Menu
Koláče

Tvarožník s rozinkami

Tvarožník nebo cheesecake? Pro někoho je to možná stejné, pro mě jsou to dva rozdílné koláče. Oba skvělé, ale každý svým způsobem jiný. Hlavní rozdíl je samozřejmě v použitých surovinách a jejich chuti. A přestože mám asi radši cheesecake, tak dneska jsem se pustila do tvarožníku. Možná taky proto, abych si připomněla, že rozdíl mezi nimi opravdu je 🙂 

Základem tvarožníku je samozřejmě tvaroh a určitě použijte ten v kostce. Vaničkový je sice chuťově jemnější, ale také obsahuje více vody a je řidší. Snažte se vybrat tvaroh tučný nebo polotučný, zapomeňte na odtučněné verze. Tuk je nositelem chuti a tady je to opravdu znát. Ideálně pokud se vám povede sehnat tvaroh jemný, bez hrudek a nakyslé chuti. 


Jako základ koláče jsem použila křehké těsto, které se předpeče. S náplní se pak koláč peče na nižší teplotu a delší dobu, aby nebyl vysušený a zůstal hezky vláčný. Tohle jsem tak trochu převzala od přípravy cheesecaku. Výsledkem je krásně jemná a vláčná struktura tvarohu. Je pravda, že rozinky v něm až tak dobře nevypadají, moje dcera dokonce prohlásila, že vypadá jako plesnivý, ale chuťově jsou v koláči dokonalé. Samozřejmě pokud patříte mezi jejich odpůrce, tak je vynechte. 

Tvarožník s rozinkami (průměr 23-24 cm)


Křehké těsto:
70 g másla 
30 g moučkového cukru 
1 žloutek
100 g hladké mouky 
citronová kůra (citronový olej) 
špetka soli 
Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem a žloutky. Není třeba do pěny, jen aby se suroviny dobře spojily. Přidejte prosátou mouku se solí, citronovou kůru a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří těsto. Překlopte na lehce pomoučněnou plochu a rychle dopracujte. Zabalte do folie a dejte do lednice vychladit, bude se pak lépe rozvalovat. 
Dortovou formu o průměru 23-24 cm s odnímatelným dnem vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 170 stupňů. Vychlazené těsto rozválejte do kruhu o stejném průměru jako je dno a vložte do formy. Můžete lehce propíchat vidličkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až hezky zezlátne. Nechte vychladnout a připravte si náplň. 
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu v kostce (ideálně tučný, polotučný)
200 g creme fraiche nebo husté zakysané smetany
50 ml smetany ke šlehání
120 g cukru krupice (případně více dle chuti)
4 vejce, velikost M
1 lžíce hladké mouky
citronová kůra nebo olej
rozinky máčené v rumu (dle chuti)
Troubu předehřejte na 160 stupňů. 
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte tvaroh, mouku, následně obě smetany a dobře promíchejte (nešlehejte). Vmíchejte rozinky a citronovou kůru. 
Bílky ušlehejte do sněhu a po částech opatrně vmíchejte do tvarohové náplně. Rozetřete na předpečený korpus a dejte do trouby na 30-35 minut, pak teplotu snižte na 130 stupňů a ještě dalších cca. 20 minut dopékejte. Koláč by se neměl během pečení nafouknout ani zhnědnout. 
Nechte zcela vychladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky formy a koláč vyndejte. Doporučuji nechat do druhého dne rozležet, servírujte při pokojové teplotě.

Vytisknout recept

9 Comments

  • Anonymní
    22. 1. 2020 v 17:44

    Míšo, tenhle tvarožník je naprosto skvělý, mám hodně podobný recept a je u nás hodně oblíbený. Mějte se krásně. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2020 v 17:05

      Tak to ráda slyším 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 2. 2020 v 17:08

    Na tento tvarožník jsem si dělala zálusk hned, jak jsem na něj koukla. Konečně jsem se k němu dostala a byl výborný. Krásně hutný a přitom jemný. Dala jsem hodně citronové kůry (máme to tak rádi) a taky rozinky v rumu a druhý den byl pryč. Za mě opravdu dobrota. Sylva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2020 v 14:21

      Díky, Sylvo 🙂

      Odpovědět
  • Klára huňkova
    17. 7. 2021 v 20:58

    Dobrý večer, brousím si zuby na tvarožník,jen nemám doma zakysanku ale mam mascarpone. Je možné pouzít ho do receptu? Díky Klára

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 7. 2021 v 6:29

      Mascarpone má jiné složení a hlavně chuť, není typicky nakyslé jako zakysaná smetana. Osobně bych doporučuji smetanu koupit, nicméně použít se mascarpone asi dá …

      Odpovědět
  • Eva
    7. 2. 2023 v 23:20

    Je správně recept na křehké těsto pouze se 100 g mouky na vyložení celé formy včetně boků? Díky

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 2. 2023 v 10:29

      Recept je správně, těsto přijde jen dno formy, jak je uvedeno v popisu.

      Odpovědět
      • Eva
        12. 2. 2023 v 20:23

        Děkuji, zmátla mě fotka, na obrázku vypadá, že zlaté okraje tvarožníku jsou z těsta.

        Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ