Menu
Bábovky a chlebíčky

Citronový chlebíček s mákem

Jak mám volnou chvilku, prohlížím své oblíbené stránky a blogy o pečení a ukládám si zajímavé recepty. Občas mě něco zaujme natolik, že nemám klid, dokud to prostě nevyzkouším. Nejvíce mě lákají dezerty, které u nás nejsou příliš známé. Stejně tomu bylo i u tohoto citronového chlebíčku. Pokukovala jsem po něm už dlouho, jednak je to „opět“ citronový dezert  a jak už jsem se zmínila, citronové dezerty mě teď přitahují, ale také mě fascinuje jeho anglický název Lemon poppy seed cake. 

Zvažovala jsem ještě variantu muffinů, ale zvítězil chlebíček. Možná i díky receptu, který mě zaujal, s olivovým olejem a řeckým jogurtem. Jako obvykle jsem si ho trochu poupravila, takže jsem část mouky nahradila celozrnnou moukou a mletými mandlemi. Na chuti mu to určitě nic neubralo, jen je proti původnímu receptu díky celozrnné mouce trochu tmavší. Nádherně voní po citronech a vanilce, je krásně vláčný a maková zrnka v něm příjemně „křupou“.

Budete potřebovat:

1/2 hrnku hladké mouky

1/2 hrnku celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky

1/2 hrnku mletých mandlí

2/3 hrnku olivového oleje

1 a 1/4 hrnku třtinového cukru

3 vejce

2/3 hrnku řeckého jogurtu

1/2 hrnku citronové šťávy

pár kapek citronového oleje nebo 2 lžičky citronové kůry

1 lžička vanilkového extraktu (cukru)

1 lžíce máku (nemletého)

3/4 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky soli 

Troubu předehřejte na 160 stupňů, formu na chlebíček vymažte nebo vyložte pečicím papírem. 

Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte cukr, olivový olej a jogurt a pokračujte ve šlehání. Přidejte citronovou šťávu, vanilkový extrakt a citronový olej nebo kůru.

V jiné míse si smíchejte obě mouky, mleté mandle, sodu, sůl a prášek do pečiva. Vmíchejte do mokré směsi a lehce prošlehejte, aby se vše krásně spojilo. Nakonec vmíchejte maková semínka. 

Směs vlijte do připravené chlebíčkové formy a pečte 45 – 55 minut do zlatova. Zapíchnutím jehlice nebo párátka zjistíte, zda je chlebíček dostatečně upečený. Nechte asi 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

Můžete lehce pocukrovat, výborně chutná i s bílým jogurtem. Řekla bych, že další dny byl ještě lepší, než v den upečení.  Vzala jsem pár kousků na ochutnání kolegům do práce a byla jsem příjemně překvapena, jak jim chutnal. Jsou totiž trochu zmlsaní a „obyčejné“ buchty u nich moc velký úspěch nemají.

inspirace na http://www.unrulybliss.com/

9 Comments

  • Kristina
    6. 2. 2021 v 12:35

    Měla jsem chuť upéct něco svěžího a nenáročného, volba tedy padla na citrónový chlebíček. Musím říct, že na mě je možná trochu více kyselejší, ale jakmile jej dojíte , něco vás nutí ochutnat další a další kousek. Vyšlehala jsem k němu tvaroh se smetanou místo doporučovaného jogurtu. Děkuji tedy za hezkou sobotu ve znamení citrónu 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2021 v 13:59

      Ano, každý máme jinak nastavenou hladinu cukru, ale vždy se dá cukr přidat 🙂 jsem ráda, že Vám i tak chutnal. Pěkný víkend 🙂

      Odpovědět
  • Nina
    6. 4. 2023 v 18:11

    Tak toto bola riadna mňamka. K poobednej kávičke to bolo úžasné. Ďakujeme za výborný a rýchly recept.

    Odpovědět
  • Pavlína
    31. 5. 2023 v 12:20

    To je naprosto skvělá a netradiční chuť. Dětem vadí „ocas“ olivového oleje, ale mně to přijde perfektní. Díky za zajímavý recept.

    Odpovědět
  • Pavlína
    31. 5. 2023 v 12:23

    Toto je skvělá a netradiční kombinace chutí. Dětem vadí „ocas“ olivového oleje, ale mně to přijde perfektní. Díky za zajímavý recept.

    Odpovědět
  • Lenka
    18. 6. 2023 v 22:35

    Dobrý den, zkoušela jsem dnes tento citronový chlebíček, chuťově je výborný, ačkoliv patřím k těm, komu tam trochu vadí chuť olivového oleje. Spíš se mi ale stala taková věc, že chlebíček jsem musela péct asi o 30 minut déle, neboť byl po 50 minutách uvnitř stále tekutý. Nakonec se upekl, i když ve výsledku mi přišel stále trochu vlhký a těžký.

    Přemýšlím, čím to mohlo být – buď jiná míra „hrnku“ – kolik přesně je „hrnek“, když jej pečete vy? Dále jsem mohla mít jiný typ formy – použila jsem formu na chleba od Tescoma, a ta je asi kratší a vyšší, než jste mohla mít Vy. Proto se to mohlo péct déle a hůře. Dále může být rozdíl i v pečení – dodržela jsem teplotu 160˚C, ale na moučníky používám horkovzduch, aby se právě pěkně prosušily. Ale to nepomohlo. Moc děkuji za případný tip. Pěkný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 6. 2023 v 8:18

      Doba pečení v receptu je vždy orientační, protože každá trouba peče trochu jinak 🙂 Nicméně na vině mohlo být více věcí, ať už odlišná forma (např. v keramice se peče jinak než v kovu) nebo třeba velikost hrnků. Pokud není u receptu uvedeno jinak, používám hrnkové odměrky 240-250 ml.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ