Menu
Kynuté těsto

Kynuté buchty s mákem

Buchty se u nás doma pekly odjakživa, nejčastěji s tvarohem nebo povidly, ale pokud vím, tak nikdy s mákem. Proto jsem pro svou buchtovou premiéru vybrala právě makovou náplň. Třeba se mi povede přesvědčit našeho taťku, že makové buchty nejsou suché. 

Nejsem úplný začátečník pokud jde o kynuté těsto, ale tak dobrá jako mamka v tom určitě nejsem. Zadělává těsto ručně a vše od oka, žádné vážení ani odměřování. To já se spolehnu raději na svou digitální váhu a kuchyňského robota.

Po dlouhém pročítání různých receptů jsem nakonec vybrala jeden ze staršího vydání Apetitu s názvem Nejlepší kynuté buchty. Ale pokud budu upřímná, všechny recepty mi přišly hodně podobné.

Na těsto si připravte:

500 g hladké mouky

50 g cukru krupice

200 – 300 ml mléka

30 g droždí

60 g rozpuštěného másla nebo oleje

2 žloutky

2 lžíce rumu

vanilkový extrakt/cukr

citronový olej/kůra

sůl

máslo na vymazání pekáče

Do vlažného mléka přidejte lžíci cukru a droždí a nechte vykynout. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte zbytek cukru, žloutky, máslo (olej), rum, vanilku a pár kapek citronového oleje. Nakonec přilijte vzešlý kvásek a vypracujte měkké těsto. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout až zdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravte svou oblíbenou náplň. Já kromě makové zvolila ještě tvarohovou.


Maková náplň:

100 g mletého máku

150 ml mléka

2 – 3 lžíce cukru krupice

3 lžíce švestkových povidel

rum, vanilka, citronový olej, špetka skořice

Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a pár minut za stálého míchaní provařte. Odstavte, přidejte cukr, vanilku a skořici. Podle chuti přidejte rum, citron a švestková povidla. Maková náplň bude díky nim vláčnější a bude mít výraznější chuť.


Tvarohová náplň:

250 g tvarohu (ne ve vaničce)

4 lžíce moučkového cukru

1 vejce

1 lžíce vanilkového pudingu

vanilkový cukr

citronový olej/kůra

Všechno společně vyšlehejte, podle chuti můžete případně přisladit.

Zapněte troubu na 190 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na vále na 20 – 30 dílů (záleží, jak chcete buchty velké). Každý díl zploštěte, dejte náplň a uzavřete. Na pekáč vlijte rozpuštěné máslo a naskládejte buchty spojem dolů. Nechte ještě asi 15 minut vykynout, pak potřete buchty rozpuštěným máslem a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte asi 30 minut do zlatova. Nechte chvilku vychladnout a pak vyklopte na chladicí mřížku. Po vychladnutí pocukrujte.

Já jsem ještě horké buchty potřela směsí rozpuštěného másla, rumu a moučkového cukru, zůstanou tak déle vláčné a krásně voní. Zítra vezmu pár kousků na ochutnání do práce, tedy pokud nějaké zbydou. Asi to nejsou ty „nejlepší“ kynuté buchty, ale nám doma moc chutnaly, takže já jsem spokojená. Určitě ale vyzkouším i jiné recepty, už jen proto, abych mohla porovnat.

inspirace z časopisu Apetit

22 Comments

  • Pavel
    28. 10. 2017 v 11:09

    Děkuji, děkuji,děkuji …naposled jsem takové buchty dostal od tchýně, teď už si je bohužel musím péct sám a tento recept je naprosto fantastický , už třetí víkend po sobě a nemůžu se jich nabažit…ještě jednou děkuji Pavel

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 10. 2017 v 18:35

      Pavle, zdravím, tak to moc ráda slyším 🙂 klasicka v podobě buchet je prostě nesmrtelná 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    29. 3. 2020 v 10:29

    Jsou vynikající, nadýchané a rychlé.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 3. 2020 v 16:18

      Skvělé, díky.

      Odpovědět
  • Andrea Kallerová
    26. 6. 2021 v 21:18

    Jedním slovem úžasné. Musela jsem upéct z dvojité dávky(tvaroh i mák) , protože minule mi rodina ujídala ještě teplé po rukama. Moc děkuji za všechny Vaše recepty a rady. Pečení podle Vašich receptů je vždy zaručený úspěch a nebe v puse.

    Odpovědět
  • Šárka
    31. 12. 2021 v 21:35

    Skvělý recept, opět za něj děkuji. Na Vás je spolehnutí 🙂

    Odpovědět
  • Anna
    10. 1. 2022 v 13:00

    Jako vždy, když hledám recept a najdu ho zde, vím, že sazim na jistotu 😊😊. Dělala jsem buchty poprvé a jsou skvělé. Tvaroh jsem měla jen v kelímku, ale říkám si, máku málo, zkusím to… No budu muset udělat tvarohový koláče 🤣 . Vynikající recept, máku jsem dávala hodně, tak mi občas prosvítal zvrchu, ale během pečení buchta nepraskla. 😊 Vážně děkuji za vaši službu nám pokustónům v kuchyni. 🙏

    Odpovědět
  • Anna
    12. 1. 2022 v 12:02

    Ahoj Míšo ráda kuknu na tvoje recepty a některé s úspěchem „spáchám“.Například slané ořechové sušenky,tak ty jsou fantazie a mana. Do kynutých buchet přidávám máslo,ale i kousek sádla. Konečnou úpravu potření máslem s rumem,tak to používám i na koláče a vánočku. Pozvedne totiž chuť buchet minimálně o třídu výš.Díky

    Odpovědět
  • Kristina
    6. 11. 2022 v 10:08

    Moc dobré, děkuji za recept 🙂

    Odpovědět
  • Peťa
    1. 3. 2023 v 17:41

    Moc chválím recept, dnes jsem měla s kynutým těstem premiéru a postup mohu doporučit. Pečení jedna báseň a já děkuji, že mi Váš recept pomohl k mým vůbec prvním buchtám. Byla potřeba trocha improvizace s makovou náplní jelikož jsem neměla povidla – dochutila jsem trochou perníkového koření a zahustila strouhaným perníkem. Těším se až zkusím tvarohové a čokoládové:)

    Odpovědět
  • Eva
    9. 9. 2023 v 19:55

    Dobrý den,tak jsem dnes zkusila Vaše buchty.No,paráda,jsou vynikající.Potrebovala by jsem radu ohledně citronoveho oleje.To je olivový olej?A kolik se ho používá?Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 9. 2023 v 16:05

      Nene, používám čistě citronový olej, který je velmi intenzivní a dávkuje se po kapkách. Klidně ale použijte citronovou kůru 🙂

      Odpovědět
  • Veronika K
    15. 11. 2023 v 9:08

    Skvělé buchty, které jsou vláčné i další dny. Opravdu skvělý recept, peču už jen podle tohoto receptu, lepší jsem nikdy podle jiného receptu neměla. Děkuju za sdílení.

    Odpovědět
  • Eliška
    14. 4. 2024 v 9:27

    Buchty výborné, peču skoro každý týden 😃. Díky.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ