Menu
Cookies a sušenky

Křupavé sušenky s kakaovými boby

Tohle ještě není vánoční cukroví, ale mohli bychom to brát jako takový malý trénink 🙂 Sušenky jsou rychlé, jednoduché a nebudete potřebovat žádné pomůcky jako třeba váleček nebo vykrajovátka. Křupavé jsou díky drceným kakaovým bobům, které jsem přidala do těsta. Už jste o nich slyšeli? 🙂 Někteří určitě ano, ale pokud ne, tak vám o nich něco řeknu 🙂

Kakaové boby mají jemně křupavou konzistenci, lehce kořeněnou a příjemně nahořklou čokoládovou chuť a vůni. Prodávají se obvykle drcené a použít je můžete nejen do pečení, ale také do snídaňových kaší, müsli nebo jako rychlý zdroj energie. Mají vysoký obsah vlákniny, hořčíku a fosforu, ale velmi nízký obsah cukru.

Skvěle se hodí na zdobení dezertů i cukroví, ale dají se použít i do těsta. A přesně to s nimi uděláme v tomto receptu 🙂 Drcené kakaové boby koupíte v prodejnách zdravé výživy, v některých supermarketech (Dr. Oetker) a také na Diana svět oříšků.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Křupavé sušenky s kakaovými boby (ca. 40 ks)

Těsto na sušenky:

  • 200 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 230 g hladké mouky
  • 80 g mletých ořechů (vlašské, lískové)
  • 1 sáček (40 g) Drcených kakaových bobů Dr. Oetker
  • 1 lžička Vanilkové pasty Dr. Oetker
  • 3 lžičky rumu
  • špetka soli

Změklé máslo utřete s cukrem, pak přidejte rum a vanilku. Přisypte prosátou mouku se solí, ořechy a kakaové boby a vypracujte těsto. Rozdělte ho na dvě části, každou vytvarujte pomocí fólie do válečku o průměru ca. 4 cm a dejte chladit do lednice přes noc.

Suroviny na obalení:

  • 1 bílek
  • 1 sáček Třtinový cukr s rumovou příchutí Dr. Oetker
  • 2 lžíce třtinového cukru

Troubu předehřejte na 170 stupňů (horní a dolní ohřev), dva plechy vyložte papírem na pečení.
Vychlazené válečky potřete bílkem, obalte ve směsi třtinového cukru a cukru s rumovou příchutí a rozkrájejte na kolečka o síle ca. 0,5 cm.

Rozložte je na plech, nechte mezi nimi rozestupy, protože při pečení nabydou a dejte péct na 20-22 minut. Pozor, pečou se více zespodu. Po upečení nechte zcela vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na tácek nebo do krabice. Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. Chutnají skvěle hned po upečení, ale když se rozleží, jsou možná ještě lepší 🙂

Kompletní video recept najdete na mém Instagramu 🙂

12 Komentáře

  • Hana Lásková
    26. 11. 2021 v 12:43

    Dobré odpoledne Míšo, pekla jsem už dvakrát, jsou výborné, lehce návykové. A máte pravdu, jsou dobré jak čerstvé, křupavé, tak i uležené. Děkuji za tento recept Hanka.

    Odpovědět
  • Jana
    1. 12. 2021 v 22:57

    Dobrý den, je možné použít hladkou spaldovou pernerku? Případně celozrnnou? Výsledek asi nebude stejný, že? Děkuji Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 12. 2021 v 8:08

      Hladkou určitě ano, s celozrnnou zkušenost nemám, tam by se musel upravit poměr 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    21. 1. 2022 v 21:18

    Dobrý den, povede se stejně i když dám méně cukru, třeba jen 50 gramů?
    Děkuji

    Odpovědět
  • Jitka
    21. 2. 2022 v 20:18

    Opět famózní! Upekla jsem je na cestu + škvarkové placky podle Vaší maminky a jako všechny Vaše recepty – DOKONALÉ! Kvůli Vám, milá paní Míšo, jsem se stala předplatitelkou časopisu GURMET a snad se dostanu i k nějaké té výzvě! Makronky jsem bohužel nestihla, ale díky Vám jsem se je naučila a sklízím obdiv :-). Prostě mi už nějakou dobu ovlivňujete život a manžel je velmi spokojený. Děkuji!

    Odpovědět
  • Jana
    22. 7. 2022 v 21:28

    Dobrý večer ,mohla bych upéct i v bezlepkové formě?Jakou by jste doporučila mouku? Děkuji za odpověď a radu

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 7. 2022 v 11:57

      Nejsem odborník na bezlepkové pečení, já obvykle používám mandlovou nebo rýžovou mouku, ale v tomto případě to asi fungovat nebude ..

      Odpovědět
  • M
    23. 7. 2022 v 15:21

    Dobrý den,
    nejsem odborník na žádné pečení, mám jen trochu zkušeností a posledních 5 let výborné předpisy a popisy z vikendovehopeceni. A to tak výborné, že se zatím vše, co jsem přesně vyzkoušela, podařilo a moc chutnalo i jiným. Podařilo se i v úpravě pro mého vnoučka, silného alergika, kterému nahrazuji pšenici, vejce, výrobky z kravského mléka, popř. sóji. Samozřejmě, že výsledek je pak trochu jiný, ale rozhodně vhodný a použitelný. Dort nadýchaný, bábovka vláčná, sušenky (https://vikendovepeceni.cz/2018/11/pernickove-cookies/, https://vikendovepeceni.cz/2017/04/orechove-kulicky-s-ovesnymi-vlockami/,https://vikendovepeceni.cz/2016/07/cookies-s-cokoladou-ovesnymi-vlockami/, https://vikendovepeceni.cz/2015/04/bananove-cookies-s-burakovym-maslem/ křupavé. Nejvíce se mi osvědčila doma namíchaná směs mouky pohankové, rýžové, žitné, trochu mandlové, kukuřičné a nejméně ovesné. Vše se tak nějak „propojí“ a hlavně není „škrobové“.
    Moc děkuji, paní Míšo, co pro nás ostatní děláte.
    Maruška

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ