Menu
Cookies a sušenky

Čokoládové sušenky s ořechy

Tak cukroví už máme snědené, ale protože mě občas honí mlsná, je dobré mít něco po ruce. Něco malého, samozřejmě sladkého, co dlouho vydrží … snad 🙂 Občas se mi stane, že si něco takhle upeču, dám do plechové krabice a zapomenu na to. Obvykle je to v době, kdy mám pečící období a nemám tak na sladké chuť. O to větší radost pak nastane, když zapomenutou krabici objevím. 
 
Každopádně tyhle sušenky už mi pomalu z krabice mizí, takže zapomenutí se asi konat nebude. Obsahují velké množství ořechů, které jsou nejen zdravé, ale hlavně dobré. Použila jsem kombinaci mandlí a arašídů, ale klidně si dejte svoje oblíbené, ať už to budou lískové, vlašské nebo třeba pistácie. V každém případě použijte kvalitní čokoládu s min. 70% podílem kakaa. Sušenky tak budou nejen výrazně čokoládově chutnat, ale nebudou příliš sladké.
Čokoládové sušenky s ořechy (22-24 ks):
60 g mandlí
60 g nesolených arašídů
110 g hořké čokolády 70%
75 g másla
115 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
110 g cukru krupice
40 g vajec (jedno necelé), pokojové teploty
 
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mandle i arašídy rozložte na plech a dejte na 10 minut do trouby opražit. Nechte zcela vychladnout, pak nahrubo nasekejte nebo rozmixujte. 
Čokoládu společně s máslem rozpusťte, ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě, a nechte vychladnout. V misce smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva. 
Cukr vyšlehejte společně s vejcem do husté pěny, pak po částech stěrkou vmíchejte zchladlou čokoládovou směs a následně mouku. Nakonec vmíchejte ořechy. Z těsta tvořte kuličky, v dlaních lehce zmáčkněte na placičku (pečením se příliš neroztečou) a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Já jsem si těsto odvažovala po ca. 23-24 g a vzniklo mi tak 23 sušenek. 
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 10-11 minut, až lehce popraskají. Nepečte příliš dlouho nebo budou tvrdé a vysušené. Skladujte v uzavřené dóze. 
 
inspirace z knihy „Vůně francouzského pečení“
Vytisknout recept
 

13 Comments

  • Martina
    12. 1. 2020 v 19:57

    Mnam to vyskusame,ideal na vylety

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 1. 2020 v 17:47

      Výlet nebo svačina, značka ideál 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    30. 1. 2020 v 8:22

    Sušenky vypadají báječně. Chci se zeptat, zda mandle mají být loupané?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 1. 2020 v 19:55

      Je to úplně jedno, můžete použít loupané i neloupané.

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 3. 2020 v 11:38

    Poslední dobou jsem propadla sušenkám právě z důvodů, které uvádíte: není nad to mít dózu, která vždycky nabízí pohotovostní sladkost. Ovšem tyhle sušenky se zařadí k těm, které se v dóze příliš neohřejí. 🙂 Opět vynikající recept!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 3. 2020 v 16:18

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    15. 5. 2020 v 10:18

    Dobry den Milo,
    Opet vyborna zalezitost. Akorat jsem doma nemela uvedene orisky takze jsem je nahradila vlasaky. Nicmene na chuti to susenkam neubralo :). Dekuji za dalsi super recept!
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2020 v 15:38

      Jano, díky, ořechy můžete měnit dle libosti 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    12. 5. 2021 v 19:19

    Dobrý den, je možné nahradlt hl.mouku např.lískooříškovou moukou? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 5. 2021 v 8:16

      Nikdy jsem nezkoušela, ale obávám se, aby sušenky držely pohromadě, ten lepek tam bude chybět 🙂

      Odpovědět
  • Hana
    31. 8. 2022 v 11:09

    Dobrý den, já tyto sušenky peču docela často, používám různé ořechy (jaké zrovna doma máme), a poslední dobou místo hladké mouky dávám právě lískooříškovou nebo mandlovou. Sušenky drží perfektně. U nás jsou sušenky velmi oblíbené. Moc děkuju za recept.

    Odpovědět
  • Hanka
    21. 4. 2023 v 23:37

    🍪 Míšo, opět nemám slov… 🍪 Vy jste prostě cukrářská Bohyně.. 🍪 Ty sušenky jsou dokonalost sama. 🍪♥️ Moc, moc díky za recept ☺️ s těmito sušenkami bude jednou moje zatím dvouletá dcerka oblíbenkyně ve škole ☺️🍪

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ