Menu
Koláče

Borůvkový koláč s tvarohem

Každý rok si dávám do mrazáku alespoň jednu krabičku lesních borůvek, které v létě nasbíráme. A další rok na jaře pak přemýšlím, co s ní 🙂 A protože kynuté máme dost často, sáhla jsem tentokrát po osvědčeném receptu na koláč s práškem do pečiva. Koláč je rychlý, jednoduchý a krásně vláčný. Pod borůvky jsem dala ještě tvaroh, ale dá se udělat v podstatě s jakoukoliv náplní.

Recept je původně na hrnky, ale protože je nemám moc ráda, přidala jsem vám tam i údaje v gramech. Každopádně pokud se budete držet hrnků, použijte ten o objemu 250 ml. Skvělou volbou jsou za mě i hrnkové a lžičkové odměrky, které jsou mnohem přesnější. Dříve jsem je používala, ale v posledních letech jedu jedině na váze 🙂

Borůvkový koláč s tvarohem

Těsto i drobenka:

  • 1/2 hrnku (75 g) polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku (100 g) cukru krupice
  • 100 g másla

Mouku promíchejte s cukrem a kousky másla a vypracujte drobenku (ručně nebo v robotu). Polovinu hrnku drobenky odeberte stranou na posyp koláče. Ke zbytku postupně přidejte následující suroviny a dobře promíchejte.

  • 1/2 (75 g) hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (použila jsem bez fosfátů)
  • 1 vejce „M“
  • 2 lžíce mléka

Těsto rozetřete do koláčové formy o průměru 23-24 cm, je takové lehce mazlavé. Dobře to jde stěrkou nebo lžící. Já jsem použila formu s nepřilnavým povrchem, nebylo tedy nutné vymazat. Pro klid duše ale klidně formu vymažte a vysypte.

Náplň:

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 60-70 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce smetany (ke šlehání, zakysaná)
  • vanilka, citronová kůra
  • 150 g mražených lesních borůvek (možno i čerstvé)

Všechny suroviny kromě borůvek promíchejte do hladkého krému a rozetřete na těsto v koláči. Tvaroh posypte rovnoměrně borůvkami (nerozmrazujte předem) a zasypte je odloženou drobenou.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 30 minut. Nechte vychladnout a můžete podávat.

TIP – Pokud máte jinou velikost koláčové formy, recept si snadno upravíte podle tabulky v tomto příspěvku.

Máte rádi borůvky? Tak zkuste třeba Borůvkové cupcakes nebo Borůvkové řezy 🙂

36 Comments

  • Jaroslava
    2. 5. 2023 v 13:59

    Do těsta stačí opravdu jen 2lžíce
    mléka? Zdá se mi to málo, zvlášť když píšete, že těsto je lehce mazlavé. Jaroslava

    Odpovědět
  • Markéta
    3. 5. 2023 v 20:49

    Je skvělý! Pekla jsem ho z bezlepkové mouky a výsledek byl nad očekávání! Jen se zaprášilo! Pekla jsem již několikrát, je těžce návykový! Díky moc za skvělé recepty! 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 5. 2023 v 19:32

      Tak to je skvělá zpráva pro bezlepkáře 🙂 děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Aneta
      6. 8. 2023 v 19:59

      Dobrý den, prosím, jakou bezlepkovou mouku jste používala? 😊

      Odpovědět
  • Kristýna
    5. 5. 2023 v 10:33

    Moc děkuji za recept! Koláč je jednoduchý, rychlý a výborný. Místo borůvek jsem našla v mrazáku rebarboru, tak jsem pouze přidala trochu více cukru a skořici a je naprosto skvělý!

    Odpovědět
  • Hanka
    14. 5. 2023 v 12:46

    Koláč je luxusní, hned mám krásnější neděli. Určitě nepeču naposledy. Děkuji.

    Odpovědět
  • Marie
    8. 7. 2023 v 11:39

    Ve čtvrtek uděláno z borůvek a dnes budu dělat z malin… Děti si pěkně nasbírali a taky si snědí… Koláč je naprosto luxusní

    Odpovědět
  • Alena Hendrychova
    22. 7. 2023 v 21:49

    Borůvkový koláč s tvarohem je famózní, máte opravdu skvělé a vychytane recepty.
    Peču hlavně podle Vás jste úžasná.
    Děkuji

    Odpovědět
  • Martina
    24. 7. 2023 v 13:39

    Výborný i s červeným rybizem pečeno opakovaně s úspěchem. Děkuji za recept…

    Odpovědět
  • Marek
    5. 8. 2023 v 21:12

    No tak to je teda dobrota.

    Odpovědět
  • Gabriela
    8. 8. 2023 v 8:50

    Náplň 2-3 lžíce smetany (ke šlehání, zakysaná)

    2-3 lžíce od každé, nebo si mohu vybrat?

    Odpovědět
  • Lenka
    16. 8. 2023 v 23:07

    Úžasný koláč, bude to má stálice.

    Odpovědět
  • Martina
    17. 8. 2023 v 19:17

    Dobrý den, chtěla bych koláč vyzkoušet, protože bude jistě výborný, jako všechny ostatní vaše recepty:) Ale potřebovala bych prosím vědět, kolik mam ubrat mouky, cukru a másla, když chci dělat koláč úplně bez drobenky nahoře. Moc Vám děkuji za odpověď!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 8. 2023 v 14:00

      Tak to Vám neřeknu 🙂 budete muset vyzkoušet. Nicméně bez drobenky už to nebude ono 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    24. 8. 2023 v 18:05

    Koláč máte skvělý 👌👌👌. Je tak dobrý, že jsem ho pekla 3x. Hledala jsem něco malého a jednoduchého.. a povedlo se. Děkuji za výborný recept. 🙂😉
    PS. Jen tak dál…

    Odpovědět
  • Klára
    29. 8. 2023 v 20:16

    Drobenka se nedrobi. Upravila jsem si množství a lepší 🙂
    Napoprvé jsem jela dle receptu, napodruhé upravené 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 8. 2023 v 10:42

      Poměr je naprosto v pořádku, dělám běžně. Máslo musí být studené 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    3. 9. 2023 v 15:50

    Dobrý den,teprve nedávno jsem objevila Vas blog.Tak jsem si řekla,že zkusím upéct podle vás boruvkovy kolac.A musím přiznat,že lepší jsem nejedla.Dekuji.

    Odpovědět
  • Hana
    22. 10. 2023 v 10:50

    Za mě velké zklamání. S těstem se šíleně špatně pracuje a recept na drobenku za mě také ne. Drobenka se nedrobí.

    Odpovědět
  • Katka
    5. 2. 2024 v 17:44

    Wow, ten byl vynikající. Včera jsem upekla dva tyto koláče a byly tak skvělé, že se po nich jenom zaprášilo.
    Jeden z normální mouky a jeden bezlepkový. Opravdu luxus.
    Dneska, abych se pochlubila i v práci, tak jsem opět upekla další dva koláče.
    Moc Vám Míšo děkuji za skvělý recept. Jste skvělá. 🙂
    Katka Palicová

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 2. 2024 v 9:08

      Katko, moc díky a jsem ráda, že funguje i bezlepová varianta, určitě to bude inspirací pro ostatní 🙂

      Odpovědět
  • Veronika
    5. 4. 2024 v 14:59

    Míšo, úžasný koláč… lahodnější jsem snad nikdy nejedla. Přiznám se, že peču jedině podle Vašich receptů už mnoho let… jste mi opravdu velkým vzorem a díky Vám jsem začala milovat cukrařinu a peču několikrát týdně. Díky moc.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2024 v 8:51

      Milá Veroniko, moc děkuji za krásnou recenzi i dlouholetou přízeň i důvěru 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    8. 4. 2024 v 12:49

    Dobrý den,chtěla by jsem se zeptat,jestli by šla na toto testo rebarbora.Diky.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 11 recenzí:

4.64

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ