Menu
Cookies a sušenky

Extravagantní sušenky Earl Grey

Určitě si teď říkáte, kdeže je ta výstřednost, když vypadají úplně obyčejně 🙂 Netradiční přísadou je bílý čaj Earl Grey s lehkým nádechem vanilky a růže, který dodá „obyčejným“ máslovým sušenkám úplně jiný rozměr. Těžko říct, co mě na nich baví víc, zda chuť nebo ta křupavá struktura.

Můžete si je slepit oblíbenou marmeládou nebo krémem, já je mám nejradši jen tak, se šálkem dobrého čaje, samozřejmě Earl Grey 🙂 Zatímco na pití mám z pohodlnosti radši čaj v „pytlíku“, tak do sušenek jsem použila sypaný čaj Extravagant Earl Grey od značky Whittard.

Čaj earl grey je jednoznačně můj nejoblíbenější, a tak jako si někdo nedokáže představit ráno bez kávy, tak já si ho nedokážu představit bez tohoto čaje. Do pečením jsem ho použila prvně a určitě ne naposledy.

Extravagantní sušenky Earl Grey

Těsto na sušenky (25-30 ks):

  • 125 g hladké mouky
  • 75 g studeného másla
  • 35 g moučkového cukru
  • 25 g mandlové mouky
  • 4-5 g sypaného čaje Extravagant Earl Grey
  • 20 g vajec (asi polovina jednoho vajíčka)
  • špetka solí

Prosátou mouku smíchejte se solí, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a zpracujte do drobenky. Přisypte moučkový cukr, mandlovou mouku, čaj, odměřené množství vajec a zpracujte do kompaktního těsta.

Mezi dvěma fóliemi (nebo pečicími papíry) ho rozválejte na sílu zhruba 4-5 mm a dejte odležet na několik hodin do lednice. Z vychlazeného těsta vykrajujte sušenky libovolného tvaru. Já jsem použila kruhové vykrajovátko o průměru ca. 4,5-5 cm. Sušenky poskládejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte v troubě vyhřáté na 170°C (horkovzduch) asi 10-12 minut, až jsou lehce do zlatova. Čím víc je „vypečete“, tím budou křupavější.

Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě.

TIP – Skvělá nejen na pečení sušenek je perforovaná podložka AirMat od firmy Silikomart. A pokud sušenky při pečení druhou podložkou přiklopíte, zůstanou nejen krásně rovné, ale získají zajímavý kostičkový dekor po obou stranách. Perforovanou podložkou koupíte na cukrářských eshopech.

9 Comments

  • Zlata Zaplatilková
    13. 12. 2022 v 8:11

    Srozumitelné a pečlivě připravené….chválím a peču cukroví podle Vás.

    Odpovědět
  • Marcela
    23. 3. 2023 v 11:24

    Dobrý den Míšo, musí to být ten bílý? Dal by se nahradit černým? Chtela jsem si koupit trochu v sypanych cajich,ale maji jen černý.

    Odpovědět
  • Sim.
    10. 10. 2023 v 17:22

    Výborné!!! Neměla jsem Vámi doporučovaný čaj, tak jsem použila jasmínový od Spolku milců čaje. Trošku jsem se přidat čaj bála, ale zbytečně. Nevykrajovala jsem, ale kousky jsem rozplácla paličkou na maso, takže dostali můj oblíbený dekor club sušenek (které jsou nyní fakt nechutné). Mocmocmoc děkuji za mňamku.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 10. 2023 v 11:19

      Člověk se nesmí bát zkusit něco nového 🙂 a máte pravdu, clubky teď nejsou moc jedlé 🙂

      Odpovědět
  • Alžběta
    12. 2. 2024 v 12:17

    Naprosto skvělé! Neměla byste prosím nějaký recept i na slanou verzi? Stačí vynechat cukr a přidat sůl? Nebo recept na nějaké krekry, které se dají takto hezky upéct se vzorem?

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ