Každý rok si dávám do mrazáku alespoň jednu krabičku lesních borůvek, které v létě nasbíráme. A další rok na jaře pak přemýšlím, co s ní 🙂 A protože kynuté máme dost často, sáhla jsem tentokrát po osvědčeném receptu na koláč s práškem do pečiva. Koláč je rychlý, jednoduchý a krásně vláčný. Pod borůvky jsem dala ještě tvaroh, ale dá se udělat v podstatě s jakoukoliv náplní.
Recept je původně na hrnky, ale protože je nemám moc ráda, přidala jsem vám tam i údaje v gramech. Každopádně pokud se budete držet hrnků, použijte ten o objemu 250 ml. Skvělou volbou jsou za mě i hrnkové a lžičkové odměrky, které jsou mnohem přesnější. Dříve jsem je používala, ale v posledních letech jedu jedině na váze 🙂
Borůvkový koláč s tvarohem
Těsto i drobenka:
- 1/2 hrnku (75 g) polohrubé mouky
- 1/2 hrnku (100 g) cukru krupice
- 100 g másla
Mouku promíchejte s cukrem a kousky másla a vypracujte drobenku (ručně nebo v robotu). Polovinu hrnku drobenky odeberte stranou na posyp koláče. Ke zbytku postupně přidejte následující suroviny a dobře promíchejte.
- 1/2 (75 g) hrnku polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva (použila jsem bez fosfátů)
- 1 vejce „M“
- 2 lžíce mléka
Těsto rozetřete do koláčové formy o průměru 23-24 cm, je takové lehce mazlavé. Dobře to jde stěrkou nebo lžící. Já jsem použila formu s nepřilnavým povrchem, nebylo tedy nutné vymazat. Pro klid duše ale klidně formu vymažte a vysypte.
Náplň:
- 250 g tvarohu v kostce
- 60-70 g cukru krupice
- 1 vejce
- 2-3 lžíce smetany (ke šlehání, zakysaná)
- vanilka, citronová kůra
- 150 g mražených lesních borůvek (možno i čerstvé)
Všechny suroviny kromě borůvek promíchejte do hladkého krému a rozetřete na těsto v koláči. Tvaroh posypte rovnoměrně borůvkami (nerozmrazujte předem) a zasypte je odloženou drobenou.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 30 minut. Nechte vychladnout a můžete podávat.
TIP – Pokud máte jinou velikost koláčové formy, recept si snadno upravíte podle tabulky v tomto příspěvku.
8 Comments
Jaroslava
2. 5. 2023 v 13:59Do těsta stačí opravdu jen 2lžíce
mléka? Zdá se mi to málo, zvlášť když píšete, že těsto je lehce mazlavé. Jaroslava
Míša Landová
2. 5. 2023 v 14:09Ano, stačí, recept je v pořádku 🙂
Markéta
3. 5. 2023 v 20:49Je skvělý! Pekla jsem ho z bezlepkové mouky a výsledek byl nad očekávání! Jen se zaprášilo! Pekla jsem již několikrát, je těžce návykový! Díky moc za skvělé recepty! 😉
Míša Landová
4. 5. 2023 v 19:32Tak to je skvělá zpráva pro bezlepkáře 🙂 děkuji 🙂
Kristýna
5. 5. 2023 v 10:33Moc děkuji za recept! Koláč je jednoduchý, rychlý a výborný. Místo borůvek jsem našla v mrazáku rebarboru, tak jsem pouze přidala trochu více cukru a skořici a je naprosto skvělý!
Míša Landová
7. 5. 2023 v 12:17🙂 🙂 🙂
Hanka
14. 5. 2023 v 12:46Koláč je luxusní, hned mám krásnější neděli. Určitě nepeču naposledy. Děkuji.
Míša Landová
15. 5. 2023 v 12:23Děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5