Menu
Kynuté těsto

Kynuté bochánky s rozinkami

Také už si plánujete velikonoční pečení? A bude u vás letos beránek, mazanec nebo jidáše? Já už jsem tak trochu s pečením začala a na zkoušku jsem upekla tyhle malé bochánky. Je to vlastně taková obdoba klasického mazance, jen v miniaturní verzi. Každý tak dostane svůj vlastní malý mazanec 🙂

Bochánky jsou krásně nadýchané, těsto není přeslazené a je plné rozinek. Příprava je stejná jako u velkého mazance, jen na konci těsto rozdělíte na více kousků. Výhodou je kratší doba pečení a rychlé vychladnutí. Ochutnat tak můžete velmi brzo po vytažení z trouby. A věřte mi, že čerstvé jsou jednoznačně nejlepší 🙂

Kynuté bochánky s rozinkami (ca. 10 kusů):

200 g hladké mouky

200 g polohrubé mouky

špetka soli

160 ml mléka

80 g cukru krupice

20 g čerstvého droždí

2 žloutky

100 g majonézy

50 g rozinek, namočených v rumu

bílek na potření

mandlové lupínky na posypání

Do vlažného mléka dejte lžíci cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte pár minut vzejít kvásek.

Obě mouky prosejte se solí do mísy, přidejte zbytek cukru, žloutky, majonézu a kvásek. Zpracujte hladké těsto, ke konci přidejte rozinky.

Dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, než těsto dvojnásobní svůj objem. Během kynutí můžete těsto jednou propracovat.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, 1-2 plechy vyložte pečícím papírem.

Vykynuté těsto rozdělte na 10 kousků, z každého udělejte malý bochánek. Snažte se, aby rozinky moc nevykukovaly. Dejte na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě pár minut kynout. Pak potřete rozšlehaným bílkem a posypte mandlovými lupínky. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou bochánky hezky dozlatova.

Nejlepší jsou v den upečení, a pokud vám přeci jen do druhého dne nějaký zbude, doporučuji ohřát pár vteřin v mikrovlnce a bude jako čerstvý 🙂

inspirace z webu https://www.toprecepty.cz/

Vytisknout recept

8 Comments

  • GreenMagritte
    27. 3. 2018 v 16:01

    Dobrý den, já jsem minulý rok dělala mazanec podle Vašeho receptu. A letos ho budu péct znova, miluji tu vůni, když se peče něco kynutého. To je pro mě klasická česká kuchyně, kterou zbožňuji. Mamka také dělala mazanec a přidávala místo másla olej, prý tak rychle neztvrdne. Děkuji za Vaše recepty 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 3. 2018 v 19:59

      Tak to mě moc těší, že bude mít mazanec reprízu 🙂 kynuté těsta je skvělé, sice jsem se k němu dopracovala až s věkem, ale teď na něj nedám dopustit. Vaše maminka má pravdu, také do některých těst dávám raději olej, těsto je pružnější a vydrží déle vláčné, nicméně do vánočky a mazance je máslo kvůli vůni a chuti lepší 🙂

      Odpovědět
  • Kačka
    31. 3. 2018 v 11:32

    Opět výborná zalezitost.. Děkuji za skvělí recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 3. 2018 v 17:38

      Kačko, děkuji 🙂 hezké svátky.

      Odpovědět
  • Zdena
    17. 4. 2022 v 10:00

    To je co jsem hledala, malé mazance, moji chlapy je snědí na posezení, díky Zdena

    Odpovědět
  • Kristýna
    26. 8. 2022 v 10:46

    Chtěla bych použít celozrnnou špaldovou hladkou mouku. Jaký myslíte, že by byl správný poměr vzhledem k množství tekutin, prosím? Aby krásně nakynuly a nebyly tuhé.
    Děkuji, Kristýna.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 8. 2022 v 10:58

      Tak s tím bohužel nemám zkušenost, ale určitě bych nenahrazovala celozrnnou mouku v plné výši …

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ