Menu
Cookies a sušenky

Cuketové bochánky s datlemi a ořechy

Cukety nepěstuju, takže jejich nadbytkem netrpím. Ne že bych měla něco proti cuketám, naopak, mám je moc ráda. Já totiž nepěstuju vůbec nic, jsem spíš takový kozel zahradník 🙂 dokážu zahubit i obyčejnou pažitku. Naštěstí občas nějakou „přerostlou“ cuketu dostanu a tak si mohu udělat tyhle voňavé bochánky s datlemi a ořechy. 

Zastáncům zdravějšího pečení se budou určitě líbit, protože jsou z celozrnné mouky a slazené třtinovým cukrem. Do těsta se přidává jogurt, takže jsou bochánky nejen díky cuketě krásně vláčné. Perníkové koření jim dodá nezaměnitelnou vůni a provoní Vám celou kuchyň.

Recept patří mezi ty opravdu hodně jednoduché. Kromě struhadla na cuketu si vystačíte s jednou mísou, ve které se všechno smíchá dohromady. Lžící pak kladete bochánky na plech, takže si neušpiníte ani ruce :)) No a pokud nemáte rádi datle, dejte do nich třeba sušené švestky. 

Na 30 menších bochánků budete potřebovat:

300 g jemně strouhané cukety, oloupané, bez semínek

250 g celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové

150 g celozrnné žitné mouky (můžete dát klidně i hladkou nebo chlebovou)

1 prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů)

1 lžíce perníkového koření

150 g třtinového cukru

300 g bílého jogurtu

100 ml oleje (slunečnicový, olivový, kokosový)

100 g sušených datlí bez pecek

60 g sekaných vlašských ořechů

Plechy si vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180 stupňů a použijte horký vzduch. 

V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, perníkové koření a cukr. Přidejte olej, jogurt a nastrouhanou cuketu. Pokud pustila cuketa při strouhání hodně vody, tak ji slijte. Propracujte v husté, lepivé těsto a přidejte sekané datle a ořechy. 

Lžící klaďte na plech malé bochánky a dejte péct na 15 – 18 minut. Délka pečení záleží na velikosti bochánků. Nechte vychladnout.

Hned po upečení jsou bochánky na povrchu krásně křupavé, po nějaké době lehce změknou. Jsou dobré jen tak samotné nebo třeba s bílým jogurtem. A věřte mi, budou chutnat i zatvrzelým odpůrcům cuket a zdravého pečení 🙂 můj taťka je toho zdárným příkladem.

Inspirace z kuchařky „Což takhle dát si cuketu“ od Lenky Požárové

4 Comments

  • Stepanka_Corculum
    25. 8. 2014 v 7:15

    Bochánky vypadají opravdu chutně! 🙂 Kdybych doma měla ořechy, hned bych je zkusila! 🙂 Ráda bych tě pozvala k sobě na blog na probíhající giveaway. Budu ráda, když se zúčastníš. 🙂 Corculum♥

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 8. 2014 v 19:39

      Díky 🙂 ořechy se mohou klidně vynechat nebo nahradit jiným druhem. Díky za pozvání :))

      Odpovědět
  • Unknown
    16. 8. 2017 v 21:00

    Právě jsem neodolala a jeden ochutnala, neměla jsem perníkové koření,tak jsem použila skořici.Už když se pekli, to byla vůně. Výborný recept, rychlý, jednoduchý a moooooc dobrý.Už se těšíme na snídani.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 8. 2017 v 12:24

      Hanko, díky. To je riziko večerního pečení, také nikdy neodolám 🙂 jinak jsem ráda, že chutnají, jednoduché a rychlé 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ