Buchty se u nás doma pekly odjakživa, nejčastěji s tvarohem nebo povidly, ale pokud vím, tak nikdy s mákem. Proto jsem pro svou buchtovou premiéru vybrala právě makovou náplň. Třeba se mi povede přesvědčit našeho taťku, že makové buchty nejsou suché.
Nejsem úplný začátečník pokud jde o kynuté těsto, ale tak dobrá jako mamka v tom určitě nejsem. Zadělává těsto ručně a vše od oka, žádné vážení ani odměřování. To já se spolehnu raději na svou digitální váhu a kuchyňského robota.
Po dlouhém pročítání různých receptů jsem nakonec vybrala jeden ze staršího vydání Apetitu s názvem Nejlepší kynuté buchty. Ale pokud budu upřímná, všechny recepty mi přišly hodně podobné.
Na těsto si připravte:
500 g hladké mouky
50 g cukru krupice
200 – 300 ml mléka
30 g droždí
60 g rozpuštěného másla nebo oleje
2 žloutky
2 lžíce rumu
vanilkový extrakt/cukr
citronový olej/kůra
sůl
máslo na vymazání pekáče
Do vlažného mléka přidejte lžíci cukru a droždí a nechte vykynout. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte zbytek cukru, žloutky, máslo (olej), rum, vanilku a pár kapek citronového oleje. Nakonec přilijte vzešlý kvásek a vypracujte měkké těsto. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout až zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte svou oblíbenou náplň. Já kromě makové zvolila ještě tvarohovou.
Maková náplň:
100 g mletého máku
150 ml mléka
2 – 3 lžíce cukru krupice
3 lžíce švestkových povidel
rum, vanilka, citronový olej, špetka skořice
Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a pár minut za stálého míchaní provařte. Odstavte, přidejte cukr, vanilku a skořici. Podle chuti přidejte rum, citron a švestková povidla. Maková náplň bude díky nim vláčnější a bude mít výraznější chuť.
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu (ne ve vaničce)
4 lžíce moučkového cukru
1 vejce
1 lžíce vanilkového pudingu
vanilkový cukr
citronový olej/kůra
Všechno společně vyšlehejte, podle chuti můžete případně přisladit.
Zapněte troubu na 190 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na vále na 20 – 30 dílů (záleží, jak chcete buchty velké). Každý díl zploštěte, dejte náplň a uzavřete. Na pekáč vlijte rozpuštěné máslo a naskládejte buchty spojem dolů. Nechte ještě asi 15 minut vykynout, pak potřete buchty rozpuštěným máslem a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte asi 30 minut do zlatova. Nechte chvilku vychladnout a pak vyklopte na chladicí mřížku. Po vychladnutí pocukrujte.
Já jsem ještě horké buchty potřela směsí rozpuštěného másla, rumu a moučkového cukru, zůstanou tak déle vláčné a krásně voní. Zítra vezmu pár kousků na ochutnání do práce, tedy pokud nějaké zbydou. Asi to nejsou ty „nejlepší“ kynuté buchty, ale nám doma moc chutnaly, takže já jsem spokojená. Určitě ale vyzkouším i jiné recepty, už jen proto, abych mohla porovnat.
inspirace z časopisu Apetit
16 Comments
Pavel
28. 10. 2017 v 11:09Děkuji, děkuji,děkuji …naposled jsem takové buchty dostal od tchýně, teď už si je bohužel musím péct sám a tento recept je naprosto fantastický , už třetí víkend po sobě a nemůžu se jich nabažit…ještě jednou děkuji Pavel
Víkendové pečení
28. 10. 2017 v 18:35Pavle, zdravím, tak to moc ráda slyším 🙂 klasicka v podobě buchet je prostě nesmrtelná 🙂
Lucie
29. 3. 2020 v 10:29Jsou vynikající, nadýchané a rychlé.
Víkendové pečení
29. 3. 2020 v 16:18Skvělé, díky.
Andrea Kallerová
26. 6. 2021 v 21:18Jedním slovem úžasné. Musela jsem upéct z dvojité dávky(tvaroh i mák) , protože minule mi rodina ujídala ještě teplé po rukama. Moc děkuji za všechny Vaše recepty a rady. Pečení podle Vašich receptů je vždy zaručený úspěch a nebe v puse.
Míša Landová
27. 6. 2021 v 20:11Děkuji 🙂
Šárka
31. 12. 2021 v 21:35Skvělý recept, opět za něj děkuji. Na Vás je spolehnutí 🙂
Míša Landová
2. 1. 2022 v 9:54Děkuji 🙂
Anna
10. 1. 2022 v 13:00Jako vždy, když hledám recept a najdu ho zde, vím, že sazim na jistotu 😊😊. Dělala jsem buchty poprvé a jsou skvělé. Tvaroh jsem měla jen v kelímku, ale říkám si, máku málo, zkusím to… No budu muset udělat tvarohový koláče 🤣 . Vynikající recept, máku jsem dávala hodně, tak mi občas prosvítal zvrchu, ale během pečení buchta nepraskla. 😊 Vážně děkuji za vaši službu nám pokustónům v kuchyni. 🙏
Míša Landová
10. 1. 2022 v 16:22Rádo se stalo 🙂
Anna
12. 1. 2022 v 12:02Ahoj Míšo ráda kuknu na tvoje recepty a některé s úspěchem „spáchám“.Například slané ořechové sušenky,tak ty jsou fantazie a mana. Do kynutých buchet přidávám máslo,ale i kousek sádla. Konečnou úpravu potření máslem s rumem,tak to používám i na koláče a vánočku. Pozvedne totiž chuť buchet minimálně o třídu výš.Díky
Míša Landová
12. 1. 2022 v 16:53Díky 🙂
Kristina
6. 11. 2022 v 10:08Moc dobré, děkuji za recept 🙂
Míša Landová
6. 11. 2022 v 17:35Díky 🙂
Peťa
1. 3. 2023 v 17:41Moc chválím recept, dnes jsem měla s kynutým těstem premiéru a postup mohu doporučit. Pečení jedna báseň a já děkuji, že mi Váš recept pomohl k mým vůbec prvním buchtám. Byla potřeba trocha improvizace s makovou náplní jelikož jsem neměla povidla – dochutila jsem trochou perníkového koření a zahustila strouhaným perníkem. Těším se až zkusím tvarohové a čokoládové:)
Míša Landová
9. 3. 2023 v 12:26Tak to je skvělé, že se to na poprvé tak krásně povedlo 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5