Menu
Cookies a sušenky

Celozrnné sušenky s chilli

Abych dostála svým slovům, že „zkouším péct i trochu zdravěji“, mám pro Vás dnes tyhle celozrnné sušenky s chilli. Je pravda, že by se možná víc hodily do zimního období, protože krásně voní po skořici a kokosu a díky chilli Vás i trochu zahřejí. Ale jakmile objevím nějaký zajímavý recept, nemám klid, dokud ho nevyzkouším, bez ohledu na počasí :))

Sušenky jsou nádherně křupavé s intenzivní chutí a lehce pálivým „ocasem“. Obsahují poměrně malé množství třtinového cukru, takže nejsou přeslazené. Špaldová mouka jim dodává lehce oříškovou chuť. Perfektně se hodí ke kávě nebo čaji, ale také jako malá svačinka.

Na 25 – 30 ks sušenek si připravte:

4 lžíce tmavého třtinového cukru

60 g másla

1/3 hrnku vody

5 lžic strouhaného kokosu

1 hrnek celozrnné špaldové (pšeničné) mouky

1/2 hrnku žitné mouky (hladké, celozrnné, chlebové)

1/2 lžičky jedlé sody

1 lžička skořice

1/2 lžičky chilli

třtinový cukr a strouhaný kokos na obalení, asi tři lžíce od každého

V míse smíchejte obě mouky, sodu, skořici, chilli a kokos.

Do menšího rendlíku dejte máslo, cukr a vodu. Za občasného míchání nechte rozpustit, až se vše spojí. Odstavte a nechte pár minut vychladnout. Pak nalijte doprostřed moučné směsi a pomocí stěrky vypracujte těsto. Zakryjte folií a dejte asi na hodinu odpočinout do lednice. Těsto by mělo ztuhnout. 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. V malé misce smíchejte třtinový cukr a kokos. 

Z těsta tvořte rukama malé kuličky, lehce ztlačte na placičky a obalte ve směsi cukru a kokosu. Vyskládejte na plech a dejte péct do trouby na cca 20 minut. 

Nechte vychladnout a můžete se do nich pustit. Já obvykle ochutnávám samou nedočkavostí ještě teplé. Sušenky jsou naprosto dokonalé hned po upečení, ale skvěle chutnají i po několika dnech. Uchovávejte v uzavřené krabici. 

Převzato z webu http://sunitabhuyan.com

2 Comments

  • Madla
    18. 6. 2014 v 15:41

    No tak to je super! Zrovna dneska chci upéct na zítřejší výlet do školky nějaké sušenky a tyhle zdravé mi hned padly do oka, rozhodně je udělám, zatím bez chilli 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2014 v 19:21

      Myslím, že budou dobře chutnat i bez chilli :)) jestli máte doma melasu, můžete ji použít místo třtinového cukru, tak to bylo v původním receptu.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ