Menu
Bábovky a chlebíčky

Citronový chlebíček s mákem

Jak mám volnou chvilku, prohlížím své oblíbené stránky a blogy o pečení a ukládám si zajímavé recepty. Občas mě něco zaujme natolik, že nemám klid, dokud to prostě nevyzkouším. Nejvíce mě lákají dezerty, které u nás nejsou příliš známé. Stejně tomu bylo i u tohoto citronového chlebíčku. Pokukovala jsem po něm už dlouho, jednak je to „opět“ citronový dezert  a jak už jsem se zmínila, citronové dezerty mě teď přitahují, ale také mě fascinuje jeho anglický název Lemon poppy seed cake. 

Zvažovala jsem ještě variantu muffinů, ale zvítězil chlebíček. Možná i díky receptu, který mě zaujal, s olivovým olejem a řeckým jogurtem. Jako obvykle jsem si ho trochu poupravila, takže jsem část mouky nahradila celozrnnou moukou a mletými mandlemi. Na chuti mu to určitě nic neubralo, jen je proti původnímu receptu díky celozrnné mouce trochu tmavší. Nádherně voní po citronech a vanilce, je krásně vláčný a maková zrnka v něm příjemně „křupou“.

Budete potřebovat:

1/2 hrnku hladké mouky

1/2 hrnku celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky

1/2 hrnku mletých mandlí

2/3 hrnku olivového oleje

1 a 1/4 hrnku třtinového cukru

3 vejce

2/3 hrnku řeckého jogurtu

1/2 hrnku citronové šťávy

pár kapek citronového oleje nebo 2 lžičky citronové kůry

1 lžička vanilkového extraktu (cukru)

1 lžíce máku (nemletého)

3/4 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky soli 

Troubu předehřejte na 160 stupňů, formu na chlebíček vymažte nebo vyložte pečicím papírem. 

Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte cukr, olivový olej a jogurt a pokračujte ve šlehání. Přidejte citronovou šťávu, vanilkový extrakt a citronový olej nebo kůru.

V jiné míse si smíchejte obě mouky, mleté mandle, sodu, sůl a prášek do pečiva. Vmíchejte do mokré směsi a lehce prošlehejte, aby se vše krásně spojilo. Nakonec vmíchejte maková semínka. 

Směs vlijte do připravené chlebíčkové formy a pečte 45 – 55 minut do zlatova. Zapíchnutím jehlice nebo párátka zjistíte, zda je chlebíček dostatečně upečený. Nechte asi 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte.

Můžete lehce pocukrovat, výborně chutná i s bílým jogurtem. Řekla bych, že další dny byl ještě lepší, než v den upečení.  Vzala jsem pár kousků na ochutnání kolegům do práce a byla jsem příjemně překvapena, jak jim chutnal. Jsou totiž trochu zmlsaní a „obyčejné“ buchty u nich moc velký úspěch nemají.

inspirace na http://www.unrulybliss.com/

Žádné komentáře

    Zanechte komentář