Tak cukroví už máme snědené, ale protože mě občas honí mlsná, je dobré mít něco po ruce. Něco malého, samozřejmě sladkého, co dlouho vydrží … snad 🙂 Občas se mi stane, že si něco takhle upeču, dám do plechové krabice a zapomenu na to. Obvykle je to v době, kdy mám pečící období a nemám tak na sladké chuť. O to větší radost pak nastane, když zapomenutou krabici objevím.
Každopádně tyhle sušenky už mi pomalu z krabice mizí, takže zapomenutí se asi konat nebude. Obsahují velké množství ořechů, které jsou nejen zdravé, ale hlavně dobré. Použila jsem kombinaci mandlí a arašídů, ale klidně si dejte svoje oblíbené, ať už to budou lískové, vlašské nebo třeba pistácie. V každém případě použijte kvalitní čokoládu s min. 70% podílem kakaa. Sušenky tak budou nejen výrazně čokoládově chutnat, ale nebudou příliš sladké.
Čokoládové sušenky s ořechy (22-24 ks):
60 g mandlí
60 g nesolených arašídů
110 g hořké čokolády 70%
75 g másla
115 g hladké mouky
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
110 g cukru krupice
40 g vajec (jedno necelé), pokojové teploty
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Mandle i arašídy rozložte na plech a dejte na 10 minut do trouby opražit. Nechte zcela vychladnout, pak nahrubo nasekejte nebo rozmixujte.
Čokoládu společně s máslem rozpusťte, ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě, a nechte vychladnout. V misce smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva.
Cukr vyšlehejte společně s vejcem do husté pěny, pak po částech stěrkou vmíchejte zchladlou čokoládovou směs a následně mouku. Nakonec vmíchejte ořechy. Z těsta tvořte kuličky, v dlaních lehce zmáčkněte na placičku (pečením se příliš neroztečou) a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Já jsem si těsto odvažovala po ca. 23-24 g a vzniklo mi tak 23 sušenek.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 10-11 minut, až lehce popraskají. Nepečte příliš dlouho nebo budou tvrdé a vysušené. Skladujte v uzavřené dóze.
inspirace z knihy „Vůně francouzského pečení“
Vytisknout recept |
13 Komentáře
Martina
12. 1. 2020 v 19:57Mnam to vyskusame,ideal na vylety
Víkendové pečení
14. 1. 2020 v 17:47Výlet nebo svačina, značka ideál 🙂
Markéta
30. 1. 2020 v 8:22Sušenky vypadají báječně. Chci se zeptat, zda mandle mají být loupané?
Děkuji
Víkendové pečení
30. 1. 2020 v 19:55Je to úplně jedno, můžete použít loupané i neloupané.
Unknown
28. 3. 2020 v 11:38Poslední dobou jsem propadla sušenkám právě z důvodů, které uvádíte: není nad to mít dózu, která vždycky nabízí pohotovostní sladkost. Ovšem tyhle sušenky se zařadí k těm, které se v dóze příliš neohřejí. 🙂 Opět vynikající recept!
Víkendové pečení
29. 3. 2020 v 16:18Děkuji 🙂
Jana
15. 5. 2020 v 10:18Dobry den Milo,
Opet vyborna zalezitost. Akorat jsem doma nemela uvedene orisky takze jsem je nahradila vlasaky. Nicmene na chuti to susenkam neubralo :). Dekuji za dalsi super recept!
Jana
Víkendové pečení
15. 5. 2020 v 15:38Jano, díky, ořechy můžete měnit dle libosti 🙂
Jana
12. 5. 2021 v 19:19Dobrý den, je možné nahradlt hl.mouku např.lískooříškovou moukou? Děkuji
Míša Landová
13. 5. 2021 v 8:16Nikdy jsem nezkoušela, ale obávám se, aby sušenky držely pohromadě, ten lepek tam bude chybět 🙂
Hana
31. 8. 2022 v 11:09Dobrý den, já tyto sušenky peču docela často, používám různé ořechy (jaké zrovna doma máme), a poslední dobou místo hladké mouky dávám právě lískooříškovou nebo mandlovou. Sušenky drží perfektně. U nás jsou sušenky velmi oblíbené. Moc děkuju za recept.
Míša Landová
31. 8. 2022 v 12:34🙂 🙂 🙂
Hanka
21. 4. 2023 v 23:37🍪 Míšo, opět nemám slov… 🍪 Vy jste prostě cukrářská Bohyně.. 🍪 Ty sušenky jsou dokonalost sama. 🍪♥️ Moc, moc díky za recept ☺️ s těmito sušenkami bude jednou moje zatím dvouletá dcerka oblíbenkyně ve škole ☺️🍪
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5