Menu
Bábovky a chlebíčky

Citronový chlebíček s mákem

Jak mám volnou chvilku, prohlížím své oblíbené stránky a blogy o pečení a ukládám si zajímavé recepty. Občas mě něco zaujme natolik, že nemám klid, dokud to prostě nevyzkouším. Nejvíce mě lákají dezerty, které u nás nejsou příliš známé. Stejně tomu bylo i u tohoto citronového chlebíčku. Pokukovala jsem po něm už dlouho, jednak je to „opět“ citronový dezert  a jak už jsem se zmínila, citronové dezerty mě teď přitahují, ale také mě fascinuje jeho anglický název Lemon poppy seed cake. 

Zvažovala jsem ještě variantu muffinů, ale zvítězil chlebíček. Možná i díky receptu, který mě zaujal, s olivovým olejem a řeckým jogurtem. Jako obvykle jsem si ho trochu poupravila, takže jsem část mouky nahradila celozrnnou moukou a mletými mandlemi. Na chuti mu to určitě nic neubralo, jen je proti původnímu receptu díky celozrnné mouce trochu tmavší. Nádherně voní po citronech a vanilce, je krásně vláčný a maková zrnka v něm příjemně „křupou“.

Budete potřebovat:

1/2 hrnku hladké mouky

1/2 hrnku celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky

1/2 hrnku mletých mandlí

2/3 hrnku olivového oleje

1 a 1/4 hrnku třtinového cukru

3 vejce

2/3 hrnku řeckého jogurtu

1/2 hrnku citronové šťávy

pár kapek citronového oleje nebo 2 lžičky citronové kůry

1 lžička vanilkového extraktu (cukru)

1 lžíce máku (nemletého)

3/4 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky soli 

Troubu předehřejte na 160 stupňů, formu na chlebíček vymažte nebo vyložte pečicím papírem. 

Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte cukr, olivový olej a jogurt a pokračujte ve šlehání. Přidejte citronovou šťávu, vanilkový extrakt a citronový olej nebo kůru.

V jiné míse si smíchejte obě mouky, mleté mandle, sodu, sůl a prášek do pečiva. Vmíchejte do mokré směsi a lehce prošlehejte, aby se vše krásně spojilo. Nakonec vmíchejte maková semínka. 

Směs vlijte do připravené chlebíčkové formy a pečte 45 – 55 minut do zlatova. Zapíchnutím jehlice nebo párátka zjistíte, zda je chlebíček dostatečně upečený. Nechte asi 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

Můžete lehce pocukrovat, výborně chutná i s bílým jogurtem. Řekla bych, že další dny byl ještě lepší, než v den upečení.  Vzala jsem pár kousků na ochutnání kolegům do práce a byla jsem příjemně překvapena, jak jim chutnal. Jsou totiž trochu zmlsaní a „obyčejné“ buchty u nich moc velký úspěch nemají.

inspirace na http://www.unrulybliss.com/

13 Comments

  • Kristina
    6. 2. 2021 v 12:35

    Měla jsem chuť upéct něco svěžího a nenáročného, volba tedy padla na citrónový chlebíček. Musím říct, že na mě je možná trochu více kyselejší, ale jakmile jej dojíte , něco vás nutí ochutnat další a další kousek. Vyšlehala jsem k němu tvaroh se smetanou místo doporučovaného jogurtu. Děkuji tedy za hezkou sobotu ve znamení citrónu 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2021 v 13:59

      Ano, každý máme jinak nastavenou hladinu cukru, ale vždy se dá cukr přidat 🙂 jsem ráda, že Vám i tak chutnal. Pěkný víkend 🙂

      Odpovědět
  • Nina
    6. 4. 2023 v 18:11

    Tak toto bola riadna mňamka. K poobednej kávičke to bolo úžasné. Ďakujeme za výborný a rýchly recept.

    Odpovědět
  • Pavlína
    31. 5. 2023 v 12:20

    To je naprosto skvělá a netradiční chuť. Dětem vadí „ocas“ olivového oleje, ale mně to přijde perfektní. Díky za zajímavý recept.

    Odpovědět
  • Pavlína
    31. 5. 2023 v 12:23

    Toto je skvělá a netradiční kombinace chutí. Dětem vadí „ocas“ olivového oleje, ale mně to přijde perfektní. Díky za zajímavý recept.

    Odpovědět
  • Lenka
    18. 6. 2023 v 22:35

    Dobrý den, zkoušela jsem dnes tento citronový chlebíček, chuťově je výborný, ačkoliv patřím k těm, komu tam trochu vadí chuť olivového oleje. Spíš se mi ale stala taková věc, že chlebíček jsem musela péct asi o 30 minut déle, neboť byl po 50 minutách uvnitř stále tekutý. Nakonec se upekl, i když ve výsledku mi přišel stále trochu vlhký a těžký.

    Přemýšlím, čím to mohlo být – buď jiná míra „hrnku“ – kolik přesně je „hrnek“, když jej pečete vy? Dále jsem mohla mít jiný typ formy – použila jsem formu na chleba od Tescoma, a ta je asi kratší a vyšší, než jste mohla mít Vy. Proto se to mohlo péct déle a hůře. Dále může být rozdíl i v pečení – dodržela jsem teplotu 160˚C, ale na moučníky používám horkovzduch, aby se právě pěkně prosušily. Ale to nepomohlo. Moc děkuji za případný tip. Pěkný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 6. 2023 v 8:18

      Doba pečení v receptu je vždy orientační, protože každá trouba peče trochu jinak 🙂 Nicméně na vině mohlo být více věcí, ať už odlišná forma (např. v keramice se peče jinak než v kovu) nebo třeba velikost hrnků. Pokud není u receptu uvedeno jinak, používám hrnkové odměrky 240-250 ml.

      Odpovědět
  • Lucie
    6. 3. 2024 v 10:37

    Mňam ! Zase další skvělý recept, který jsem určitě nedělala naposled 🙂 Chlebíček je svěží, plný citrónové chuti a boží první, druhý i třetí den (teda když zbyde :D). Dííky 🙂

    Odpovědět
  • Jitka
    29. 3. 2024 v 11:26

    Krásný velikonoční čas přeji všem,
    dnes ráno jsem upekla tento úžasný citrónový chlebíček. Máme malý rodinný penzion a hosté mlaskali. Přiznám se, že jsem si vůbec nemyslela, že to bude tak luxusní. Zařazuji do pravidelného pečení. Míšo moc děkuji za tento poklad. Dala jsem tam sušenou třtinovou šťávu, to je vlastně přírodní třtinový cukr s melasou, a trošku ho dala víc. Míša tady píše, že vydrží několik dnů. No, tak už není :). Přeji všem moc sluníčka v tento jarní čas. Jitka

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ