Jak mám volnou chvilku, prohlížím své oblíbené stránky a blogy o pečení a ukládám si zajímavé recepty. Občas mě něco zaujme natolik, že nemám klid, dokud to prostě nevyzkouším. Nejvíce mě lákají dezerty, které u nás nejsou příliš známé. Stejně tomu bylo i u tohoto citronového chlebíčku. Pokukovala jsem po něm už dlouho, jednak je to „opět“ citronový dezert a jak už jsem se zmínila, citronové dezerty mě teď přitahují, ale také mě fascinuje jeho anglický název Lemon poppy seed cake.
Zvažovala jsem ještě variantu muffinů, ale zvítězil chlebíček. Možná i díky receptu, který mě zaujal, s olivovým olejem a řeckým jogurtem. Jako obvykle jsem si ho trochu poupravila, takže jsem část mouky nahradila celozrnnou moukou a mletými mandlemi. Na chuti mu to určitě nic neubralo, jen je proti původnímu receptu díky celozrnné mouce trochu tmavší. Nádherně voní po citronech a vanilce, je krásně vláčný a maková zrnka v něm příjemně „křupou“.
Budete potřebovat:
1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
1/2 hrnku mletých mandlí
2/3 hrnku olivového oleje
1 a 1/4 hrnku třtinového cukru
3 vejce
2/3 hrnku řeckého jogurtu
1/2 hrnku citronové šťávy
pár kapek citronového oleje nebo 2 lžičky citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu (cukru)
1 lžíce máku (nemletého)
3/4 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
Troubu předehřejte na 160 stupňů, formu na chlebíček vymažte nebo vyložte pečicím papírem.
Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte cukr, olivový olej a jogurt a pokračujte ve šlehání. Přidejte citronovou šťávu, vanilkový extrakt a citronový olej nebo kůru.
V jiné míse si smíchejte obě mouky, mleté mandle, sodu, sůl a prášek do pečiva. Vmíchejte do mokré směsi a lehce prošlehejte, aby se vše krásně spojilo. Nakonec vmíchejte maková semínka.
Směs vlijte do připravené chlebíčkové formy a pečte 45 – 55 minut do zlatova. Zapíchnutím jehlice nebo párátka zjistíte, zda je chlebíček dostatečně upečený. Nechte asi 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte.
Můžete lehce pocukrovat, výborně chutná i s bílým jogurtem. Řekla bych, že další dny byl ještě lepší, než v den upečení. Vzala jsem pár kousků na ochutnání kolegům do práce a byla jsem příjemně překvapena, jak jim chutnal. Jsou totiž trochu zmlsaní a „obyčejné“ buchty u nich moc velký úspěch nemají.
inspirace na http://www.unrulybliss.com/
7 Comments
Kristina
6. 2. 2021 v 12:35Měla jsem chuť upéct něco svěžího a nenáročného, volba tedy padla na citrónový chlebíček. Musím říct, že na mě je možná trochu více kyselejší, ale jakmile jej dojíte , něco vás nutí ochutnat další a další kousek. Vyšlehala jsem k němu tvaroh se smetanou místo doporučovaného jogurtu. Děkuji tedy za hezkou sobotu ve znamení citrónu 🙂
Míša Landová
6. 2. 2021 v 13:59Ano, každý máme jinak nastavenou hladinu cukru, ale vždy se dá cukr přidat 🙂 jsem ráda, že Vám i tak chutnal. Pěkný víkend 🙂
Nina
6. 4. 2023 v 18:11Tak toto bola riadna mňamka. K poobednej kávičke to bolo úžasné. Ďakujeme za výborný a rýchly recept.
Míša Landová
8. 4. 2023 v 6:27Děkuji.
Pavlína
31. 5. 2023 v 12:20To je naprosto skvělá a netradiční chuť. Dětem vadí „ocas“ olivového oleje, ale mně to přijde perfektní. Díky za zajímavý recept.
Míša Landová
31. 5. 2023 v 12:25Díky 🙂
Pavlína
31. 5. 2023 v 12:23Toto je skvělá a netradiční kombinace chutí. Dětem vadí „ocas“ olivového oleje, ale mně to přijde perfektní. Díky za zajímavý recept.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5