Menu
Koláče

Borůvkový koláč s tvarohem

Každý rok si dávám do mrazáku alespoň jednu krabičku lesních borůvek, které v létě nasbíráme. A další rok na jaře pak přemýšlím, co s ní 🙂 A protože kynuté máme dost často, sáhla jsem tentokrát po osvědčeném receptu na koláč s práškem do pečiva. Koláč je rychlý, jednoduchý a krásně vláčný. Pod borůvky jsem dala ještě tvaroh, ale dá se udělat v podstatě s jakoukoliv náplní.

Recept je původně na hrnky, ale protože je nemám moc ráda, přidala jsem vám tam i údaje v gramech. Každopádně pokud se budete držet hrnků, použijte ten o objemu 250 ml. Skvělou volbou jsou za mě i hrnkové a lžičkové odměrky, které jsou mnohem přesnější. Dříve jsem je používala, ale v posledních letech jedu jedině na váze 🙂

Borůvkový koláč s tvarohem

Těsto i drobenka:

  • 1/2 hrnku (75 g) polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku (100 g) cukru krupice
  • 100 g másla

Mouku promíchejte s cukrem a kousky másla a vypracujte drobenku (ručně nebo v robotu). Polovinu hrnku drobenky odeberte stranou na posyp koláče. Ke zbytku postupně přidejte následující suroviny a dobře promíchejte.

  • 1/2 (75 g) hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (použila jsem bez fosfátů)
  • 1 vejce „M“
  • 2 lžíce mléka

Těsto rozetřete do koláčové formy o průměru 23-24 cm, je takové lehce mazlavé. Dobře to jde stěrkou nebo lžící. Já jsem použila formu s nepřilnavým povrchem, nebylo tedy nutné vymazat. Pro klid duše ale klidně formu vymažte a vysypte.

Náplň:

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 60-70 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce smetany (ke šlehání, zakysaná)
  • vanilka, citronová kůra
  • 150 g mražených lesních borůvek (možno i čerstvé)

Všechny suroviny kromě borůvek promíchejte do hladkého krému a rozetřete na těsto v koláči. Tvaroh posypte rovnoměrně borůvkami (nerozmrazujte předem) a zasypte je odloženou drobenou.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 30 minut. Nechte vychladnout a můžete podávat.

TIP – Pokud máte jinou velikost koláčové formy, recept si snadno upravíte podle tabulky v tomto příspěvku.

Máte rádi borůvky? Tak zkuste třeba Borůvkové cupcakes nebo Borůvkové řezy 🙂

8 Comments

  • Jaroslava
    2. 5. 2023 v 13:59

    Do těsta stačí opravdu jen 2lžíce
    mléka? Zdá se mi to málo, zvlášť když píšete, že těsto je lehce mazlavé. Jaroslava

    Odpovědět
  • Markéta
    3. 5. 2023 v 20:49

    Je skvělý! Pekla jsem ho z bezlepkové mouky a výsledek byl nad očekávání! Jen se zaprášilo! Pekla jsem již několikrát, je těžce návykový! Díky moc za skvělé recepty! 😉

    Odpovědět
  • Kristýna
    5. 5. 2023 v 10:33

    Moc děkuji za recept! Koláč je jednoduchý, rychlý a výborný. Místo borůvek jsem našla v mrazáku rebarboru, tak jsem pouze přidala trochu více cukru a skořici a je naprosto skvělý!

    Odpovědět
  • Hanka
    14. 5. 2023 v 12:46

    Koláč je luxusní, hned mám krásnější neděli. Určitě nepeču naposledy. Děkuji.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář