jsem se pustila do makronkoveho maratonu. Zkoušela jsem z rozvarem, ale z toho se mi nedaří. Tak dělám druhy způsob. Konečně testo vypadá jak má. Ale problém mam s nožičkou. Vždy se mi rozjede. Už nevim jak na to. Plech mám uprostřed trouby. Zkoušela jsem horký vzduch i tělesa. Nepraskaji, ale jsou dute a rozjeté. Poradíte mi prosím?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2016 v 8:10

      Dobrý den, makronky jsou takové malé potížistky 🙂 těžko říct, kde je problém, musela bych vidět postup, důvodů může být více 🙂 bílky mohou být málo vyšlehané, těsto přemíchané, přiliš dlouho schly nebo naopak … já mám lepší zkušenosti s cukrovým rozvarem, řekla bych, že tam je úspěšnost vyšší 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 12. 2016 v 10:49

      Dekuji za odpoved. Zkusim dat jeste sanci cukrovemu rozvaru. Bilky sleham tak, ze se pak tvori spicka. Pridam mandlovou mouku prosetou s cukrem, ze se testo tahne jako pasek. Neni tuhe ani ridke.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2016 v 17:09

      U francozské techniky je potřeba bílky šlehat několik minut v robotu, až je sníh jakoby vysušený 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 12. 2016 v 13:52

    Dobry den, dnes jsem delala verzi z cukroveho rozvaru. Testo bylo patadni a makronky konzistencne vyborne. Tak jak maji byt. Jen nevim cim to, ale pul jedne makronky my naskocilo na nozicku a druha pulka kruhu ne. Asi to spatne nanasim pytlikem na plech.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 12. 2016 v 19:28

      Zdravím, důvodů může být opět více 🙂 mě se tohle stávalo, když bylo hodně vlhké počasí a makronky hrozně špatně zasychaly … ale může to být i troubou, někdy nepeče rovnoměrně … nemyslím, že by to bylo špatným nastříkáním makronek 🙂 někde jsem četla, že pomůže troubu nechat lehce otevřenou, jen mezi dvířka zasunout vařečku, ale nezkoušela jsem to 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      12. 12. 2016 v 22:00

      Jste zlata, dekuji za rady. Budu nadale zkouset. Clovek v tom brzo necha majlant 😀 uz kvuli te mandlove moucce.

      Odpovědět
  • simona
    26. 6. 2017 v 15:30

    Dobrý den paní Mílo, musím makronky máte luxusní – přímo výstavní! Můžu se Vás zeptat? Já zatím zkoušela jen francouzkou techniku asi 5x a úspěch jak kdy a který kousek, nyní chci zkusit italskou, pokud bych tento recept a následné makronky chtěla nabarvit – půlku těsta jinou barvou např. zelená a druhá hnědá, kdy si rozdělit těsto na nabarvení u této techniky? Vždy nacházím recepty kdy se barva zašlehává do bílků před spojením. Děkujii za odpověď :)) Sima

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2017 v 19:17

      Simo, zdravím Vás a děkuji :)) ano, barva se nejlépe zapracovává ke konci šlehání bílků, ale jde to i později 🙂 já jsem si také občas dělila těsto na půl a barvila každou část jinak. Nejlépe ve fázi, kdy přisypete mandle a promícháte, ještě než to bude mít finální lehce tekutou konzistenci …

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 2. 2018 v 15:04

    Míšo makronky přede mnou a já potřebuji radu..jak to udělat , když chci z jedné várky dvě případně více barev???
    Děkuji Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2018 v 16:58

      Lenko, zdravím, odpověď najdete v dotazu nad tím Vaším 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 2. 2018 v 15:05

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
  • Jitu
    19. 9. 2018 v 11:32

    Zdravím, Míšo, tak jsem právě vyndala makronky z trouby.Tentokrát jsou docela povedené, mají nožku, nepopraskaly, nemají bubliny, ale jsou prostě duté a ta "slupka" nahoře je hodně pevná.Pekla jsem na 150 asi 19 minut, protože po 15 ještě nešly,lepily se.Myslíte snížit teplotu?Také se stříkáním jsem asi udělala chybu.Kroužila jsem, ale asi se má udělat bobík a strhnout jen špičku, že?Možná by mohly být duté i tím špatným stříknutím?Co myslíte?Každopádně večer jdu na další pokus.Tyto s rozvarem mi vyhovují.Ale štve mě to, že se stále nevedou. Děkuji Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2018 v 8:43

      Jitko, zdravím, také mě občas trápí duté makronky a nevím přesně, čím to je. Mohlo by to být příliš vysokou teplotou v troubě nebo i špatně umíchaným těstem. Zkuste nižší teplotu a uvidíte 🙂 Stříkáním na plech by to být nemělo, ale přesně jak píšete, nekroužit, jen stříknout a strhnout špičku 🙂 pokud má těsto tu správnou konzistenci, tak se špička sama srovná 🙂

      Odpovědět
  • Jitu
    19. 9. 2018 v 11:34

    A ještě prosím o info, jestli péct sdola – shora nebo horký vzduch?Já pekla bez horkého vzduchuDíky..

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2018 v 8:45

      Dříve jsem pekla bez horkého vzduchu, jen horní a spodní ohřev. Nicméně před dvěma lety jsem si pořídila novou troubu a teď to zkouším různě 🙂 musíte to vychytat na své troubě, co je nejlepší 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 9. 2018 v 21:37

    Dobrý večer, i já se s makronkami trápím… zatím jsem zkoušela jen bez rozvaru, dnes jsem dostala odvahu vyzkoušet i italský recept… můj první pokus byl super, všechny vyskočili, žádné napopraskali, 2. pokus špatné, 3. pokus jakž takž a od té doby už jen špatně (už to ani nepočítám) 🙁 dnes s rozvarem mám píškoty… prostě nemají vůbec nežku, některé jsou bez dna, některé ho mají, některé jsou duté…. v které fázi pečení vyskočí nožka? až u konce nebo hned ze začátku? moje trpělivost je jeden pokus od přetečení 🙁 Edita

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2018 v 8:48

      Edito, zdravím, makronky jsou z mého pohledu asi nejhorší dezert, se kterým jsem se kdy setkala 🙂 nestačí mít jen dobrý recept a podrobný postup. Musíte prostě zkoušet a zkoušet, různé teploty, různé doby pečení … a hodně trpělivosti. Ty bez rozvaru se Vám dařily?
      Mě obvykle nožka vyskočí v 5-6 minutě pečení, ale můžete to být i nepatrně později.

      Odpovědět
    • Anonymní
      20. 9. 2018 v 15:56

      Z rozvaru byly fajn 1 a 3. pokus, druhý jsem přemíchala, roztekly se po celém plechu, 4-…špatné, tak jsem zkusila s rozvarem a včera dopadly viz víše-bez dna, bez nohy… podezřívám troubu, stará, musím si pořídit teploměr do trouby a proměřit to;-) ja přace tak nešikovná nejsem;-) příště zkusím rozdělit dívku po 10ks na plech a zkoušet výšku, teplotu, pootevřené dvířka… jak jinak to zjistit, že? manžel mi říká, proč to pořád peču, když mi to nejde;-)ja se ale nedám! 😉
      máte moc pekné stránky!

      Odpovědět
    • Anonymní
      20. 9. 2018 v 15:57

      chybka- bez rozvaru byly fajn;-)

      Odpovědět
  • Nikola
    24. 9. 2018 v 18:57

    Dobrý den, v neděli se chystám na tyhle úžasné makronky a doufám, že se podaří! Moc bych vás ale chtěla poprosit o radu. Mám teď z víkendu schované bílky. Myslíte, že vydrží ten týden v lednici nebo bych je měla dát raději zamrazit? Moc děkuji! Nikola

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 9. 2018 v 19:15

      Nikolo, zdravím, držím palce, každopádně i když se hned na poprvé nepovedou, neberte to jako neúspěch 🙂 bílky týden v lednici bez problému vydrží, není třeba mrazit.

      Odpovědět
  • Jitu
    25. 9. 2018 v 12:30

    Zdravím, už mám plnou lednici žloutků, jak pořád zkouším a zkouším a všechny makronky jdou vždy do koše.Nechápu, když jsem podle vás dělala svůj první bílek s rozvarem do kremrolí, byl hustý, úžasný a od té doby už není.Sníh vyšlehám, rozvar mám pěkný a jak to sešlehám, je to trochu řídké a tak i makronkové těsto je řídké.Dopoledne mi popraskaly a teď mám na plechu další a z krásně nastříkaných bobíků jsou patvary.Vím, že to zase nedopadne.My je nemáme rádi, nikdo to moc nejí, takže lítají do koše, ale já mám takovou povahu, že si říkám, že to musím přece dokázat, nejsem žádné kopyto, pečení mi jinak jde dobře……….tyhle makronky k nám vůbec neměly přijít, myslím, že bychom už mohly založit klub naštvaných makronkových žen.A vy máte taky výdrž, že stále odpovídáte na ty nešťastné komentáře. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 9. 2018 v 13:36

      Jitko, sníh do kremrolí je hodně pevný, na makronky je trochu vláčnější. Nicméně tekutý by být neměl. Zkuste svařit rozvar na 118 stupňů a lijte na bílky opravdu velmi pomalu. Doporučuji nalévat na hranu mísy, ne přímo do bílků, aby se to nepotkalo s metlou 🙂 Máte můj obdiv, že se do toho pouštíte, když o makronky ani nestojíte :)) ale chápu Vaše nadšení a odhodlání, že to prostě chcete "dát". Tak hodně štěstí :))

      Odpovědět
  • Esperanta
    29. 4. 2019 v 9:15

    Zdravím Míšo,
    tenhle blog sleduji už dlouho a kdykoliv potřebuji něco upéct, sáhnu po tomto blogu, protože vím, že tady se to povede. No, makronky… Bohužel jsem si nepřečetla celý recept, kde zmiňuješ silikonové podložky, tak jsem udělala tu stejnou chybu a koupila je taky a to jsem na ně čekala měsíc z Aliexpressu! Samozřejmě jsem pak zkusila pár udělat na obyčejném pečícím papíru a byly lepší, ty na silikonové podložce mi udělaly takový karamelový lesklý spodek zatímco ty na papíru měly jen bublinky vespod. Bohužel se mi roztekly, takže zkusím pečící folii. Nebo tu speciální dírkovanou silikonovou podložku bez těch výřezů. Makronky se i tak povedly na to že to byl první pokus ale problém přišel s plněním. Četla jsem, že se mohou plnit třeba mascarpone, takže jsem si smíchala mascarpone s trochou Bailey's. Pak jsem je dala do uzavřené nádoby odležet ale to byla chyba. Teď jsou úplně rozmočené a nevím, zda je to normální a druhý den už to bude lepší nebo se mají nechat na vzduchu. Nebo je vůbec takhle nezavírat či jestli ta náplň nebyla moc vláčná. Makronky jsou opravdu těžší na vychytání ale nevzdám to, spíš by mě zajímalo jak je to tedy s tou náplní, aby se mi tohle opět nestalo.

    Díky Míšo za web, díky tobě jsem se přestala bát upéct opravdový cheesecake.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2019 v 17:56

      Zdravím, ano, mě se silikon moc neosvědčil, ale někomu vyhovuje 🙂 já nedám dopustit na teflonové pečící folie. Mascarpone není zrovna vhodná náplň do makronek, resp. nemá dlouhou trvanlivost. Makronky obvykle do 2-3 hodiny změknou a je potřeba je sníst. Určitě není dobré nechávat je do druhé dne a je jedno, zda uzavřené či nikoliv. Ideální náplně jsou ganache krémy nebo i máslové, díky kterým vydrží makronky několik dní a určitě skladovat v uzavřené doze, jinak okorají.

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 9. 2019 v 20:23

    Dobrý večer, zkouším makronky a docela se daří, jen to letní počasí a neskutečna vlhkost je můj problém….. Zkusíte poradit jak susite v těch vedrech? Zkoušela jsem větrák i klimatizaci, ale ani jedno nepomáhá… Děkuji za odpověď, Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 9. 2019 v 21:46

      Hezký večer, mrkněte na můj poslední příspěvek Makronky s Ruby čokoládou, makronky připravované s rozvarem není třeba sušit, můžete péct hned po nastříkání 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    22. 1. 2020 v 23:54

    Zdravím Míšo,z vašeho webu peču nejčastěji od rolad, dortů prostě už to bylo hodně věcí….Makronky jsem zkusila podle nějakého francouzského šéfkuchaře a vyšly mi až ořechové.Mandlové se mi dařily 25 z 30 na houby.Dnes jsem zkusila ty kakaové a ty mi kupodivu vyšly…Makronky jsem moc nemusela,ale jak si je dělám doma,tak jsem je jíst začala.Spíš je nadšeno mé okolí 😂. Děkuji za všechny recepty nejen makronky a hlavně to povídání,které mě vždy zachrání před tím udělat hloupé chyby.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2020 v 17:07

      Děkuji, jsem ráda, že se vše daří, včetně makronek. Dříve jsem mívala pocit, že ty kakaové jdou nějako lépe 🙂 možná to bude tím kakaem. Každopádně musím říct, že mě chutnají makronky nejvíce ty moje domácí, zatím jsem nenarazila na žádné úchvatné někde jinde 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 4. 2020 v 6:00

    Dobrý den, tak jsem to nevydržela a musela jsem je také vyzkoušet:))
    No a bohužel, také mi popraskali. Ale to nevadí, budou další pokusy.
    Chtěla bych poprosit jak mají být velká kolečka na makronky? Asi jsem je dělala moc velké. Jinak děkuji za spoustu cenných rad. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2020 v 7:40

      Pokud Vám popraskalo jen pár kousků na plechu, je na vině trouba a nic s tím neuděláte. Pokud Vám popraskal celý plech, tak je něco špatně 🙂 vysoká teplota, špatná mouka, přemíchané těsto ….
      Makronky si můžete udělat velké, jak sama chcete, já dělám cca. 4 cm v průměru.

      Odpovědět
  • Markéta
    1. 9. 2020 v 16:08

    Dobrý den, nejsem žádný expert, ale když jsem tedy nalila svařený cukr do bílků s cukrem za stálého míchání, tak mi ten sníh nevznikne ani za týden. Jak to tedy má správně být?

    Děkuji 😇

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 9. 2020 v 16:57

      Je potřeba si pečlivě přečíst postup. Rozvar se lije za stálého šlehání, nikoliv míchání na bílky. A pokračuje se ve šlehání do zchladnutí a utažení sněhu.

      Odpovědět
      • Markéta
        1. 9. 2020 v 17:45

        To se omlouvám, použila jsem špatné slovo. Bílky jsem šlehala a šlehala až do zchladnutí, ale pořád to bylo jak voda. Musela jsem nakonec vyšlehat jen bílky s cukrem znocu bez žádné vody.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          1. 9. 2020 v 18:24

          Svařila jste vodu s cukrem na uvedenou teplotu? Měla jste bílky dostatečně předšlehané, než jste tam nalila rozvar? Protože jinak je mi záhadou, že by to bylo tekuté 🙂 Na druhou stranu je pravda, že makronky jsou trochu vyšší dívčí.

          Odpovědět
          • Markéta
            1. 9. 2020 v 20:05

            Ano, teplota odpovídala, asi to je tím špatným předšleháním bílků. No ve finále se mi stejně nevydařily, jelikož jsem neměla žádný pytlík na tvoření, trouba pekla hrozně rychle, takže 15 minut bylo moc a také jsem je nenechala dlouho odležet před pečením jak jsem byla rozhořčená, takže příště.

            Ale děkuji za odpověď 😇

Zanechte komentář